
– Hulită de mulți (uneori pe bună dreptate), școala românească performează totuși la cel mai înalt nivel în competițiile de elită, în domenii dintre cele mai variate și la categorii de vârstă foarte diferite, de la copii de clasa a VIII-a, la studenți în ani terminali. Dacă mai punem la socoteală și înotul, unde David Popovici și colegii săi de generație au strălucit în recentele Europene de Tineret de la Otopeni, putem spune că suntem asigurați pentru viitor! Dar veștile bune nu se opresc la tineri: avem noi motive de mândrie și în domeniul cultural, dar și în cel agricol, un capitol mai important ca oricând –
Performanțe de top pentru politehniștii români
Dacă elita culturală românească are parte de cele mai importante recunoașteri internaționale, tinerii care se află azi pe băncile școlii muncesc să țină și ei pasul cu tradiția. Iar rezultatele se văd! Studenții de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au câștigat, zilele trecute, un concurs de nivel mondial: Seismic Design Competition, în Salt Lake City, Statele Unite ale Americii, unde au concurat împotriva unora dintre cele mai prestigioase universități din lume: Berkeley, Massachusetts, New York sau Toronto. Seismic Design Competition este un concurs internațional de inginerie seismică, desfășurat în cadrul unei conferințe organizate de Earthquake Engineering Research Institute, la care participă în fiecare an reprezentanți ai celor mai mari universități tehnice din lume. Și ca o confirmare în plus a valorii școlii politehnice românești: Universitatea de Construcţii Bucureşti a prins și ea podiumul la Salt Lake City, clasându-se pe locul 3!
Anca Vasiliu, „Marele Premiu pentru Filosofie” al Academiei Franceze
Profesoara Anca Vasiliu, care predă filosofie greacă la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne, a fost recompensată zilele trecute de Academia Franceză cu Marele Premiu pentru Filosofie pe anul 2022. Anca Vasiliu s-a născut în Bucureşti și a fost cercetător la Institutul de Istoria Artei al Academiei până în 1990, când s-a stabilit la Paris, unde, din 1998, a fost promovată la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa. În prezent, Anca Vasiliu e cercetător principal şi coordonator de lucrări în cadrul unei echipe de cercetători şi profesori de filosofie antică, afiliate Facultăţii de Filosofie a Universităţii Sorbona (Paris IV).
Șapte medalii la Olimpiada de Geografie pentru Europa

După inginerie și matematică, e rândul pasionaților de geografie să se laude cu palmaresul lor: bilanțul participării loturilor olimpice de geografie (juniori și seniori) la a VII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Geografie pentru Europa (EGeo) este de șapte medalii (patru medalii la juniori și trei medalii la seniori, dintre care trei de aur, una de argint și trei de bronz). Ediția din acest an s-a desfășurat online și a implicat participarea a 118 elevi din 11 țări. Concursul a inclus trei probe, toate în limba engleză: o probă teoretică (scrisă), o probă practică (vizualizarea unor imagini/ hărți, punerea în relație a unor elemente geografice, calcul și aplicabilitate în spațiul geografic) şi o probă multimedia.
„Școala de la Piscu”

Vești bune ne vin și din domeniul cultural: muzeul-atelier „Școala de la Piscu” se numără printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards 2022, oferite de Europa Nostra, cea mai prestigioasă distincție pentru profesioniștii patrimoniului cultural de pe continent. Activitatea muzeului a fost remarcată în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”. Găzduit de un fost sat de olari de lângă București, Piscu, din comuna Ciolpani, muzeul-atelier a fost gândit ca un loc în care se întâlnesc patrimoniul cultural, arta contemporană și ceramica. Proiectul a început în 2007, cu colecționarea de artefacte etnografice locale, cercetarea antropologică a satului și școli de vară pentru copiii locului. În 2016, cu sprijinul unui grup de arhitecți, s-a pornit proiectul unui spațiu cultural nou, destinat expunerii, primirii vizitatorilor și găzduirii de evenimente educaționale. Clădirea a fost proiectată de un grup de tineri arhitecți și ridicată cu ajutorul voluntarilor. Inaugurat în februarie 2021, muzeul a primit până în prezent peste 10.000 de vizitatori!
România, cel mai mare producător de nuci din UE
Conform ultimelor date Eurostat, România e cel mai mare producător de nuci din Uniunea Europeană. În anul 2021, peste 60.000 de tone de nuci au fost produse în țara noastră. Pe locul al doilea se situează Grecia și Franța, cu peste 40.000 de tone fiecare, urmate de Spania, cu 20.000, și Italia, cu 14.600 de tone. În 2022, s-au exportat aproximativ 7.000 de tone de nucă în coajă, respectiv peste 2.000 de tone de miez de nucă. Fermierii români dețin peste două milioane de nuci. Majoritatea pomilor din România sunt deținuți de particulari, dar există un interes comercial tot mai mare pentru producția de nuci, în special de când au devenit disponibile subvențiile UE pentru pomii fructiferi. Finanțarea UE poate acoperi până la jumătate din valoarea investiției, de la 98.000 de euro la 1 milion de euro.
Triumf românesc la Europenele de Înot pentru Tineret

Delegația României a avut o evoluție excepțională la Europenele de Înot pentru Tineret, găzduite la Otopeni. Motivați de performanțele campionului mondial David Popovici, care a făcut din nou un „one man show”, după cele două medalii mondiale de aur cucerite la seniori, România a obținut 9 medalii (5 de aur și 4 de argint). La ultimul său concurs de juniori, David și-a trecut în palmares 5 medalii – aur în probele de 50, 100 și 200 de metri liber și cu ștafeta de 4×100 m liber, respectiv argint, cu ștafeta mixtă de 4×100 m liber. Alături de David, Europenele din țara noastră au scos la iveală un nou viitor star: Vlad Stancu (aur la 1.500 de metri liber, aur cu ștafeta de 4×100 metri, argint la 400 și 800 de metri liber).