Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Un medicament de excepție, pentru HERPESUL GENITAL RECIDIVANT

Herpesul genital recidivant este o afecțiune care vizează cele mai sensibile organe umane și umilește zeci de mii de bol­navi, cu toate progresele înregistrate în medicină. Cele mai renumite reviste medicale, cele mai bune cărți de medicină și cei mai reputați savanți afirmă, în mod invariabil: „Herpesul genital recidivant este o afecțiune netratabilă!”. Toate remediile terapeu­tice inventate până în prezent împotriva acestei boli au o acțiune limitată: fie atenuează severitatea simp­tomelor, fie îi scurtează evoluția, fie măresc inter­valul dintre recăderi (remisiuni). Dar avem o veste bună: un medic român a găsit leacul eficient pentru vindecarea definitivă a acestei suferințe!

Prof. dr. CHRISTACHE ZANOSCHI:”Pot afirma cu certitudine că herpesul genital recidivant se tratează!”

– Sunteți specialist în obstetrică-ginecologie, iar la firma IRCON din Iași, ați realizat multe medicamente valoroase pentru bolile ginecologice. Aș dori să discutăm astăzi despre herpesul genital recidivant – o boală frecvent întâlnită și în Ro­mânia. Ce spun statisticile în acest sens, domnule pro­fesor?

Cea mai bună prevenție (Foto: Shutterstock)

– În țara noastră nu se fac statistici medicale, după cum bine știți. Conform Centrului de Control și Prevenție a Bo­lilor din SUA, unde anual se fac studii și statistici serioa­se, peste 50 de milioane de americani sunt infectați cu herpes genital (HSV-2). În plus, American Social Health Association (ASHA) estimează că apar 1,5 milioane de cazuri noi anual. Femeile sunt mai susceptibile la infecție decât bărbații – circa una din 14 femei, între 19 și 45 ani, este infectată, comparativ cu unul din 29 de bărbați, de aceeași vârstă. Dacă păstrăm proporțiile și ne raportăm la populația României (care nu stă mai bine la incidența bolii), rezultă că avem peste 130.000 de persoane infectate la nivel național. Totuși, doar unul din zece bolnavi este conștient că are boala, mai ales în fazele inițiale! Acest lucru explică și rata mare de incidență a her­pesului genital: bolnavii infectați cu HSV-2 sunt pur­tători asimptomatici și transmit virusul parte­nerilor prin act sexual neprotejat.

– Multe afecțiuni se manifestă „tăcut”. Herpe­sul genital nu are niciun simptom care să alarmeze pacientul?

– Unele cazuri de herpes genital au o evoluție atipică, asimptomatică, însă numai în faza incipien­tă. Odată incubat, virusul herpesului genital duce la apariția unor vezicule genitale, iar severitatea ma­ni­festărilor clinice variază de la caz la caz. Dacă infecția se manifestă de mai multe ori pe lună sau pe an, atunci vorbim de un herpes genital recidivant. În cazurile avansate de evoluție a bolii, simptomele pot fi foarte severe: vezicule și ulcerații la nivelul organelor genitale externe, scurgeri vaginale, dureri, arsuri și sensibilitate locală, mărirea nodulilor lim­fatici, dureri la urinare, febră. De regulă, ulcerul ge­nital se vindecă fără să lase urme. Dar infecția ră­mâne, iar bolnavii conștienți de acest lucru pot avea și suferințe psihologice, din cauza frustrării și a ne­putinței!

– Când recidivează, herpesul genital are simp­tome mai grave?

– Herpesul genital recidivant se răspândește tot în urma contactului sexual, prin micile fisuri sau eroziuni ale pielii din regiunea genitală, virusul HSV-2 fiind foarte contagios. Totuși, simptomele care apar în infecția recurentă pot fi mai puțin severe și nu țin mai mult decât la prima erupție. Tipic, infecțiile nu se manifestă mai mult de 10-14 zile. La bărbați, herpesul genital recidivant are semne tipice: arsuri, înțepături și furnicături la nivelul organelor genitale externe, a coapselor și a feselor, care pot căpăta unori intensități puternice. Adesea, aceste simptome sunt însoțite de dureri ce se propagă de-a lungul corpilor cavernoși din penis. Arsurile și înțepăturile se manifestă și pe traiectul uretrei penie­ne. La câteva zile de la apariția acestor semne, pe suprafața penisului se dezvoltă o roșeață de întindere variabilă, peste care apar vezicule ce conțin un lichid transparent. Apoi, veziculele se sparg spontan, lă­sând în urma lor o rană care se cicatrizează în circa două săptămâni, fără să lase urme. Arsurile, înțepă­turile, furnicăturile și usturimile se pot manifesta pe întreaga durată a evoluției veziculelor și a ulcerației, de multe ori inclusiv noaptea, în timpul somnului, împiedicând bolnavul să doarmă. În cazul femeilor, simptomele care fac recognoscibilă boala sunt vezi­cule care apar în zona genitală externă și ulcerații pe labii, pe țesutul vaginal sau chiar pe colul uterin! Odată apărute simptomele prevestitoare, afecțiunea evoluează în mod inexorabil spre    ulcerații, apoi cica­trizare, iar peste un timp, o ia de la capăt, trecând prin toate fazele și nimic nu o poate opri!

– La ce riscuri sunt expuși pacienții cu herpes genital?

Prof. dr. Christache Zanoschi

– Prezența infecției herpetice determină riscuri de sănătate semnificative. De exemplu, o femeie infectată poate transmite boala fătului, ceea ce poate conduce la apariția unor complicații la nivelul siste­mului nervos central al pruncului sau chiar la deces! În plus, herpesul genital este asociat cu creșterea de 4-5 ori a incidenței infecțiilor HIV, deoarece virusul HSV-2 scade mult capacitatea de apărare locală! În cazul bărbaților infectați, herpesul genital recidi­vant este considerat o afecțiune precanceroasă pen­tru prostată!

– În sezonul concediilor de vară, crește incidența herpesului genital?

– Infecțiile herpetice sunt răs­pândite în toată lumea aproape în mod egal, fără vreo distribuire geo­­grafică sau sezonieră aparte. De regulă, prevalența HSV-1 (care duce la apariția herpesului bucal) este mai mare decât infecția cu herpex simplex 2 (HSV-2), însă orice persoană activă sexual se poate îmbolnăvi de herpes genital. Riscul crește concomitent cu nu­mărul partenerilor sexuali, pentru că se transmite pe cale sexuală, prin contactul cu secrețiile infec­tate. Perioada de incuba­ție este de circa 5 zile, dar leziunile genitale apar abia după 19-24 de zile, lucru care explică și numă­rul mare de cazuri din lume, mai ales din rândul persoanelor cu mai mulți parteneri sexuali!

– Ținând cont de agresivitatea virusului, acesta poate să afecteze și alte zone ale corpului?

– Când HSV-2 migrează pe pielea persoanelor infectate, poate să ajungă cu ușurință pe pielea ume­dă din jurul gurii, a anusului și a organelor genitale, afectând mai multe țesuturi. Teoretic, virusul nu se poate transmite prin atingerea unui obiect sau a unei suprafețe (chiuvetă, cadă, masă) atinsă de o persoa­nă infectată. Însă se transmite extrem de rapid prin sex vaginal, anal sau oral neprotejat, cu o persoană care are erupții herpetice cu vezicule. Atenție, dacă încărcătura virală este foarte mare, virusul se poate transmite chiar și înainte să apară veziculele! Tre­buie menționat că manifestările enumerate anterior sunt prezente atât în timpul puseului recidivant, cât și în perioada dintre erupții, iar simptomele se ma­nifestă haotic, fără o regulă sau un factor determi­nant vizibil. Evoluția bolii este ca o menghină care se tot închide și se deschide, pe care bolnavul trebuie să o suporte cu umilință și cu deznădejde. Când i-e lumea mai dragă, îi apar din nou înțepături, usturimi, arsuri și dureri, apoi veziculele – cu toată evoluția ulterioară…

– Studiați de multă vreme bolile cu transmitere sexuală și recent ați anunțat elaborarea unui nou remediu, extrem de eficient. Despre ce este vorba?

– Într-adevăr, studiez aceste afecțiuni de peste 40 de ani, atât prin observații directe, cât și prin mii de experiențe de laborator, pentru a găsi soluții terapeu­tice eficiente. În cazul herpesului genital recidivant, am pornit cercetarea pe căi diferite față de teoriile clasice și moderne acceptate. Am descoperit, cu mare surprindere, că manifestările caracteristice her­pe­sului genital recidivant, deși aparent nu au o cau­ză vizibilă, apar întotdeauna după consumul unor alimente și băuturi (usturoi, ceapă, murături, ar­dei, băuturi alcoolice, băuturi carbogazoase dulci, ape minerale acidulate, brânzeturi fermentate etc.), pe fondul unor afecțiuni locale mocnite. Ana­lizând alimentele și băuturile care favorizează apa­riția infec­ției, mi-am dat seama că toate acestea con­țin substanțe din grupa vaniloidelor, care își exer­cită acțiunea prin intermediul unor structuri mem­bra­nare specifice: TRPV-1. Știind că substan­țele vaniloide acționează asupra receptorilor celulari și provoacă simptomele neplăcute din perioada erup­ției herpe­tice și dintre remisiuni, noi am inter­venit exact asu­pra acestor structuri, pe care le-am desensi­bilizat sau inactivat, reușind astfel să oprim recăde­rile herpetice (în prezent, până la șase luni consecu­tiv!). În paralel, am obținut un alt efect tera­peutic extrem de impor­tant: remiterea completă a simpto­melor supărătoare dintre recidive! Pe baza rezulta­telor înregistrate cu acest preparat, în ciuda opiniei generale, pot afirma cu certitudine că her­pesul ge­nital recidivant se tratează!

– Ar fi o veste minunată pentru sute de mii de pacienți din întreaga lume!

– Concret, în Laboratoarele IRCON din Iași, am creat o sub­stanță activă pe care am înglobat-o într-o cremă și pe creioane uretra­le, pentru a permite aplicațiile lo­cale la ambele sexe. Am obținut astfel o soluție ce vine în aju­torul suferinzilor cu această boală stân­jeni­toare, care astfel se vor putea bucura de fru­musețea și de plăce­rile vieții. Rezultatele studiilor realizate până în prezent ne dau spe­ranțe că în viitorul apropiat vom reuși să in­troducem pe piața farmaceutică acest nou pre­pa­rat de valoare – desi­gur, după ce va trece prin procesele de verificare și de înregistrare impuse de autoritățile în domeniu. Sperăm să nu fie un drum prea lung și prea… costi­sitor, alt­fel ideea noastră va rămâne doar pe hârtie!

Persoanele interesate de acest tratament îl pot contacta pe d-l Prof. Dr. CHRISTACHE ZANOSCHI la Laboratoarele IRCON din Iași – Calea Chișinăului nr. 6, tel. 0745/35.68.22, 0754/29.90.50, 0757/28.85.36

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian