– România își încordează puterile să apere cultura de pandemie –
IAȘI
Galerie de artă

După ce, timp de aproape zece ani, Iașiul și-a primit pe merit aplauzele pentru felul în care FILIT (Festivalul Internațional de Literatură) a reușit să adune în jurul lui cititori, scriitori și jurnaliști din toată lumea, anul 2022, abia început, ne întâmpină cu altă surpriză culturală în Capitala Moldovei: o galerie de artă contemporană, creată după toate standardele occidentale. Deschisă de Dana Lungu și de Adela Teodorovici în cartierul Păcurari și inaugurată chiar în seara de Sfântul Ion, galeria pornește la drum cu convingerea că atât în Iași, cât și în Chișinău există artiști extraordinari, care nu au vizibilitatea și expunerea pe care le-ar merita, dar care pot fi ajutați să devină mai cunoscuți nu doar pe plan local, ci și la București, Cluj sau Berlin. Intitulată „Arteast”, dintr-un joc de cuvinte în limba engleză, care unește „arta în Estul Europei” cu focusul pe „artist”, galeria găzduiește deocamdată lucrările unor pictorițe de dincoace și de dincolo de Prut.
Dana Lungu, curator
„Dintotdeauna, ieșenii au fost mari consumatori de cultură”
– Vestea că inaugurarea galeriei „Arteast” a fost un succes a ajuns până la București. Dați-mi voie să vă felicit.

– Mulțumesc, și noi suntem foarte bucuroși. Imaginați-vă că au venit atât de mulți oameni, încât se umpluse galeria, riscam să depășim limita de participanți admiși la evenimente în timpul pandemiei. Așa că am fost nevoite să facem trei vernisaje consecutive, cum ar veni. Timp în care oamenii au așteptat cuminți și răbdători, făcând coadă afară, pe trotuar. Dar surpriza cea mai mare a fost să vedem cât de mulți tineri sunt printre ei, unii veniți cu copii în brațe, oameni pe care nu-i cunoșteam, nici măcar din vedere. Spun asta pentru că nimeni nu-și dorește o galerie în care la vernisaje să ne vedem și să ne lăudăm doar noi între noi. Și pot să vă mai fac o mărturisire drăguță. Nu mi s-a întâmplat niciodată să mă rătăcesc „la mine acasă”. Cunoșteam bine spațiul galeriei, o văzusem goală, după plecarea echipei de constructori. Dar după ce au fost așezate aceste tablouri pe pereți, după toate rigorile, pur și simplu, nu am mai recunoscut galeria, eram nesigură în ce parte e ușa, într-atât se umpluse de spirit, de căldură, de culoare și de lumină.
– Ce pot vedea cei care nu au ajuns la vernisaj, dar ar vrea să vă calce totuși pragul în perioada care urmează?
– Am pornit galeria cu expoziția The L.I.G.H.T., care reunește o serie de lucrări pe tema maternității în izolare, realizate anul trecut, de două tinere artiste extrem de talentate: Marinela Ciobanu și Rodica Crîșmaru. Nu întâmplător am început cu două artiste, suntem și noi două antreprenoare și am vrut să avantajăm femeile artist, fiindcă știm că situația lor e ceva mai dificilă decât a artiștilor. Ele au în permanență alegerea aceasta, atât de complicată, între carieră și viața de familie. Locuiesc amândouă în Iași, dar Rodica Crîșmaru e născută în Basarabia, iar Marinela Ciobanu la Bacău. Ele definesc prin urmare foarte bine viziunea galeriei, care își dorește să fie și o punte simbolică peste graniță. E o expoziție care a ieșit extraordinar, extrem de feminină, de ancorată în vremurile noastre complicate. Și chiar dacă nu fac neapărat parte din aceeași generație și nu au același mod de a trata tema, ceea ce le unește pe cele două artiste e o lumină specială, o lumină a casei, a vieții de interior, a cărei intensitate o simți mai acut în izolare. De aceea, am și numit expoziția „The L.I.G.H.T.”/ (Lumina).
– Există și o semnificație a punctelor adăugate în titlu?

– Da, artistele noastre și-au dorit ca titlul să nu fie doar un cuvânt, ci și un acronim în același timp, fiecare literă să ducă spre altceva: Libertate, Iluzie, Grijă, Habitat, Timp. Sunt cuvinte cheie, care vorbesc despre anii aceștia în care clipele petrecute în interior, uneori frământate, ca la Rodica Crîșmaru, alteori senine, ca la Marinela Ciobanu, au fost mai intense ca oricând. Poate de aceea fețele, chipurile din aceste lucrări devin extrem de relevante, adevărate oglinzi ale unor stări de spirit complexe. Portretul unui copil aflat în fața ferestrei, pe urechea căruia cade lumina irizând-o, este unul din tablourile mele preferate.
– Spuneați că ați fost surprinsă de interesul publicului în seara lansării. Credeți că pandemia i-a făcut pe oameni mai dornici de evenimente culturale?
– Ieșenii au fost dintotdeauna mari consumatori de cultură. Cred că cel mai bine o dovedește FILIT-ul. O mie de oameni umplu de ani de zile sala Teatrului Național din Iași, nu ca să vadă un spectacol, ci doar ca să audă un scriitor vorbind, și asta mi se pare extraordinar. Dar, sigur, restricțiile au făcut ca evenimentele să fie tot mai puține, iar asta a crescut și dorința oamenilor de a ieși. Trebuie să recunosc că, până în seara vernisajului, și noi păstram o umbră de neîncredere, o teamă că venim cu asemenea inițiative culturale în plină criză sanitară, în vremuri atât de nesigure, în care toate stau să se scumpească și nimănui nu-i mai arde de artă. Dar faptul că în seara inaugurării am vândut deja câteva tablouri, ne-a contrazis temerile. Ca să revin însă la întrebare, cred că pandemia a făcut ca lumea să-și caute resurse emoționale de supraviețuire prin cultură. V-o spune un om care de 27 de ani lucrează într-o editură. În ultimii doi ani, vânzarea de carte a crescut neașteptat. Iar entuziasmul cu care ieșenii au venit spre galerie la acest început de an e cea mai bună confirmare că Iașiul avea nevoie de așa ceva, că ieșenii vor să-și cunoască, să-și admire și să-și valideze artiștii.
(Galeria Arteast vă așteaptă cu ușile deschise în str. Păcurari nr 108, în Iași. Pentru mai multe informații despre program și despre vernisajele viitoare, puteți consulta site-ul https://arteast. gallery sau puteți suna la 0751.821.494)
BRAȘOV
„Massif”, un festival pe pârtia de schi

Dacă Iașiul a ținut sus steagul evenimentelor literare, iar Clujul se laudă de două decenii cu cel mai mare festival de film și cu cele mai spectaculoase festivaluri muzicale, în 2022, e rândul Brașovului să intre și el în circuit. Și cum altfel, decât îmbinând ce are el mai bun (aerul curat și frumusețea pârtiilor de schi) cu muzica noilor vremuri?! Organizat de aceeași echipă care a pus pe picioare celebrul Untold de la Cluj, Massif Winter ne „amenință” cu o adevărată vacanță muzicală pe pârtie, care nu ține doar un weekend, ci o săptămână întreagă (6-13 martie). Ce promite? Două scene montate pe platoul de lângă pârtia Bradul, concerte și seturi electro ale unor artiști internaționali, comerț cu produse locale, competiții sportive și petreceri exclusiviste pe pârtie și lângă cabane. Într-un cuvânt, un Untold de zăpadă, care promite să devină cel mai mare festival de muzică electronică de iarnă din Europa Centrală și de Est. Știrea a generat deja rumoare printre amatorii de festivaluri, care abia așteaptă să-și facă rezervări. Precauți însă în legătură cu mereu schimbătoarele reglementări sanitare, organizatorii intenționează să dea drumul vânzării de abonamente abia la jumătatea lunii ianuarie. Până atunci, pe siteul www. bemassif. com, cei interesați își pot înscrie adresa de email, pentru a fi primii anunțați în legătură cu numele de pe afiș.
Cât despre beneficiile acestui eveniment pentru orașul Brașov, primarul actual al orașului, Allen Coliban, se declară mai mult decât încântat. Festivalul va genera venituri pentru bugetul local și pentru oamenii de afaceri și va poziționa orașul pe harta marilor evenimente internaționale, ceea ce îl va face atractiv și pentru turiștii străini.