Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

– Pandemia se duce, țara își vede de drum! –

Turda atrage investiția industrială a anului în România!

Compania germană de produse farma­ceu­tice Stada anunță o investiție de aproape 50 de milioane euro, într-o nouă facilitate de pro­ducție, care va fi construită în Parcul Industrial din Turda, județul Cluj. „E investiția indus­trială a anului în România, într-un domeniu în care nu s-a mai investit la o astfel de scară de peste 10 ani”, declară Dragoș Damian, șeful „concurenței” de la Terapia. Proiectul noii fabrici e susținut de Guvernul României, care contribuie cu jumătate de costuri. Fabrica, a cărei dare în folosință e programată pentru finele lui 2024, va funcționa cu o echipă formată din aproape 400 de angajați cu ex­periență în industria farma­ceutică. Grupul Stada are o stra­tegie de afaceri axată pe doi pi­loni: me­dicamente generice, in­clusiv pro­duse farmaceutice de înal­tă spe­cia­lizare, și produse fără prescrip­ție medicală.

Undă verde pentru calea ferată: Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor

Recent, guvernul României a adoptat proiectul de hotărâre care va avea ca finalitate modernizarea căii ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor. In­vestiția va permite creșterea vitezei de circulație pe acest tronson la 80 km/h, pentru garniturile de marfă, şi la 160 km/h, pentru cele de călători. Acesta este al doilea cel mai mare proiect de infrastructură fe­ro­via­ră finanțat prin Planul Național de Redresare și Re­ziliență: pe lângă fondurile externe, proiectul va fi finanțat și din bani din bugetul Ministerului Trans­porturilor și Infrastructurii și din veniturile proprii ale CFR SA. Valoarea totală a investiției este de peste 9,4 miliarde de lei. Finalizarea lucrărilor este prevă­zută pentru 2026.

SEBASTIAN ANDRONE, compozitorul anului 2022, la International Classical Music Awards

Românul Sebastian Androne a fost desemnat câștigătorul Premiului pentru Compoziție, în cadrul prestigioaselor International Classical Music Awards (ICMA). Un juriu internațional a se­lec­tat laureații din­tr-o listă cu 377 nomi­na­li­zări, iar An­drone este pri­mul compo­zi­tor ro­­mân care reu­șește perfor­manța de a fi pre­miat de ICMA. În vârstă de 32 ani, Sebas­tian An­drone este unul dintre cei mai talentați com­pozitori ai tinerei ge­nerații. A câștigat de­ja peste 20 de con­cursuri de compo­ziție, printre care Gol­den Eye Award, Tenso Young Com­po­sers Awards și Concursul „George Enes­cu”. A stu­diat la București, Bir­mingham, Paris și Zürich. „Sebastian Androne e un ade­vărat talent, dovedind creativitate și versatilitate, atât în lucrări de muzică contemporană, cât și în coloa­nele sono­re compuse pentru cinema și teatru”, și-a motivat decizia juriul.

Pod nou peste Prut, la Vama Ungheni

Încă un pas mai aproape de începerea construcției unui nou pod transfrontalier peste râul Prut! La începutul lunii Februarie, a fost aprobată semnarea acordului între Gu­vernul Republicii Moldo­va şi Gu­vernul României privind cons­truirea podului rutier în­tre lo­calitățile Un­gheni (Re­pu­blica Moldova) și Un­gheni (Româ­nia). Guvernul Româ­niei va asigura finan­țarea lucrărilor de construcție a podului și a drumului de acces, inclusiv infra­structurile conexe, am­plasate pe teritoriul României, iar construcția drumului de acces și a infra­struc­turii conexe pe partea cealaltă a Prutului va fi finanțată de Guvernul Republicii Moldova.

ANAMARIA VARTOLOMEI, Premiul „Lumière” pentru cea mai bună actriță

Actrița româno-franceză Anamaria Vartolomei a câștigat marele premiu pentru interpretare la Gala Pre­miilor „Lumières”, pentru rolul din filmul „L’Evénèment”, laureat al „Le­ului de Aur” la Veneția. Ana­maria a devansat, astfel, nume mari din Franța, precum Sophie Marceau sau Virginie Efira. De asemenea, „L’Evénèment” a fost desemnat cel mai bun film francez al anului 2021. El va putea fi văzut în 2022 și în ci­nematografele din Ro­mânia. Anama­ria Varto­lomei are 22 de ani, s-a năs­cut în România, la Dărmă­nești, și s-a mutat în Franța cu părinții, la 6 ani.

Veste mare: Schweighofer închide „abatorul” pădurilor de la Rădăuți!

În mod normal, închiderea unei fabrici din Ro­mânia nu e o veste bună. Dar nu și când compania în cauză este „Holzindustrie Schweighofer”! Aus­triecii au anunțat zilele trecute închiderea pro­ducției de cherestea de la Rădăuți și reducerea cu o treime a capacității de debitare în fabricile pe care le deține în România. „Principalele motive constau în provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil și măsurile res­trictive de pe piața lem­nului”, spune com­pa­nia. Re­amintim că, anul trecut, Schweig­ho­fer a avut de plă­tit peste 10 mi­lioane de euro, par­te a unei amenzi a Con­si­liului Concurenței pen­tru car­­te­lizarea pieței lemnului. În plus, compania a pier­dut definitiv și un proces soldat cu confiscarea de material lemnos în valoare de aproape 800.000 de euro, pe care încerca să-l scoată din țară evitând ta­xele și impozitele. Duceți-vă de unde ați venit!

Înotătorul AVRAM IANCU, „Performanța anului 2021”

Avram Iancu este primul român care primește distincția „Performance of the Year 2021”, la înotul în ape deschise. Iancu a înotat anul trecut 12 ore fără întrerupere în Ca­nalul Bega, la Ti­­mișoara, și a par­curs 26 de kilo­metri în Dunăre, îm­po­tri­va curentului, timp de 18 ore şi 30 de mi­nu­te. După aces­te re­ușite, Asociația Mon­dială de Înot în Ape Deschise l-a no­minalizat la ma­rele premiu, alături de alţi 14 mari temerari. „După 8 ani de înot extrem în apele învolburate ale lumii, am reuşit să realizez cea mai mare performanţă în domeniu, ducând numele României pe cea mai înaltă treaptă a recunoaşterii internaţionale. Mă bucur să ştiu că revoluţia pe care am pornit-o i-a determinat şi pe alţi români să se dezvolte în acest sport”, spune Avram Iancu. Tânărul performer este de profesie bibliotecar.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian