Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

Descrierea problemei de care suferiți este destul de elocventă pentru a ilustra suferința provocată de acnee, care nu este deloc de trecut cu vederea. Vorbiți de „coșuri albe și negre” – comedoane închise (albe) și deschise (negre); „pete roșii” (eritemul de fond), cărora li se alătură papule eritematoase, pustule și chisturi („coșuri roșii”, „coșuri cu puroi”). E bine de știut că acneea NU este considerată o tulburare infecțioasă.
Acneea poate afecta oameni de toate vârstele. La nou-născuți, este rezultatul hormonilor maternali și al glandelor suprarenale și se rezolvă spontan, la puțin timp după naștere. O altă perioadă importantă este la declanșarea pubertății, când există o creștere în producția hormonilor androgeni. Vreo 85% din persoanele cu vârste cuprinse între 12-24 ani sunt afectate de o formă de acnee. La această grupă de vârstă, acneea este mai des întâlnită la sexul masculin, sexul feminin fiind mai frecvent afectat la adulți.
Posibilele cauze ale acneei includ:
* Predispoziția genetică – este cel mai important factor pentru producerea acneei.
* Unele medicamente – steroizi (corticosteroizi și testosteron), litiu, antiepileptice.
* Dietă bogată în alimente foarte rafinate – făinoase (covrigi, prăjituri, zaharoase).
* Tulburări endocrinologice (hormonale), cum ar fi sindromul ovarelor polichistice.
* Expunerea solară poate provoca, dar și ameliora acneea.
* Folosirea unor cosmetice foarte grase poate duce la unele forme de acnee.
Clinic vorbind, pacienții cu acnee se plâng de dureri și sensibilitate la atingerea pielii. Acneea se poate manifesta prin comedoane deschise și închise (numite popular puncte negre și albe), papule eritematoase (numite popular coșuri roșii), pustule și chisturi.
În general, prognosticul de vindecare este bun pentru acnee. Totuși, pot apărea complicații, precum cicatrici și tulburări psihice (inclusiv anxietate, depresie și gânduri de sinucidere), care tind să se amelioreze după un tratament de succes al acneei. Mai nou, unii cercetători afirmă că s-ar putea că acneea să fie un factor de risc pentru cancerul de prostată precoce.
Din punct de vedere naturist, acneea ar putea fi abordată astfel:
* Igienă. Lipsa igienei nu este considerată o cauză a acneei, însă curățarea permanentă a pielii reduce șansele unor suprainfecții, reduce șansele blocării glandelor sebacee și îmbunătățește aspectul tenului în general.
* Masajul ușor la nivelul feței ajută la creșterea tonusului acesteia și ar putea diminua edemul.
* Expunerea solară – deși acneea poate să se agraveze, ea răspunde pozitiv, în general, la expunerea solară. Totuși, acest lucru trebuie făcut cu moderație
* Terapia cu lumină. Există aparate speciale în acest scop.
* Plante medicinale – se pot încerca aplicații cu ceapă roșie, tăiată mărunt și pusă pe leziunile pustuloase. Ajută la eliminarea mai rapidă a puroiului.
* Uleiul de arbore de ceai, ceaiul verde, Aloe vera sau planta Hamamelis pot fi aplicate, cu bune rezultate.
* Suplimentele de zinc și drojdie de bere sunt considerate utile, pentru tratamentul acneei.
* Dietă săracă în alimente foarte procesate, bogate în zahăr și mulți conservanți.
* Untul de shea sau de cacao pot fi utile în ameliorarea cicatricelor cauzate de acnee.
* Acupunctura poate ajuta, prin eliminarea căldurii la nivelul intestinelor (provocată de dieta proinflamatoare), reducând apariția leziunilor.
* Homeopatia este un tratament excelent. Am consemnat rezultatele experiențelor mele în acest sens în lucrări și cărți publicate pe plan internațional.
Atenție! Acneea poate fi semnul unor boli mai grave. Este bine să consultați medicul pentru un diagnostic exact.
Vă urez succes!
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Cum îmi pot curăţa plămânii?” (Răspuns pentru SERGIU A., F. AS nr. 1425)

Beţi cât mai multe lichide, în special apă plată, şi faceţi sport: fie utilitar (în grădină), fie la sală, fie cât mai mult mers pe jos, dacă şi cât se poate, în pas alergător, în zone mai puţin poluate. În ce priveşte abstinenţa faţă de tutun, se poate realiza în aproximativ o lună de zile, îndepărtând total mai întâi factorii favorizanţi, precum: cafeaua, alcoolul (inclusiv berea), mesele copioase, abundent condimentate şi cu multe prăjeli. Apoi, practicarea cât mai des a postului de 24 de ore, în care se mănâncă zilnic, dar numai dimineaţa, în schimb se poate bea foarte multă apă sau ceai neîndulcit. În intervalul de timp de 30 de zile destinat dezintoxicării, alături de indicaţiile de mai sus, trebuie făcută cât mai multă mişcare fizică, în special alergare uşoară, care generează transpiraţie, prin care se elimină nicotina din organism, ca și prin urină, drept care este necesar să beţi cât mai multă apă. În paralel, vă recomand să practicaţi holiterapia, prin care să-l rugaţi pe Dumnezeu să vă dea puterea să nu mai fumați. Să recurgeţi la rugăciune ori de câte ori simţiţi nevoia să aprindeţi o ţigară, după care beţi 2-4 pahare cu apă. Vă recomand cu încredere apelarea la rugăciune către Dumnezeu, pentru că, ceea ce la oameni este cu neputinţă, la Dumnezeu este cu putinţă! Tot ceea ce v-am recomandat în legătură cu renunţarea la tutun am practicat şi eu, acum 25 de ani, şi a dat rezultatele dorite! Dacă la mine a funcţionat, poate funcţiona la oricine doreşte sincer să scape de un viciu: că e tutun, că e alcool, că sunt jocurile de noroc, rugăciunea funcţionează cu eficienţă maximă. Dacă, totodată, mai începeţi să citiţi şi Biblia, succesul în lupta cu viciile este garantat!
„Am Helicobacter pylori şi mă doare stomacul, orice aş mânca” (Răspuns pentru GEORGE – Vaslui, F. AS nr. 1461)
Duşmanii cei mai de temut ai Helicobacterului sunt: Usturoiul, Ghimbirul, Curcuma (Turmeric), Chimenul negru. Consumaţi-le trei luni, alternativ, zilnic, cel puţin pe unul dintre ele. La această dietă se adaugă Extractul de Propolis (40%), 1/2 linguriţă de 3 ori pe zi, timp de 3 luni. Astfel veți scăpa de acest parazit tenace, din stomacul dvs. După vindecare, e util să consumaţi, la 2-3 zile, câte unul din condimentele enumerate. Dacă această metodă relativ uşoară utilizată împotriva Helicobacterului nu dă rezultate, contactaţi-mă.
„Băiatul meu nu poate eructa şi se balonează” (Răspuns pentru ALINA S. – Craiova, F. AS nr. 1461)
Băiatul dvs. să mai lase calculatorul/telefonul şi să înceapă să facă mişcare (alergare uşoară – jogging), câte 20-30 minute după fiecare din mesele principale de peste zi. Astfel va scăpa de balonare şi va eructa în voie.
Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro
„Am candidoză bucală” (Răspuns pentru ANCA – București, F. AS nr. 1458)

În candidoza bucală, poate ajuta o cură gemoterapică cu Extract din mlădițe de Cimișir, Extract din mlădițe de Lemn-câinesc și Extract din mlădițe de Mur, cu efect antiinflamator, cicatrizant și de întărire a imunității mucoaselor (câte o administrare pe zi din fiecare, timp de 2 luni: Lemn-câinesc dimineața, Cimișir la prânz și Mur seara). În caz de astfel de leziuni ale mucoaselor cavității bucale, ce pot fi provocate și de aparatele sau protezele dentare, sunt eficiente și aplicațiile locale cu produse naturale, precum Plantagingival, un badijonaj gingival ce conține extracte de Gălbenele, Tătăneasă și Revent (Rubarbă), în glicerină farmaceutică. Se aplică pe zonele inflamate, cu ajutorul pensulei incluse în dop. Efectele sunt multiple: antiinflamator, antibacterian, antifungic, hemostatic (oprirea sângerării gingivale). Apoi, apa de gură concentrată Mira, un extract din gumirezină de smirnă, are un remarcabil efect antibacterian și ușor analgezic, de reducere a durerii. Se folosesc doar câteva picături, diluate în apă, pentru gargară, insistând pe zonele afectate sau cu administrare pentru igiena cavității bucale.
Multă sănătate!