– Faptul că mai „urcă” din când în când e cât se poate de normal, dar tensiunea prea mare, pe durată lungă, este periculoasă. O puteți „ține în frâu” cu vechi remedii de casă, cu o alimentație rațională și cu sportul potrivit –
Ulei de măsline

Prin conținutul ridicat de acizi grași polinesaturați (circa 80 de procente), uleiul de măsline asigură elasticitatea pereților vaselor și, deci, cu flux bun al sângelui, care se răsfrânge asupra sănătății inimii și a tensiunii arteriale. Important: doar uleiul presat la rece are aceste caracteristici pozitive.
Usturoi
Numeroase studii științifice recomandă consumul zilnic al unui cățel de usturoi (cel puțin!). Deoarece minunatele căpățâni nu au doar un efect antioxidant și antibacterian, ci influențează pozitiv și tensiunea arterială. O mare parte din „merit” o are alicina, „responsabilă” și pentru mirosul puternic.
Sfeclă roșie
Un studiu efectuat pe persoane hipotensive arată că 1/2 l de suc de sfeclă roșie reduce valoarea sistolică cu circa 5 mmHg, pe parcursul unei zile. Pentru că sfecla roșie acționează asupra tensiunii prin nitrații săi cu efect vasodilatator și hipotensor.
Oftat

Un oftat adânc, din când în când, face bine tensiunii arteriale. Fiindcă cei ce oftează adânc își alimentează automat organismul cu o cantitate mai mare de oxigen. În plus, oftatul despovărează sufletul – supărările și nervii, stresul și furia vor, și ele, să-și croiască, din când în când, cale liberă. Ceea ce acționează pozitiv și asupra tensiunii arteriale, ale cărei cauze sunt adeseori de natură psihică.
Ceai de Hibiscus (Zămoșiță)
Florile de un roșu închis ale Hibiscusului conțin o grămadă de substanțe sănătoase. Conform unor studii, 3 cești de ceai, băute zilnic, reduc tensiunea arterială, atât sistolică, cât și diastolică. Efectul ceaiului este evident și în reducerea valorilor colesterolului, deoarece provoacă creșterea cantității de colesterol „bun”.
O cură de ceai de Hibiscus n-ar trebui să dureze, însă, mai mult de 6 săptămâni, când acesta ar putea fi înlocuit cu ceai verde, la fel de bun în tratarea hipertensiunii arteriale.
Apă de rădăcină de ghimbir
Rădăcina de ghimbir are o mulțime de proprietăți, iar faptul că provoacă creșterea (pe durată scurtă) a tensiunii arteriale după masă sau că „încinge” metabolismul nu o incriminează. Pentru că, pe de altă parte, grăbește arderea grăsimilor și subțiază sângele. Ceea ce reduce, pe durată lungă, tensiunea arterială, deoarece susține pierderea kilogramelor. Persoanele care au dubii legate de consumul de rădăcină de ghimbir ar fi bine să consulte medicul.
Sport de rezistență, fără ”excese”
Toate sporturile „confortabile” sunt bune pentru tensiunea arterială. Printre ele se numără mersul cu bicicleta, înotul, drumețiile, schiatul (fond) etc. Ar trebui să renunțați la sportul în forță și la cel extrem. Mai importante sunt regularitatea, rezistența și bucuria mișcării.
Schinduf

Semințele de Schinduf conțin substanțe vindecătoare și mulți știu că planta e, de asemenea, foarte bogată în fibre. Mai puțin cunoscut este faptul că Schinduful „răspunde” de enzimele hematopoietice, ceea ce favorizează stabilitatea tensiunii arteriale.
Atenție: Persoanele care iau medicamente n-ar trebui s-o facă concomitent cu consumul de Schinduf, deoarece semințele mucilaginoase blochează absorbția la nivelul intestinului.
Amestec de plante, sare puțină
Prea multă sare face să crească tensiunea arterială. De aceea ar trebui înlocuită o parte din sare cu amestecuri de plante. Un gust puternic are, de pildă, amestecul de pătrunjel, măghiran, oregano, mărar și codițe de ceapă verde. Dar sarea n-ar trebui eliminată complet pentru că lipsa ei are același efect negativ asupra tensiunii arteriale ca surplusul.
Proceduri cu apă, pentru vasele de sânge
Sunt bune dușurile alternative, care pun în mișcare circulația sângelui, întăresc vasele și elimină stresul, prin stimulul cald-rece. Apa caldă dilată vasele, cea rece le contractă. Irigarea sanguină se ameliorează, iar tensiunea scade. Începeți încet și cu băgare de seamă!