– Interviu cu Bogdan Mihai Simion –
– Manole Stroici, eroul poveştii pe care urmează s-o spui, deşi s-a bucurat de glorie în perioada interbelică, este astăzi prea puţin cunoscut. Pentru o mai uşoară urmărire a istoriei vieţii sale, ar fi bine să începem cu o scurtă biografie…

– Da, Manole Stroici poate că este un nume mai puţin cunoscut între artiştii interbelici, dar nu trebuie să uităm nicio clipă, când vorbim de cântăreţii de succes ai acelei perioade istorice, că regimul politic care a urmat după război a făcut tot ce i-a stat în putere să radieze de pe faţa pământului orice amintire a lor. S-au distrus înadins toate documentele care-i consemnau: afişe, articole de presă, tot. Noroc cu discurile pe care le-au luat în valize câţiva emigranţi care au plecat după 1947 în Statele Unite şi Israel. De la ei se recuperează multă muzică, lucru minunat, pentru că astfel aflăm de aceşti mari artişti, de talentul şi valoarea indiscutabile. Sunt unii cântăreţi extraordinari, despre care nu mai ştim absolut nimic. Am în colecţia personală discuri de-ale lor, dar nu ştiu nici măcar unde s-au născut. Despre Manole Stroici ştim câte ceva, datorită activităţii sale sportive şi politice. Manole Stroici a venit pe lume în ianuarie, 1897, într-o veche familie de boieri moldoveni. A crescut în Iași, într-un palat de cincisprezece camere, pe latura vestică a Parcului Copou. Chiar şi din aceste prime date ne dăm seama, deja, că avem de-a face cu un personaj cu totul aparte între artiştii interbelici, tocmai prin originea sa pur aristocratică. Și după cum era obiceiul în aristocraţia vremii, odată cu vârsta majoratului, tânărul Manole merge la şcoala militară. Era în 1915. Pe atunci, băieţii de boieri erau ofiţeri din naştere, intrau în şcoli militare deja cu acest grad. Nu ştim dacă tânărul Stroici îşi dorea militărie cu adevărat, sau doar a urmat tradiția, cert este că după opt ani a renunţat la cariera militară. Este momentul în care Manole Stroici s-a dedicat cu mult aplomb pasiunii sale, muzica. Deja pe la mijlocul anilor ’20, el ajunsese o celebritate în restaurantele de lux din Iaşi. Cânta întotdeauna neplătit, probabil pentru a nu-şi face de râs familia; în felul acesta, muzica era văzută ca o pasiune, o „nebunie” personală, nu un mijloc de existenţă. Iată un alt motiv pentru care spun că Manole Stroici este o apariţie cu totul insolită în peisajul muzical al vremii. Multe nume de artişti bărbaţi veneau din lumea bună, din clasa de mijloc, dar unul singur a fost chiar boier: Manole Stroici.
Un domn grizonat, în ținută elegantă
– Există o singură fotografie care-l înfăţişează pe Manole Stroici. Poţi să o transformi în portret? Cum arăta, cum se îmbrăca, dacă avea slăbiciuni sau virtuţi…

– Nici măcar nu este o fotografie artistică, ci o imagine ministerială. Adică, este fotografia de portofoliu care ne-a rămas, în calitatea sa de ministru al Sportului. Dacă nu ar fi ajuns în această funcţie, nu am fi avut nicio fotografie cu el. După cum spuneam, documentele legate de activitatea sa muzicală au fost în totalitate distruse de comunişti. Dar în fotografia cu pricina, eu văd destul de multe lucruri. În primul rând, văd un om care era la vârful carierei lui. Văd un bărbat care-mi transmite că ştie cine este. Asta citesc eu în părul său grizonat şi în ţinuta elegantă, dar uşor nonconformistă. Nu poartă nici cravată, nici papion, mai degrabă ceea ce azi italienii numesc până azi „sperzzatura”. Adică, un papion intenţionat „stricat”, cu firicelele acelea parcă neglijente, aşezate ca o broşă pe cămaşă. Ce mesaj transmite un astfel de accesoriu? Că eşti sigur pe tine, că eşti aristocrat, că ai funcţie în stat, dar că ai şi o latură artistică. În acelaşi timp, ştiind cine este de fapt acest bărbat chipeş şi dârz, pot adăuga că văd în această imagine şi un artist care semnase contracte cu case de discuri prestigioase din Germania, „Odeon” şi „Homocord”. Văd un pasionat de tir sportiv şi văd un stăpân al armei de foc.
Cel mai bun trăgător din lume
– Era o modă a vremii, ca bărbaţii de condiţie bună să facă sport: prinţul Bibescu, Bâzu Cantacuzino sunt doar două exemple. Concura cu ei Manole Stroici?

– Evident! Mai mult, concura cu toate marile nume ale tirului sportiv din Europa, campioni pe care de cele mai multe ori îi învingea. În perioada interbelică, numai aristocraţii practicau astfel de sporturi. Ţăranii nu aveau nevoie de sport, munceau pe rupte. Acela era sportul pentru ei. De condiţie bună putea fi şi clasa de mijloc, însă aceste sporturi erau exclusiv ale aristocraţiei, iar probele de tragere cu arme de vânătoare erau în topul preferinţelor. În cazul lui Manole Stroici, nu vorbim de un băiat de boier care trăgea şi el, acolo, la ţintă, ci despre un campion mondial de tir, atât la tragerile în talere, cât şi în porumbei vii (tir aux pigeons). Există şi azi această probă olimpică de tir, dar, evident, nu se mai folosesc porumbei vii, ci unii din ceramică. Manole Stroici a devenit prima dată dublu campion mondial în 1930, la Berlin, la probele de talere şi la tir aux pigeons. Exact în acelaşi an, tot la Berlin, şi-a imprimat primul disc, cu două cântece foarte interesante: un vals vienez („Cadoul inimii într-un vals”) şi un foxtrot american („Şi tu ai să mă înşeli odată”). O capodoperă de disc! Revenind la sport, în 1932, a ieşit iar campion mondial, la Viena, şi a rămas cel mai bun trăgător din lume, până în 1937. Aşadar, şapte ani de zile, îl avem pe Manole Stroici campion mondial absolut. Chiar şi în ghinionistul an 1937, Manole a concurat memorabil la campionatul de talere de la Veneţia. Înainte de finală, obrazul sportivului român era umflat îngrozitor, din cauza reculului repetat al sutelor de focuri trase cu arma lipită de chip. Medicii i-au interzis să participe la finală, iar contele maghiar Tibor Ciano, marele său rival, a profitat de ocazie şi i-a furat titlul lui Manole. Frumos este că doar un an mai târziu, chiar la Budapesta, Manole Stroici şi-a luat revanşa. Suntem în 1938, cu un an înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, când tensiunile dintre Ungaria şi statul român erau imense. La finalul concursului, lui Stroici i s-au acordat diploma şi medalia, dar s-a refuzat intonarea imnului regal al României.
– Unde se antrena Manole Stroici? Existau în vremea aceea cluburi sportive la București?
– Foarte puţine, iar cele care erau implicau sporturi ce presupuneau resurse financiare, cluburi particulare sportive, deţinute de aristocraţie. În mod firesc, toată pregătirea sportivă a lui Manole Stroici a fost finanţată de familie.
– Cum a reușit să fie campion și la tir, și la muzică?
– În paralel cu faptul că era un mare campion sportiv, cariera lui de muzician, care a înregistrat multe discuri, mergea foarte bine. De-a lungul vieţii (de fapt până la venirea comuniştilor), Manole Stroici a înregistrat 78 de melodii, din care mai există vreo 30. În câteva rânduri, putem spune chiar că Manole Stroici le-a luat-o înainte marilor vedete muzicale ale vremii. Bunăoară, „Pe boltă când apare luna”, melodie scrisă de Ionel Fernic, este probabil primul tango românesc, iar interpretarea cea dintâi este a lui Stroici, înainte ca marele Cristian Vasile să o facă celebră.
Nebunia tangoului
– Dacă în sport, rivalii lui Stroici erau aristocraţii Europei, cu cine se duela în muzică?

– Competiţia lui directă era cu marii tangoişti ai epocii: Cristian Vasile, Dorel Livianu, Gheorghe Ionescu Gion şi Jean Moscopol. Aceştia patru, ale căror povești le vom spune pe rând, erau rivalii lui Manole pe scenă. Cristian Vasile sau Jean Moscopol erau zei greu de atins în faimă şi adoraţie. Pe alţi cântăreţi mai mărunţi Stroici i-a întrecut ca renume, dar Moscopol şi Vasile erau prea mari. Ei doi vindeau muzică pentru renumele lor, erau „ei”, Stroici vindea pentru că era tango pe disc, un gen muzical aflat la mare modă atunci. Oricum, discurile se vindeau la teanc, adică în magazin: cereai zece plăci cu tangouri. Vedeai acasă cine cânta.
Ministrul Sportului sub Ion Antonescu
– Şi cum cânta Manole Stroici? Ce fel de voce avea?

– Avea o voce catifelată, subţire, extrem de interesantă. Gurile rele spun că-l imita pe Cristian Vasile. Nu i-aş contrazice chiar total, pentru că în ţară, Cristian Vasile era vedeta, simbolul tangoului românesc. Aşadar, trebuia să te apropii puţin de tonalităţile lui, ca să câştigi public. Erau vremurile în care toată lumea era bolnavă după tango. O nebunie! Nici chiar Maria Tănase „nu a scăpat” fără să înregistreze câteva. Nu se putea altfel. Aşa cum spuneam mai devreme, primele discuri ale lui Stroici au fost cu valsuri şi romanţe, ele reprezentând lumea veche. Tangoul reprezenta, însă, lumea nouă, urbană, cu abur, cu industrie, cu capitalism… Pe aceste „fronturi” se dădea bătălia muzicală, în Micul Paris interbelic. Poate că muzical, „duelurile” le mai câştigau şi alte vedete ale timpului, dar Manole Stroici iese minunat în evidenţă, în epocă, pentru că avea și alte demnități de rang înalt. De pildă, odată cu intrarea României în război, generalul Ion Antonescu l-a numit pe Manole Stroici şef al sportului românesc, cu rang de secretar de stat. Această funcţie era, la vremea aceea, mai importantă decât a unui ministru. Şi-a luat rolul foarte în serios, chiar putem vorbi despre o reorganizare a sportului românesc. Voia să-l facă accesibil maselor, tuturor şcolilor. A fost un remarcabil teoretician şi organizator al mişcării sportive. Mai mult, după ce a intrat România în război, Manole a fost numit instructor general al aviatorilor români. Tragem concluzia de aici nu numai că avea brevet de pilot, dar avea şi har de profesor. Toţi aviatorii români din perioada celui de-al Doilea Război Mondial au trecut prin cele cinci stagii de pregătire sub „bagheta” lui Manole Stroici. Nu e lucru puţin. Dacă vrem să cinstim onoarea şi gloria aviaţiei militare române, trebuie să-l onorăm în primul rând pe boierul ieşean Manole Stroici. Iată o nouă faţetă a acestui personaj cu totul remarcabil.
– Ca să aibă succes, artiștii trebuiau să fie puțin și „dandy”. Cum împăca Manole Stroici imaginea oficială de „dl ministru” cu aceea de cântăreț la modă?

– N-au existat probleme. Ambele „meserii” îi erau înnăscute. În tangoul „Nu glumi, domnișoară”, personajul principal este un ofițer. Femeile timpului se dădeau în vânt după bărbaţi în uniformă. Nu aveai cum „să scapi”, trebuia să fii dandy. Modelul tuturor cântăreţilor vremii era Carlos Gardel, regele tangoului argentinian. El a fost modelul tuturor tangoiştilor din Europa. Ba, influenţa lui a fost şi mai puternică, după ce seducătorul artist sud american a murit, în 1935, într-un accident aviatic. Interesant este că avem şi noi un astfel de caz tragic, al unui compozitor de tango, decedat în accident de avion, în timp ce-și pilota aparatul de zbor personal: Ionel Fernic, de care vorbeam mai înainte! Asta era o moarte „de ziar!” de pagina întâi, dacă mi se permite o astfel de glumă. Să fii cântăreţ tânăr, plin de bani, cu casă în Primăverii, mobilată de la Paris, cu o amantă frumoasă şi o nevastă și mai frumoasă, și să mori precum celebrul Gardel, iată un sfârșit mult mai nobil decât să fii bătut douăzeci de ani de comunişti, aşa cum au păţit alţi cântăreţi, alţi bărbaţi dandy ai vremii.
Enigma Zarazei
– Tot în perioada interbelică, în care tangoul se cânta obsedant, a apărut şi Zaraza, probabil cel mai de succes tango al tuturor timpurilor. Știi ceva despre istoria lui?

– În România, tangoul Zaraza a fost prima dată înregistrat chiar de Manole Stroici. Cristian Vasile l-a făcut celebru, dar Stroici a înregistrat primul, propria sa variantă. Însă aş face aici o paranteză legată de acest tango. El s-a auzit prima dată în 1929, la marele concurs al discului naţional din Uruguay, în Montevideo. Aşa mergeau lucrurile în America Latină: aveai un tango bun, îl prezentai în festival, iar dacă era apreciat, ţi-l finanţa statul ca să-l imprimi. Acolo a avut premiera acest cântec, el chiar obţinând locul al doilea. Compozitorul tangoului Zaraza este, deci, celebrul Benjamin Alfonso Tagle Lara. Tangoul „Zaraza” este, prin urmare, un cântec uruguaian. „A la huella, huella, zaraza, huella, huella, guay!” („Hai pe potecă, boul meu, pe potecă, hăis”). Îmi pare rău dacă dărâm un mit, dar Zaraza este un cântec agricol. E şocant să ne gândim la un bivol, când vorbim de Zaraza, cea pe care noi o considerăm o femeie fatală, dintr-un tango interbelic. Așa se întâmplă, însă, când o întreagă perioadă istorică este ştearsă de pe faţa pământului, aşa cum s-a întâmplat cu interbelicii. Se pierd documente importante, adevăruri. Versurile variantei româneşti, interpretate cu un succes colosal de Cristian Vasile, au fost scrise de Nicolae Kiriţescu, căruia probabil că refrenul i-a sugerat un nume exotic feminin: Zaraza. Stroici, în schimb, la varianta sa îşi scrisese singur versurile. O altă caracteristică a artistului nostru. Nu prea lucra cu textieri, scria el, pentru că era un om extrem de educat.
– Unde cânta Manole Stroici în București? Era ministru! Se cobora la nivelul restaurantelor?

– Cânta la toate localurile celebre de lux, din Bucureşti: la Zissu, la Casa Doina, la Caru’ cu Bere, la Capşa, la Galeriile Lafayette. În plus, cu siguranţă cânta și în localurile private şi luxoase din Iaşi. Se întorcea des în Moldova. Nu a fost niciodată denigrat de familie din cauza muzicii, neamurile sale boiereşti au considerat cântatul doar un capriciu al lui Manole. Ei se mândreau pe bună dreptate că Manole era campion mondial la tir, ministru, instructorul aviatorilor militari români.
Orb și sărac
– Ne apropiem de finalul poveștii. Un ministru sub Antonescu, cum fusese Manole Stroici, nu putea să aibă un sfârșit fericit de viață…

– Aşa este. Alţii au îndurat mai mult decât el, dar şi Manole a sfârşit trist. În 1948 a fost arestat şi anchetat de Securitate pentru activitatea sa în regimul Antonescu. A stat în arest şase luni, nu a fost condamnat la închisoare, apoi a fost lăsat în libertate pentru că nu s-a găsit nici cea mai mică dovadă că Stroici ar fi comis vreo crimă împotriva umanităţii. În schimb, i s-a interzis complet să mai cânte şi i s-a cerut să se reprofileze profesional. Din fericire, una dintre laturile aristocraţilor este că ei găsesc mereu soluţii. Aşa că, la cincizeci de ani, îl vedem pe fostul ministru în Bucureşti, confecţionând miniaturi din plastic, suveniruri, piese de şah și iconiţe. În 1965, după venirea lui Ceauşescu, i s-a permis să deschidă un atelier în locuinţa sa din Strada Lotusului, zona Pieţei Rosetti. Vindea obiecte extrem de frumos lucrate. Foarte puţini dintre clienţii lui ştiau, însă, cine fusese. În anii ’80, vederea i s-a degradat din cauza luminii proaste din atelier. A murit în 1991, orb, într-o sărăcie lucie. Vecinii au apucat să-i spună că regimul comunist căzuse, dar bătrânul Stroici nu mai avea suficientă viaţă în el să se bucure.
– Ţi-ai fi dorit să-l cunoşti?
– Nu mi-aş fi dorit să-l fi întâlnit pe Manole Stroici după Revoluţie. M-ar fi întristat. Dar, evident, mi-ar fi plăcut la nebunie să cunosc o astfel de personalitate, când era în plină glorie. Da, mi-ar fi plăcut să-l cunosc pe Manole Stroici, dar doar pe cel din fotografia de care povesteam.