– Pandemia se duce, țara își vede de drum! –
Turda atrage investiția industrială a anului în România!

Compania germană de produse farmaceutice Stada anunță o investiție de aproape 50 de milioane euro, într-o nouă facilitate de producție, care va fi construită în Parcul Industrial din Turda, județul Cluj. „E investiția industrială a anului în România, într-un domeniu în care nu s-a mai investit la o astfel de scară de peste 10 ani”, declară Dragoș Damian, șeful „concurenței” de la Terapia. Proiectul noii fabrici e susținut de Guvernul României, care contribuie cu jumătate de costuri. Fabrica, a cărei dare în folosință e programată pentru finele lui 2024, va funcționa cu o echipă formată din aproape 400 de angajați cu experiență în industria farmaceutică. Grupul Stada are o strategie de afaceri axată pe doi piloni: medicamente generice, inclusiv produse farmaceutice de înaltă specializare, și produse fără prescripție medicală.
Undă verde pentru calea ferată: Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor

Recent, guvernul României a adoptat proiectul de hotărâre care va avea ca finalitate modernizarea căii ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor. Investiția va permite creșterea vitezei de circulație pe acest tronson la 80 km/h, pentru garniturile de marfă, şi la 160 km/h, pentru cele de călători. Acesta este al doilea cel mai mare proiect de infrastructură feroviară finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență: pe lângă fondurile externe, proiectul va fi finanțat și din bani din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și din veniturile proprii ale CFR SA. Valoarea totală a investiției este de peste 9,4 miliarde de lei. Finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru 2026.
SEBASTIAN ANDRONE, compozitorul anului 2022, la International Classical Music Awards

Românul Sebastian Androne a fost desemnat câștigătorul Premiului pentru Compoziție, în cadrul prestigioaselor International Classical Music Awards (ICMA). Un juriu internațional a selectat laureații dintr-o listă cu 377 nominalizări, iar Androne este primul compozitor român care reușește performanța de a fi premiat de ICMA. În vârstă de 32 ani, Sebastian Androne este unul dintre cei mai talentați compozitori ai tinerei generații. A câștigat deja peste 20 de concursuri de compoziție, printre care Golden Eye Award, Tenso Young Composers Awards și Concursul „George Enescu”. A studiat la București, Birmingham, Paris și Zürich. „Sebastian Androne e un adevărat talent, dovedind creativitate și versatilitate, atât în lucrări de muzică contemporană, cât și în coloanele sonore compuse pentru cinema și teatru”, și-a motivat decizia juriul.
Pod nou peste Prut, la Vama Ungheni

Încă un pas mai aproape de începerea construcției unui nou pod transfrontalier peste râul Prut! La începutul lunii Februarie, a fost aprobată semnarea acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind construirea podului rutier între localitățile Ungheni (Republica Moldova) și Ungheni (România). Guvernul României va asigura finanțarea lucrărilor de construcție a podului și a drumului de acces, inclusiv infrastructurile conexe, amplasate pe teritoriul României, iar construcția drumului de acces și a infrastructurii conexe pe partea cealaltă a Prutului va fi finanțată de Guvernul Republicii Moldova.
ANAMARIA VARTOLOMEI, Premiul „Lumière” pentru cea mai bună actriță

Actrița româno-franceză Anamaria Vartolomei a câștigat marele premiu pentru interpretare la Gala Premiilor „Lumières”, pentru rolul din filmul „L’Evénèment”, laureat al „Leului de Aur” la Veneția. Anamaria a devansat, astfel, nume mari din Franța, precum Sophie Marceau sau Virginie Efira. De asemenea, „L’Evénèment” a fost desemnat cel mai bun film francez al anului 2021. El va putea fi văzut în 2022 și în cinematografele din România. Anamaria Vartolomei are 22 de ani, s-a născut în România, la Dărmănești, și s-a mutat în Franța cu părinții, la 6 ani.
Veste mare: Schweighofer închide „abatorul” pădurilor de la Rădăuți!

În mod normal, închiderea unei fabrici din România nu e o veste bună. Dar nu și când compania în cauză este „Holzindustrie Schweighofer”! Austriecii au anunțat zilele trecute închiderea producției de cherestea de la Rădăuți și reducerea cu o treime a capacității de debitare în fabricile pe care le deține în România. „Principalele motive constau în provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil și măsurile restrictive de pe piața lemnului”, spune compania. Reamintim că, anul trecut, Schweighofer a avut de plătit peste 10 milioane de euro, parte a unei amenzi a Consiliului Concurenței pentru cartelizarea pieței lemnului. În plus, compania a pierdut definitiv și un proces soldat cu confiscarea de material lemnos în valoare de aproape 800.000 de euro, pe care încerca să-l scoată din țară evitând taxele și impozitele. Duceți-vă de unde ați venit!
Înotătorul AVRAM IANCU, „Performanța anului 2021”

Avram Iancu este primul român care primește distincția „Performance of the Year 2021”, la înotul în ape deschise. Iancu a înotat anul trecut 12 ore fără întrerupere în Canalul Bega, la Timișoara, și a parcurs 26 de kilometri în Dunăre, împotriva curentului, timp de 18 ore şi 30 de minute. După aceste reușite, Asociația Mondială de Înot în Ape Deschise l-a nominalizat la marele premiu, alături de alţi 14 mari temerari. „După 8 ani de înot extrem în apele învolburate ale lumii, am reuşit să realizez cea mai mare performanţă în domeniu, ducând numele României pe cea mai înaltă treaptă a recunoaşterii internaţionale. Mă bucur să ştiu că revoluţia pe care am pornit-o i-a determinat şi pe alţi români să se dezvolte în acest sport”, spune Avram Iancu. Tânărul performer este de profesie bibliotecar.