– De la lume adunate și-napoi la lume date –
„Cum m-am luptat singur, vreme de 19 ani, cu spondilita anchilopoietică”

Dacă sorocul meu n-ar fi atât de aproape, această scrisoare n-ar fi existat. Nu gândul nemuririi m-a îndemnat către scrierea ei, ci dorința de a împărtăși celor aflați întru aceeași suferință cu mine, o parte din experiența pe care am trăit-o și nutrind speranța ca aceștia să nu repete greșelile mele.
M-am luptat singur, vreme de 19 ani, cu ceea ce medicina clasică numește spondilită anchilopoietică, încadrată, mai mult decât greșit, în grupa bolilor reumatismale, tratând-o cu antiinflamatoare cât cuprinde și hidrocortizon, până la cortico-dependență, transformând un om în epavă, într-un timp relativ scurt. Probabil șansa mea a fost aceea că am refuzat categoric acest tratament, ori de câte ori mi-a fost impus, acceptând chiar și externarea pe proprie răspundere.
În primul rând: cel care are acest nefericit diagnostic trebuie să ceară Institutului hematologic efectuarea analizei pentru punerea în evidență a antigenului HLA-B27, care la majoritatea spondiliticilor este prezent. Nenorocirea cea mai mare este aceea că acest antigen se transmite ereditar.
În al doilea rând: să parcurgă zilnic 5 kilometri sau să depună efort fizic echivalent. Mintea, psihicul și spiritul să fie condiționate volitiv, în sensul că această afecțiune este o bagatelă, mai banală decât o răceală, și să privească situația, cum spune românul, în „bășcălie”. Să nu se considere în mintea lui un om bolnav și să se comporte ca atare. Activitatea zilnică, de orice fel, este benefică pentru psihicul unui bolnav de spondilită anchilopoietică. Dar, totuși, să nu exagereze. Să învețe să-și asculte organismul și să păstreze echilibrul efortului dozat, după cum acesta cere.
În al treilea rând: alimentația,variată, diferită, fără pofte iraționale. Să nu facă foamea, dar nici să nu facă cură de îngrășat. Totuși, anumite restricții există: fără spanac și fasole boabe, sub orice formă; brânzeturile, fermentate sau nu, în cantități cât se poate de bine stabilite și dozate; fără iaurt, sana sau kefir; zilnic să mănânce două ouă prăjite (ochi) – întrerupte numai când organismul spune că nu mai vrea și să le reia atunci când acesta cere; ardei iute, usturoi, rădăcină de țelină, suc de sfeclă roșie – cât se poate de mult, în decurs de 24 de ore.
În al patrulea rând: să nu fumeze deloc, fără alcool și în mod special băuturile spirtoase (cele distilate, coniac, vinars, vodcă, whisky, gin etc.). În funcție de cerința organismului, se poate bea un pahar până la trei pahare, numai vin roșu. Dacă cerința de alcool este prea mare, atunci ea poate fi stopată prin 2 l de infuzie de sunătoare (3 lingurițe plantă, la 250 ml apă, timp îndelungat, dar nu mai puțin de 3 luni, zilnic, fără întrerupere).

În al cincilea rând: după lungi peregrinări prin spitalele și sanatoriile de recuperare ale României, în urma cărora m-am trezit lefter, dar cu aceeași afecțiune și cu experiențe nu tocmai plăcute (după tratamentul intensiv cu Indometacin m-am trezit cu ulcer duodenal cronic), am renunțat definitiv la medicina alopată și am trecut la fitoterapie, începând cu tratarea ulcerului. După lecturarea cărților de specialitate, combinată cu noțiunile despre ce înseamnă spondilita din punct de vedere fiziologic, am experimentat pe propriul organism multe combinații de plante, reușind să aflu formula cu ajutorul căreia am rezistat timp de 19 ani, fără ca sistemul meu osos să fie afectat vizibil (nu este deformat), fără ca articulațiile să ajungă în stadiul de anchiloză. Condiția obigatorie ca acest amestec de plante să producă efecte în timp este aceea de a fi utilizat zilnic, indiferent de activitate, oră, dispoziție, regim alimentar sau regim alcoolic, fără nicio întrerupere, chiar dacă la început va părea greu sau chiar imposibil. Pentru mine nu a fost nici greu, nici imposibil și în cei 19 ani am făcut o singură întrerupere care a produs distrugeri ce nu mai pot fi recuperate, fiind ireversibile, iar timpul care mi-a mai rămas nu-mi permite să reiau de la capăt lupta. Știut este faptul că în fitoterapie, o întrerupere, chiar de o zi sau de o doză, atrage după sine anularea a tot ce s-a câștigat în timp, căci principiile active aflate în plante nu se sedimentează în organism la nivel celular precum oligoelementele din produsele de sinteză utilizate de medicina alopată.
Combinația de plante: 200 g flori de gălbenele, 100 g pir – rizomi, 300 g plop-negru – muguri, 100 g urzică moartă – frunze, 100 g frasin – frunze, 100 g vâsc – plantă întreagă, 300 g osul-iepurelui – rădăcină, 100 g frunze de nalbă-mare, 100 g isop – plantă întreagă, 200 g coada-calului – plantă întreagă, 200 g ienupăr – fructe, 200 g lemn-dulce – rădăcină.
Acest amestec se trece prin mașina de tocat pentru a fi foarte bine mărunțit, apoi se amestecă bine de tot pentru a se obține o dispersare echilibrată a tuturor plantelor. Se prepară o infuzie din 3 1/2 lingurițe la 1 l apă clocotită, lăsată să stea 10-15 minute. Cantitatea utilă în 24 de ore este 2-3 litri, fără întrerupere, de la data stabilirii diagnosticului, până la adânci bătrâneți.
În situația când apar puseuri dureroase în anumite zone, se procedează astfel: se face mișcare continuă pe sensul de propagare al durerii până la dispariția acesteia. La început, mușchiul va răspunde foarte slab, iar durerea va fi foarte mare. Pe măsură ce mișcarea este repetată, fără forțarea mușchiului, durerea se va atenua iar mușchii, concomitent cu atenuarea durerii, își vor reveni la potența avută anterior apariției durerii. Seara, înainte de culcare, se va utiliza unguentul realizat din următoarea combinație de plante: 400 g flori de gălbenele, 200 g frunze de alun de pădure, 300 g muguri de plop-negru, 300 g usturoi pisat, zeama de la 3 lămâi. – Mugurii de plop-negru se zdrobesc cu un făcăleț de lemn, pe un fund din lemn, și se pun la macerat în alcool de 40º (vodcă) timp de 14 zile, în proporție de 50 g muguri la 100 ml alcool. În ziua a 15-a, maceratul se decantează și se păstrează în sticlă mată. Concomitent, se pun frunzele de alun (tocate mărunt de tot) în alcool de 40º, în proporție de 50 g frunze tocate la 100 ml alcool, și se țin la macerat 24 de ore, după care se decantează. – Într-un vas la bain-marie (pe baie de aburi) se topește 1 kg untură de porc nesărată. Când untura devine fluidă, se toarnă florile de gălbenele care au fost trecute prin mașina de tocat, pentru a fi mărunțite foarte bine, ceea ce s-a decantat de la tinctura de muguri de plop negru (partea grosieră) și usturoiul pisat bine de tot. Se fierb în acest fel timp de 3 ore, după care se ia de pe foc și se păstrează la loc rece până în ziua următoare. – A doua zi, se retopește amestecul din ziua precedentă (nu se scoate partea grosieră din amestec) și după 3 ore se toarnă tinctura de muguri de plop-negru, după care se mai lasă 1/2 oră la foc. Se ia de pe foc și se păstrează la rece, până în ziua următoare. – A treia zi, se retopește amestecul obținut în ziua precedentă și după 3 ore se toarnă tinctura din frunze de alun, după care se lasă încă 1/2 oră pe foc, după care se încorporează zeama de la lămâi, apoi se dă la rece, până în ziua următoare. – A patra zi se retopește amestecul, și când a devenit fluid, se toarnă în borcane care se păstrează la rece (pe ușa frigiderului). – Seara, înainte de culcare, locul dureros se spală bine cu alcool sau cu tinctură din „rădăcină de untul-pământului” (în proporție de 50 g plantă, la 100 ml alcool de 40º), apoi se unge bine cu unguentul prezentat mai sus. Se acoperă locul respectiv cu un prosop, neapărat din bumbac, peste care se așează blană de iepure sau tricot din lână de oaie. Se ține până dimineața. Se repetă trei seri la rând, după care, în mod normal, ar trebui să dispară durerile pentru o perioadă lungă de timp.
Ar mai fi multe de spus, dar timpul a devenit prea scurt. Numele meu? Consider că mai important este ajutorul oferit, decât numele unui om, trecător prin această existență. Totuși, să zicem…
DANIEL
Leac contra impotenței

Vă rog să mă scuzați pentru rețeta pe care o propun, pentru menținerea pe cât posibil a unei căsnicii normale. Nu avem ce face. Așa a lăsat Dumnezeu lumea și noi facem parte din ea. Sectorul de muncă cel mai greu este mineritul subteran. De regulă, acești oameni (cu mici excepții) trăiesc puțin după pensionare și poartă cu ei destule dureri, în special reumatice, dar și de altă natură. Un coleg de-al meu, la vârsta de 45 ani a început să aibă probleme cu potența. Era relativ sănătos, dar necazul apăruse, familia (respectiv nevasta, fiindcă nu avea copii) dădea semne de nervozitate (soția lui avea 39 de ani). În aceste condiții, la sugestia altui coleg de muncă (de foarte bună credință și discret) a aplicat următoarea rețetă: a omogenizat 250 g miere polifloră, cu 100 g sâmburi de nucă măcinați și uscați, și 30 g cacao olandeză. A luat, de 3 ori pe zi, câte 2 lingurițe, după mese, dimineața, la prânz și seara. Nu a consumat bere, vin sau altă băutură, cu excepția a câte unui păhărel de 50 ml coniac de Vrancea (curat) dimineața și seara. Pentru aplicarea acestei rețete (după necesități și cerințe) organismul omului trebuie să fie rezistent și sănătos.
Așa s-a reînnodat firul unei căsnicii care durează și astăzi în armonie și înțelegere. Se mai întâmplă în viață și așa!
NICOLAE – Deva