
Indiferent de tipul de ten, gras, normal sau uscat, el trebuie adaptat la condițiile de temperaturi scăzute ale iernii. Frigul influențează circulația sângelui, iar gerul usucă pielea. Iată de ce este obligatoriu să apelăm la câteva metode menite să ne pună obrazul la adăpost. Între ele, la loc de frunte se află măștile.
Mască cu brânză
Două linguri de brânză proaspătă de vaci se amestecă bine într-o ceașcă, până devine asemenea unei creme. Se adaugă un gălbenuș de ou și câteva picături de apă oxigenată. Amestecul trebuie să aibă o densitate potrivită. Masca se aplică pe față și pe gât. După 10-15 minute se îndepărtează, spălând-o cu apă călduță. Apoi pielea se limpezește cu apă rece. Masca împrospătează pielea și o albește, lucru necesar, deoarece în timpul iernii tenul capătă o tentă cenușie.
Mască cu drojdie
Se fărâmițează mărunt 30 g de drojdie de bere proaspătă, într-o ceașcă. Se încălzesc într-o linguriță câteva picături de miere, care se amestecă apoi cu drojdia, adăugându-le treptat. (Pentru tenul uscat se pot adăuga 3-4 picături de ulei de soia sau de porumb.) Masca se aplică pe față și pe gât, întinzând amestecul cu degetele. În timp ce masca se află pe față, nu vorbiți, nu râdeți, păstrați o poziție cât mai relaxată. După 20 de minute, masca se înlătură cu apă călduță, prin spălare. Apoi se limpezește fața cu apă rece. Masca de drojdie împrospătează și tonifică pielea.
Comprese cu zăpadă
Operațiunea durează aproximativ 8 minute, iar efectul este de-a dreptul miraculos: dispar coșurile, ridurile se diminuează, iar pielea capătă o culoare plăcută. Iată cum trebuie să procedați: legați într-un șervețel circa 8 linguri de zăpadă curată (de pe geam sau de pe balcon) și tamponați-vă cu el, puternic, fața și gâtul. La fiecare tamponare se menține contactul cu pielea timp de o secundă. Insistați asupra pleoapelor, sub ochi și sub bărbie. Reluați tamponarea de câteva ori, până când pielea devine foarte rece, iar zăpada începe să se topească. Puteți apela la acest procedeu dimineața, imediat după ce vă treziți, înainte de a înlătura crema de noapte, sau seara, înainte de culcare, dar numai după ce ați aplicat crema de noapte.
Remedii pentru mâini înroșite
În sfârșit a venit și rândul mâinilor, cele care se înroșesc și capătă apoi o culoare vânătă la frig. Iată câteva mijloace la îndemâna oricui de a combate aceste neajunsuri nu numai neplăcute, dar și inestetice.
* Scufundați mâinile în apa fierbinte rămasă după fierberea cartofilor.
* Într-un litru de apă se fierbe timp de 1/2 oră o țelină de mărime potrivită. Țineți mâinile 10 minute în apa rezultată.
* Băi alternative – reci și calde – timp de 15-20 de minute. Pentru a nu vă îngheța mâinile, evitați să ieșiți în frig imediat după ce le-ați spălat. De asemenea, după spălare, ungeți-le cu o cremă sau cu o soluție compusă din părți egale de: glicerină, amoniac, suc de lămâie și apă de colonie.