Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

FEBRUARIE, calendar muzical

– Ianuarie, prima lună din an s-a dus. A venit și-a plecat cu alaiuri de muzici bune. Lună mai scurtă, Februarie are și tolba mai goală, dar ce cuprinde e de bun augur. Vă prezentăm două trupe autohtone, care abia așteaptă să vă încălzească (vine gerul!) cu muzica lor –

Toulouse Lautrec

Botezată cu numele unui mare pictor francez, trupa bucureșteană și-a început cariera în 2009, cu muzică rock alternativ. Cătălin Rulea, solistul, chitaristul și principalul compozitor al formației, este grafician, absolvent al Facultății de Arte Plas­tice. Nu e deci de mirare că l-a ales drept mentor spiritual pe faimosul pictor francez post-impre­sionist Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901). În cei aproape 14 ani de existență, formația a lansat patru albume: „Heroes” (2011), „Extra­or­dinar” (2013), „Dejun pe iarbă” (2015) și „X” (2019), multe din melodiile cuprinse în ele ajun­gând în topurile radiourilor româneşti: „Te spun”, „Yesman” „Domino”, „Apartman” sau „Ca­me­ra 203”. Formația este compusă azi din: Cătălin Rulea – voce, chitară, pian, Bogdan Dragomi­roiu – tobe, Călin Radu – bas, Alex Cos­tan – chitară.

Pe 2 Februarie a.c., Toulouse Lautrec cântă la Iași, în „Legend Pub”, acesta fiind primul concert din turneul de promovare a celui mai nou album al lor, „A fost sau n-a fost”. Piesele care îl com­pun au fost create în pandemie și au un motiv filosofic: ce avem de învățat din experiența prin care am trecut? A fost de folos, sau doar o simplă încercare pe care o vom uita? Ne-am schimbat?

Textul „Vecinul”, ataşat discului, a fost scris în 2015 și ridică o problemă de strictă actualitate: cum ne raportăm la evenimentele din ultimii ani, atât individual, cât și colectiv.

Aşadar, două oferte într-un singur album: muzică, dar şi un text literar care vine în comple­tare. „Aşa scriem istoria, am ajuns şi la albumul numărul cinci. Hai la concert, să-l ascultați live!”, scriau membrii trupei pe pagina lor de so­cia­lizare.

De-a lungul timpului, membrii trupei Tou­louse Lautrec au avut numeroase concerte în ţară, dar şi în străinătate, dovedindu-și din plin com­petențele muzicale. Au avut spectacole în Aus­tria, Franța, Republica Moldova, Ungaria, Polo­nia și Ger­mania.

În luna Februarie își vor prezenta noul album pornind din Iași. Vor mai cânta la Bacău (pe 3 Febr.), la Galaţi (pe 4 Febr.), la Sibiu (pe 10 Febr.), Timişoara (pe 11 Febr.) și în Bucureşti (pe 22 Febr.).

(Pentru concertul de la Iași, biletele pot fi găsite în rețeaua IaBilet. Tot acolo, puteți găsi bilete și pentru celelalte concerte.)

Bucium

O altă trupă bucureșteană pornită în turneu prin țară ca să-și promoveze ultimul album este Bu­cium, o formație românească de folk-rock ambien­tal, ce se distinge prin folosirea a două viori, alături de chitară, bas, tobe și voce. Muzica lor este inspi­rată din legende și basme românești, adaptată tim­purilor noastre, versurile și melodiile fiind com­poziții originale, sincronizate și cu proiecții video. Membrii trupei speră ca ascultătorii să-și regă­sească disponibilitatea copilăriei de a se lăsa fer­mecați de basme fantastice. „Dacă înțelegem mitologia românească, ne putem înțelege și sufle­tul și ne vom aprecia puțin mai mult. Poate vom relua legătura cu natura, pentru a atinge o armo­nie și un echilibru. Atât versurile, cât și ritmurile sunt originale. Ele nu au fost culese din popor, ci compuse cu gândul de a fi atribuite sound-ului românesc arhaic”, declară membrii trupei, în prezentarea ofi­cială.

Bucium a fost înființată în oc­tombrie 2000, dar primele concerte le-a susținut abia patru ani mai târziu. În Martie 2008, au lansat primul album – „Voievozii”. Urmă­torul disc – „Live în Codrul Ascuns” (2016), avea să apară într-un context drama­tic. Înregistrările au fost fă­cute de Alex Pascu, regretatul lider al formației Goodbye to Gravity, prieten apropiat al trupei Bucium. El a apucat să mixeze prima piesă de pe album, însă procesul a fost întrerupt de tragedia Colectiv, în urma căreia Alex și alți trei colegi de trupă și-au pierdut viața. Adrian Rugină, fostul toboșar al trupei, s-a aflat și el la concertul transformat în coșmar. Adrian a decedat după ce a încercat să salveze mai mulți oameni din incendiu. Pe albumul „Live în Codrul Ascuns” sunt incluse și două melodii-omagiu de­dicate lui. E vorba de prima și de ultima piesă, înregistrate alături de Adrian.

Bucium a scos mai apoi discurile „Mio­rița” (2017) și „Zimbrul Alb” (2021). Cum pandemia le-a pus și lor bețe-n roate, abia în 2022 au pornit la drum ca să-și promoveze noul album și nu au terminat încă de străbătut țara.

Formația este compusă din: Ale­xandra Milea – vioară, Andi Dumitrescu – voce, chitare, instrumente de suflat, clape, compozitor, textier, Mihai Bala­baș – vioară, chitară, Augustin ‘Adi’ Comorașu – bas și Cristian Răducanu – tobe, percuție.

(Vineri, 24 Februarie, trupa Bucium are concert la Oradea (în „Moszkva Caffé”), unde lansează albumul „Zimbrul Alb”. Biletele se găsesc în rețeaua IaBilet. Îi mai puteți asculta live, tot în luna Februarie, la Timișoara, pe 25, în „Club Manu­factura”, unde își vor promova albumul.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian