
Vecini de ogradă cu sârbii și cu bulgarii, era greu să nu le auzim muzica și să nu ne lăsăm molipsiți de ea. Iureș nebun de melodii, când ritmate drăcește, când gata să-ți rupă sufletul de dragoste și de dor. Cântecele populare ale zonei Balcanilor au sedus și Occidentul, aflat în mare lipsă de energii sufletești. Asta propune și Festivalul din București, care se reia după patru ani de întrerupere, dar compensează prin calitate: participanți consacrați, din țări diferite. Lista lor este următoarea: Onuka (Ucraina), Baba Zula (Turcia), Orange Blossom (Franța), Bubliczki (Polonia), Meszecsinka (Ungaria), Taraf Flamenco (România-Argentina), Surorile Osoianu (Republica Moldova), Iarba Fiarelor (România) și Oriental Session (România).
Prezentare, pe scurt
Onuka e o trupă electro folk din Ucraina care vine pentru prima dată la București. Solista Nata Zhizhchenko s-a născut la Chernihiv, are 37 de ani și a ales numele formației, „Onuka” (nepoată, în ucraineană), ca un omagiu adus bunicului ei, un renumit creator de instrumente tradiționale. Influențată de el, nepoata Nata și-a propus să revitalizeze vechile instrumente populare aflate pe cale de dispariție (precum bandura și sopilka). Trupa a lansat 6 discuri, ultimul dintre ele, „Kolir”, în 2021.
Baba Zula vine din Turcia și-și propune să reînvie în muzică „sunetul spațiului din Istanbul”, în ritmuri de rock’n’roll energic și molipsitor. Trupa turcească a ajuns cunoscută datorită succesului coloanei sonore a filmului documentar realizat de Alexander Hacke, „Crossing The Bridge – Sounds of Istanbul”. Muzica lor se naște din tradiție rurală, însă rămâne deschisă și la provocările citadine. „Rădăcinile sunt foarte importante pentru noi. Sunt rădăcini pe care susținătorii globalizării ar dori să ni le taie. Totuși, diferențele sunt bune, pentru că oamenii și culturile nu sunt niciodată identice și nici nu ar trebui să fie”, spunea Levent Akman, unul din liderii trupei.
Până azi, Baba Zula a lansat 11 discuri, cel mai nou dintre ele în plină pandemie, în 2020, „Hayvan Gibi”.
Orange Blossom vine din Franța şi a fost marea descoperire a publicului de la Balkanik Festival, ediția din 2016, când, după 20 de ani de activitate și o pauză de 9 ani, membrii trupei s-au reunit şi au revenit cu o energie extraordinară pe scenă. Tot atunci au scos și un nou album captivant, „Under the Shade of Violets”, un hibrid exotic între muzica arabă și afro-beats. Stabilită în Nantes, formaţia este alcătuită din solista Hend Ahmed Hassan, din Egipt, violonistul Pierre-Jean Chabot din Franța, percuționistul Mathias Vaguenez și toboşarul Carlos Robles Arenas din Mexic.
Surorile Osoianu nu mai au nevoie de prezentări. Vin de peste Prut și au fost adoptate rapid și la noi. Cvintetul etnofolcloric familial a fost fondat în anul 1980, la Chișinău, de etnomuzicologul Andrei Tamazlâcaru, şi este alcătuit din: Ileana, Iulia, Valentina, Romelia şi Maria Osoianu, născute în satul Horești. De mare impact s-a bucurat colaborarea surorilor Osoianu cu formația Zdob şi Zdub, când au înregistrat împreună două piese: „DJ Vasile” și „Miorița”, ambele ajunse şlagăre nelipsite la radio și prin discoteci. Una dintre cele mai cunoscute piese interpretate de Surorile Osoianu, „Trece-un nouraș pe sus”, se află pe genericul filmului „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer. În 2021, basarabencele au lansat albumul „De s-ar găsi cineva”, iar de curând, au colaborat cu trupele Subcarpați și Lupii lui Calancea. La Balkanik Festival, ele vor fi acompaniate de muzicieni din România.
Iarba Fiarelor este o trupă românească din Bistrița, care cântă muzică autentic ardelenească, mizând pe frumusețea folclorului tradițional. Compus din 12 piese, albumul lor de debut, „Desculț”, lansat în 2020, tratează într-un stil personal genuri arhaice românești, precum: doina, cântecul de haiducie și cel războinic, cântecul fecioresc, cel de joc, de dor și balada populară. Discul include și single-ul „Domnișor”, o doină de stâmpărare a dorului, pusă pe ritmuri moderne („Încetuc, cu treabă bună, Ioane).
Taraf Flamenco (România-Argentina) este un grup muzical creat la București chiar anul acesta de Ligia Keșișian, curatoarea Balkanik Festival. Taraf Flamenco este format din muzicieni români, romi și argentinieni, în jurul unui repertoriu în care se reunesc ritmuri de muzici spaniole, lăutărești și romanțe din vechiul București. Instrumentele folosite sunt vioara, țambalul, cajonul și chitara spaniolă, iar solista este din Iași, Ioana Tătărușanu, cu o voce ce amintește (se spune) de Maria Tănase. Al doilea solist este din Argentina: Lucas Molina.
(Balkanik Festival se va desfăşura în Grădina „Uranus” din București, str. Uranus nr. 144, între 9 și 11 septembrie. Preţul unui abonament: 75 lei.)