Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

– Aflată de aproape trei luni în așteptarea unui gu­vern funcțional, România reală se „autogu­ver­nează” și merge îna­­inte. Știrile bune vin din toate domeniile, de la me­di­cina greu încercată zilele astea, la mediul de afaceri, de la infrastructură, la patrimoniu. Iar tinerii ne dau încă o da­tă speranțe de viitor: sunt primii în lu­me, și la în­vă­țătură, și la sport! –

Ștefan Florian, ales în elita neurochirurgiei mondiale

Aflat într-un moment de presiune infernală în ultimele luni, sistemul medical din România își confirmă încă o dată valoarea la nivel internațional: reputatul medic clujean Ştefan Florian a fost ales vi­cepreşedinte al Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Neu­ro­chi­rurgie, la congresul desfășurat recent la Istanbul. Ale­gerea reprezintă o recunoaştere a meritelor sale profesionale pe plan internaţional, dar și a eforturilor făcute pentru dezvoltarea neu­rochirurgiei din ţară şi din regiune. „Avem neurochirurgi de ma­re valoare, pe care îi voi spri­jini să se facă remarcaţi. Voi în­cerca să îmi fac auzită vocea, nu doar pe plan internaţional, ci, din această poziţie, voi putea fi mai atent ascultat şi pe plan naţional”, declară prof. dr. Ioan-Ştefan Florian.

A început restaurarea Palatului „Cantacuzino”

Ministerul Culturii a dat undă verde, la începutul lunii noiembrie, pentru începerea lucrărilor de con­solidare, restaurare și amenajare a Muzeului Națio­nal „George Enescu” – Palatul Cantacuzino. Inves­tiția se ridică la 5,5 milioane de euro, iar proiectul este programat să dureze doi ani. Lucrările de rea­bilitare vor viza clădirea principală, casa memo­ria­lă, anexa, curtea interioară şi împrejurimile. Vor fi res­taurate toate componentele și detaliile arhitec­tu­rale, de la soclul clădirilor, până la învelitorile din tablă de zinc, tâmplărie din lemn sau metalică, la uși și fe­restre, pardoseli și tencuieli. Finanțarea se realizează din fonduri guvernamentale și credite externe, acor­date de Banca de Dezvoltare a Con­siliului Europei.

Cinci companii de peste 1 miliard de euro!

”UiPath”, în momentul lansării pe Bursa din New York

România are, în 2021, pentru prima dată în istoria sa, cinci afaceri antreprenoriale evaluate la peste 1 miliard de euro fiecare, dar şi alte cinci a căror valoare se apropie de acest prag, fiind cotate la 798 până la 980 de milioane de euro, con­form unui top realizat de publicația „Ziarul Financiar”. UiPath, o companie de tehnologie, listată pe cea mai puternică piaţă de capital din lume, bursa de la New York, a fost prima afacere pornită din România care a depășit miliardul de euro. Pavăl Holding, compania care controlează fir­ma de bricolaj Dedeman, a trecut, la rândul său, de valoarea de 1 miliard. Banca Transil­vania, cea mai puternică bancă locală după ac­tive, e și ea în „Top 100 cele mai valoroase com­panii din România”.

Investiție „Porsche” în Timișoara

Firma germană Porsche Engineering își va des­chide, anul viitor, un birou în Timi­șoara. Apro­ximativ 50 de an­gajați vor lucra în noul sediu, iar pe termen mediu, există planuri de extindere la o echi­pă de 200 de angajați, spe­cializați în domeniul dez­voltării și testării de software. Porsche En­gineering România este integrată în rețeaua glo­bală Porsche Engi­nee­ring, care are 1.500 de angajați pe tot globul, în Germania, Republica Cehă, România, Italia și China.

Proiecte importante în Apuseni

Cei 50 de kilometri ai DN 75 din Munții Apu­seni, între comuna Bistra şi granița cu judeţul Cluj, au fost asfaltați în această toamnă, prima lucrare de anvergură de după Revoluție. Șoseaua trece prin Ocoliş, Poşaga, Sălciua, Baia de Arieş, Lupşa şi Bistra, și e cea mai scurtă cale de legătură a lo­cui­torilor de pe Va­lea Arieşului spre Turda şi Cluj-Na­poca. Consiliul Ju­dețean Alba a­nunță și con­ti­nua­rea lucrărilor pe „Transalpina de Apuseni”, șoseaua de 80 de kilo­metri care va lega Munții Apuseni de autostradă. Drumul pleacă din Aiud (DN1) spre Rîmeț și ajunge în Bucium Sat (DN 74), trecând prin cătune izolate, cu mare potențial turistic. Și dinspre Cluj se mișcă lucrurile: CJ Cluj a obținut o finanțare neram­bursabilă pentru modernizarea a 29 de kilometri de drum, care trece prin Căpușu Mare, Agârbiciu, Râș­ca și Beliș.

Recoltă bogată la Olimpiada de Astronomie

Elevii români au ob­ți­nut nouă medalii la Olim­piada Inter­națio­na­lă de Astronomie și As­tro­fizică, Columbia 2021: o me­da­lie de aur, două de argint și șase de bronz, plus o mențiune. Olim­piada s-a desfășurat on­line, cu mo­ni­torizare au­dio-video. Din cauza pandemiei, fiecare țară participantă și-a reunit lotul reprezentativ într-un singur loc, iar subiectele pentru olimpiadă au fost transmise de către țara organizatoare, Columbia. Ro­mânia a participat alături de alte 62 de țări.

„Cel mai bun tânăr sportiv european”

Înotătorul român David Popovici, una dintre revelațiile Jocurilor Olimpice de la Tokyo, se numără printre cei cinci finalişti care luptă pentru titlul de „Cel mai bun tânăr sportiv european”, în acest an. David s-a cla­sat pe locul 4, la 200 de metri liber, și a mai prins încă o finală, la 100 de metri, la Olim­piadă, după care și-a confirmat valoa­rea, recent, prin aurul obținut la 200 de metri, la Europenele de înot în bazin scurt, din Rusia. „No­mi­na­lizarea mă onorează, sunt mân­dru că un român e apre­ciat de Asociația Co­mi­te­telor Olimpice Euro­pe­ne pen­tru titlul de «Cel mai bun tânăr atlet euro­pean»”, spune Da­vid. Ce­re­monia de pre­miere are loc în Slo­va­cia, la finele aces­tei săptă­mâni.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian