– Fie că sunt proasptele, uscate sau preparate într-un fel oarecare, fructele și legumele nu pot lipsi din hrana noastră cea de toate zilele. Dar pe lângă faptul că ne răsfață papilele gustative, ele sunt importante și într-o altă privință: ajută la întărirea organismului și susțin lupta lui cu bolile –

În fazele succesive din viața unei plante, rădăcina, tulpina, frunzele și substanțele conținute în ele au rolul de a-i asigura o dezvoltare sănătoasă și, în unele cazuri, de a o apăra împotriva potențialilor atacatori (bacterii, virusuri, fungi sau insecte). La un moment dat, planta are nevoie de ajutoare din exterior și, pentru a le chema către sine, ea se servește de florile și fructele ei. Cu cât culoarea și gustul unui fruct sunt mai ispititoare, cu atât se vor găsi mai mulți amatori să-l consume. Iar cel care îl mănâncă scoate și aruncă semințele, dând astfel o mână de ajutor la perpetuarea acelei specii vegetale. Totuși, trebuie să recunoaștem că avem aici o relație reciproc avantajoasă: planta și-a atins scopul, dar în același timp ne oferă și nouă, prin principiile bioactive conținute în fructe, un sprijin neprețuit pentru menținerea sănătății.
Tezaurul de sănătate al naturii
Odinioară, pe vremea bunicilor și a străbunicilor noștri, toamna era anotimpul când se celebra belșugul recoltelor. Și în zilele noastre, sunt mulți cei ce fierb grămezi întregi de fructe, pentru a face din ele gemuri, compot sau dulcețuri, ori le usucă sau le trec prin storcător și trag sucul la sticle. Așa își umplu cămara pentru iarnă cu tezaurul de sănătate al naturii, deși în zilele noastre nu trebuie decât să faci un drum până la supermarket, unde găsești oricând fructe proaspete, inclusiv în sezonul rece.
Oamenii și-au dat seama de mult că fructele nu sunt doar niște deserturi minunate, ci și leacuri eficiente. Scorbutul, cândva o boală temută, provocată de lipsa vitaminei C, a putut fi învins datorită fructelor rezistente la condiții de depozitare îndelungată, ca merele, perele și gutuile. Un aport important de vitamine se realizează și prin intermediul celor care își păstrează nealterate proprietățile terapeutice chiar și după deshidratare, cum se întâmplă cu măceșele, merișoarele, cătina sau boabele de păducel. De asemenea, înaintașii noștri au descoperit că și semințele constituie un aliment sățios și benefic pentru sănătate, așadar s-au îngrijit să le adune și să le pună la păstrare. Printre cele mai căutate se numără nucile și alunele.
Remedii naturale delicioase
Fructele n-au fost vreodată, după cum nu sunt nici astăzi, o simplă componentă a alimentației sănătoase. Merele crude, date pe răzătoare, au un conținut deosebit de bogat de pectine, ceea ce le permite să amelioreze simptomele diareei. Absorbind mare parte din apa existentă în intestin, aceste fibre preiau totodată microorganismele și toxinele prezente în ea, pe care le transportă apoi afară din corp. Taninurile acționează atât intern, cât și extern, reușind să oprească sângerările și să reducă inflamațiile. Substanțele vegetale secundare exercită o influență binefăcătoare asupra întregului organism, iar uleiurile extrase din pulpa fructelor contribuie nu numai la prelungirea senzației de sațietate, ci și la hidratarea pielii, atunci când sunt utilizate în aplicații externe. Într-un cuvânt, cu greu ne putem imagina tratamente naturiste mai delicioase decât fructele…
Mărul
(Malus pumila)
Probleme intestinale, sângerări, slăbit

Indicații terapeutice – Cu cât un măr este mai necopt, cu atât conține mai multă pectină. Această fibră solubilă, care absoarbe apă și își mărește foarte mult volumul, se găsește mai ales în coaja fructului. Ea captează excesul de apă din intestin, iar substanțele toxice existente în lichid sunt atrase și eliminate odată cu scaunul. De aceea, celor ce suferă de diaree sau gastroenterită li se recomandă să mănânce mere proaspăt rase. Și medicina populară întrebuințează mărul dat pe răzătoare pentru a stopa sângerările, atât intern, cât și extern. Totodată, pectina constituie un ajutor eficient în curele de slăbire deoarece, mărindu-și volumul în stomac, menține mai mult timp senzația de sațietate.
Efecte – Mărul reglează tranzitul intestinal, absoarbe apa, favorizează coagularea sângelui, scade nivelul lipidelor (reduce greutatea corporală).
Forme de utilizare – ras cu tot cu coajă, pulbere obținută din fibre (ex. Fibre de mere pulbere – „Naturmind”, Mere pudră – „Chefingredients”, Pudră de mere – „Gewürzgarten”), oțet de mere, cataplasme.
Măceșul
(Rosa canina)
Campionul imunității

Indicații terapeutice – Acidul malic și pectina din măceșe dau rezultate bune în constipațiile ușoare. Prin concentrația sa ridicată de vitamină C, sucul stors din fructele proaspete de măceș întărește sistemul imunitar și stimulează reînnoirea celulară. Lipidele speciale din compoziția pulberii de măceșe ameliorează simptomele artrozei.
Efecte – Antiinflamator, diuretic, ușor laxativ, consolidează capacitatea de autoapărare a organismului.
Forme de utilizare – Pastă obținută din pulpa fructelor proaspete, suc, sirop, vin, pulbere (ex. Eco pudră de măceșe – „Naturaliabio”, Măceșe pudră ecologică – „Niavis”, Pudră de măceșe raw eco-bio – „Dragon Superfoods”), extract (ex. Vitamina C din măceșe – „Alevia”, Extract concentrat din mlădițe de măceș – „PlantExtrakt”), ingredient în diverse suplimente nutriționale cu vitamine și în combinații de ceaiuri.
Merișorul de munte
(Vaccinium vitis-idaea)
Vindecătorul rinichilor

Indicații terapeutice – La infecțiile acute ale tractului urinar se administrează de preferință o infuzie sau un decoct din frunzele acestui arbust, însă și fructele lui conțin substanțe bioactive ce pot ameliora sau preveni episoadele de infecție urinară recurentă (cu condiția să se consume sucul stors din merișoare ajunse la deplină maturitate, deoarece acestea sunt bogate în taninuri). Tot în scop profilactic se poate bea și un ceai preparat din merișoare uscate, ținute timp de câteva minute în apă clocotită. De asemenea, ajunse în bucătărie, pe mâna unor gospodine pricepute, boabele roșii se transformă ca prin farmec în paste și jeleuri, nu numai delicioase, ci și benefice pentru sănătate.
Efecte – Fructele merișorului de munte au acțiune astringentă, dezinfectantă și antiinflamatoare.
Forme de utilizare – Ceai din frunze, boabe uscate, suc, pastă, jeleu, pulbere (ex. Merișoare pulbere mineralizată – „Alimente Geriatrice”, Merișor pulbere – „Dacia Plant”), extract (ex. Extract de merișor – „Tis Farmaceutic”, Extract concentrat de merișor – „Dr. Hart”, Merișor Extract – „Health Nutrition”), tinctură (ex. Tinctură de merișor – „Dacia Plant”, Tinctură din frunze de merișor – „Fares”, Tinctură de merișor – „PlantExtrakt”).
Castanul sălbatic
(Aesculus hippocastanum)
Rezolvă insuficiența venoasă

Indicații terapeutice – Principalul compus activ din castanele sălbatice este escina, în a cărei structură chimică se află reunite 30 de saponine. Datorită acestora, dar și flavonoidelor și taninurilor ce se regăsesc în compoziția lor, fructele castanului combat acumulările de lichid din țesuturi, îmbunătățesc permeabilitatea capilarelor, normalizează circulația la nivelul venelor și ameliorează simptomele provocate de insuficiența venoasă, cum sunt durerile, senzația de picioare grele, ca și edemele, mâncărimile și crampele musculare în zona gambelor. La accidentările survenite pe terenul de sport se pot aplica unguente cu extract de castane.
Efecte – Astringent, antiinflamator, ușor analgezic. Tonifică pereții venelor, activează irigația sangvină și asigură întoarcerea sângelui de la extremități spre inimă.
Forme de utilizare – Administrarea internă este permisă exclusiv pentru extractele standardizate, niciodată pentru ceaiuri (ex. Castan – „Favisan”, Vein Defense – „KAL/Secom”, Horse Chestnut Extract – „GNC”). Extern: tincturi, creme și geluri (ex. Biovenal – „Fares”, Cremă cu extract de castan sălbatic și viță de vie roșie – „Herbamedicus”, Gel tonic cu castan sălbatic și extract de lipitori – „Horse Force”), săruri de baie cu adaos de plante (Sare de baie cu extract de castane – „BingoSpa”, Sare de baie cu extract de avocado și castane – „Naturali”).
Tinctura de castan
Este un remediu puternic, astringent, care produce vasoconstricție, face să crească viteza fluxului sangvin și vă poate fi de folos la varice, irigație sangvină deficitară, dureri articulare, lumbago acut, sciatică, ateroscleroză, eczeme și afecțiuni cutanate inflamatorii.
Ingrediente – 200 g castane sălbatice, 300 ml etanol (70%, se găsește în farmacii).
Mod de preparare – Curățați castanele și tăiați-le în bucățele (dacă doriți să întrebuințați mai târziu tinctura la prepararea unei alifii, va trebui să îndepărtați și coaja). Zdrobiți bucățelele de castane cu un făcăleț sau un ciocan pentru carne și introduceți-le într-un borcan curat, cu capac. Turnați deasupra alcoolul, astfel încât castanele să fie acoperite complet. Apoi înșurubați capacul, așezați borcanul într-un loc călduț, dar care să nu fie direct expus la soare, și lăsați conținutul la macerat timp de 4 săptămâni. Din două în două zile, scuturați cu putere borcanul. La sfârșitul celor 4 săptămâni, strecurați tinctura printr-un tifon și puneți-o într-o sticlă închisă la culoare. Veți observa că la fundul ei se formează o depunere – este un fenomen normal, care nu trebuie să vă deranjeze. Însă când întrebuințați tinctura, luați numai lichidul limpede din sticlă, fără s-o agitați. Perioada de valabilitate: 1-2 ani.
Utilizare – Pentru tratarea leziunilor sau a afecțiunilor dermatologice aplicați comprese sau faceți spălături cu o parte tinctură la două părți apă. Pe piele nu trebuie să existe răni deschise. La boli reumatice, varice, lumbago, sciatică, ateroscleroză, irigație sangvină insuficientă și dureri articulare, picurați de mai multe ori pe zi tinctura pe zona afectată și masați cu blândețe. După aceea puteți folosi eventual și o cremă, fiindcă alcoolul usucă pielea.
Opțional – Combinând tinctura de castan cu ingredientele întrebuințate în mod obișnuit la cosmeticele handmade (de pildă vaselină albă, ceară de albine, unt de shea sau de cacao), puteți obține fără prea mare dificultate o alifie utilă pentru activarea circulației locale și ameliorarea afecțiunilor amintite în rândurile de mai sus.
Cătina
(Hippophae rhamnoides)
Gâdele răcelilor

Indicații terapeutice – Concentrația ridicată a vitaminei C face din boabele de cătină un remediu deosebit de eficient în tratarea și prevenirea răcelilor. Este însă de reținut faptul că fructele nu se consumă ca atare, în stare crudă, ci numai sub formă de suc sau extract. Și în perioadele de convalescență, cătina ajută pacienții abia ieșiți din boală să se pună mai repede pe picioare. Uleiul extras din boabe se încorporează în numeroase produse cosmetice pentru îngrijirea pielii. Dar aceasta nu este singura lui întrebuințare. În magazinele naturiste se găsește un supliment al firmei Hofigal, cu coenzima Q10 încapsulată în ulei de cătină. Fiind liposolubilă, coenzima se asimilează mult mai bine atunci când este asociată cu o substanță grasă, prin urmare prezența uleiului îi mărește considerabil biodisponibilitatea. În plus, el este foarte bogat în vitamine (betacaroten, E, F, K, B1, B2, B9) și posedă în mod natural factorul de protecție solară SPF 4.
Efecte – Antibacterian, cicatrizant, nutritiv pentru piele. Întărește sistemul imunitar, favorizează reînnoirea celulară, asigură protecție împotriva radiațiilor UVB.
Forme de utilizare – Suc, ulei, marmeladă, ingredient inclus în formula unor creme pentru îngrijirea pielii, extract (ex. Spirulină de extract total de cătină – „Hofigal”, Extract din muguri de cătină – „PlantExtrakt”).
Nucul
(Juglans regia)
Înlocuitorul cărnii

Indicații terapeutice – În fitoterapia clasică se întrebuințează în primul rând frunzele și cojile fructelor verzi, dar și miezul de nucă are proprietăți ce nu trebuie subestimate. Fiind o sursă consistentă de vitamine (A, C, E, B1, B2, B3), minerale (calciu, magneziu, potasiu, fosfor, seleniu, cupru, zinc, fier) și ulei de calitate superioară (cu o pondere de 86% a grăsimilor nesaturate), el reprezintă un înlocuitor ideal al cărnii în dieta vegană.
Efecte – Combate stresul, energizează, stimulează activitatea cerebrală, reduce inflamațiile, anihilează radicalii liberi, scade nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale, întărește inima și vasele de sânge.
Forme de utilizare – Miez de nucă proaspăt sau uscat, pastă, lichior de nuci verzi, infuzie sau decoct din frunze și din coji verzi, ulei (se recomandă 1 lingură pe zi contra aterosclerozei), cataplasmă cu coji verzi.
Pastă de nuci
Este bogată în proteine, vitamine și minerale, întârzie îmbătrânirea creierului, reduce stresul, valorile colesterolului și ale tensiunii, întărește inima și sistemul circulator.
Ingrediente – 500 g miez de nucă și puțin ulei neutru, fără o aromă specifică, de exemplu, ulei de floarea soarelui.
Mod de preparare – Preîncălziți cuptorul la 150°C. Puneți miejii de nucă într-o tavă de copt și lăsați-i cam 10 minute la cuptor. Apoi scoateți-i și, după ce s-au mai răcit, mărunțiți-i bine într-un mojar. Întroduceți miezul de nucă mărunțit în blender și măcinați-l la treapta de viteză maximă, până obțineți o pastă fină, cu consistență cremoasă. Dacă nu vi se pare suficient de cremoasă, mai adăugați în blender puțin ulei de floarea soarelui.
Utilizare – Pasta se consumă simplă, ca energizant, sau se întinde pe pâine. Dar se poate asocia și cu diverse alte ingrediente și, întrucât fantezia pasionaților de gătit este inepuizabilă, rezultă de aici o multitudine de preparate, care de care mai tentante. Cele mai multe sunt destinate veganilor (combinații cu usturoi, leurdă, susan, măsline, avocado sau ardei – aceasta din urmă fiind varianta picantă, numită Muhammara, preluată din gastronomia libaneză), însă există și rețete cu brânză sau cu macrou afumat.
(În numărul viitor: Păducelul, Gutuia, Ienupărul, Dovleacul, Porumbarul)