– Stresul se află la baza majorității bolilor negre și ne dă brânci în prăpastia bolilor psihice. Și cum primăvara îl provoacă și îl ațâță, e bine să știm cu cine avem de-a face și cum îl putem birui –

Majoritatea bolilor mileniului trei au în componența lor stresul, adică oboseala cumplită, iritarea, harțagul, presiunea insuportabilă la care suntem supuși de viteza nebună în care ni se desfășoară, de la o vreme, viața, lipsurile, neliniștile, presiunea enormă a pandemiei. Oare ne poate ajuta cineva?
Se poate alunga stresul?
Răspunsul e pozitiv și destul de simplu: ori anulați cauzele care provoacă stresul, ori încercați să-l remediați. Prima soluție e mai ușor de spus decât de aplicat. Dacă faceți nopți albe din cauză că aveți mult de lucru, împrejurarea aceasta se poate remedia, dar dacă nopțile albe sunt provocate de faptul că pandemia v-a blocat profesional, cauza e mai greu de înlăturat. Și-atunci? Ei bine, atunci nu rămâne decât să apelați la niște metode experimentate de multă vreme, care să vă transforme din victime ale stresului, în oameni echilibrați, care să abordeze situațiile cele mai dificile, cu detașare și calm. Iar lucrul acesta se poate face, în primul rând, cunoscându-vă adversarul, știind exact cu cine va trebui să luptați.
Semnele stresului

Corpul nostru are însușirea minunată de a ne comunica într-un fel subtil ce se petrece în noi. El ne trimite semnale precise, mai ales când ne aflăm în situație de stres. Dacă nu le-am băgat în seamă până acum, asta nu dovedește că organismul nostru are defecțiuni, ci că nu am dat importanță acestor semnale.
Manifestări fizice ale stresului: dureri de cap, crampe și bolboroseli în intestine, palpitații, dureri în piept, erupții cutanate, dificultăți respiratorii, diaree, constipație, reducerea impulsului sexual, indigestii, insomnii, oboseală, abuz de medicamente sau de alcool, ritm alterat al elocuțiunii verbale, bulimie, pierderea apetitului, scăderea memoriei, gură uscată, imposibilitate de concentrare, mâini care tremură, mâini reci, nervozitate a degetelor, scrâșnit din dinți.
Manifestări comportamentale provocate de stres: nerăbdare, iritabilitate, comportament irațional, intoleranță, exasperare față de gălăgie și zgomot puternic, suspiciune, incapacitate de concentrare, pesimism, crize de plâns, sentimentul grav că lucrurile nu pot fi stăpânite.
Cauzele stresului

Dacă simptomele stresului sunt relativ simplu de recunoscut, cauzele lui se lasă mai greu ghicite. În miile de studii care i-au fost dedicate, originea lui e localizată atât în fapte de o imensă banalitate – lipsa de siguranță materială sau excesul de ioni pozitivi –, cât și în fapte complexe, de obicei de origine sufletească: decese, divorțuri, despărțiri etc. Studiul cel mai complex, un soi de „biblie” a stresului contemporan, le aparține unor celebri psihiatri americani, Holmes și Rahe, care în cartea intitulată „Scara evenimentelor cotidiene”, notează de la 1 la 100, gravitatea faptelor care declanșează stresul. De pildă, dacă sărbătoarea de Crăciun, cu forfota ei, are indicele 12, pierderea unei ființe apropiate e notată cu 100. Adesea, stresul rezultă din conflictele născute între doi sau mai mulți indivizi, manifestându-se în mod diferit: dorința de comunicare se opune dorinței de solitudine, dorința de independență, celei de dependență, dorința de competiție, celei de cooperare, dorința de a face ce-ți place, celei de a te supune obligațiilor sociale. În mod firesc, dacă vom ști cu care din aceste conflicte ne confruntăm, vom ști mai bine și cum să remediem stresul pe care-l provoacă.
Există trei cauze principale ale stresului: fizice, psihologice (legate de emoții) și stresul legat de modul de viață pe care îl ducem.
Între factorii fizici se numără: durerile provocate de boli, violențele în familie și la școală, prezența unor factori de poluare sonoră aflați în apropiere – discoteci, gări, fabrici, vecini zgomotoși etc.
Factorii legați de modul de viață privesc activitățile profesionale epuizante, efortul sportiv excesiv, consumul exagerat de alcool și de excitante.
În fine, factorii psihici, cei a căror rădăcină se află în spiritul și imaginația noastră, sunt cei mai insidioși și cel mai greu de stăpânit. Între ei se numără: anxietatea (teama de un rău permanent), sentimentul de vinovăție față de noi sau față de alții, viața „la termen”, programată oră de oră și zi de zi, plictiseala, vanitatea, ambiția, frustrarea, frica, dorința de a parveni etc.
Tehnici antistres
S-a scris o întreagă literatură despre modalitățile prin care putem să învingem starea de stres. Majoritatea lor au fost publicate, de-a lungul vremii, și în revista „Formula AS”. De pildă, despre respirația calmantă și energizantă, despre meditație și despre metoda de autosugestie a lui Coué, despre mișcare și tehnicile de acupresură s-a scris, adesea, cu reveniri importante, furnizoare de noutăți. Dar tehnicile pe care vi le vom prezenta de data aceasta sunt diferite de programele propuse în trecut, în primul rând prin maxima lor simplitate, gândită anume pentru niște oameni… stresați, incapabili să recurgă la metode greoaie și îndelungate. Dar pentru ca ele să aibă efect, trebuie să îndeplinim, obligatoriu, o condiție: să fim calmi.
Cum să fim calmi

Pentru un om stresat, aflat permanent în stare de frustrare sau de angoasă, calmul pare o stare inaccesibilă. Un vis. Cu toate astea, calmul se poate învăța. De pildă: în loc să beți o cafea, beți un pahar de apă sau o infuzie aromată. În loc să învârtiți butonul televizorului, refugiați-vă în liniște. În loc să vă lansați în discuții lungi și banale, mai bine duceți-vă puțin la plimbare. Toate momentele de pace și liniște la care visăm au caractere comune: confortul, aerul proaspăt, absența totală a stimulilor exteriori.
Confortul: Absența lui e un obstacol major în destindere. Deși par niște lucruri mărunte, o temperatură inadecvată în casă, o mobilă neconfortabilă, o îmbrăcăminte nepotrivită, un spațiu murdar și neîntreținut creează indispoziție. Temperatura ideală este în jur de 20 de grade, o mobilă confortabilă nu înseamnă o canapea în care să te scufunzi, ci un scaun simplu, cu spătar. În ce privește vestimentația, scoateți-vă pantofii, cravata, desfaceți-vă centura sau sutienul, îmbrăcați-vă cu ceva confortabil.
Aerul: V-ați întrebat vreodată de ce ne simțim atât de calmi la țară, față de oraș? Nu e vorba numai de liniște, așa cum pare la început, ci calmul e creat de spațiul deschis și de aerul curat. Din cauza asta, o plimbare pe-un drum de țară e mult mai reconfortantă decât una pe o stradă de oraș, și tot de asta, un birou care dă cu fereastra spre cer e mai puțin deprimant decât acela care dă cu fereastra către un zid sau către o curte interioară. Spațiul și aerul curat sunt două dintre cele mai puternice antidoturi împotriva stresului.
Liniștea: Persoanele anxioase fug de ea. Declară că liniștea accentuează stresul: „Am nevoie de radio ca să mă destind”. Nu vă lăsați influențați. Dacă tânjiți după pace și relaxare, căutați liniștea. Absorbiți-o, cufundați-vă în ea, faceți-vă din ea un tovarăș de lungă durată. Numai liniștea ne aduce calmul total. Nu o puteți afla în oraș? Profitați de calmul unei biserici goale, de pildă, și-o veți găsi. Stați câtva timp într-o strană sau așezați pe o bancă și nu vă gândiți la nimic. Încărcați-vă de atmosfera binefăcătoare a locului. Nicio liniște nu e mai deplină decât aceea care coboară din cer. Doar dacă sunteți un ateu înrăit, nu veți resimți liniștea care vă cuprinde. Se datorează ea unei energii spirituale? Proximitatea cu lumea de dincolo? Posibil. Cert este că ea există.
Liniștea utilizată în mod creativ este arma cea mai puternică împotriva stresului și a anxietății. Ea este prezentă în majoritatea tehnicilor de relaxare și meditație. Iar de la liniște la calm nu e decât un pas.
Motivația: Există momente în care, deși vă aflați în locul cel mai liniștit de pe lume, înconjurați de un confort princiar și fără să fiți deranjați de nimic, vi se pare imposibil să fiți relaxați și senini. Explicația? Starea de bine nu ne cade din pom. Trebuie să muncim pentru ea. Să fim motivați. Să vrem. Trebuie să fim convinși că ceea ce facem e spre binele nostru. Cu cât vom fi mai siguri de reușită, cu atât vom fi mai aproape de țelul propus.