– Cure de primăvară pentru revigorarea organismului –

Cura cu urzici
– pentru sânge –
Frunzele urzicii au cea mai mare putere terapeutică primăvara, imediat după răsărire. Această plantă are și cele mai intense efecte depurative și reîntineritoare, fiind într-un acord perfect cu perioada de trecere de la sezonul rece la cel cald, când dezintoxicarea și revigorarea sunt mai necesare ca oricând.
Rețetă

Prepararea sucului: într-un mixer electric se pune o mână de frunze de urzică tăiate, după care se adaugă trei sferturi de pahar de apă. Se mixează vreme de 2-3 minute, apoi se lasă să mai stea vreme de un sfert de oră, după care se filtrează prin strecurătoarea pentru ceai sau prin tifon. Se obține aproximativ un pahar de suc, cu o culoare verde intensă, care va fi băut într-o singură doză, dimineața, pe stomacul gol. Pentru curele de curățare a sângelui mai puternice, se beau 2 pahare de suc de urzică pe zi: dimineața și seara.
Efectele curei
Fiind extrem de bogat în clorofilă, sucul de urzică este un excelent purificator pentru sânge. Stimulează procesele de producere a globulelor roșii și stimulează procesul de producere a altor elemente figurate ale sângelui (globule albe, trombocite).
Recomandări terapeutice
Cura cu suc de urzică se recomandă în mod special în anemie, atât în cea feriprivă, cât și în formele auto-imune sau în cele în care apar modificări morfologice ale hematiilor. De asemenea, este recomandată în tulburările de coagulare ale sângelui, ca adjuvant în hemoragiile interne, precum și pentru sechelele post-hemoragice. Studii recente arată că sucul proaspăt de urzică are efecte foarte bune în tratarea diferitelor forme de leucemie.
Precauții: Persoanele cu colită de fermentație vor consuma cu prudență (la început în cantități mici) sucul de urzică, care va fi întotdeauna foarte proaspăt.
Cura cu grâu verde
– pentru colon și stomac –

La început de aprilie, pe câmp, grâul deja a crescut, mlădițele sale arătând ca o perie deasă, de un verde viu. Sucul obținut din ele este o adevărată colecție de vitamine, enzime și minerale, cu efecte benefice asupra întregului organism, dar mai ales asupra tubului digestiv.
Rețetă
Pentru a face tratamentul cu grâu verde, trebuie în primul rând să ne asigurăm „materia primă”. Pentru aceasta, vom pune într-o tăviță de plastic un strat de pământ fertil de flori, netratat chimic, cu o grosime de doi-trei centimetri, și îl vom însămânța cu boabe de grâu (se găsesc la magazinele naturiste) puse des, la 1-2 mm una de cealaltă. Vasul se pune apoi pe pervazul ferestrei și se udă la un interval de timp de 2-4 zile. În două săptămâni grâul verde va răsări și va crește la o înălțime de 15-20 cm. Atunci este momentul potrivit pentru recoltare. Se taie tulpinile (rădăcinile care rămân, dacă sunt udate, vor mai răsări de 1-2 ori), se spală bine, după care se dau prin mașina de tocat. Tocătura se pune în storcătorul electric centrifugal și se obține sucul de grâu verde – un adevărat elixir de sănătate. Administrarea lui se face în cure de 10-21 de zile, timp în care se ia câte un sfert de pahar (50 ml) de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.
Efectele curei
Sucul obținut din mlădițele de grâu are un efect puternic, de curățire a întregului tub digestiv. Mai mult, el are o acțiune reparatoare, favorizând regenerarea epiteliilor lezate de feluritele boli, calmând durerile, cicatrizând leziunile și normalizând procesele digestive.
Recomandări terapeutice
Cura cu grâu verde este recomandată într-o multitudine de afecțiuni digestive specifice primăverii. În cazurile de gastrită hiperacidă și de ulcer, în măsura în care sucul de grâu este tolerat (pentru că nu toți pacienții suportă acest remediu), are o acțiune calmantă, favorizează cicatrizarea și regenerarea țesuturilor afectate de boală. În colita de putrefacție, care apare sau se agravează invariabil la sfârșitul iernii, din cauza consumului exagerat de proteine, cura cu suc de grâu verde ajută la modificarea florei (devenită patologică) și favorizează eliminarea reziduurilor din colon. În multe cazuri de enterită sau de colon iritabil, cura cu mlădițe de grâu are efecte calmante și determină vindecarea gradată a acestor afecțiuni.
Cura cu păpădie
– pentru ficat și vezica biliară –

Acum, primăvara, păpădia conține în frunzele și în tulpina sa substanțe amare, enzime și fitohormoni care fac adevărate minuni pentru ficatul obosit și încărcat de toxine.
Rețetă
Timp de 14 zile, se vor consuma câte zece frunze proaspete de păpădie, de două-trei ori pe zi, cu 10 minute înaintea meselor principale. Recoltarea frunzelor se face în aceeași zi sau cu maximum două zile înainte de a fi consumate, de la plante care încă nu au înflorit. Se recomandă și folosirea tijelor florale de păpădie în locul frunzelor, cu condiția să fie culese în intervalul de timp de dinaintea înfloririi plantei, care este de obicei foarte scurt (3-4 zile).
Efectele curei
Cura are darul de a relansa activitatea ficatului, de a stimula puternic regenerarea celulelor hepatice și de a favoriza eliminarea toxinelor. Frunzele proaspete de păpădie stimulează secreția de bilă și favorizează evacuarea acesteia. Nu în ultimul rând, păpădia are darul de a stimula peristaltismul întregului tub digestiv, fiind de un mare ajutor pentru persoanele cu digestia slăbită sau leneșă.
Recomandări terapeutice
Printre afecțiunile care se agravează la ieșirea din iarnă și care sunt eliminate cu ajutorul tratamentului cu frunze de păpădie proaspătă enumerăm: diskinezia biliară (fierea leneșă), dispepsia, hepatitele de toate felurile, icterul, constipația atonă, indigestia. Este un adjuvant valoros în cazurile de microlitiază biliară, precum și în ciroza hepatică.
Precauții: La persoanele cu stomacul foarte sensibil, subponderale sau debile, tratamentul cu păpădie crudă se poate dovedi prea puternic, motiv pentru care va fi făcut cu prudență.