– Învelișul corpului nostru servește ca protecție împotriva soarelui, frigului și căldurii excesive. Pielea împiedică germenii patogeni să pătrundă în organism. Reacționează cu plăcere la atingeri, iar aspectul ei trădează emoțiile. Principalii săi inamici sunt soarele, stresul și procesul de îmbătrânire –

Cuvântul piele apare în diverse expresii, utilizate frecvent în limbajul uzual. De pildă, atunci când evocăm o experiență directă, obișnuim să spunem că am simțit-o „pe pielea noastră”. Sau când vorbim despre un om insensibil, îl caracterizăm ca având „obrazul gros”. Prin asemenea formulări pe care le întrebuințăm curent, fără a conștientiza posibilul lor sens mai profund, noi atribuim, de fapt, pielii calitatea de simbol al întregii noastre ființe și de imagine metaforică a unor însușiri anume.
Pielea ne apără corpul de agresorii care vin din afară: influențe atmosferice, noxe și agenți patogeni. În același timp, reține ceea ce ar putea să iasă și să se piardă în exterior, cum ar fi umiditatea și căldura. Pentru a fi capabilă să ne protejeze pe toată durata vieții de umezeală, ger și caniculă, păstrându-și constantă umiditatea și ținând sub control temperatura corpului, ea este acoperită cu o manta subțire, compusă din grăsime amestecată cu apă. Glandele sudoripare întrețin continuu acest strat superficial, prevenind apariția unor eventuale lacune pe suprafața lui. Însă, pe lângă rolul de înveliș protector, pielea are încă multe alte funcții. Produce hormoni și reprezintă o componentă a mecanismului de autoapărare al organismului. Adăpostește glandele sudoripare și sebacee, vase sangvine, fibre nervoase, celule pigmentare și fire de păr, precum și câteva milioane de receptori cutanați care îi permit să perceapă mângâierile, dar în egală măsură și disconfortul produs de contactul cu un pulover aspru sau lovitura ușoară a unui bulgăre de zăpadă. Datorită sensibilității ei la atingeri și dezmierdări, ne oferă posibilitatea de a ne bucura de multe momente plăcute.
O manta uriașă
Într-un clasament la care ar participa toate organele din corpul nostru, pielea s-ar plasa pe primul loc în ceea ce privește suprafața și greutatea: ea se desfășoară, în medie, pe 1,8 metri pătrați, cântărind între 10 și 14 kilograme. Are o structură complexă, care o ajută să-și îndeplinească în mod corespunzător numeroasele funcții: se compune din trei straturi suprapuse și strâns unite între ele, fiecare având însă atribuțiile sale specifice. La exterior se află epiderma, ale cărei celule se reînnoiesc complet în decurs de 28 de zile. Printre ele se găsesc și celule pigmentare, ce determină culoarea pielii. Dedesubtul ei se găsește derma, formată din țesut conjunctiv și fibre de colagen. Aici își au sediul rețeaua vaselor sangvine și limfatice, glandele sudoripare și sebacee, ca și rădăcinile firelor de păr. Stratul cel mai profund este hipodermul (subcutanul), bogat în celule adipoase. El funcționează ca un amortizor pentru mușchi și organele interne și, totodată, izolează termic, reducâd pierderile de căldură. Lui îi datorăm faptul că nu suferim de frig.
Epiderma perfectă, lipsită de impurități, dă o impresie de sănătate și prospețime tinerească. Este privilegiul rezervat unui număr restrâns de oameni, deși cu toții ne-am dori să avem o înfățișare ideală. Însă fluctuațiile hormonale provoacă apariția coșurilor, leziunile lasă în urmă cicatrici, iar vârsta și acțiunea razelor solare ne fac un cadou deloc îmbucurător: ridurile.
Cele mai importante afecțiuni ale pielii

* Neurodermita – Alte denumiri: eczemă atopică, lichen simplex cronic. Apare pe un teren predispus la alergii, în condițiile în care există dezechilibre în bariera de protecție a epidermei. Debutează cu mâncărimi intense, apoi pielea devine uscată și aspră, se îngroașă și se pigmentează, uneori formează scuame sau fisuri. Mâncărimile și inflamația se tratează cu unguente care conțin cortizon.
* Psoriazisul – La originea acestei boli inflamatorii cronice se află o tulburare a sistemului imunitar, care determină celulele cutanate să se dividă în ritm accelerat. Pielea se înroșește și se descuamează, apar crăpături sângerânde, mâncărimile sunt greu de suportat. În ciuda aspectului său dramatic, afecțiunea nu este contagioasă.
Se recomandă cremele cu corticosteroizi și expunerea controlată la radiații UV.
* Cancerul cutanat – Se prezintă sub mai multe forme, dintre care cea mai severă este melanomul. El se îndepărtează chirurgical, iar intervenția trebuie făcută fără întârziere, pentru a preveni diseminarea celulelor maligne în organism. Mai puțin agresive sunt carcinomul bazocelular și carcinomul scuamos, cunoscute drept „cancerul alb al pielii”. Acestea sunt fie excizate, fie tratate prin iradiere sau imunoterapie.
Prevenția optimă constă în evitarea expunerii la radiațiile UV.
* Urticaria – Unele alimente (laptele, ouăle, peștele și fructele de mare, nucile, alunele, soia), conservanții și aditivii alimentari, înțepăturile de insecte, anumite medicamente și diverși compuși chimici, dar și stresul, pot determina apariția pe piele a unor umflături roșiatice, însoțite de mâncărimi extrem de supărătoare. Este important ca pacienții să evite factorii declanșatori.
Contra erupțiilor cutanate se prescriu antihistaminice.
* Zona zoster – Provocată de virusul varicelo-zosterian, boala constă în înroșirea unor porțiuni de piele, care se acoperă apoi cu vezicule pline cu lichid. Deoarece virusul atacă și terminațiile nervoase, pacientul suferă dureri care pot persista mult timp după dispariția manifestărilor cutanate.
Pe lângă administrarea unui medicament antiviral, de exemplu Aciclovir, este important ca zona afectată să fie atent curățată cu soluții antiseptice, pentru a împiedica suprainfectarea veziculelor.
Eliminarea apei – transpirația

Iepurii elimină surplusul de căldură din corp prin urechile lor mari, albinele emit un bâzâit continuu, iar câinii respiră gâfâit, cu limba scoasă: animalele au dezvoltat felurite strategii eficiente care le permit să se răcorească. Oamenii nădușesc, iar evaporarea rapidă la suprafața pielii a secreției sudorale ajută la menținerea temperaturii corpului la un nivel constant. În sine, sudoarea este un lichid incolor și inodor, compus din apă (99%), diverse săruri, amoniac, acid uric și lactic, grăsimi și proteine. Mirosul specific, atât de neplăcut, apare abia atunci când ea vine în contact cu bacteriile aflate pe piele sau în păr și acestea încep să descompună proteinele prezente în compoziția ei. Corpul nostru este prevăzut cu un număr imens de glande sudoripare: între 2 și 3 milioane, distribuite pe întreaga lui suprafață, iar densitatea lor maximă, de 370 pe centimetrul pătrat de piele, se regăsește pe palme și tălpi, precum și la subsuori. Un detaliu mai puțin cunoscut este acela că glandele ce secretă transpirația nu sunt toate la fel, ci se împart în două categorii. Glandele ecrine, plasate în special pe frunte, picioare, palme și tălpi, funcționează constant, cu intensitate sporită în momentele când facem mișcare, și elimină prin porii pielii un lichid apos, cu fluiditate ridicată și evaporare instantanee. Spre deosebire de cele dintâi, glandele din a doua categorie, numite apocrine, nu se deschid atât în pori, cât mai ales în foliculii de păr de pe scalp, din zona axilară și cea inghinală, unde trimit o transpirație cu consistență mai densă, din cauza concentrației mari de proteine și acizi grași. Ele nu au o acțiune continuă, ci una determinată de contracțiile canalului sudoripar, iar acestea se produc îndeosebi în condiții de stres.
Situații extreme și aspecte particulare

Transpirația este o secreție de însemnătate vitală pentru organism. Ea oferă anumite indicii cu privire la starea noastră de sănătate și poate influența până și modul cum ne alegem partenerul.
E posibil ca glandele sudoripare să-și diminueze producția?
Da, și chiar s-o suspende cu totul. Absența transpirației (anhidroza) este periculoasă, deoarece pune organismul în imposibilitatea de a-și menține temperatura internă la un nivel stabil. Se declanșează hipertermia, însoțită de simptome ca: oboseală, amețeli, slăbiciune musculară, înroșirea pielii. Cauzele anhidrozei sunt numeroase și foarte variate. Printre ele se numără, de pildă, neuropatia diabetică, alcoolismul, insolația, efectele unor radiații (cum ar fi ședințele de radioterapie), diverse afecțiuni dermatologice (ca psoriazisul, lupusul eritematos sau o infecție microbiană, de obicei cu Staphylococcus epidermitis), anumite tratamente medicamentoase (incriminate fiind în primul rând sedativele, antidepresivele și antihistaminicele). Lista este mult mai lungă, însă ne vom opri aici, adăugând doar că suspiciunile se îndreaptă și către factorii genetici. Demersul terapeutic se concentrează pe identificarea și eliminarea cauzei. Între timp, pacientului i se recomandă să rămână într-un mediu cu temperatură moderată sau scăzută, să se hidrateze masiv și să-și aplice pe corp comprese reci.
Când transpirația devine o problemă

Hiperhidroza (transpirația excesivă) n-are leac? Ba are! Dermatologii dispun de o serie de remedii și proceduri cu ajutorul cărora pot soluționa această problemă.
* Sărurile de aluminiu – Încorporate în creme sau în deodorante cu bilă, sărurile concentrate de aluminiu blochează canalele glandelor sudoripare și astfel diminuează fluxul sudoral. Metoda este totuși privită cu reticență de unii medici, care consideră că utilizarea pe termen lung a compușilor de aluminiu ar putea avea efect cancerigen. Până în prezent, studiile realizate de cercetători n-au ajuns la concluzii clare.
* Iontoforeza – Este o procedură sigură și bine tolerată, care dă rezultate în peste 75% din cazuri. Mâinile sau picioarele se cufundă în două vane de plastic pline cu apă, în timp ce doi electrozi aplicați pe piele transmit un curent pulsatil slab, reglat la nivelul de suportabilitate al pacientului. Ședințele de tratament durează 20-30 de minute și se efectuează la început zilnic, apoi doar o dată sau de două ori pe săptămână.
* Injecțiile cu botox – Toxina botulinică împiedică terminațiile nervoase să elibereze acetilcolină, iar lipsa acestui neurotransmițător paralizează glandele sudoripare. Terapia se repetă la intervale de șase până la nouă luni.
* Tratamentul chirurgical – Acolo unde variantele terapeutice prezentate mai sus nu au eficiența scontată, rămâne deschisă opțiunea unei intervenții chirurgicale pentru suprimarea glandelor sudoripare. În zonele mai puternic afectate de hiperhidroză, de obicei în regiunea axilară, se fac în câteva puncte mici incizii (de maximum 1 centimetru), prin care se introduce o canulă cu ajutorul căreia sunt aspirate glandele.
Răni deschise
– Vindecarea în trei „pași” –

După ce s-a produs o rănire, mecanismele de regenerare proprii organismului procedează la o înlocuire în profunzime a celulelor distruse cu țesut cicatricial. Vindecarea leziunilor deschise se desfășoară în trei etape.
Zilele 1-3
În prima fază, cea de inflamare sau curățare, vasele de sânge lezate se contractă, sângerarea se oprește, iar rana este sigilată de un dop obstructiv, format din trombocite și așa-numiții factori de coagulare. Plasma sangvină trece prin pereții vaselor și pătrunde în țesut, antrenează și elimină corpii străini din plagă, celulele imunitare îndepărtează resturile de țesut din porțiunea lezată și blochează accesul germenilor patogeni.
Zilele 2-14
Etapa reparatorie începe cam la două zile după rănire. Din țesutul conjunctiv învecinat migrează celule care vin să compenseze pierderea de substanță, iar marginile rănii se apropie. Se formează o rețea de capilare, ce transportă în zona lezată oxigen și nutrienți, asigurând astfel condiții optime pentru cicatrizare.
Zilele 3-21
A treia și ultima este faza de remodelare. Organismul sintetizează fibre de colagen, pentru a construi țesut nou. Acesta va fi mai puțin elastic, foarte slab pigmentat și nu va cuprinde foliculi piloși, glande sudoripare și sebacee. De aceea cicatricile sunt netede și albicioase. În momentul când leziunea este acoperită de piele, procesul de vindecare s-a încheiat.
Știați că…
*… țesutul adipos subcutanat are o grosime cuprinsă între 1 și 10 centimetri, în funcție de zona unde este măsurat și de greutatea corporală a persoanei respective?
*… pielea este dotată cu peste 4 milioane de receptori tactili, termici și dureroși, prin intermediul cărora poate percepe răcoarea și căldura, durerea și mângâierile?
*… 25% din cantitatea de apă existentă în organism se păstrează la nivelul pielii?
*… cele 10-14 kilograme, cât cântărește pielea, corespund unei cincimi din greutatea totală a corpului?
*... o distrugere a pielii în proporție de 15% (de pildă, provocată de arsuri) sau chiar de numai 9% în cazul copiilor, poate duce la decesul persoanei în cauză?
BINE DE ȘTIUT
Bărbații asudă mai tare decât femeile?

Da. Pe de-o parte, fiindcă ei posedă mai multe glande sudoripare și, pe de alta, pentru că hormonul sexual masculin, testosteronul, stimulează transpirația. În plus, „sistemul de răcire” al corpului lor reacționează mai prompt decât cel al femeilor, intrând în funcțiune de la un prag de temperatură mai redus.
Cum acționează deodorantele?
Deodorantele captează mirosurile sau le maschează cu substanțe odorizante. Totodată, ele conțin compuși cu acțiune antibacteriană, care împiedică înmulțirea germenilor responsabili pentru generarea mirosului greu rezultat din descompunerea transpirației. De asemenea, formula deodorantelor include și ingrediente cu efect antiperspirant, ce blochează porii prin care glandele sudoripare își eliberează secreția.
Putem mirosi frica?
În cadrul unui experiment realizat de cercetătorii de la State University of New York, participanților li s-a cerut să miroasă transpirația unor persoane înspăimântate. S-a constatat că testul le-a indus o stare de neliniște și teamă. Explicația: efluviile olfactive le-au activat nucleul amigdalian, centrul fricii din creier.
Tactici de luptă cu canicula

* Consumați multe lichide – Chiar dacă nu vă e sete, beți apă cât mai multă, ceaiuri de plante sau fructe, sucuri proaspăt stoarse și diluate. Ar fi de preferat să evitați cafeaua și alcoolul.
* Acces interzis căldurii – Aerisiți-vă locuința la primele ore ale dimineții și seara târziu, când este mai răcoare afară. Peste zi, țineți ferestrele închise și jaluzelele trase, pentru a nu permite căldurii să pătrundă în încăperi.
* Protecție pentru cap – Chiar dacă nu vă prea place s-o purtați, pălăria de soare vă ferește de insolație. Dacă totuși simțiți că v-ați încins, vă pot fi de ajutor compresele puse pe frunte sau pungile cu gel de răcire ținute la ceafă. Și pulverizați-vă fața cu apă rece.
* Oaze de răcoare – Când vă aflați pe drum și arșița vi se pare sufocantă, refugiați-vă în interiorul răcoros al unei biserici, în vreun edificiu public cu ziduri groase, ori intrați într-un supermarket, unde aerul condiționat vă va înviora.
* Pauze la momentul oportun – Muncile fizice și canicula nu fac casă bună împreună. E mai prudent să vi le programați pentru dimineață sau pentru seară. În jurul prânzului, când mercurul urcă vertiginos în termometre, lucrul cel mai înțelept de făcut este să vă ohihniți.