– De la lume adunate și-napoi la lume date –
Cancer de piele

Boala asta necruțătoare, care face victime mai multe decât Covidul, deși nimeni nu vrea să spună acest adevăr, e cunoscută în popor, cu mult înainte să fie făcută celebră prin presă și televizor. Batjocorite și băgate la capitolul „erezie”, leacurile prin care țăranii noștri luptau cu „bolile negre” sunt tot mai puțin folosite, deși puterea lor bate, adesea, medicamentele. Rețetele pe care vi le propun în continuare le știu de la bunica mea, Radoveica Moisiuc, care toată viața a fost moașă în satul nașterii ei, aflat, astăzi, în așa-zisul „Maramureș istoric” de dincolo de Tisa, în Ucraina. Înainte să moară, mi-a trimis printr-o rudă un pachet cu fotografii de familie, câteva ii cusute de mâna ei și un caiet cu rețetele pe care le folosea, în calitatea ei de doftoroaie a satului. Le-am ales pe acestea, recomandate pentru vindecarea cancerului de piele, o boală care face ravagii, deși se vorbește foarte puțin despre ea. Apreciez mult paginile cu „Leacuri de la cititori” publicate în „Formula AS”, pe care le consider un loc de întâlnire benefic, unde primești nu doar sfaturi de sănătate, ci și îndemn la încredere și curaj.
Dumnezeu să ne-ajute pe toți!
Alifie de Drăgaică (Sânziene): Drăgaica proaspăt culeasă se spală și se trece umedă prin storcător, iar sucul proaspăt obținut se amestecă cu unt topit, iar alifia obținută se aplică pe corp.
Suc de Gălbenele: Gălbenelele proaspăt culese (frunze, flori și tulpini) se spală, se trec ude prin storcător. Cu sucul proaspăt se ung de mai multe ori pe zi locurile cu cancer. Pentru uz intern: se beau 2 cești de ceai pe zi (de Gălbenele).
Amestec de ceaiuri: se ia o linguriță cu vârf de Gălbenele, 1 linguriță cu vârf de Ventrilică și se pun într-o ceașcă de 1/4 l apă clocotită, se lasă puțin să „tragă”, se strecoară și se bea cu înghițituri mici.
Esență de Gălbenele: o mână de Gălbenele se pun într-o sticlă și se toarnă peste ele alcool alb sau rachiu de casă de 38-40°. Plantele din sticlă trebuie să fie bine acoperite de acest alcool. Sticla stă la căldură cel puțin două săptămâni. Esența astfel obținută trebuie diluată cu apă fiartă și răcită. Apoi, cu ea se îmbibă o bucată de pânză curată și se leagă ca o compresă pe locul afectat de cancer de piele.
Suc de Rostopască: sucul proaspăt de Rostopască este recomandabil în afecțiuni canceroase cutanate. Se storc cu storcătorul frunzele, florile și tulpinile de Rostopască proaspăt culese, spălate și umede. Cu acest suc proaspăt de rostopască se ung zonele de piele cu pricina.
LETIȚIA P. – Sighetul Marmației
Refacerea florei intestinale
Pentru refacerea florei intestinale, vă recomand o rețetă-minune, apărută tot în „Formula AS”, pe care am încercat-o pe mine, cu rezultat excelent. De curând, i-am testat efectele și pe o cumnățică și un nepot, cu rezultate mai mult decât foarte bune! Iat-o: seara, la ora 19, se rade o linguriță de rădăcină de Obligeană și se pune într-o cană de un sfert, plină cu apă la temperatura camerei. Se agită cu lingurița și se lasă așa până a doua zi dimineața, când se strecoară și se împarte lichidul în 6 porții egale, care se iau astfel: câte una înainte și după fiecare masă de peste zi. Mai mult nu este voie! Efectele sunt salutare și nu se lasă mult așteptate. Puteți lua așa două săptămâni, faceți pauză, să vedeți dacă s-a reglat digestia. Dacă mai aveți probleme, mai faceți tratament 14 zile. Rezultatul e sigur. A stopat și cancerul de intestine.
ELISABETA – Galați
Leac contra alergiei

Stimați prieteni, vă propun și eu o rețetă utilă, care își poate afla loc în paginile revistei. Am folosit-o pe mine și a avut efect. Împotriva alergiilor de orice fel există un tratament foarte simplu, la îndemâna oricui. Să se bea zilnic, de preferință seara, un pahar de vin roșu, natural (netratat) timp de mai multe luni. Primele rezultate se văd după trei-patru săptămâni. Vindecarea completă a alergiilor de orice fel se produce după 6-7 luni de tratament. (Atenție! Vinul se consumă ca medicament, numai 125 ml pe zi.)
GRIGORE T.
Bube în nas
Am auzit foarte multe persoane care se „plâng” de bube în nas. Și eu m-am confruntat cu așa ceva și am reușit să mă vindec cu un unguent pe bază de neomicină făcut de o farmacie. La mine a dat rezultate, după 2-3 aplicări nu am mai avut probleme. Se poate aplica în nas de 2-3 ori pe zi.
Încercați, vă rog, cred că orice farmacie îl poate prepara.
Zgomote în urechi
M-am confruntat cu un zgomot în urechea dreaptă. Cum puneam capul pe pernă începea acel zgomot, care era asemănător cu un motor de mașină lăsată în funcțiune. Am mers la medicul de familie, apoi la medicul ORL-ist, care mi-a dat tratament, dar fără rezultat. Am mers din nou la ORL și o doctoriță mi-a zis că „ar trebui să învăț să mă obișnuiesc cu acest zgomot”, lucru pe care nu l-am putut accepta. Din proprie inițiativă, am început să pun un dop de vată îmbibat în spirt în urechea cu zgomot, mai ales noaptea, și aveam grijă ca urechea respectivă să aibă căldură (îmi puneam o căciuliță pe cap). Și uite așa, am scăpat de acel zgomot foarte supărător. Se mai pot folosi și cataplasme cu argilă (reci sau calde) care au, de asemenea, efect. Vă doresc sănătate!
CORNELIA I. – Bacău
Leac străvechi pentru tratarea hepatitei acute și cronice

(Cules de la Maica Benedicta din Mânăstirea Rătești, județul Buzău, care îl practică de 50 de ani, și l-a învățat de la mama ei duhovnicească.)
Cărbune vegetal: pentru prepararea cărbunelui vegetal sunt necesare următoarele plante (în proporții egale, dar nu în cantități foarte mari): sâmburi de măsline, sâmburi de struguri, semințe de cânepă, crengi de viță-de-vie, rădăcină de ștevie, rostopască (partea aeriană a plantei, frunze și flori).
Mod de preparare: – Sâmburii de măsline, de struguri și sămânța de cânepă se ard, pe rând, într-un tuci, până se carbonizează. – Rădăcinile de ștevie și de rostopască se mărunțesc, apoi se încălzesc până la carbonizare într-un cuptor încins. – Crengile din viță-de-vie (să fie vechi și uscate de un an) se ard într-un foc înăbușit, după care rămân 24 de ore. – Se amestecă în părți egale toate pulberile obținute.
Mod de administrare: în funcție de gradul evolutiv al bolii, se ia o lingură rasă din acest amestec, la intervale de 3-7 zile, fie cu miere, fie dizolvându-se într-o jumătate de pahar cu vin roșu natural. Cei care nu suportă nici vinul, nici mierea pot folosi suc de fructe sau ceai. În niciun caz nu se înghite praful gol. În forma acută a hepatitei virale, sunt suficiente 10 doze. În forma cronică, numărul de doze este în funcție de evoluția bolii.
Atenție! În cazul hepatitelor complicate (insuficiență hepatică acută, colestază, ciroză hepatică decompensată), remediul are eficiență scăzută.
ANA C. – Sibiu
Lipsă de calciu
Se ia coaja de la 20 de ouă bine spălate în prealabil, se usucă puțin într-un cuptor, se pisează bine cu un făcăleț sau se dau prin râșnița de cafea, iar praful rezultat se amestecă cu miere de albine. Se consumă zilnic câte 6-8 linguri. În același timp, se consumă alimente care conțin vitamina D. Ajută la fixarea calciului. Exemplu: gălbenuș, ulei de măsline, untură de pește și foarte multe mere.
Se mai poate prepara un lapte fortifiant, după următoarea rețetă: 1/2 l lapte, patru linguri drojdie de bere, o ceașcă lapte praf, o lingură miere de albine. Se amestecă într-un mixer, după care se mai adaugă 1/2 l lapte proaspăt. Se obține o băutură extrem de bogată în calciu, fier și alte minerale, toate vitaminele din complexul B. Se bea un pahar între mese și unul seara, la culcare. Se amestecă bine înainte, pentru că drojdia se depune.
VICTORIA T. – Borșa