Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

Foto: Shutterstock

– Hulită de mulți (uneori pe bună dreptate), școala românească perfor­mează totuși la cel mai înalt nivel în competițiile de elită, în domenii dintre cele mai variate și la categorii de vârstă foarte diferite, de la copii de clasa a VIII-a, la studenți în ani terminali. Dacă mai punem la socoteală și înotul, unde David Popovici și colegii săi de generație au strălucit în recentele Europene de Tineret de la Otopeni, putem spune că suntem asigurați pentru viitor! Dar veștile bune nu se opresc la tineri: avem noi motive de mândrie și în domeniul cultural, dar și în cel agricol, un capitol mai important ca oricând –

Performanțe de top pentru politehniștii români

Dacă elita culturală românească are parte de cele mai importante recunoașteri internaționale, tinerii care se află azi pe băncile școlii muncesc să țină și ei pasul cu tradiția. Iar rezultatele se văd! Studenții de la Universitatea Teh­ni­că din Cluj-Napoca au câști­gat, zilele tre­cu­te, un concurs de ni­vel mon­dial: Seis­mic Design Compe­tition, în Salt Lake City, Statele Uni­te ale Ame­ricii, unde au con­cu­rat îm­potriva uno­ra din­tre cele mai presti­gioase univer­si­tăți din lume: Berkeley, Massachusetts, New York sau Toronto. Seis­mic Design Competition este un concurs interna­țional de inginerie seis­mică, desfășurat în cadrul unei con­fe­rințe orga­nizate de Earth­quake Engi­neering Re­search Institute, la care par­ticipă în fiecare an repre­zen­tanți ai celor mai mari uni­versități teh­nice din lume. Și ca o con­firmare în plus a va­lorii școlii po­li­teh­nice ro­mâ­nești: Uni­­versi­tatea de Cons­­truc­ţii Bucureşti a prins și ea podiumul la Salt Lake City, clasându-se pe locul 3!

Anca Vasiliu, „Marele Premiu pentru Filosofie” al Academiei Franceze

Profesoara Anca Vasiliu, care predă filosofie greacă la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne, a fost recompensată zilele trecute de Academia Franceză cu Marele Premiu pentru Filosofie pe anul 2022. Anca Vasiliu s-a născut în Bucureşti și a fost cercetător la Institutul de Istoria Artei al Aca­de­miei până în 1990, când s-a stabilit la Paris, unde, din 1998, a fost promovată la Centrul Naţio­nal de Cercetări Ştiinţifice din Franţa. În prezent, Anca Vasiliu e cercetător principal şi coordonator de lu­crări în cadrul unei echipe de cercetători şi profesori de filosofie antică, afiliate Facultăţii de Filosofie a Uni­versităţii Sorbona (Paris IV).

Șapte medalii la Olimpiada de Geografie pentru Europa

După inginerie și mate­matică, e rândul pasio­na­ți­lor de geografie să se laude cu palmaresul lor: bilanțul participării loturilor olim­pice de geografie (juniori și seniori) la a VII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Geografie pentru Euro­pa (EGeo) este de șapte me­dalii (patru medalii la ju­ni­ori și trei me­­dalii la se­niori, dintre ca­re trei de aur, una de argint și trei de bronz). Ediția din acest an s-a desfă­șu­rat on­line și a im­pli­cat par­tici­pa­rea a 118 elevi din 11 țări. Con­cursul a in­clus trei pro­be, toate în lim­ba en­gle­ză: o probă teo­retică (scri­să), o probă prac­tică (vi­zua­liza­rea unor ima­gini/ hărți, pu­ne­rea în re­lație a unor ele­mente geo­gra­fice, calcul și aplica­bilitate în spa­țiul geo­grafic) şi o probă multimedia.

„Școala de la Piscu”

Vești bune ne vin și din do­meniul cultural: muzeul-atelier „Școala de la Piscu” se nu­mără printre câștigătorii premi­i­lor European Heritage Awards 2022, oferite de Europa Nos­tra, cea mai prestigioasă dis­tincție pentru pro­fe­sio­niștii pa­trimoniului cul­tu­ral de pe con­tinent. Activitatea muzeului a fost remarcată în cadrul secțiunii „Educație, For­ma­re și Meșteșug”. Găz­duit de un fost sat de olari de lângă București, Piscu, din comu­na Ciolpani, muze­ul-ate­lier a fost gândit ca un loc în ca­re se în­tâl­nesc pa­tri­mo­niul cul­tu­ral, arta con­temporană și cerami­ca. Proiectul a început în 2007, cu co­lecțio­narea de artefacte et­no­grafice locale, cer­ce­tarea antropologică a satului și școli de va­ră pentru copiii lo­cului. În 2016, cu spri­­jinul unui grup de arhitecți, s-a pornit pro­iectul unui spațiu cul­tural nou, destinat expu­ne­rii, pri­mi­rii vizitatorilor și găz­du­irii de evenimente educa­țio­nale. Clă­direa a fost proiec­tată de un grup de tineri arhitecți și ridi­cată cu ajutorul volun­ta­ri­lor. Inaugurat în februarie 2021, muzeul a primit până în pre­zent peste 10.000 de vizita­tori!

România, cel mai mare producător de nuci din UE

Conform ultimelor date Euro­stat, România e cel mai ma­re producător de nuci din Uniunea Europeană. În anul 2021, peste 60.000 de tone de nuci au fost produse în țara noastră. Pe locul al doilea se situează Grecia și Franța, cu peste 40.000 de tone fiecare, urmate de Spania, cu 20.000, și Italia, cu 14.600 de tone. În 2022, s-au exportat apro­ximativ 7.000 de tone de nucă în coajă, respectiv peste 2.000 de tone de miez de nucă. Fermierii români dețin peste două milioane de nuci. Majoritatea pomilor din Ro­mânia sunt deținuți de par­ticu­lari, dar există un interes comer­cial tot mai mare pentru pro­duc­ția de nuci, în special de când au devenit disponibile subven­țiile UE pentru pomii fructiferi. Fi­nan­țarea UE poate acoperi până la jumătate din valoarea in­ves­ti­ției, de la 98.000 de euro la 1 mi­lion de euro.

Triumf românesc la Europenele de Înot pentru Tineret

Vlad Stancu și Ovidiu Popovici au ridicat în picioare sala de la Otopeni

Delegația României a a­vut o evoluție excepțională la Eu­­ropenele de Înot pen­tru Ti­ne­ret, găzduite la Oto­peni. Mo­tivați de per­formanțele cam­pio­nului mondial David Popovici, care a fă­cut din nou un „one man show”, du­pă ce­le do­uă me­dalii mon­di­a­le de aur cucerite la se­niori, Româ­nia a ob­ținut 9 me­dalii (5 de aur și 4 de argint). La ulti­mul său concurs de juni­ori, David și-a trecut în pal­mares 5 me­da­lii – aur în probele de 50, 100 și 200 de metri liber și cu șta­feta de 4×100 m li­ber, respec­tiv argint, cu șta­fe­ta mix­tă de 4×100 m li­ber. Ală­turi de David, Eu­ro­penele din țara noastră au scos la iveală un nou viitor star: Vlad Stancu (aur la 1.500 de me­tri li­ber, aur cu șta­feta de 4×100 me­tri, argint la 400 și 800 de metri liber).

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian