– Grăsimea nu e doar inestetică, ci și foarte periculoasă. Cea care se depune pe abdomen favorizează infarctul, accidentele vasculare cerebrale și cancerul. Vestea bună este că se poate scăpa de ea. Chiar și fără dietă –
Fiecare centimetru în plus aduce o afecțiune

Mulți oameni, atât femei, cât și bărbați, își doresc cu ardoare un abdomen plat și se străduiesc fără succes să-și controleze greutatea corporală. În lunga perioadă a pandemiei care ne-a ținut închiși în casă, mare parte din ei au continuat să se îngrașe. Potrivit statisticilor, 67% dintre bărbați și 53% dintre femei sunt supraponderali și suferă de pe urma faptului că de-a lungul anilor talia li s-a îngroșat, iar abdomenul și-a mărit considerabil volumul. În Europa, femeile au în medie o circumferință abdominală de 90 centimetri și bărbații de circa 100 – în condițiile în care doamnele n-ar trebui să depășească 80, iar partenerii lor ar trebui să se oprească la 94. Cu fiecare centimetru în plus, crește riscul de afecțiuni cardiovasculare și de diabet tip 2, ba chiar s-a constatat că există o legătură între mărimea burții și apariția cancerului. Devine din ce în ce mai limpede că indicele de masă musculară, pe care ne tot ostenim să-l calculăm, nu reprezintă decât o cifră vag orientativă, atâta vreme cât grăsimea este de mai multe feluri. Spre deosebire de alte depozite adipoase, cel din zona abdomenului declanșează în organism un adevărat tsunami de efecte negative, îmbolnăvindu-ne lent și insidios din interior și, în ultimă instanță, amplificând riscul de deces.
În America de Nord și în țările de pe continentul european, rafturile supermarket-urilor sunt pline în permanență, populația are la dispoziție hrană din belșug, iar oamenii consumă prea multe alimente nesănătoase: zahăr, grăsimi saturate, carbohidrați, sare și produse intens procesate. Primul organ afectat de asemenea excese este ficatul. De câțiva ani, medicii înregistrează o incidență sporită a cazurilor de steatoză hepatică, însă una care nu se explică prin abuzul de alcool (aceasta fiind principala cauză a „ficatului gras”). Studiile arată că în țările dezvoltate, aproape o treime din populația adultă are simptome de steatoză hepatică. Dacă ficatul, organul responsabil cu detoxifierea, primește o cantitate de lipide mai mare decât capacitatea lui de prelucrare, în țesutul hepatic se acumulează un surplus de grăsime, ale cărui consecințe frecvente sunt ciroza și cancerul de ficat. Atunci când este afectat de o inflamație cronică, ficatul eliberează în sânge substanțe care fac să crească dramatic, printre altele, riscul de boli cardiovasculare cu efecte letale, în special la femei.
Supraponderalii prezintă adesea valori ridicate ale proteinei C reactive (CRP). Odată cu depunerea unei cantități exagerate de grăsime pe abdomen, mecanismele reparatorii ale organismului încetează să funcționeze. În astfel de situații, medicii vorbesc despre „metainflamație” – pe care ne-o putem imagina ca pe o multitudine de incendii minore, ce ard mocnit, pretutindeni în corp. (Așa cum ard gunoaiele, la marginea Bucureștiului.) De regulă, cu toate că aceste inflamații cronice nu se manifestă prin simptome neplăcute, ele constituie factori declanșatori ai unor boli severe.
Mitul dietelor de slăbit

Prin urmare, grăsimea viscerală trebuie să dispară. Dar cum? Cine dorește să slăbească și să-și mențină apoi noua siluetă pe termen lung nu are voie, în niciun caz, să-și supună corpul la constrângeri. Până nu demult, încercam să ajungem la greutatea ideală prin renunțări și interdicții. Între timp, oamenii de știință au constatat că aceasta a fost o greșeală. Când o dietă privează corpul de hrană, ea pune în funcțiune, în interiorul lui, un program de avarie. Pierdem niște kilograme, dar în același timp metabolismul își încetinește ritmul. Iar în momentul când reîncepem să mâncăm normal, ne îngrășăm rapid la loc, ba deseori depășim și greutatea de la care porniserăm inițial în regimul nostru de slăbire. Deoarece organismul vrea să-și facă provizii pentru următoarea perioadă de înfometare – căci asta este, în fond, o dietă.
Și atunci cum vom reuși să eliminăm grăsimea dăunătoare de pe burtă? Răspunsul edificator la această întrebare ni-l dă specialistul londonez în epigenetică Tim Spector, de la King’s College, care studiază de decenii modul în care procesele fiziologice reglează greutatea corporală și a publicat concluziile cercetării sale în paginile unei cărți intitulate „Mitul dietelor”. Din punctul lui de vedere, pe lângă faptul că furnizează energie corpului, alimentele provoacă și diverse reacții care influențează riscul de dezvoltare a unor patologii. El spune: „În ceea ce privește alimentația, se pare că mulți dintre contemporanii noștri nu mai știu ce le priește și ce nu. După părerea mea, cauzele marii majorități a bolilor cronice, cum sunt hipertensiunea arterială, diabetul și obezitatea, trebuie căutate în erorile de consum alimentar”.

Cum ne-am putea hrăni corect? Tim Spector evocă modul de viață al strămoșilor noștri din vechime, cu care noi, cei de astăzi, ne asemănăm mai mult decât am crede. Întrucât specia umană evoluează foarte lent, genomul nostru diferă prea puțin de cel al vânătoilor și culegătorilor din copilăria omenirii. „Pe atunci oamenii aveau o alimentație preponderent vegetariană, care includea multe legume și fructe, rareori carne. Acesta ar trebui să fie reperul nostru”, spune cercetătorul englez. Ideea pare simplistă, totuși dă rezultate uimitoare, atestate de studii. Unul dintre ele, deosebit de convingător, a fost realizat în SUA, subiecții fiind monitorizați pe parcursul a 30 de ani. S-a observat că, la aceia dintre participanți în a căror alimentație legumele și fructele deținuseră o pondere importantă, avusese loc o scădere notabilă a riscului de afecțiuni cardiovasculare, ca și a ratei deceselor. Există indicii că de acest tip de nutriție profită în primul rând microbiomul intestinal (flora) – bilioanele de bacterii care populează tractul nostru digestiv. Unii specialiști consideră că microbiomul ar fi principalul instrument cu ajutorul căruia intestinul ne controlează greutatea corporală. Oricum, noi avem o coexistență pașnică și reciproc avantajoasă cu micii locatari din interiorul și de la suprafața corpului nostru. Împreună cu ciupercile și virusurile, bacteriile fac parte din noi, ca și cum ar fi celule ale propriului nostru organism. Trăim în simbioză cu aproximativ 40 de bilioane de microorganisme, cu o greutate totală de circa 2 kilograme, dintre care 95% se află găzduite în intestin, majoritatea în colon. În prezent, numeroși oameni de știință privesc microbiomul ca pe un superorgan, fără de care n-am fi capabili să supraviețuim. Cam o treime din produșii de metabolism (arderea grăsimilor) provine din activitatea microbiomului. Chiar și anumite vitamine, indispensabile sistemului imunitar, constituie rezultatul muncii acestei harnice comunități de bacterii. Fibrele insolubile, practic nedigerabile pentru noi, sunt parțial metabolizate de microorganismele din intestin și contribuie la curățarea colonului de toxine și reziduuri. Unele bacterii stimulează celulele imunitare, altele reduc inflamațiile sau echilibrează metabolismul colesterolului. Într-un cuvânt, ele joacă un rol important în organism, au puterea să decidă dacă ne păstrăm sănătatea la bătrânețe ori suferim de boli cronice, dar și dacă avem talia suplă sau nu mai încăpem în hainele de acum cinci sau zece ani.
Lista de bucate perfecte

Este un fapt constatat de specialiști: persoanele suple posedă o floră intestinală mult mai diversă și echilibrată, comparativ cu oamenii supraponderali, așadar există o legătură incontestabilă între calitatea microbiomului și un eventual surplus de greutate corporală. Alimentele prezente în meniul nostru zilnic pot conține substanțe ce afectează structura comunității de microorganisme din intestin – și ne referim în primul rând la conservanți și aditivi. De asemenea, consumul abuziv de zahăr și carne creează condiții propice pentru dezvoltarea coloniilor de bacterii potențial patogene, paralel cu reducerea celor benefice. Cu atât mai mult cu cât carnea pe care o mâncăm provine cel mai adesea din crescătorii, unde animalelor li se administrează în mod obișnuit antibiotice și hormoni. Cercetătorii presupun că medicamentele și preparatele hormonale modifică flora intestinală a animalelor destinate sacrificării. În momentul când porcii, vacile sau păsările ajung pe masa noastră, transformate în alimente, ele ne transmit caracteristicile negative ale microbiomului lor.
Vestea bună este că avem posibilitatea să ne reechilibrăm flora intestinală, oferind bacteriilor utile, „aliații” noștri de încredere, exact hrana de care ele au nevoie, pentru a se înmulți. Așadar, dacă sunteți ferm hotărâți să vă micșorați circumferința abdomenului, evitați zahărul și dulciurile concentrate, reduceți consumul de carne, mai ales în cazul când ea este procurată din sistemul de creștere a animalelor în masă, ocoliți produsele intens procesate, care pot conține tot felul de adaosuri dăunătoare sănătății (sau măcar citiți cu atenție eticheta, înainte de a le cumpăra). În schimb, mâncați un iaurt natur îmbogățit cu culturi de bacterii vii, cât mai multe legume și fructe, acordând neapărat atenție și alimentelor cu conținut ridicat de fibre (cum este, de exemplu, varza murată). Astfel veți slăbi într-un ritm relaxat, fără renunțări și înfometare.
„Cine vrea să aibă un microbiom sănătos trebuie să mănânce ca un grădinar”

1. O alimentație cât mai variată, compusă în mare parte din legume și fructe, vă va ajuta să remodelați și să diversificați flora intestinală. Sfatul specialistului britanic Tim Spector este următorul: „Mâncați în fiecare săptămână 20 până la 30 de plante diferite”. Pare imposibil, dar în realitate nu e deloc exagerat, deoarece fiecare cereală din musli, fiecare soi de semințe și fiecare condiment (cu excepția sării, bineînțeles) se consideră plantă. „Cine vrea să aibă un microbiom sănătos trebuie să mănânce ca un grădinar”, spune Spector.
2. Renunțați, pe cât posibil, la alimentele prelucrate industrial. Supele la plic, pizza congelată și cartofii prăjiți de la fast-food conțin aditivi și deseori o anumită cantitate de zahăr ca ameliorator de gust, multă sare și grăsime, din care cauză au o densitate calorică foarte mare.
3. Fibrele sunt o componentă importantă a alimentației sănătoase, care favorizează înmulțirea bacteriilor folositoare digestiei și reface structura normală a microbiomului. Printre sursele consistente de fibre se numără: lintea, fasolea, mazărea, fulgii de ovăz, nucile și semințele.
4. Este de preferat să evitați zahărul, fiindcă el încurajează proliferarea bacteriilor neprietenoase. Nici înlocuitorii lui nu par a fi o alternativă acceptabilă. Studiile arată că ei pot provoca tulburări la nivelul florei intestinale și stimulează artificial apetitul.
5. Microbiomului îi priesc de minune alimentele fermentate, ca de pildă varza murată sau kimchi (o rețetă coreeană, în care principalele ingrediente sunt pasta de soia și varza acră). Le puteți pregăti personal acasă, iar dacă alegeți să le cumpărați de la supermarket, examinați mai întâi eticheta, căci producătorii obișnuiesc să adauge frecvent zahăr și conservanți.
6. Pauzele alimentare mai lungi sunt sănătoase – au existat și la strămoșii noștri – ce-i drept, nu pentru că ei și le-ar fi dorit, ci din cauza penuriei de hrană. O metodă bună este postul intermitent (prezentat în „Formula AS”): mesele se iau înntr-un interval de 8 ore, iar în restul de 16 ore nu se mai consumă nimic.