– Când „centrala de încălzire” a organismului ne crește temperatura, înseamnă că se pregătește pentru lupta cu „atacatori” patogeni. O împrejurare frecventă, în perioada sezonului rece, pe care e bine s-o cunoaștem în amănunt –

Temperatura la care organismul nostru se simte confortabil se află între 36 și 37 de grade Celsius, dar corpul o adaptează permanent la condițiile existente la un moment dat. Dacă facem sport, ea crește, la fel se întâmplă și după-amiaza, în vreme ce noaptea tinde, în general, să scadă. Reglajul se produce în acea parte a creierului nostru numită hipotalamus. Dacă ne este prea cald, el asigură dilatarea vaselor de sânge din piele – începem să transpirăm și degajăm astfel căldura prin epidermă. Dacă ne este răcoare, facem „piele de găină”, vasele sangvine se contractă, apar tremurăturile, ceea ce stimulează producția internă de căldură. Dar centrul de reglare a temperaturii din creier reacționează și la oaspeții nepoftiți, precum virușii, bacteriile și alte asemenea: dacă acestea ne pătrund în corp, temperatura crește pentru a combate agenții patogeni.
Cât mai multe lichide
Ideea sistemului nostru imunitar de a le „da foc” agenților patogeni este una isteață, deoarece mulți dintre aceștia nu pot supraviețui la peste 38,5 grade. În principiu, în cazul unei infecții lipsite de complicații, ca de pildă o răceală, temperatura ridicată nu trebuie scăzută, ci trebuie lăsată să-și facă treaba, ca un soi de program de autovindecare. Febra poate fi împărțită în trei faze. În prima fază, ea urcă până la un anumit nivel. În faza doi, ea se menține relativ constantă, iar faza trei, începe să scadă. Acest proces se poate derula în decurs de câteva ore, dar și în câteva zile, în funcție de boală. Important în cazul febrei este să bem suficiente lichide, mai ales apă și ceaiuri neîndulcite. Pe lângă cei minimum un litru și jumătate de lichide pe care ar trebui să-i consumăm zilnic, în caz de febră, cantitatea necesară organismului crește cu o jumătate de litru la fiecare grad în plus. Asta contracarează infecția și compensează pierderea de lichide cauzată de febră. Unele ceaiuri, precum cel din flori de Tei sau de Soc, nu au doar rolul de a ne hidrata, ci conțin substanțe despre care se consideră că induc transpirația, contribuind astfel pe cale naturală la reducerea febrei. O supă de pui este, de asemenea, extrem de binevenită: ea nu împovărează organismul supunându-l unui proces obositor de digestie, ci hidratează și poate bloca, potrivit studiilor, așa-numitele neutrofile. Acestea sunt celule albe pe care organismul le produce atunci când apar inflamații.
Când trebuie să ne alarmăm
În cazul febrei, ne simțim adesea slăbiți și epuizați, iar durerile de cap se numără, de asemenea, printre efectele secundare tipice. De aceea, e bine ca atunci când avem febră să respectăm neapărat repaosul la pat, pentru a-i permite corpului să se odihnească. Dacă facem efort, nu numai că împiedicăm procesul de vindecare, dar poate fi afectată și inima. Dacă febra crește însă la peste 39 de grade, trebuie să luăm măsuri pentru a o reduce. Pe lângă consultul unor medici specialiști, putem apela și la remedii naturale a căror eficiență a fost dovedită de-a lungul timpului. Atenție! Febra poate să apară și în cazul bolilor neinfecțioase, precum alergiile, reumatismul sau tumorile, de aceea cauza ei trebuie clarificată neapărat.
Mic ghid al temperaturii

– 36,5 până la 37,4 de grade Celsius – temperatura normală a corpului
– 37,5 până la 38 de grade Celsius – temperatură crescută/subfebrilă –
– 38,1 până la 38,5 de grade Celsius – febră ușoară
– 38,6 până la 39 de grade Celsius – febră moderată
– 39,1 până la 39,9 de grade Celsius – febră ridicată
– 40 până la 40,2 de grade Celsius – febră foarte crescută
REȚETE
Ceai de Tei

Ingrediente: 2 linguri de flori de Tei.
Preparare: Turnați 150 de ml de apă clocotită peste florile de Tei. – Lăsați 5 minute la infuzat, apoi strecurați.
Utilizare: În cazul infecțiilor febrile, beți de mai multe ori pe zi câte o ceașcă de ceai proaspăt pregătită. Ajută la eliminarea agenților patogeni și stimulează transpirația. Beți ceaiul cât mai fierbinte.
Pâine cu unt, miere și usturoi
Substanțele sulfuroase conținute în usturoi acționează ca un antibiotic natural, iar mierea are proprietăți antiinflamatoare și imunostimulatoare.
Ingrediente: o felie de pâine albă, o bucățică de unt, o lingură de miere, doi căței de usturoi.
Preparare: Ungeți pâinea cu unt și apoi cu miere. – Decojiți cățeii de usturoi și tăiații în felii subțiri. – Așezați feliile peste miere.
Utilizare: Mâncați pâinea unsă cu unt, miere și usturoi. Cine se teme de mirosul neplăcut poate mesteca puțin pătrunjel proaspăt. Acesta neutralizează mirosul usturoiului.
Șosete cu oțet
Șosetele cu oțet sunt o alternativă clasică și eficientă la temperatură. Oțetul accelerează eliberarea căldurii prin piele. Înmuiați o pereche de șosete din bumbac sau lână în apa cu oțet (cinci părți apă, o parte oțet), stoarceți-le ușor, încălțați-vă cu ele și stați o oră cu picioarele acoperite de o pătură groasă.
Spălarea trunchiului
Febra poate scădea pe cale naturală dacă ne spălăm partea de sus a corpului. Înmuiați un burete în apă călduță și frecați-vă brațele, pieptul și spatele. În loc de apă, puteți folosi și o cană de ceai de mentă neîndulcit, are un efect suplimentar de răcorire.
În caz de temperatură ridicată, foarte ridicată sau febră recurentă, trebuie să apelăm la sfatul medicului. La fel trebuie să procedăm și dacă avem o temperatură ridicată fără vreun motiv clar.