– Ar fi bine să ne ascultăm organismul. Cu răbdare și drag! Semnele lui sunt fundamentale pentru starea noastră de sănătate –
Amețeală bruscă

Primul gând: „Doamne, e un atac cerebral!”.
Ce se-ntâmplă de fapt? Poate că tensiunea dvs. arterială e prea mică, și-atunci, dacă vă ridicați repede în picioare, circulația sângelui este suprasolicitată. Și vedeți negru înaintea ochilor. „Amețeala este un simptom nespecific, care poate indica diverse dereglări ale organului echilibrului și ale sistemului nervos în general”, afirmă specialiștii. „Adevăratele afecțiuni grave, precum atacul cerebral, sunt rareori semnalizate de starea de amețeală”. Este vorba, mai degrabă, de deteriorarea centrului de echilibru, situat la nivelul urechii, și anume printr-o migrenă, o răceală, o stare de anxietate sau prin așa-numita „amețeală de depozitare”, care înseamnă deplasarea unor cristale minuscule din conductul auditiv.
Ce e de făcut? Sauna și dușul alternativ antrenează vasele sanguine și ajută la menținerea constantă a tensiunii arteriale. Dacă, însă, stările de amețeală se repetă, trebuie consultat medicul. În funcție de cauze, chiar și câteva exerciții de gimnastică și câteva tehnici de relaxare pot fi folositoare. Dar uneori medicamentele sunt inevitabile.
Puncte negre în fața ochilor

Primul gând: „Mai mult ca sigur, o hemoragie cerebrală”.
Ce se-ntâmplă de fapt? „Aceste punctulețe sunt de fapt niște fibre extrem de fine, cu conținut de colagen, care plutesc în lichidul din partea posterioară a ochiului. Ele apar pentru că odată cu trecerea anilor, corpul vitros care formează ochiul posterior se degenerează treptat-treptat”. Este, deci, un fenomen inofensiv, specific vârstei înaintate.
Ce e de făcut? Uneori este suficient să privim în altă direcție, dar dacă vedeți fulgere luminoase, consultați imediat medicul specialist. În acest caz, ar putea fi vorba de o deteriorare a retinei sau de o inflamație a zonei posterioare a ochiului.
Dureri de cap regulate

Primul gând: „Probabil o tumoră cerebrală”.
Ce se-ntâmplă de fapt? „Durerile sunt în ambele părți și simțiți o apăsare? Puteți urca scările fără ca ele să devină mai puternice? Înseamnă că sunt dureri «de încordare»”, afirmă neurologii. Cauze posibile: stres, contracturi, probleme ale spatelui. Dacă durerea pulsează, este însoțită de greață și crește ca urmare a activității fizice, este vorba de o migrenă.
Ce e de făcut? Împotriva durerilor de încordare, există câteva remedii la-ndemână, cu efect imediat: cafeaua cu zeamă de lămâie, respirațiile profunde. „Calmantele nu trebuie luate mai mult de zece zile pe lună, altfel pot produce chiar ele dureri de cap”. În cazul unei migrene acute, medicii recomandă, mai nou, așa-numitele triptane. Dacă, însă, pe lângă durerile de cap mai apar și tulburări de vedere, respectiv de coordonare, paralizie sau chiar probleme de vorbire, mergeți imediat la medic pentru a lămuri cauzele.
Dureri abdominale puternice

Primul gând: „O apendicită!”.
Ce se-ntâmplă de fapt? „Durerile abdominale pot fi provocate de sute de cauze. Dar în jumătate din cazuri, ele sunt declanșate de un stomac iritabil sau de un intestin iritabil, cu senzație de saturație și balonări”. La multe persoane, canalul digestiv reacționează sensibil la stres sau la anumite substanțe iritante precum fructoza. Dar și o infecție gastro-intestinală recent vindecată îi poate incomoda activitatea.
Ce e de făcut? Un intestin iritabil este într-adevăr supărător, dar nepericulos. Cu ajutorul unor analize de laborator, medicul va putea exclude alte cauze ale durerilor abdominale. Dar pentru mai multă siguranță, este recomandată endoscopia intestinală. În formele ușoare, chiar și certitudinea că nu este vorba de o afecțiune gravă poate fi de ajutor. Dacă durerile devin prea puternice, intestinul sensibil poate fi calmat cu antispastice sau cu exerciții de relaxare.
Menstruații extrem de abundente

Primul gând: „Am cancer”.
Ce se-ntâmplă de fapt? „La cabinetul medical vin zilnic cel puțin cinci femei care se plâng de un ciclu neobișnuit de abundent”, afirmă ginecologii. „Dar diagnosticul de cancer se pune de cel mult două ori pe an”. De cele mai multe ori, de vină este un echilibru hormonal dereglat sau o pilulă anticoncepțională neadecvată. Dar cauza poate fi și un fibrom uterin benign.
Ce e de făcut? Adeseori, intensitatea sângerării se regularizează de la sine, după 2-3 cicluri. Dacă nu, se stabilește cauza cu ajutorul ecografiei sau al unui test hormonal. Și pilula contraceptivă ar putea fi, eventual, de ajutor, pentru că stabilizează echilibrul hormonal în organism.
Junghiuri în piept

Primul gând: „Infarct!”.
Ce se-ntâmplă de fapt? La femeile tinere care duc o viață sănătoasă și nu au probleme congenitale, infarctul se produce foarte rar. La ele, estrogenii protejează vasele de depunerile periculoase, ce pot conduce la infarct. Dacă, totuși, simțiți brusc niște dureri puternice în partea stângă a toracelui, ca înțepăturile de cuțit, „de vină sunt, de obicei, durerile musculare care pleacă de la coloana vertebrală și iradiază în zona inimii”. La fel de puternic se manifestă uneori gazele din intestinul gros. Dar și atacurile de panică pot provoca junghiuri în piept, din cauza respirației prea accelerate.
Ce e de făcut? Pentru mai multă siguranță, faceți un control medical. Studiile arată că afecțiunile cardiace sunt mai greu de depistat la femei decât la bărbați. O analiză de sânge și un EKG care înregistrează curenții electrici ai miocardului pot lămuri lucrurile. Preventiv, ar fi bine să renunțați la fumat. Țigările sunt o adevărată otravă, mai ales în combinație cu pilula anticoncepțională.