
Panarițiul se vindecă repede (în 2-3 zile) și ușor cu următorul tratament.
* Se ține locul bolnav în ceai fierbinte de Mușețel 1/2 de oră, apoi se ține mâna în usturoi fiert cu lapte – 1/2 de oră. Doi-trei căței de usturoi se pisează și se fierb câteva minute în lapte. Lichidul nu se strecoară, trebuie să aibă temperatura camerei. După tratament se clătește mâna cu ceai de Mușețel și se unge cu alifie de gălbenele. Se recomandă două tratamente pe zi. Tot respectul și admirația pentru revista dumneavoastră!
D.M. – Târgu Mureș
„Fiica mea are o secreție la sânul drept” (Răspuns pentru A. I. – București, F. AS nr. 1204)
De trei ori pe zi, ceai de: coada-calului, urzică, busuioc, soc – 1 litru și jumătate, infuzie, câte o lingură de plantă uscată, băut înainte de mese, înghițitură cu înghițitură, 10 zile. În această perioadă, numai miere de albine, crudități, zarzavaturi fierte, fructe, compot de casă, mămăligă, brânză puțină, grăsimi deloc, fără niciun fel de carne, alcool, cafea, țigări, coloranți, conservanți. Ca medicament, o sulfamidă, doză puternică pentru un tratament, ce acționează pe sistemul limfatic. Indicat: o sulfamidă Bayer.
VALERIA – Săcele, Brașov
„Sufăr de colon iritabil și am dureri abdominale” (Răspuns pentru MARIAN R. – București, F. AS nr. 1454)
Se face o infuzie din mentă, busuioc și chimen, câte 1 linguriță din fiecare la 1 l apă. Se bea în timpul mesei sau după masă, 3-4 luni. Exclus făinoase. Multă mămăligă, rădăcinoase, compot (fierte, nimic crud), zahăr, miere, până se reglează scaunul și simptomele. Comprese calde cu Bitter suedez, noaptea. Se poate amesteca bitterul 1:1 cu apă, să nu irite pielea. A se elimina toate alimentele care balonează. Ceai amar înainte de mesele principale din rostopască, 1 linguriță de plantă uscată la 350 ml apă, băut în trei reprize, două săptămâni. Interzise: alcool, cafea, tutun, coloranți alimentari. Răbdarea e de lungă durată. Căutați dietele alimentare recomandate în revista „Formula AS” ce au apărut până acum. Triferment, luat după fiecare masă, timp de 6 luni. Sănătate și voie bună!
VALERIA – Săcele, Brașov
„Tatăl meu are limfom malign non-Hodgkin” (Răspuns pentru MARIA Ș., F. AS nr. 1458)
Tratamentul se face concomitent, intern și extern.
Intern: sub formă de vin fiert, care se va lua cu 30 de minute înainte de mese și abia după 30 de minute se va mânca. Se repetă de trei-patru ori pe zi, câte un păhărel de 50 ml.
Extern: se spală rănile (unde sunt) cu Rivanol sau o altă soluție dezinfectantă, după care se aplică unguentul sau se pune compresă. Se va pune extern pe toate locurile afectate, să depășească puțin marginea inflamată. Se va face tratament extern, la început dimineața și seara, apoi numai seara, ca după ce trece puțin, să se pună la 2 zile o dată.
Rețetele – uz intern
Vin fiert (se poate face, la alegere, din următoarele plante):
1. 100 g rădăcină de ștevie mărunțită.
2. 50 g rostopască mărunțită.
3. 100 g rădăcină de tătăneasă.
Una dintre aceste plante, mărunțită, se va fierbe într-un litru vin alb, timp de 5 minute. Se va lăsa până a doua zi, când se strecoară. Se vor consuma 50 ml (un păhărel), de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, o perioadă mai lungă, de 3-6 luni.
* Tot intern, se poate consuma oțet de mere și miere, 2 linguri + 250 ml apă + miere după gust, 2-3 pahare pe zi.
Prepararea alifiilor – uz extern
Există două tipuri de unguente pe care le puteți face în casă.
1. 25 g frunze de nuc + 100 ml ulei de floarea-soarelui se fierb pe baie de apă 3 ore, după care se mai lasă 7-8 zile la macerat, apoi se strecoară. Cu acest ulei se ung locurile cu umflături.
2. 50 g muguri plop-negru (de la Plafar), zdrobiți bine, se pun în 100 g untură obținută din slănină afumată topită (mai bine râncedă) de la un porc de casă. Se pun 3 ore la fiert pe baie de apă, apoi se strecoară. Se pot adăuga și 50 g ceară de albine, în funcție de cum doriți să fie, mai consistentă sau mai moale.
EUGEN – Alba-Iulia
„Am dureri insuportabile de stomac” (Răspuns pentru NINA D. – Câmpulung Moldovenesc, F. AS nr. 1483)
Vă recomand cu toată convingerea să urmați tratamentul pe care l-a urmat și soțul meu. Iată rețeta: într-o sticlă de 1 litru (cu gura largă) se pune Rostopască (fără rădăcină). Cantitatea de plantă trebuie să umple jumătate din spațiul sticlei. Rostopasca bine spălată se presează în sticlă, pentru a încăpea mai multă. Se toarnă peste ea 1/2 litru alcool de 87º. Sticla se închide ermetic și se lasă la macerat într-un loc întunecos, 14 zile. Din când în când, se agită sticla, pentru a se amesteca compoziția. După perioada de macerare, se ia în fiecare dimineață, pe stomacul gol, aproximativ o lingură din această licoare. Fiind destul de tare, o înghițiți treptat. Nu se mănâncă nimic 1/2 de oră.
Rostopasca se găsește destul de ușor, în grădini și pe lângă blocuri. Când o rupeți din rămurelele ei, curge un lichid galben-oranj. Acest lichid (atunci când se rupe planta) se poate folosi pentru distrugerea negilor. Aplicarea sucului se face o perioadă mai îndelungată, până la dispariția lor. Acest tratament l-am folosit eu, personal, este nemaipomenit!
Tratamentul cu tinctură de rostopască l-a folosit soțul meu, care avea dureri de stomac permanente. Din această cauză nu se putea odihni, nu avea poftă de mâncare, slăbise și starea lui generală era dezastruoasă. A folosit cele mai sofisticate medicamente recomandate, dar nu i-au fost de folos decât trecător. Acum, mulțumesc lui Dumnezeu, este alt om. Este adevărat că nu face abuz de mâncăruri grele, băutură etc. Atunci când simte că ceva nu e în regulă, ia imediat o linguriță de tinctură (dar numai una și numai o dată pe zi, dimineața!) Este bine să fie permanent în casă această tinctură de rostopască. Sănătate!
P.S. Vă felicit pentru această revistă din care eu am învățat foarte multe lucruri utile, mai ales pentru sănătate. Ați reușit să construiți o punte de legătură între oameni. Felicitări și… continuați! Suntem cu ochii pe dvs.!
Vă mulțumim și să aveți parte numai de bine.
MARIA S. – Drobeta Turnu Severin