– Măsuri simple – protecție maximă –

Sfaturile par mult prea simple ca să le crezi. Cu toate astea, ele sunt date de Organizația Mondială a Sănătății, care face o sinteză a celor mai noi cercetări din domeniul cancerului. „Gâdele” mileniului trei poate fi oprit din pofta lui de a secera vieți omenești, în trei… pași: mișcare, o alimentație sănătoasă, cât mai aproape de sursa ei naturală, și supravegherea permanentă a greutății. De dorit ar fi să renunțăm la fumat, consum excesiv de alcool și radiațiile ultraviolete.
Alte recomandări:
* Aportul crescut de lichide – apă sau sucuri naturale – micșorează riscul apariției tumorilor.
* Substanțele vegetale (flavonoizi) din cacao, materia primă din care se fabrică ciocolata, pot ajuta la combaterea inflamațiilor și, astfel, a dezvoltării celulelor canceroase. Potrivit studiilor, în special ciocolata neagră cu minim 70% conținut de cacao are acest efect. Cinci pătrățele pe zi sunt benefice pentru sănătate.
* Ar trebui să folosim mai des Salvie și Oregano. Conțin substanțe care blochează diviziunea celulelor maligne.
* Muzica și prietenii reduc stresul – Controlul hormonului de stres, cortizolul, este un aspect important când vine vorba de prevenirea cancerului. Pentru a reduce stresul, puteți cânta sau asculta muzică clasică. Socializarea prelungește, de asemenea, viața cu până la zece ani. Sentimentul de singurătate poate avea un efect dăunător în timp, deoarece crește nivelul de cortizol. Sistemul imunitar este și el afectat, fiind astfel mai puțin capabil să lupte cu celulele canceroase.
Sucuri recomandate
– Ca să aibă efect, condiția este să fie obținute din fructe și legume netratate cu substanțe chimice –

* Sucul de cătină – conține mari cantități de vitamine A, C și E. Sunt suficiente doar trei lingurițe pe zi pentru a vă întări sistemul imunitar și pentru a preveni dezvoltarea necontrolată a celulelor dăunătoare.
* Sucul de mere – conține un amestec de pectine, epicatechine și quercetine. Aceste substanțe vegetale inhibă procesele inflamatorii din organism, care la rândul lor favorizează dezvoltarea celulelor canceroase. Sucul de mere poate acționa împotriva proliferării celulelor canceroase la nivelul colonului, ficatului și sânilor.
* Sucul de lămâie – ar trebui să condimenteze întotdeauna salatele și fructele. Consumând suc de lămâie, puteți primi o doză de cinci ori mai mare de substanțe care acționează împotriva celulelor cancerigene. Cercetătorii americani au descoperit, de exemplu, că acidul citric îmbunătățește capacitatea organismului de a absorbi catechinele, găsite în multe tipuri de fructe. Aceste substanțe contribuie la capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva cancerului.
* Sucul de banane – oferă o mulțime de fibre alimentare, care ajută ca substanțele cancerigene să nu rămână pentru prea mult timp în intestin. Trei pahare mici pe săptămână sunt benefice. Un studiu al Universității din Tokyo arată, de asemenea, că bananele coapte sunt cele care produc o substanță ce poate preveni răspândirea celulelor degenerate.
* Sucul de zmeură – conține o cantitate ridicată de acid elagic. Această substanță accelerează dispariția celulelor canceroase și a toxinelor celulare. Medicii spun că sucul de zmeură (maximum un pahar pe zi) poate juca un rol important în combaterea tumorilor de sân, prostată, plămâni și piele.
* Sucul de roșii – conține licopen concentrat. Acest pigment roșu, specific plantelor, este una dintre cele mai benefice substanțe anticancerigene pe bază de plante. Un pahar pe zi (nesărat) inhibă dezvoltarea anumitor celule canceroase. Studiile confirmă acest efect de protecție celulară, în cazul cancerului de prostată, rinichi și plămâni.
Mergeți la medic pentru control
– Cu cât cancerul este descoperit și tratat mai repede, cu atât șansele de vindecare sunt mai ridicate –
Riscuri pe vârste
Femei peste 20 de ani
Cancer de col uterin

Medicul ginecolog obține probe din zona colului uterin. Testul Papanicolau arată dacă celulele din zona colului uterin prezintă modificări. De la începutul anului 2020, femeile cu vârsta peste 35 de ani pot face testul la fiecare trei ani, în combinație cu un test HPV. Acesta arată virusurile papiloma umane, care sunt considerate a fi principalele cauze ale cancerului de col uterin.
Femei peste 30 și 50 de ani
Cancer de sân
În cazul femeilor cu vârsta peste 30 de ani, casele de asigurări de sănătate plătesc, o dată pe an, examinarea sânilor și zonei axilelor. Este important ca femeile să-și examineze în mod regulat sânii. În acest fel, pot identifica eventuali noduli, ca stadii incipiente ale cancerului. De la vârsta de 50 de ani până la 69 de ani inclusiv, femeile pot face la fiecare doi ani o mamografie. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), mortalitatea cauzată de cancerul de sân a fost redusă cu aproximativ 40%.
Femei și bărbați peste 35 de ani
Cancer de piele
La fiecare doi ani, un dermatolog sau un medic de familie analizează pielea corpului, inclusiv zona capilară. Medicul poate folosi și un microscop de laborator pentru cercetarea amănunțită a țesutului pielii.
Bărbați peste 45 de ani
Cancer de prostată
O dată pe an sunt examinate atât prostata, cât și ganglionii limfatici. Testul PSA, care măsoară antigenul specific prostatic din sânge, este controversat. Experții spun că nu este sigur dacă bărbații trăiesc mai mult și mai bine dacă fac teste PSA în mod regulat.
Femei și bărbați peste 50 de ani
Cancer de colon
De la vârsta de 50 de ani până la 54 de ani inclusiv, femeile și bărbații pot solicita o dată pe an așa-numitul test de scaun FOBT (testul pentru sânge ocult în fecale). Femeile peste 55 de ani și bărbații peste 50 de ani au, de asemenea, dreptul la două colonoscopii la un interval de cel puțin zece ani. Cei care doresc un alt tip de consultație pot repeta alternativ testul de scaun FOBT la fiecare doi ani.
IRINA RADU