– Concert extraordinar la Sala Polivalentă –
VAMA
TUDOR CHIRILĂ se întoarce pe scenă cu forțe noi

A fost un an greu pentru Tudor Chirilă, carismaticul și foarte îndrăgitul actor și muzician. În vara acestui an s-a confruntat cu probleme serioase de sănătate, deși pornise în primăvară promițător.
Melodiile lansate au fost bine primite de fanii trupei, iar „Bombe cad”, o poveste de dragoste printre ruine, s-a transformat rapid într-un hit, fiind o piesă inspirată din războiul prin care trece Ucraina. „Am făcut repede și cu bucurie acest cântec, deși evenimentele care l-au născut nu sunt deloc o bucurie, ci mai degrabă o tragedie a umanității, ce se repetă peste tot în lume. Dar, cumva, iubirea iese mereu deasupra, ca uleiul. Chiar dacă bombe cad”, scriau membrii trupei pe pagina lor de Facebook.
Motivul absenței l-a explicat chiar Tudor Chirilă, care se află acum în plin proces de recuperare vocală. „A fost o vară foarte grea pentru mine. După turneul cu «Visul American», am fost diagnosticat cu un edem pe una din corzile vocale. Asta m-a făcut să anulez aprope toate concertele antamate în vara care tocmai a trecut. Am sperat că edemul va ceda la tratament, dar țeapă! Am ajuns într-un final la Hamburg, la început de Septembrie, unde m-am operat și am început reeducarea vocală post-operatorie. A fost greu, mai ales că tot vara asta a murit și doamna Duțescu, terapeutul vocal cu care am lucrat o viață de om. Așa că m-am trezit singur, cu toate deciziile pe cap și cu niște filmări pe care trebuia să le termin. (…) Am să mai vorbesc despre Hamburg și despre Mevoc Center și echipa pe care am întâlnit-o acolo. E mult de scris, din atât de multe puncte de vedere: experiență medicală, experiență psihologică, învățare, cercetare etc. Una peste alta, sunt în plin proces de recuperare vocală, voi începe să cânt în curând și aș vrea să vă amintesc că pe 18 Noiembrie, Vama are la Sala Polivalentă primul show din această toamnă. Să ne vedem cu bine și… să fie voce, vorba cuiva”.
Remember
Vama a luat ființă în anul 2006, în urma destrămării trupei Vama Veche. Primul lor album, lansat în 2008, s-a intitulat chiar „Vama”, iar pe cel de-al doilea l-au numit „2012”, precum anul în care l-au lansat. În 2017, formația bucureșteană a lansat albumul numărul trei și primul disc integral în limba engleză, „Better”, pornind mai apoi să-l promoveze și prin Europa. Pandemia le-a pus și lor bețe-n roate, însă nu s-au dat învinși. Azi, Vama este compusă din Tudor Chirilă (voce), Eugen Caminschi (chitară), Gelu Ionescu (claviaturi), Lucian „Clopo” Cioargă (tobe) şi Dan Lucian Opriș (bas).
Spectacolul de pe 18 Noiembrie, de la Sala Polivalentă va fi… „mare”, spun membrii trupei, cu melodii cernute prin sită deasă. „Un lucru e sigur, avem concert”, scriau ei pe pagina de socializare.
(Biletele se găsesc în rețeaua Iabilet și costă 119 lei.)
SARMALELE RECI
„O să cântăm până ne plictisim”

Tot vineri, pe 18 Noiembrie, și tot în Capitală, o altă trupă cu statut muzical confirmat – Sarmalele Reci – își așteaptă fanii la un concert în Clubul „Quantic”, din București. „Mai avem puțin până împlinim 30 de ani, la anul, cam pe vremea asta. Așa că ne-am gândit să facem un concert cât suntem încă «tineri». Pe 18 Noiembrie, vă chemăm la «Quantic» să vă cântăm toate piesele din repertoriu pe care le mai știm, că nu ne-a lăsat memoria de tot. O să cântăm până ne plictisim sau până vă plictisiți. «Țara încă te vrea prost», «Prostia e tot la putere», dar hai să ne bucurăm împreună, găsim noi motive. Vă invităm la un concert pur și simplu, fără zorzoane și artificii, un concert ca pe vremuri”, se spune în comunicatul de presă al trupei.
Sarmalele Reci cântă de 29 de ani despre viitorul luminos care încă nu a venit: un amestec original şi eclectic de rock’n’roll, funk, jazz şi folclor, cu versuri pline de inspirație.
De la debutul lor, din 1993, și primul album „Ţara te vrea prost” (1995), Sarmalele Reci au folosit toate stereotipurile umane, politice și sociale în melodiile lor. Au lansat în total 8 discuri (cel mai recent dintre ele, scos în 2012, „Haos.ro”), primind o mulțime de premii. Au cântat atât în țară, cât și în străinătate.
Trupa a suferit în decursul anilor mai multe schimbări, azi fiind compusă din: Zoltán András (voce, clape), Emil Viciu (chitară), Ciprian Almășan (bas), Mircea László Horváth (clape) și Bogdan Valentin Beurecă (tobe).
(Biletele se găsesc în rețeaua Iabilet și costă 60 lei.)