
Dacă printr-un exerciţiu de imaginație istorică ne plasăm într-un viitor nu foarte îndepărtat, dar îndeajuns de detaşat, încât să ne permită o privire obiectivă asupra prezentului, vom constata că în România au existat şi există, încă de la începuturile statului său modern, două direcţii majore de dezvoltare socială. Una, iniţiată de pe vremea revoluţionarilor de la 1848, care a vizat conectarea ţării la civilizaţia occidentală modernă, cu reglementările ei democratice şi progresiste, alta conservatoare, nostalgică după valorile trecutului și care respinge sincronismele cu civilizaţia vestică, în numele specificului național. Constatarea este valabilă şi pentru istoria noastră recentă. Comunismul, îndeosebi comunismul național ceaușist, a ilustrat cu încăpățânare ultima direcţie, în ciuda utopiei marxiste. „Moştenitorii” lui Ceaușescu au aceeaşi mentalitate autarhistă, de societate „înghețată”, suficientă sieşi, într-o lume dinamică. Ei au pus la punct un „sistem” prin care, respectând aparent angajamentele statului român în procesele de integrare europeană, să-şi poată vedea netulburaţi de „treburile lor”. Și cum altfel, decât prin „ocuparea” instituţiilor statului de către oameni prin care să se îndiguiască orice încercare, în special politică, de schimbare a stării de lucruri. Instituţiile statului au devenit principalele instrumente de conservare a situaţiei de fapt, blocând reformele şi cauționând politic „partidele” celor interesaţi.
CCR, instituţie esenţială pentru apărarea constituţiei, este exemplul cel mai elocvent în acest sens, un organism prin care „sistemul” încearcă stoparea sincronizării ţării la civilizaţia superioară a contemporaneităţii. Semnificative sunt, din această perspectivă, ultimele ei „pronunțări”. Respingând numirile interimarilor la TVR şi SRR, sub pretextul nerespectării prevederilor legii de organizare şi funcționare a celor două instituții publice, CCR – dirijată „cu serenitate” de vajnicul apărător al constituţionalităţii, Valer Dorneanu – a dat semne că „sistemul” va lupta până la capăt. În 2017, cu un PSD „triumfător” la putere, CCR nu a avut nimic împotriva numirii, pe modelul utilizat recent de alianța PNL-USR-PLUS şi UDMR, a Doinei Gradea şi a lui Georgică Severin, „oamenii săi”, la conducerea celor două instituții de informare publică. Ce s-o fi întâmplat între timp cu CCR, de a devenit – „pentru unii mumă, pentru alții ciumă”? Desigur, unii observatori ar putea spune că CCR a respectat scrupulos litera legii, aşa cum ar fi trebuit să o facă şi în 2017, dar n-a făcut. Cum se explică faptul că acribia constituțională se exercită doar într-o singură direcție? Sub guvernarea PSD-istă, CCR susținea cu tărie primatul legislativului asupra executivului. Acum, după respingerea de către parlament a rapoartelor de activitate ale celor două instituții şi numirea unor interimari în locul celor respinși pentru „prostul” lor management, CCR acuză – pur şi simplu – legislativul de… nerespectarea prevederilor constituționale.
CCR a devenit, în timp, cu sprijinul pionilor politici şi administrativi ai clasei suprapuse a României (clasă despre care știm cu toții din cine este alcătuită!), o instanță nu doar „interpretativă” a legii fundamentale, deciziile ei transformându-se din „recomandări” pentru celelalte foruri statale, în „hotărâri executive”. CCR tinde, pe această cale, să se substituie legislativului şi executivului, neutralitatea „serenă” devenind o vorbă goală. De exemplu, decizia că MCV-ul (prin care UE verifică şi cooperează la armonizarea legislației româneşti cu cea general europeană) nu are relevanţă în faţa Constituţiei naționale (blocând, astfel, decizia Curții de Justiție a Europei Unite – după care legile europene primează în faţa celor ale fiecărui stat membru), este clar autarhistă, servind interesele celor care vor să domine „netulburați” ţara. CCR s-a transformat, altfel spus, într-o excrescenţă a „sistemului”, cu vocație dictatorială. Cu apărarea oferită de CCR, PSD şi AUR pot încerca – şi o fac mereu – să blocheze orice strădanie de „normalizare” a statului român, târându-şi adversarii într-un labirint juridic kafkian – construit de „înaintaşii” din trecutele legislații, „administrat” acum de CCR.
Nu voi mai relua tema politizării totale a instituțiilor statului român, care face aproape imposibilă aplicarea în profunzime a oricăror decizii reformiste, şi nici nu voi scrie despre apartenenţa politică a membrilor CCR, apartenenţă la care, ipocrit, au renunțat. Oricine le urmărește „traseul”, de la angajarea politică la neutralitatea echidistantă pe care poziția lor publică o presupune, se va lămuri cu cine are de a face.