– Despre stăpânirea de sine în vremuri de criză –
– Provocările lumii ne pun la mare încercare puterea de a rezista. Cel mai expus este sufletul. Amenințările provoacă degringoladă sentimentală și boli. Știința de a le stăpâni se numește „management emoțional” și se poate învăța. Sfaturile care urmează sunt de ultimă oră –
Actor și spectator

Față de o situație provocatoare, oamenii reacționează în mod diferit: unii își ies din țâțâni, alții rămân calmi și indiferenți. „Chestiune de temperament!”, se spune. În realitate, cei care dau dovadă de sânge rece dețin arta – extrem de importantă – de a se stăpâni.
„Management emoțional” – așa se numește noua rețetă de combatere a stresului și a haosului din viața noastră sufletească. Ea se referă la capacitatea de a percepe mai bine stările interioare prin care trecem, natura sentimentelor care ne stăpânesc la un moment dat, la știința de a le exterioriza și exprima convenabil, precum și la capacitatea de a evalua cât mai corect sentimentele semenilor noștri.
Ca să vedeți dacă sistemul funcționează, faceți următorul experiment: cu prima ocazie când simțiți că nervii dvs. se încarcă și sunteți la un pas de a vă lăsa stăpâniți de furie, de teamă sau disperare, analizați atent ceea ce simțiți, modul cum reacționați fizic. Observați dacă faceți gesturi penibile, deplasate, dacă vi se modifică vocea și expresia feței, urmăriți ce reacție au cei care vă înconjoară față de modul dvs. de a vă manifesta. E un fel de dedublare a propriei dvs. personalități. Sunteți și actor, și spectator totodată. Ca actor, interpretați o partitură dramatică – furie, deznădejde etc., cu tot cortegiul ei de cuvinte și gesturi, iar ca spectator, urmăriți acest „spectacol”, nu totdeauna plăcut. Trageți cu coada ochiului și la „publicul” aflat în apropiere: membrii familiei, prieteni, colegi, și totul va fi O.K. (nu e cuvânt românesc, dar e foarte expresiv). La capătul „piesei”, de fapt, la capătul autoanalizei pe care v-ați aplicat-o, jenați de sentimentele dvs. exagerate, veți pune piciorul pe frână…
Și mai există un avantaj: când e vorba de sentimente negative – teamă, gelozie, furie – ele au și pe plan fizic un efect autodistructiv, pentru că duc la scăderea imunității. Părerea că bolile grave apar mai ales pe un teren sufletesc instabil câștigă tot mai mult în credibilitate.
4 rețete

Ce trebuie să faceți pentru ca emoțiile să nu vă mai copleșească? Iată câteva recomandări:
– Încercați să analizați cât mai exact starea sentimentală pe care o trăiți (neputință, teamă, melancolie etc.).
– Inspirați adânc și expirați zgomotos (ca atunci când simțiți o mare ușurare). Repetați de 10 ori.
– Pe măsura posibilităților, căutați cât mai des compania unor persoane optimiste și vesele. Râsul este cel mai bun medicament pentru stres. El ne „vindecă” în câteva secunde.
– Cel mai eficient ajutor: mișcarea. Spălați mașina, dacă sunteți bărbat, faceți curățenie în casă, dacă sunteți femeie (frecați baia, spălați podelele, scuturați), urcați și coborâți scările, mergeți la piață pe jos cât mai repede, alergați.
Cele trei tipuri emoționale
Tipul exploziv

Cum să reacționați: Nimeni pe lume nu vă poate enerva decât dacă dvs. înșivă vă lăsați scoși din sărite. Conștientizați penibilul situației (felul în care vi se modifică fața, vocea, gesturile) și astfel veți bagateliza motivul care vă declanșează iritarea. Folosiți elanul produs de energia acumulată (furia produce mari energii) în treburi fizice (casnice) sau, pur și simplu, alergați.
Tipul timorat
Cum să reacționați: Nu vrea nimeni să vă taie capul. Dar dacă nu veți spune niciodată deschis ce gândiți, ce vă place, ce nu vă place, ce vă convine și ce nu, veți continua să tremurați ca o frunză, chiar și la un strănut mai răstit. Pentru ca atitudinea „agresorilor” să se schimbe, e nevoie ca dvs. să exprimați un punct de vedere, să aveți o opinie. Veți constata, cu surpriză, ce simplu se poate schimba comportamentul celor care vă inhibă, fără să vă simțiți prin asta lezați. Analizați-vă cu atenție sentimentele și vă veți da seama dacă există, într-adevăr, motive ca să vă temeți, sau dacă bateți în retragere fără niciun temei.
Tipul pasiv

Cum să reacționați: Dacă pasivitatea dvs. este un mod de împăcare cu lumea, un echilibru la care țineți cu tot dinadinsul pentru că vă simțiți ocrotiți, la adăpost, n-are niciun sens să vă modificați comportamentul sentimental. Dacă, însă, pasivitatea ascunde o dispoziție depresivă, o resemnare tristă și melancolică, un abandon în fața vieții, încercați să schimbați „ceva”. Recapitulați în minte întâmplările plăcute ale propriei dvs. existențe, bucuriile pe care le-ați trăit implicându-vă. Participarea la viață este dătătoare de mari satisfacții. Totul este să încercați să evitați zonele periculoase și alunecoase în care ați putea fi bruscați. Faceți ca melcul. Scoateți cornițe și tatonați. Faptul că înaintarea lui prin viață este așa de prevăzătoare și lentă, nu înseamnă că el nu cunoaște și bucurii. Cu cât te miști mai încet și mai atent la aspectele esențiale ale vieții, cu atât descoperi mai lesne fețele ascunse ale fericirii durabile. Această concentrare pozitivă asupra trecutului dvs., selectând din el doar amintirile luminoase, o să vă producă o bucurie interioară care va declanșa o fărâmă de entuziasm.
În mare, însă, problema esențială a demersului nostru este să vă facem să înțelegeți cât de importante sunt dialogurile – adesea inexistente – cu noi înșine. Lăsându-ne antrenați de urgențele existenței, navigăm prin viață ca niște roboți programați, uitând că fericirea nu crește pe marginea străzii, ci numai adânc, în noi. Dar cât de des scrutăm, oare, acest adânc? De câte ori încercăm să ne punem viața în față, ca o carte deschisă, străduindu-ne să îi descifrăm semnificațiile profunde: binele și răul din ea, satisfacția și insatisfacția, prezența sufletului, a „omenescului” de care ne îndepărtăm tot mai mult. Nu e nevoie să fim filosofi pentru a ne analiza existența. E suficient ca înainte de rugăciunea de seară – una din cele mai importante tehnici pozitiviste – să recapitulăm întâmplările zilei pe care tocmai o încheiem: răul în stânga, binele în dreapta. Pentru rău să cerem iertare, pentru bine să mulțumim și să-l proiectăm și în ziua de mâine. Nu există un management sentimental mai eficient ca acesta: despovărarea morală prin rugăciune. Spovedirea cotidiană a vieții în gând, sub patronajul forței divine, este cea mai desăvârșită metodă de a ne pune ordine în viață și-n sentimente.