Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Stimate domn, nu avem foarte multe date personale de la dumneavoastră, cum ar fi vârsta, boli asociate sau medicamente folosite. Răspunsul dat va fi prin urmare unul general, dar sper să vă fie de folos. Aftele sunt o formă de ulcerație, care recidivează des și apar în gură. Sunt frecvent întâlnite, afectând până la 66% din populație. Sunt ușor mai frecvente la sexul feminin (vârsta de debut fiind în copilărie), cu un vârf în jur de 10-19 ani. Apar mai frecvent la copiii ai căror părinți au suferit de afte.
Cauzele specifice ale aftelor nu sunt cunoscute. Există, totuși, anumiți factori de risc pentru dezvoltarea lor, anume:
* Stres psihic – aftele pot fi mai des întâlnite în perioade de stres, cum ar fi la examene, probleme profesionale sau personale.
* Traumatisme – pot apărea prin mușcarea involuntară, la mestecare, a pereților bucali sau prin traumatisme provocate de aparatele dentare.
* Oprirea fumatului – aftele pot fi declanșate la persoanele care au renunțat la fumat.
* Alimentele care conțin mulți conservanți sau sunt foarte procesate ar putea provoca afte.
* Hormoni – factorii hormonali – cum ar fi modificările apărute pe parcursul ciclului menstrual, la menopauză sau în timpul sarcinii – pot influența apariția lor.
* Deficit nutrițional – lipsa vitaminei B12, a acidului folic și a fierului ar putea provoca apariția aftelor.
* Tulburări de malabsorbție intestinală (boala celiacă, dermatita herpetiformă, boala Crohn).
* Medicamente antiinflamatoare (aspirină, ibuprofen) sau alendronat (pentru osteoporoză) pot provoca inflamația bucală.
* Pasta de dinți – în special cele care conțin sulfat lauret de sodiu.
* Stări imunodeficitare – HIV, cancer, medicamente care suprimă sistemul imun.
* Agenți infecțioși – se suspicionează microbul Helicobacter pylori ca posibil agent implicat.
Există trei tipuri de afte – minore, majore și herpetiforme.
Posibile remedii naturiste:
* Clătirea gurii cu soluție cu bicarbonat de sodiu (1 linguriță într-o cană cu apă), sau soluție cu sare obișnuită.
* Milk of magnesia are hidroxid de magneziu drept componență principală și poate fi aplicat direct pe leziuni.
* Aplicarea de gheață local, pe leziuni, poate calma durerile.
* Aparatura dentară poate fi modificată (prin adăugare de substanțe) în cazul când provoacă traumatisme.
* Pasta de dinți ce conține sulfat lauret de sodiu trebuie evitată, și folosită o periuță de dinți moale.
* Dietă – care să conțină mai multe alimente de origine vegetală, să se elimine alimentele foarte procesate și bogate în zahăr rafinat.
* Probioticele – pot regla flora microbiană intestinală, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea sau tratarea aftelor.
* Plante medicinale – aplicate local sau administrate intern: infuzii de Lemn-dulce, Curcuma și Propolis; spălături cu Mușețel, Guava; Aloe vera și miere, consumate și aplicate local.
* Acupunctura – poate fi de ajutor prin re-echilibrarea energiilor și eliminarea căldurii patologice.
* Homeopatia – este foarte utilă, ajută la atenuarea fondului lăuntric ce provoacă apariția aftelor. Tratamentele pot fi simptomatice: Arsenicum album, Borax, Mercurius solubilis, sau individualizate. Cele din urmă duc la eliminarea cauzei.
Aftele semnalează o problemă de sănătate și pot fi ușor confundate cu alte tulburări ulcerative bucale, semnele unor maladii grave. Este necesar să vă adresați medicului, atunci când bănuiți că suferiți de ele.
Vă urez succes!
Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila – În slujba brăilenilor și nu numai din 1897 Tel. 0239/61.59.31, 0749/04.26.61, e-mail: [email protected]
„Sufăr de steatoză hepatică și am colesterolul mare” (Răspuns pentru C. P. – București, F. AS nr. 1524)
Steatoza hepatică (ficatul gras) este o acumulare excesivă de grăsime în celula hepatică. Alimentația bogată în grăsimi și dulciuri, obezitatea, diabetul, inactivitatea fizică, abuzul de medicamente sunt cauzele cele mai frecvente ale steatozei hepatice non alcoolice. Există și o steatoză hepatică alcoolică, care se datorează consumului excesiv de băuturi spirtoase, timp îndelungat.
Colesterolul și lipidele (trigliceridele) sunt răspunzătoare de apariția ficatului gras. Dacă nu sunt suficient metabolizate de organism, se depun în celula hepatică. Pentru trigliceridele din sânge, valoarea considerată optimă este de maximum 150 mg/dl. Ele provin exclusiv din alimentele cu conținut ridicat de grăsime sau din consumul exagerat de carbohidrați (zaharuri).
Hipercolesterolemia se caracterizează prin creşterea cantităţii de colesterol din sânge. O parte din cantitatea de colesterol din sânge provine dintr-un regim alimentar bogat în grăsimi (30%), iar o parte provine din sinteza lui în organism (70%). Această sinteză se petrece la nivelul celulei hepatice (hepatocit). În această situație, colesterolul mărit nu are nicio legătură cu alimentația. De aici, şi marea mirare a unor pacienţi, cum e și cazul dvs., care susţin că ţin un regim alimentar drastic, şi totuși au colesterolul mărit. Valori normale ale colesterolului: colesterol total <200 mg/dl, colesterol bun (HDL) > 60 mg/dl şi colesterol rău (LDL) <100 mg/dl.
Manifestările clinice ale steatozei hepatice sunt de cele mai multe ori asimptomatice, dar se pot observa: senzație de greutate în partea dreaptă a abdomenului, durere surdă subcostală, greață, oboseală permanentă. Pentru un diagnostic precis de steatoză hepatică, sunt necesare unele investigații, și anume: teste de laborator pentru determinarea enzimelor hepatice (TGP, TGO, GGT), fosfataza alcalină, profilul lipidic (trigliceride și colesterol), glicemia. Alte investigații: examen imagistic (ecografie, tomografie, rezonanță magnetică nucleară) sau chiar unele teste neinvazive (fibroscan sau fibromax).
Literatura medicală și farmaceutică nu menționează un tratament punctual în combaterea steatozei hepatice, regimul fără grăsimi fiind indicația majoră în acest caz.
Având în vedere că dvs. țineți deja un regim alimentar restrictiv, și dacă nu suferiți de afecțiuni cardiace sau vasculare cerebrale grave, nu ar trebui să vă faceți griji deosebite. În cazul dvs., evoluția nefavorabilă a steatozei hepatice spre fibrozare, necrozare ori ciroză hepatică este puțin probabilă.
Ca terapie adjuvantă, vă recomand câteva suplimente terapeutice cu tescovină, anghinare, cicoare, armurariu.
* Tescovina – pulberea, dar mai ales seminţele de struguri din tescovină, sub formă de capsule, prin conţinutul lor în acizii graşi nesaturaţi omega 3 şi omega 6, consumate regulat zilnic, reglează nivelul colesterolului din sânge, scăzând colesterolul rău (LDL) şi mărind concentraţia de colesterol bun (HDL).
Farmacia FALTIS are pe stoc capsule cu seminţe de struguri roşii şi pulbere de tescovină.
(Dacă vă interesează preparatele din tescovină, vi le putem trimite acasă, prin Fan Courier sau Poșta Română. Sunt necesare: nume, prenume, adresă, număr de telefon. Plata se face ramburs, la primirea coletului.)
* Anghinarea. După cum am arătat mai sus, colesterolul crescut în sânge poate avea o cauză alimentară, dar de vină poate fi o dereglare de sinteză a colesterolului la nivelul ficatului. Această sinteză poate fi împiedicată prin folosirea regulată a preparatelor din frunze de anghinare. Acțiunea se datorează fitosterolilor din compoziția frunzelor de anghinare.
Pulberea: se ia de 3 ori pe zi, câte o jumătate de linguriță de pulbere amestecată cu miere, sirop, suc, compot – după masă.
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
* Cicoarea. De la această plantă se folosesc părțile aeriene și rădăcinile. Ele conţin cicorină, inulină, flavonozide şi acizi polifenolici.
Pulberea: se ia de 3 ori pe zi, câte o jumătate de linguriță de pulbere amestecată cu miere, sirop, suc, compot, lapte fermentat – după masă.
Decoctul: se beau câte 3 căni pe zi.
* Armurariu. Se folosesc fructele de armurariu. Prin conţinutul ridicat în silimarină, armurariul este o plantă de top în tratamentul complementar al steatozei hepatice.
Pulberea: se ia de 3 ori pe zi, câte o jumătate de linguriță de pulbere amestecată cu miere, sirop, suc, compot – după masă.
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
În farmacii și magazinele cu produse naturiste, găsiți produse farmaceutice obținute din Armurariu (Lagosa sau Silimarina).
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Am crize de diaree, urmate de constipaţie” (Răspuns pentru T. C. – jud. Brăila, F. AS nr. 1514)

Suferiți de aşa-numitul „sindrom de colon iritabil”, așa că trebuie să scoateţi din alimentaţie: carnea roșie, în special carnea de porc și derivatele ei, untul, smântâna și băuturile carbogazoase îndulcite (tip cola etc). Sunt interzise total tutunul și alcoolul, inclusiv berea. Hrana dvs. trebuie să fie preponderent ovo-lacto-vegetariană, cât mai naturală, mai puţin procesată termic şi cu multe legume și fructe proaspete. De un real folos v-ar fi o pudră de uz intern, compusă din părți egale de: Cărbune medicinal, Argilă, Curcuma pulvis, Aloe vera pulvis, Coacăze negre pulvis și Aronia pulvis. Din această combinație, luați câte o linguriță de 3-4 ori pe zi, la aproximativ 2 ore după mesele principale (ultima linguriţă se ia înainte de culcare). Dacă această metodă nu dă randamentul scontat, contactați-mă.