
Pe lângă partea lor de-a dreptul sublimă, sărbătorile au și un mare dezavantaj: bombele cu calorii. Ascunse cu artă în mâncăruri și prăjituri, deși știm că există, nu le putem evita. Și totuși, există câteva trucuri pe care, dacă le respectăm, vom reuși să păcălim măcar jumătate din atât de nedoritele kilograme.
* După ce băgați friptura sau cozonacul în cuptor, nu mai rămâneți în bucătărie. Veți fi tentate permanent să gustați ceva aflat la îndemână. Soluția? Folosiți cele 10-20 de minute pe care le aveți la îndemână pentru a face gimnastică sau un masaj facial. Sau ca să dereticați prin casă.
* Economisiți calorii, cel puțin cu două săptămâni înainte de sărbători. E suficient, de pildă, să înlocuiți masa de seară cu un măr.
* Înainte de mesele de Crăciun, beți totdeauna un pahar mare cu suc de grepfruit. Activează metabolismul, și arderea grăsimilor este asigurată.
* Mâncați dimineața alimente cu fibre: muesli cu fructe și cu iaurt. Dinamizează tranzitul intestinal.
* Curcanul de Anul Nou are 392 de calorii la 100 de grame. Pieptul de curcan, doar 105 calorii. Dacă vreți, totuși, să vă înfruptați cu un copan, curățați-l de piele. Economisiți 219 calorii la 100 de grame.
* Evitați categoric deserturile înecate în cremă și frișcă. Preferați înghețata și fructele.
* Din platourile așezate pe masă, alegeți șunca uscată, pieptul de pui, friptura rece, brânza nu foarte grasă și ouăle (dar nu tăvălite prin maioneză). Nu e prea greu. Stomacul se umple, iar când sărbătorile vor pleca de unde-au venit, oglinda vă va arăta că n-ați greșit.