Pe dealul din mijlocul satului sunt două biserici, una lângă alta. Una e un morman de cenușă, înconjurat de câțiva pereți rămași în picioare, cealaltă e mare și nouă, cu zidurile mirosind încă a var. Amândouă se află în Climăuți, în Moldova de peste Prut. Despre biserica veche am mai scris, ca și despre părintele Marițoi. Tocmai venise în Ardeal, încercând să strângă fonduri pentru o biserică nouă. Acum părintele Marițoi slujește în ea, deși este încă neterminată. Dar ce lipsește nu-l împiedică.
„S-au întâmplat minuni”

Biserica cea veche din Climăuți a fost construită în anul 1787, din bârne din lemn de brad. Deși declarată monument istoric, ani la rând, singura sursă de căldură a fost o butelie uriașă de gaz. La sfârșitul anului 2016, abia încărcată și montată, butelia a explodat. Uriaș și nemaivăzut, focul a adus întreg satul la biserică, cum nu se mai întâmplase niciodată până atunci nici la chemarea clopotelor bătând, nici la îndemnurile preotului. Dar ce reușeau oamenii să stingă vântul aprindea din nou. „Cuprinse de flăcări, ca mierea curgeau cele trei clopote”, spunea, plin de obidă, părintele Marițoi, arătându-și palmele șănțuite de cicatrici, semnele focului scrise în ele pentru totdeauna. Dar tot din ele s-a ridicat și biserica nouă. Din palmele sale învățate cu munca și din ajutorul celor care i-au stat alături în strădania sa.
– Părinte Marițoi, mă bucur mult să vă aud vocea, chiar și așa, la distanță, prin telefon. A trecut ceva timp de la precedenta noastră întâlnire, și fiindcă începem un an de care ne legăm cu toții speranțe, vreau să vă întreb dacă visul sfinției voastre, legat de biserica nouă din Climăuți, s-a împlinit…
– În Climăuți s-au întâmplat minuni. Minuni și iar minuni, binecuvântări din partea lui Dumnezeu și a Maicii Domnului, care știm că lucrează prin oameni buni. În 28 august 2022, când noi serbăm Adormirea Maicii Domnului pe stil vechi, am oficiat prima Sfântă Liturghie în biserica cea nouă. Mai avem de lucru la finisarea pereților și pregătirea lor pentru viitoarea pictură. Până la Paști, sperăm să avem și iconostasul cel nou instalat. De ce spun minuni? Pentru că am ridicat-o în doi ani și opt luni de zile, ceea ce e chiar mâna lui Dumnezeu. Am avut și meșteri la timp, și bani, totul a mers ca la carte. Au fost și probleme, dar le-am uitat. Statul Moldovenesc nu ne-a ajutat cu nimic, nici la repararea bisericii arse, nici la ridicarea bisericii noi. Doar promisiuni politice, vorbe goale.
– Și cum se explică minunea?
– O spun cu lacrimi în ochi: aproape toată biserica este ridicată de Statul Român, prin Secretariatul de Stat pentru Culte. De acolo am primit cei mai mulți bani. În plus, după ce a apărut articolul în revista dumneavoastră, au sărit de peste tot oameni de bună credință și ne-au ajutat, din diaspora, de la episcopii, mulți au donat bani pentru ridicarea bisericii noastre. Le mulțumim lor și dvs., pe această cale, și ne rugăm Bunului Dumnezeu să-i aibă-n paza Sa!
– Credincioși mai aveți, sau pleacă și basarabenii în lume și se golesc satele, ca la noi?
– Sunt vreo șase sute de săteni, dar la biserică vin mai puțini. Dar asta nu-mi poate strica bucuria. Să mi se dea nu știu ce confort în altă parte, n-aș putea să las biserica asta altcuiva. În zidirea ei e și o parte din viața mea. La Sfânta Liturghie, mă simt în al nouălea cer. Biserica are o acustică foarte bună, s-a construit extraordinar de bine. Ne simțim împliniți, și eu, și preoteasa, care a fost muncitor cu ziua la ridicarea bisericii. Nu putem pleca de aici, chiar dacă ni s-ar oferi ceva mai bun.
„Sărbătorile le celebrăm cu frații din România”
– În Basarabia, biserica ortodoxă ține de stilul vechi. Sunt diferențe mari față de România? Se simte asta în comunitatea de credincioși?

– Credința e aceeași, la fel ca și ritualul bisericesc. În fiecare an, de Crăciun, ne adunam și mergeam o mulțime de oameni în România, în parohiile cu care suntem înfrățiți. Făceam acolo Crăciunul, pe stil nou, după care preotul de acolo venea el la noi, în 7 ianuarie, cu credincioși cu tot, ca să sărbătorim Crăciunul pe stil vechi. Avem legături frățești între noi, puternice. Apoi a venit pandemia, războiul și nu ne-am mai dus. Dar în ultimii doi-trei ani, organizăm și noi pe 25 decembrie un concert de colinde cu copiii, un grup pe care-l pregătește preoteasa. Iar înainte cu două zile de sărbătoarea Crăciunului, mergem cu icoana prin sat, să vestim Nașterea Domnului și să-i invităm pe creștini la biserică.
Din păcate, tradiția asta s-a cam pierdut. Când am venit în Climăuți, am aflat că preotul care a fost înaintea mea ba mergea, ba nu mergea cu icoana prin sat. Și atunci am decis, împreună cu preoteasa, să trimitem copiii să colinde, vestind Nașterea Domnului, fie că e vremea bună, fie că e vremea rea. Eu merg cu icoana, iar oamenii ne așteaptă, mai ales cei bătrâni se supără dacă nu intrăm în căsuțele lor. Iar în prag de An Nou, le urăm sătenilor și-i semănăm.
– Cum adică îi „semănați”?
– Urarea spune: „Să trăiți, să înfloriți/ Ca merii, ca perii, în mijlocul verii” și, în timp ce-o rostim, aruncăm peste gazde cu semințe de grâu. Pentru că nu numai urarea, ci și gestul acesta, de a arunca asupră-le cu semințe, sunt semne de belșug pentru anul care vine.
– Sunt diferențe mari de tradiție de o parte și alta a Prutului? Nouă ni se pare că basarabenii le păstrează mai bine. Cum arată celelalte sărbători ale iernii? Vă întreb de cele din ianuarie, fiindcă în februarie nu prea sunt sărbători.
– Ar mai fi de vorbit despre Bobotează, care aici se ține după ritualul vechi. În ajun sfințim la biserică aghiasma mare, iar în ziua Bobotezei, un credincios devotat bisericii sau o familie care dorește fac Bobotează la ei acasă, la fântână, la poarta lor. Acolo sunt pregătite bidoane cu apă, iar oamenii își pun fiecare, pe o masă, sticluțele lor. Preotul vine cu alai, cu prapuri, cu steaguri tricolore. Cei care au permis de vânătoare, trag trei focuri de armă în sus, semnificând Sfânta Treime, și trei porumbei sunt eliberați să zboare, ei simbolizând porumbelul coborât asupra Mântuitorului, în ziua Bobotezei. Ne ținem strâns de toate tradițiile astea, care ne leagă de părinții și strămoșii noștri, rădăcinile noastre din veac.
– Se mai ține tradiția și în orașe?
– Din păcate, nu prea. Împrumutăm sărbătorile altora, care n-au nicio legătură cu credința noastră strămoșească. Nici cu colinda nu se mai prea merge la oraș. Îmi amintesc cum, încă din copilărie, eu parcă mă comportam ca un preot, nu știu cum să vă spun. Sunt din zona de centru a Moldovei, din Orhei, și mergeam cu colinda din casă-n casă, nu alegeam că-i bogat ori sărac, că ne dă bănuți sau doar o nucă și un măr. Bucuria de a vesti Nașterea Domnului era cea mai de preț răsplată atât pentru colindători, cât și pentru cei colindați.
„Încă din clasa a V-a, când erau sărbători, nu mergeam la școală, ci la biserică”
– Se pare că joaca de-a preotul, din anii copilăriei, s-a împlinit…

– Am ajuns preot datorită părinților mei. Ei au văzut că am dorința de a merge pe calea aceasta și m-au ajutat, m-au binecuvântat, m-au sprijinit să nu cad cumva, să merg înainte. Din clasa a cincea și până într-a noua, când erau sărbători în timpul săptămânii, nu mergeam la școală, ci la biserică. Asta-mi făcea multe probleme, dar nu din cauză că lipseam de la școală, ci pentru că mergeam la biserica urâtă de comuniști. Părinții nu mă încurajau să chiulesc, dar îmi spuneau mereu să merg acolo unde-mi place. Acum, profesorii care încă mai trăiesc sunt mândri de mine, că n-am chiulit degeaba, că preoția este un câștig, nu o pierdere.
– Războiul din Ucraina se poartă la o palmă de Basarabia, e cumva peste gard. E panică printre oameni? Se tem?
– Să vă spun sincer, o teamă există, războiul e o problemă a întregii lumi, dar e cumva și liniște aici. N-aș spune că suntem tulburați, mai tulburați suntem din cauza scumpirilor, nu din cauza războiului. N-a plecat nimeni din sat din cauza războiului. Doar când au fost câteva bubuituri care s-au auzit mai de-aproape a fost o zguduire în inimile noastre și am avut emoții. În rest, granița e la doar 35 de km și oamenii din zonă merg frecvent în Ucraina, la piață, la cumpărături, într-un orășel apropiat. Au fost și momente când se porneau sirenele, și atunci simțeam teamă, nu știam încotro s-o luăm. S-a întâmplat ca în magazine să folosim lumina de la telefonul mobil, ca să vedem ce cumpărăm, pentru că ucrainenii aveau curent doar două-trei ore pe zi. Dar frică nu mi-a fost niciodată. Noi, oamenii din țările foste comuniste, am trecut prin vremuri extrem de grele, suntem mai obișnuiți cu răul, mai rezistenți. Și-apoi, eu am mare încredere în ocrotirea lui Dumnezeu.
„Știu un loc în clopotniță, unde mă pot ascunde de război, fără frică”
– Dacă ar ajunge războiul în ograda bisericii, ce-ați face?

– Să vă povestesc ceva: s-a întâmplat ca, în decurs de un an jumătate, să-mi pierd părinții și un frate, tot la câte jumătate de an. Ei locuiau departe de Climăuți, și ar fi trebuit să-mi las parohia, ca să merg la ei. Dar m-am gândint mereu la cuvintele Mântuitorului: „Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine”. Mitropolitul Petru al Basarabiei mi-a și spus că, numai dacă voi fi pe patul de moarte, să nu merg să fac Liturghia. Dar m-am rugat pentru ei. Și Dumnezeu a rânduit să merg să îi văd.
Revenind la întrebarea dumneavoastră, chiar fetele noastre ne-au întrebat ce vom face dacă vine războiul, și ne propuneau tot felul de variante. Le-am spus că nu plecăm nicăieri, că știu un loc în clopotniță unde ne putem ascunde fără frică. N-am spus-o doar ca să le liniștesc, ci chiar simt că-mi dă Dumnezeu o încredere că aș rezista. Sigur, sunt decizii ce trebuie luate pe moment, pe care nu le poți anticipa, în care aș fi pus, poate, să aleg între familie, credință, biserică și viață.
Dar, cumva, eu am mai trecut prin asta când a ars biserica. Când am văzut flacăra cea mare, am ridicat ochii și-am spus: „Doamne, ajută-mă să scot butelia afară!”. Mi-a dat Dumnezeu putere de-am împins cu piciorul butelia și am tras-o după mine, deși putea să explodeze, puteam să fiu ars sau mort. Dar mi-a dat Dumnezeu o șansă și mi-a demonstrat că mă iubește și dorește să mă vadă că ridic o altă biserică. Și de atunci știu ce înseamnă moartea. Am văzut moartea cu ochii și nu mă tem de ea!
– Ce vă doriți de la anul care a început?

– Îmi doresc, în primul rând, să avem sănătate, să fie pace, liniște și să văd duse la bun sfârșit toate lucrările pe care le mai avem de făcut la biserică. Nu doar la zidurile celei noi, ci la zidurile credinței din fiecare enoriaș care vine la biserică. Să-i am în fața ochilor, să-i simt alături de mine e o bucurie pe care n-o pot descrie în cuvinte.
– Părinte, ați trecut printr-o cumpănă mare și știți, desigur, să-i dați vieții un preț ridicat. Ce sfat aveți pentru lumea care parcă trăiește de azi pe mâine, agățată de o scândură în ocean?
– Oricât de mare e încercarea sau ispita ce vine, oamenii să aibă încredere în ei înșiși și-n puterea lui Dumnezeu. Dacă vede că ai credință cât un bob de muștar, Dumnezeu te ajută să muți și munții. Creștinul, dacă e creștin, dacă are cât de cât credință, atunci Dumnezeu îi dă un gând bun în orice moment greu al vieții, și-i dă o povață ca să poată trece mai departe. Așa cum s-a întâmplat și cu mine. Sunt garanția vie că Dumnezeu își ține promisiunile.

Revista „Formula AS” e bucuroasă și mândră de cititorii ei, care au ajutat la ridicarea noii biserici din Climăuți. Numele lor sunt rostite în rugăciuni. Acei dintre dvs. care doresc să sprijine lucrările de pictură a bisericii din Climăuți o pot face prin donații în conturile:
MD83AG000000022513512169 – BC MOLDOVA-AGROINDBANK S.A. – CHIȘINĂU, MOLDOVA (Dondușeni branch)
sau RO89OTPV1000000011530001 – OTP BANK ROMANIA S.A. – BUCUREȘTI, ROMÂNIA.
Beneficiar: Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” Climăuți, Raion Dondușeni, Republica Moldova.