Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

10 sfaturi împotriva artrozei

* Artroza este una dintre cele mai frecvente boli ale articulațiilor. La fel ca ruda ei, coxartroza, des­pre care aflați în paginile urmă­toare ale revistei, ea se agravează la frig și provoacă dureri groaz­nice. Sfaturile care urmează ajută la prevenirea lor *

1. Împachetări cu rădăcină de Tătăneasă

Foto: Shutterstock – 3

Împachetările cu rădăcină de Tătăneasă fac minuni pentru articulațiile dureroase. Planta are proprietăți antiinfla­matorii, decongestionante și analgezice. Pentru o împachetare, mărunțiți mai întâi rădăcinile și apoi fierbeți-le, până când acestea se înmoaie. Zdrobiți-le, pentru a obține o pastă, pe care o puneți într-o cârpă curată. Se aplică pe zona dureroasă și se lasă să acțio­neze două-trei ore.

2. Ulei de masaj cald

Un ulei de masaj cald din Rozmarin și fructe de Ienu­păr ameliorează, de asemenea, dure­rile articulare. Zdrobiți doi pumni de boabe de Ienupăr și o mână de ace de Rozmarin într-un mojar. Puneți plan­tele într-un borcan cu capac filetat, turnați peste ele 500 ml ulei de măsline și lă­sați într-un loc însorit, timp de patru săptă­mâni. Strecurați uleiul și puneți-l în alt recpient curat. Se masează pe zona dureroasă de două-trei ori pe zi.

3. Ceai de Urzică

Pastorul Kneipp avea încredere desăvârșită în efi­caci­tatea ceaiului de Urzică pentru ar­tro­ză. Datorită flavonoi­delor pe care le con­ține, Urzica amelio­rează durerea și inhibă procesele inflamatorii. O cană, băută de trei ori pe zi, calmează infla­mația.

4. Curcuma, pentru interior

Curcuminul are un puternic efect an­ti­inflamator și antioxidant. Fierbeți 750 ml de apă și, cât este încă fierbinte, puneți 1 lingură de Curcuma și a­mes­tecați cu un tel. Lăsați să stea 10 minute, apoi beți lichidul în înghițituri mici. Îndulciți cu mie­re, după gust.

5. Împachetări cu tinctură de Arnică

Și împachetările cu Arnică ajută la artroză. Florile suprimă inflamația în­tr-un stadiu in­­cipient. Pentru tinctură, puneți 10 g flori de Arnică în 80 ml alcool. Agitați zilnic, timp de patru săptămâni, apoi strecurați și amestecați cu apă în proporție de 1:5. Se pun comprese cu un material de bumbac.

6. Mișcarea este benefică

În cazul artrozei, articu­lațiile afectate trebuie să fie cât mai mult în mișcare. Ea pompează lichidul sinovial între cartilaje și menține arti­culația flexibilă. Exer­cițiile pentru articulații, dar și antre­namentul întregului corp, prin sporturi precum ci­clis­mul și înotul, sunt bene­fice.

7. Săculeț cu flori de Fân

Florile de Fân sunt cunoscute și sub denumirea de „morfină naturală”. Ule­iurile esențiale pe care le conțin calmează inflama­țiile și pot fi cumpărate în săculețe, de la farmacie. Încălziți săculețul la abur și apoi aplicați-l pe zona afectată.

8.  Ceai pentru artroză

Pe lângă ceaiul pur de Urzică, cei afec­tați pot încerca și Ceaiul pentru artroză, care combină puterile vindecătoare ale mai multor plante. Amestecați 20 g Urzică, 20 g scoarță de Sal­cie, 20 g rădăcină de Păpădie, 20 g Coada-calului și 20 g flori de Soc, apoi adăugați o linguriță din ames­tec în 200 ml apă clocotită, și lăsați 10 minute la infuzat. Beți o ceașcă de ceai dimineața și seara.

9. Dietă alcalină

Scopul unei diete alcaline este menținerea echilibrului acido-bazic, cu ajutorul con­su­mului de fructe și legume. Substanțele infla­ma­torii din carne pot fi eliminate mai greu.

10. Compresă cu argilă

Argila medi­cinală ajută la tot felul de afecțiuni, inclusiv în cazul artrozei. Pentru o compresă, ames­tecați pudra de argilă cu apă, pentru a forma o pas­tă. Întindeți compoziția pe un tifon, într-un strat de circa 5 mm, apoi aplicați cataplasma pe articulațiile afectate. Lăsați să acțio­neze timp de 1-2 ore.

Irina Radu

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian