– Nu le vedem, nu le simțim, și cu toate acestea, ele ne pot afecta serios sănătatea. Există câteodată în corpul nostru procese inflamatorii latente, care progresează neobservate pe parcursul unor ani, provocând boli severe. Factorii declanșatori se află cel mai des în ficat și intestin. De acolo ar trebui să pornim pentru a combate cu mijloace naturale aceste inflamații ascunse – sau, și mai bine, pentru a preveni apariția lor –
Pericol „sub acoperire”

În organismul nostru, inflamațiile nu reprezintă un fenomen ieșit din comun. Când ne luxăm o articulație, inflamarea țesuturilor generează tumefacție și dureri. Dacă, accidentându-ne ușor, într-un fel sau altul, ne-am ales cu o julitură pe piele, zona respectivă se va înroși, va deveni fierbinte și, în primul rând, ne va produce durere. În timpul unei răceli, procesele inflamatorii sunt responsabile pentru înroșirea nasului și formarea unor secreții abundente. Aceste exemple arată limpede că, în majoritatea cazurilor, suferința nu ne este provocată de evenimentul traumatic însuși, ci de reacțiile inflamatorii, declanșate și întreținute ulterior de sistemul imunitar. Cu toții am avut de-a face, la un moment dat, cu asemenea inflamații „deschise”, pe care corpul nu încearcă să le camufleze. Uneori, ele se imprimă atât de profund în memoria țesuturilor, încât va fi nevoie de mult timp ca să dispară.
Însă, în anii din urmă, specialiștii au descoperit tot mai numeroase dovezi ale faptului că inflamațiile ascunse care pâlpâie în secret undeva, în corpul nostru, fără a-și deconspira prezența, sunt cele ce ne periclitează grav sănătatea. Dacă s-ar resorbi relativ repede, inflamațiile tăcute n-ar merita această discuție. Numai că, din păcate, ele sunt adesea persistente, se cronicizează și, neluate în seamă, acționând „sub acoperire”, pot provoca daune majore în organism.
Principalii factori declanșatori ai inflamațiilor
Numeroase persoane se confruntă cu unele dezechilibre în funcționarea ficatului și a intestinului. Când în acele zone ale corpului se desfășoară procese inflamatorii îndelungate, ele devin puncte de pornire și factori declanșatori ai unei activități inflamatorii crescute la nivelul întregului organism. Din fericire, există metode eficiente, care permit blocarea ei.
FICATUL GRAS

În ce privește ficatul, cel mai important organ implicat în procesele metabolice și de detoxifiere, problemele s-au complicat dramatic în ultimii ani. Nu de mult, și-a făcut apariția o nouă patologie: steatoza hepatică nealcoolică. Dacă în trecut se descopereau depuneri de grăsime în țesutul hepatic doar în condițiile unui consum abuziv de alcool, astăzi, aproape 25% dintre adulți sunt diagnosticați cu o formă de „ficat gras” care nu mai are nicio legătură cu băuturile alcoolice. Și ar fi simplist să ne imaginăm că în lobii ficatului se înmagazinează untul întins din belșug pe felia de pâine la micul dejun, grăsimea din sosul fripturii sau crema de la porția de tort. În realitate, este vorba de o intervenție în forță a celulelor imunitare, ce sesizează nereguli în funcționarea organului și decid să le pună capăt, revărsând asupra lui substanțe cu efect proinflamator.
Această activitate inflamatorie intensă în interiorul țesutului hepatic reprezintă o uriașă provocare, adresată tuturor organelor și sistemelor din corp. Mai întâi, ficatul devine rezistent la insulină, pentru ca apoi, tulburarea să se extindă și să se generalizeze. Când și celulele musculare încep să manifeste rezistență la insulină, mușchii nu mai ard suficient zahărul, ceea ce într-o primă etapă favorizează constituirea depozitelor adipoase, iar ulterior, poate duce la declanșarea unui diabet zaharat de tip 2.
Ce se poate face
Ar fi de folos să vă reexaminați deprinderile alimentare și să aveți mai multă grijă de ficatul dvs. suprasolicitat.
* Fructoza, o substanță problematică – Cum credeți că procedează cercetătorii, când studiul realizat de ei le cere să inducă o steatoză hepatică animalelor de laborator? Le oferă o hrană cu conținut ridicat de fructoză. Experimente similare facem și noi, pe propria piele, zi de zi, cu alimentația noastră modernă, fără să conștientizăm acest lucru. Căci consumăm zilnic, în medie, 100 grame de zahăr alb, jumătate din această cantitate fiind fructoză. Înlocuirea zahărului rafinat cu miere, sirop de arțar sau nectar de agave nu aduce vreo ameliorare substanțială. Tocmai de aceea, răspândirea masivă a bolii ficatului gras de sorginte non-alcoolică n-ar trebui să constituie pentru nimeni un motiv de uimire. În prezent, noi ingerăm de patru sau cinci ori mai multă fructoză decât generațiile precedente. Și, după ce trece prin stomac și este trimisă mai departe în intestin, ea ajunge aproape toată în ficat. Iar acesta – organul responsabil cu detoxifierea – suferă un adevărat șoc, în clipa când primește brusc un aport foarte mare de fructoză – ceea ce se întâmplă, de exemplu, când încercăm să ne potolim setea, înghițind cu nesaț băuturi răcoritoare dulci sau un suc de fructe nediluat, chiar dacă e bio și proaspăt stors. În schimb, organismul poate metaboliza integral, fără nicio dificultate, zahărul provenit din fructele întregi pe care le mâncăm ca atare.
În concluzie: cine dorește să aibă un ficat sănătos va reduce drastic consumul de zahăr, își va îndulci iaurtul cu fructe de pădure și se va mulțumi să guste doar din când în când câte o linguriță de miere. Bineînțeles, se recomandă reținere și în privința băuturilor alcoolice.

* Remediul tradițional numit Armurariu – Un leac deosebit de eficient, luat din farmacia generoasă a naturii, este Armurariul (Silybum marianum). Medicina a recunoscut calitățile terapeutice remarcabile ale plantei și a utilizat-o ca remediu încă din secolul XVI. În literatura de specialitate se citează cazuri de intoxicație cu ciuperci, în care viața pacienților a putut fi salvată cu ajutorul Armurariului. Ciupercile otrăvitoare provoacă o insuficiență hepatică acută, cu potențial letal, dar substanța activă din semințele de Armurariu, silimarina, are efectul pozitiv al unui antidot, cu condiția să fie rapid injectată intravenos. În mod obișnuit, ea este folosită de multă vreme la tratarea hepatitelor, iar în prezent, specialiștii testează posibilitatea de a o întrebuința pentru combaterea steatozei hepatice nealcoolice.
În cadrul unui studiu desfășurat pe o perioadă de douăsprezece luni, li s-a prescris participanților (care, pe lângă ficat gras, sufereau și de diabet) o doză zilnică de 600 miligrame de silimarină. Rezultatul: s-au obținut reduceri semnificative ale glicemiei, greutății corporale și circumferinței abdominale, împreună cu o scădere vizibilă a activității proinflamatorii, ca și a stresului oxidativ. (Între timp, eficiența Armurariului în atenuarea stresului oxidativ la nivelul ficatului a fost confirmată de oamenii de știință, în repetate rânduri.) Cu prilejul altor două studii, s-a constatat o ameliorare sensibilă la pacienții diagnosticați cu steatoză hepatică nealcoolică, cărora li se administraseră 420 miligrame de silimarină pe zi. Primul studiu a evidențiat, după numai două luni, o îmbunătățire evidentă a funcției hepatice, precum și a gradului de încărcare grasă a ficatului. Autorii celui de-al doilea studiu au observat, după trei luni, o micșorare a excesului ponderal și a circumferinței abdominale, iar examenul ecografic a indicat faptul că structura țesutului hepatic începea să revină la normal.
PROBLEMELE INTESTINALE

La numeroase persoane, și intestinul s-a dovedit a fi, la rândul său, un veritabil factor perturbator, care impulsionează activitatea proinflamatorie și astfel aduce prejudicii importante altor organe, ca și stării generale de sănătate. Situația poate deveni realmente dramatică, în contextul prezenței unor afecțiuni inflamatorii cronice ale intestinului, cum sunt, de exemplu, boala Crohn și rectocolita ulcerohemoragică, două patologii aflate actualmente în continuă evoluție ascendentă. Afecțiunile intestinale de acest tip sunt considerate boli tipice ale civilizației moderne, deoarece apariția lor este legată de prelucrarea industrială a alimentelor și, în general, de stilul de viață al oamenilor din țările occidentale cu economii dezvoltate. Mai puțin periculos (o sursă permanentă de suferință pentru 10-15% dintre europeni) este și sindromul de colon iritabil, care presupune nu numai disfuncții peristaltice și nervoase, ci și o inflamație (de proporții ceva mai reduse) a mucoasei ce căptușește peretele intestinului. Ea poate avea diferite cauze.
* Dezechilibrele florei intestinale dau naștere unei sensibilități de tip alergic. Aceasta determină înmulțirea și activarea mastocitelor (celule specializate, cu rol în prima linie de apărare împotriva infecțiilor microbiene și a parazitozelor). Ele declanșează un răspuns imun disproporționat la nivelul mucoasei, provocând astfel dificultăți de digestie și diverse stări de disconfort.
* Mucoasa intestinală care separă conținutul intestinului de fluxul sangvin este posibil să nu-și mai îndeplinească în mod corect menirea, ci să devină permeabilă și să favorizeze pătrunderea în sânge a unor toxine, bacterii sau fragmente proteice nedigerate. Transportate de sistemul circulator în toate direcțiile, aceste substanțe nocive dau o alarmă generală în corp, obligând mecanismele de autoapărare ale organismului să reacționeze, prin declanșarea unor procese inflamatorii. Cauzele sindromului de intestin permeabil nu sunt pe deplin cunoscute. În opinia specialiștilor, ar contribui la apariția lui alimentația bogată în grăsimi și fructoză, includerea în meniul zilnic a unor organisme modificate genetic, fumatul, ca și consumul exagerat de alcool și cafea.
* În absența unei flore intestinale sănătoase, nici mucoasa nu poate funcționa ca barieră. Orice dezechilibru intervenit în structura populației bacteriene din intestin amenință să ducă la permeabilizarea lui. Chiar dacă, în marea lor majoritate, microorganismele „prietenoase” își au reședința în ultima parte a tractului digestiv, respectiv în colon, unde se ocupă mai ales cu descompunerea fibrelor conținute în alimentele ingerate, totuși, și flora intestinului subțire, deși mai redusă cantitativ, are o importanță decisivă pentru sănătatea noastră. Dacă acest univers bacterian, complicat și vulnerabil, se debalansează, tulburările se vor repercuta mai întâi asupra activității ficatului, iar apoi a factorilor inflamatori din întregul organism.
Ce se poate face
Vestea bună este că integritatea barierei intestinale poate fi restabilită, cu condiția să vă schimbați obiceiurile alimentare.

* Premisele sindromului de intestin permeabil se creează deja pe câmpurile cultivate și în sere – odată cu utilizarea pesticidelor pentru protecția culturilor cerealiere și legumicole. Efectele acestor substanțe cu înaltă toxicitate n-au fost încă investigate în detaliu, dar se cunoaște faptul că, de pildă, faimosul glifosat, erbicidul american suspectat de acțiune cancerigenă și în consecință interzis într-o serie de țări europene, afectează flora și implicit bariera intestinală. De aceea, este indicat să ne orientăm de preferință spre legumele și fructele provenite din culturi biologice. Atenție și la aditivii și îndulcitorii prezenți în produsele ambalate din supermarket-uri.
* Glicemia nu trebuie să fie prea scăzută, deoarece, pentru menținerea integrității peretelui intestinal, e nevoie de o anumită cantitate de energie (care se obține din glucoză). Sursa optimă de energie este pâinea din făină integrală, preparată cu maia. În schimb, nu se recomandă dulciurile concentrate și băuturile dulci, deoarece ele produc o creștere bruscă, urmată de o coborâre la fel de rapidă a nivelului glicemiei.
* La rezultate pozitive se poate ajunge și cu administrarea de probiotice (în special, cu tulpini de lactobacili, bifidobacterii și micelii de Saccharomyces boulardii). Garanții nu există însă, fiindcă în ultimă instanță totul depinde de configurația individuală a florei intestinale. Nu ne rămâne decât să încercăm și apoi să observăm ce se întâmplă.
* În general, laptele bătut nepasteurizat întreține echilibrul florei. În el se găsesc microorganisme folositoare procesului digestiv, din care o parte rezistă la atacul sucurilor gastrice și trec nevătămate în intestin, unde își vor desfășura acțiunea probiotică.
* Vitamina D consolidează direct bariera intestinală și ajută la buna funcționare a sistemului imunitar. Ne-o putem procura din lactate, ouă, pește gras, ficat de vită, ciuperci, tofu, lapte de soia și de orez.
* Mucoasa intestinului subțire se reînnoiește la intervale de 3 până la 5 zile. Pentru aceasta este necesar un aport corespunzător de vitamină A, pe care avem posibilitatea să ni-l asigurăm din lactate integrale, gălbenuș de ou, ficat. Morcovii și caisele sunt surse bogate de betacaroten (precursorul vitaminei A).
* Acizii grași polinesaturați Omega-3 reduc inflamațiile cronice și susțin diversitatea florei intestinale. Din păcate, în alimentația din zilele noastre nu se mai regăsește raportul corect dintre acizii Omega-3 și Omega-6, care în mod normal ar trebui să fie de 1 la 4. De pildă, în unele dintre uleiurile vegetale pe care le întrebuințăm în bucătărie, ca uleiul de floarea-soarelui sau cel de porumb, proporția de Omega-6 este mult mai mare. La fel și în lactatele nedegresate: unt, brânzeturi, smântână, iaurt (din pricina sistemului de furajare a vitelor). Soluția ideală ar fi să ne achiziționăm produsele lactate de la micii producători care își hrănesc animalele cu iarbă vara și fân iarna, fără să apeleze la furajele însilozate. Cantități apreciabile de Omega-3 se găsesc în peștele gras (somon sălbatic sau hering), dar să nu uităm nici uleiul de in presat la rece. Cine dorește într-adevăr să-și echilibreze balanța de acizi grași Omega-3 și Omega-6 își poate administra și capsule cu ulei de somon, de alge sau – mai nou – de krill.
* Magneziul are o acțiune relaxantă și antiinflamatoare. El face parte din compoziția chimică a clorofilei, și de aceea, legumele cu frunze verzi ni-l furnizează în cantități importante. Printre sursele cele mai consistente se numără: spanacul, frunzele de pătrunjel, sfeclă și mangold, varza chinezească, andivele, untișorul, salata verde. În legumele bio, mineralul este prezent cu o pondere triplă, comparativ cu aceleași legume, cultivate convențional. Din cerealele integrale se asimilează cel mai bine sub forma pâinii cu maia. Iar apele minerale merită atenție, doar dacă au o concentrație de magneziu de minimum 50 miligrame per litru.