Opinia specialiștilor

Cum se face că unele cupluri eșuează din cauza modului în care folosesc tubul cu pasta de dinți, în vreme ce alții reușesc să depășească adevărate catastrofe? Cum compensăm dispariția pasiunii dintr-o relație de durată? Și de ce pare să ne vină din ce în ce mai greu să avem o relație sănătoasă? Iată ce spun sociologii și psihologii despre falsele idealuri și o schimbare de paradigmă în dragoste.
Iubirea nu mai e ce a fost
Nevoia de iubire a fost stabilită statistic. 90% dintre toți bărbații și toate femeile își doresc un parteneriat fericit. Studiile arată că un procent covârșitor al populației pune un mare preț pe o relație sănătoasă. „O relație de parteneriat ne ajută să ne integrăm ca individ în societate, unde ne oferă o poziție și o stabilitate”, spun sociologii. Realitatea statistică a cifrelor privitoare la divorțuri e mai puțin romantică. În fiecare an se despart, în medie, 28 de milioane de perechi. Patru din zece căsnicii sunt sortite eșecului, fiecare al treilea mariaj luând sfârșit după 14 ani. E evident că multora le cade greu să mențină o relație de iubire pe termen lung. De ce se întâmplă asta? Căsniciile au fost multă vreme o chestiune mai degrabă pragmatică: ele slujeau, adesea, la asigurarea bunăstării materiale. Iubirea a două inimi, făurite una pentru alta, este o idee foarte nouă în istoria omenirii. Acest ideal s-a impus abia în urmă cu circa 200 de ani. Abia atunci s-a vorbit despre căsătoria din dragoste.
Un ideal pus astăzi într-o tot mai mare măsură sub semnul întrebării de către reprezentanții generațiilor tinere. „Ei reexaminează modele precum fidelitatea și căsnicia”, afirmă sociologii. În plus, numărul persoanelor care trăiesc în cuplu, dar fără a avea un certificat de căsătorie, a crescut în Europa cu 75,7%. Mariajul cu acte în regulă a pierdut drastic din populariate, în același interval. Iar procentul celibatarilor a crescut în această perioadă de la 17,5 la 22,8 procente. Pare că noua generație n-ar mai vrea pur și simplu să se așeze la casa ei. O adevărată revoluție a mentalităților.
Calendarul iubirii
„Doar zece procente dintre relațiile care trec printr-o criză nu mai pot fi salvate”, spun cifrele oficiale. Iar probleme există în orice relație. Pentru a înțelege lucrurile mai bine, am putea împărți evoluția fiecărei relații de cuplu în patru faze.
Orbul găinii
Bătăi rapide ale inimii, mâini transpirate, obraji îmbujorați: odată cu prima întâlnire, debutează faza fascinației. Totul, realmente totul, la celălalt este minunat. Iubirea este ca o dependență. În această perioadă acționăm orbește. Îndrăgostiții se aseamănă dependenților, ei sunt fixați asupra unei singure persoane și toate gândurile lor se învârt doar în jurul acesteia.
Rozul devine cenușiu
După circa două luni, majoritatea cuplurilor încep, pentru prima dată, să nu mai vadă lucrurile numai în roz. Începe faza a doua, faza cunoașterii celuilalt. Corpul se obișnuiește cu stările de exaltare, și gradul de euforie scade. După circa un an, apar momente critice. Judecăm lucrurile mai limpede. Cum se poartă partenerul cu prietenii noștri? Se înțelege cu părinții mei? Și, de fapt, de când plescăie când mănâncă?
Reeducare
Proastele obiceiuri ale celuilalt încep brusc să ne deranjeze. Partenerul trebuie modelat pe potriva unei imagini ideale. Este perioada cârâielilor, a condiționării iubirii. Experiența demonstrează că mai degrabă femeile sunt cele care-și doresc reeducarea partenerului. Aproximativ 72%, după cum o arată studiile. Problema este însă că 90% dintre bărbați nu vor să se schimbe. Frustrarea crește. La amândoi. Reproșurile se agravează. Certurile devin tot mai dese.
Iubire și libertate
Cuplurile care recunosc criza, o acceptă și își găsesc apoi căile de rezolvare sunt considerate ca fiind cele care rămân multă vreme împreună. Pentru că ideea potrivit căreia un cuplu trăiește mereu în consens e o iluzie. În schimb, o soluție poate fi acceptarea libertăților celuilalt. Fiecare ar putea face ce i se pare important chiar și de unul singur. Secretul într-o relație bună și totodată cea mai mare provocare este ca el sau ea să reacționeze pozitiv la așteptările celuilalt, dar să acorde în același timp atenție împlinirii propriilor sale nevoi. Când un partener devine dependent de celălalt și nu e conștient de propriile nevoi sau nu le acordă atenție, cuplul eșuează. Libertatea trebuie să fie, însă, reciprocă și sănătoasă. Dacă partenerul nu ne mai trezește reacții emoționale, devine dificil. Cel mai rău este atunci când o lungă perioadă de timp nu ne mai pasă de celălalt. Atunci, de multe ori, relația nu mai poate fi salvată. Specialiștii ne dau însă o speranță. Aproape fiecare problemă dintr-o relație, oricât de mare ar fi, poate fi rezolvată. Dar numai dacă fiecare lucrează la el însuși – și nu caută soluția la celălalt. De multe ori, ne poate fi de folos și să ne ducem cu gândul la prima fază. Cu ajutorul amintirilor, fluturii din stomac pot fi din nou gata de zbor. De folos ne poate fi și să încercăm să ne punem în pielea celuilalt.
Consolidarea
Când un cuplu reușește să treacă împreună peste crize mai mici și mai mari, începe faza de consolidare. Problemele se transformă în problemuțe, care sunt întâmpinate cu toleranță și înțelegere și își pierd astfel din puterea distructivă. Este vorba de apreciere și respect. Atunci când partenerii de cuplu se laudă unul pe altul și îi spun celuilalt ce este special la el, relația este una deosebit de bună. Ne ajutăm de așa-numita regulă de cinci la unu: lăudăm de cinci ori și criticăm o dată. În general, e valabil principiul: „Fii generos cu recunoașterea meritelor celuilalt”. Pentru că atunci când suntem lăudați, ne simțim în al nouălea cer. Este ca atunci când ne-am îndrăgostit prima dată.
Păstrați misterul
Experții mai au un sfat: nu vă puneți pe tavă! O relație bună presupune un anumit suspans. În cuplu există mereu un conflict distanță-apropiere. Cu cât cineva e mai încredințat că îl are pe partener la degetul mic, cu atât crește probabilitatea ca sentimentele sale de iubire să pălească. Chiar și cu privire la activitatea sexuală, e important să existe o anumită ritmicitate, un echilibru corect între apropiere și distanță. O relație de dragoste poate rămâne vie doar dacă fiecare are propria sa viață: „Măcar una sau două zile pe săptămână, fiecare ar trebui să facă ceva doar pentru sine”, spun specialiștii.
Dragoste la timpul prezent
Potrivit experțiilor, o problemă de fond a multor perechi este legată de așteptările nerealiste în privința iubirii: „Împreună pentru toată viața”. Adică ideea naivă, potrivit căreia un cuplu trebuie să fie o unitate constantă, care rămâne puternică și frumoasă până la sfârșitul vieții. Dar de fapt, durata nu este un indicator al unei bune relații de cuplu. Specialiștii susțin că visul iubirii pentru toată viața este adesea influențat de fanteziile de tip hollywoodian și transmite valori false. „Trebuie să renunțăm la ele dacă vrem să fim fericiți în dragoste”, afirmă ei. Dragostea trebuie trăită în prezent. Trebuie cultivată, mărturisită, trebuie să devină un rost permanent. Dragostea are nevoie de atenție. Are nevoie să fie privită în ochi, ferită de obișnuință și de banalitate. Iubirea trebuie meritată. Ăsta este semnul duratei, cifrul eternității ei.