Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Stimată doamnă,
Dermatomiozita este o boală autoinflamatorie, având o componentă inflamatorie și una autoimună. Afectează mușchii, pielea și vasele sanguine. Dermatomiozita nu are o cauză cunoscută, sunt bănuite anormalități genetice și imunologice, infecții virale și unele medicamente (statine, penicilamină, ciclofosfamidă, vaccin BCG, interferon, anti-TNF-alfa medicamente). Circa 20% dintre bolnavi cunosc o remisie spontană, alți 5% trăiesc o formă gravă a bolii, putând sfârși cu deces.
Dermatomiozitei i se pot asocia boli maligne asociate inclusiv cancerul pancreatic, pulmonar, de colon, de col uterin, de sân, de prostată și cele hematologice. Tulburările cutanate afectează circa 40% dintre pacienții cu dermatomiozită, iar afectarea musculară poate apărea înainte, după sau împreună cu manifestările cutanate. Acestea includ o erupție adesea violacee în jurul ochilor, o erupție eritematoasă-violacee pe dosul mâinilor și la nivelul coatelor, modificări periunghiale, eritem (roșeață) la nivelul decolteului sau pe umeri și spatele superior și la nivelul membrelor. Uneori apare și calcinoza cutanată (noduli duri, formați prin depunere de calciu la nivel subcutanat), alopecie (căderea părului). Problemele musculare se manifestă îndeosebi prin slăbirea mușchilor, în special a celor proximali (brațe și coapse), dificultatea în a se ridica de pe scaun, în a ridica mâinile peste nivelul umerilor, dificultăți în respirație, provocate de slăbiciunea mușchilor toracici, dureri musculare, umflarea articulațiilor.
Iată câteva sugestii de tratamente alternative:
* Mișcare (împiedică pierderea masei musculare). Exercițiul să fie coordonat de un fizioterapeut.
* Odihnă, eliminarea fumatului și a alcoolului.
* Fotoprotecție pentru a nu agrava leziunile cutanate.
* Dieta – de evitat alimentele ultraprocesate și cu zahăr. În fazele mai avansate ale bolii, ar putea fi necesare și alimente mai moi, pentru a înlesni înghițirea.
* Meditație, Yoga și Tai Chi pot ajuta la calmarea minții.
* Acupunctura poate fi de folos pentru ameliorarea problemelor articulare sau musculare.
* Homeopatia este excelentă, ajută la eliminarea cauzelor profunde ale bolii. Unele medicamente cum ar fi Causticum, Gelsemium și Rhus toxicodendron pot fi de folos în fazele acute, dar medicamentele constituționale, administrate în funcție de pacient, sunt cele mai bune.
Fiindcă dermatomiozita este o boală gravă, ce poate fi asociată și cu alte boli, este recomandat să vă contactați medicul îndată ce bănuiți că s-ar putea s-o aveți!
Vă urez succes!
Dr. Li LuoXi – specialist în medicină tradițională chineză – București, str. Vasile Lascăr 169, sector 2, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69 e-mail: [email protected] www.focdevara.ro
„Caut un tratament pentru mastoză chistică” (Răspuns pentru LILIANA – Bistrița, F. AS 1468)

Medicina tradiţională chineză are la bază trei mari principii:
1. Studiază omul ca individ complet.
2. Omul corespunde cerului și pământului (noțiunea de yin și yang).
3. Viața omului este guvernată de Legea Celor Cinci Elemente: lemn, metal, apă, foc, pământ.
Cu alte cuvinte, medicina tradițională chineză studiază omul din punct de vedere psiho-fiziologic (gândurile sale, sentimentele sale și ansamblul său de celule).
Mastoza chistică presupune o umflătură ce se simte diferit la palpare față de restul țesutului mamar. Ea apare foarte des în rândul femeilor (între 30-45 ani, peste 70% dintre femei ajung, la un moment dat, să simtă un dezechilibru la nivelul sânilor), în anii fertilității, după pubertate și până la menopauză. În ce privește nodulii mamari, ei sunt cel mai des benigni și nu reprezintă un pericol pentru sănătate, însă nodulii netratați, duc, uneori, la complicații, ajungând la chisturi, mastoză chistică sau chiar cancer.
Cauze:
Moștenirea genetică determină la unele femei apariția nodulilor. Medicina chineză găsește cauza într-un blocaj al ficatului, iar meridianul energetic blocat astfel nu mai poate ajunge până la sâni, dezechilibre hormonale, lovituri, stres, infecții.
Simptome:
* Durere în zona sânilor, înțepături, arsuri, fie la un sân, fie la ambii, o durere care afectează și brațele.
* La palpare, se simte o umflătură sau mai multe, de dimensiuni diferite, și care se mișcă.
* Secreții mamare de culoare galbenă, verzuie sau albă. De obicei, aceste simptome se accentuează cu câteva zile înainte de menstruație.
* Menstruația neregulată e un alt simptom care poate semnala apariția unor noduli sau chisturi mamare.
* Starea emoțională e afectată, se manifestă nervozitate, agitație.
Recomandări:
* O alimentație sănătoasă, bazată pe fructe, legume, cereale, alge marine, pește, iaurt. A se consuma supă de găină cu ginseng, curmale, goji, morcovi, ghimbir. De evitat, carnea procesată, grăsimi, prăjeli, alcool, cafeaua, ciocolata, cacao, mierea (poate duce la producerea de estrogen, consumată în cantități mari) și fumatul.
* O viață echilibrată din punct de vedere emoțional (evitarea stresului).
* Control mamar o dată pe an și vizită la medic (dacă apare unul din simptomele de mai sus).
* Ceai de trandafir și iasomie.
Tratament:
* Acupunctură.
* Sutien cu plante: ajută în afecțiunile de orice natură ale sânilor (previne apariția nodulilor mamari, mastoza chistică, cancerul mamar, inflamațiile sânului, dureri ale sânilor). Conține plante chinezești sub formă de pulbere și se poartă precum un sutien obișnuit.
* LING XIAO capsule – conține plante chinezești ce stimulează circulația sângelui, reduce durerea, dispersează căldura. E util în tratarea nodulilor mamari, hiperplazia sânilor, forme incipiente de mastoză, noduli la sâni, dureri menstruale.
* FU LING JIAO NANG – reprezintă o formulă din plante terapeutice utilizată în medicina chineză ca remediu în cazul hiperplaziei glandelor mamare, manifestată cu noduli, dureri toracice, amețeli, insomnie, apetit scăzut, menstruație neregulată. Stimulează circulația sângelui, reduce durerea, dispersează căldura. E util în tratarea nodulilor mamari, hiperplazia sânilor, forme incipiente de mastoză, noduli la sâni, dureri menstruale.
Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro
„Caut un remediu pentru depresie medie” (Răspuns pentru RALUCA D. – București, F. AS 1492)

Doamnă Raluca, pentru că aveți un diagnostic de surmenaj dat de neurolog și de depresie medie dat de psihiatru, iar observația dvs. este faptul că un stres prelungit a generat starea pe care o aveți (slăbiciune fizică și psihică, presiune în cap și la gât senzația de presiune), recomandarea mea este să apelați la un medic homeopat. Este important faptul ați conștientizat cauza (ar urma să dezvăluiți medicului homeopat și ce a declanșat stresul puternic și prelungit) și puteți descrie foarte exact simptomele pe care le aveți (unele cărora medicii de formație clasică nu le dau importanță, dar pentru medicii homeopați sunt esențiale în stabilirea tratamentului). Până veți ajunge la un medic homeopat, eu vă pot recomanda o cură gemoterapică cu Extract din muguri de Coacăz-negru (pentru susținerea suprarenalelor, slăbite de stres), Extract din muguri de Cătină (pentru întărirea imunității și acțiunea tonică la nivelul sistemului nervos) și Extract din muguri de Porumbar (un reactivator metabolic, recomandat organismelor slăbite). Luați timp de două luni Extract din muguri de Coacăz-negru, 2 ml dimineața, Extract din muguri de Cătină, 2 ml la prânz și Extract din muguri de Porumbar, 2 ml seara. Puteți continua cura și în paralel cu un tratament homeopat. Multă sănătate!