– Profilaxia sau prevenția reprezintă totalitatea mijloacelor care sunt aplicate pentru a evita apariția sau agravarea anumitor boli. Stilul de viață este esențial în această paradigmă a întreținerii sănătății, iar terapiile naturale sunt mijloace blânde de intervenție la care putem apela –
De ce primăvara?

Primăvara este anotimpul „renaşterii naturii”, dar şi o perioadă care suprasolicită organismul, este perioada din an în care sunt accelerate procesele de detoxifiere a organismului. Dacă emonctoriile (organele noastre de eliminare a deșeurilor metabolice) nu fac față acestor procese fiziologice, apar disfuncţionalităţi de eliminare, ce se pot concretiza cu dezechilibre la diferite niveluri în organism – digestiv, renal, respirator, cutanat, la nivelul sistemului nervos etc. – în funcție de anumite sensibilități pe care, în general, ni le cunoaștem.
De asemenea, este perioada epidemiilor de viroze respiratorii, a asteniei fizice şi psihice, cunoscută ca „astenia de primăvară”, perioada acutizării durerilor de stomac, pentru cei cu sensibilitate la acest nivel, şi perioada din an în care cei care sunt alergici la polenul plantelor se gândesc la o cură profilactică.
Detoxifierea organismului
Cea mai potrivită măsură de întreprins la începutul primăverii este o cură de detoxifiere cu preparate naturale, iar gemoterapia este o opţiune eficientă, extractele din părţi tinere de plantă având un efect de „curățare” la nivel celular.
Vă propun să apelați în primul rând la un gemoterapic cu o mare putere regeneratoare a întregului organism, Extractul din sevă de Mesteacăn, care va sprijini detoxifierea organismului de la nivel renal, cutanat și articular. Are și acţiune antiinflamatoare, regeneratoare – prin aport de glucoză, fructoză, aminoacizi, vitamina C şi o serie întreagă de săruri minerale, de calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, sodiu şi fier.
Cura de detoxifiere câștigă dacă e adaptată la ciclurile lunare, în perioada când Luna este în scădere, organismul având atunci accelerate propriile mecanisme de detoxifiere, pe care astfel le va sprijini. Aceeași perioadă cu luna în scădere o puteţi avea în vedere şi în cazul curelor de slăbire sau de deparazitare.
Se administrează Extractul din sevă de Mesteacăn, câte 2 ml, în puţină apă, de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara.
Cura de detoxifiere poate fi completată și cu alte două gemoterapice, administrate o dată pe zi:
* Extract din mlădiţe de Ienupăr (pentru detoxifiere la nivel hepatic).
* Extract din mlădițe de Merișor (pentru detoxifiere intestinală).
O altă opțiune poate fi gama produselor gemoterapice complexe Polygemma (rinichi detoxifiere, intestin detoxifiere, ficat detoxifiere, piele detoxifiere). În acest caz, cura trebuie începută cu detoxifierea renală, urmată, de la caz la caz, de detoxifierea intestinală, hepatică sau a pielii.
Întărirea imunitară
În perioada când Luna este în creştere, procesele anabolice sunt mai intense. Atunci ar fi bine să apelați la extracte gemoterapice cu acţiune vitaminizantă, remineralizantă şi de întărire imunitară. Primăvara, apărarea imunitară a mucoasei respiratorii nu reuşeşte, de multe ori, să facă faţă atacului viral sau bacterian şi persistă în a produce secreţii şi/sau uscăciune locală.
Pentru întărirea imunităţii mucoaselor respiratorii, pentru copii şi adulţi, vă propun Extractul din muguri de Coacăz negru, Extractul din mlădiţe de Măceş și Extractul din muguri de Mesteacăn pufos. Se vor administra o dată pe zi: Coacăzul, dimineața, Măceșul, la prânz și Mesteacănul, în cursul după amiezii.
Pentru copii, Extractul din muguri de Brad, cu acţiune remineralizantă importantă, în sinergie cu celelalte trei preparate, favorizează fixarea calciului în oase și stimulează eritropoieza (formarea globulelor roșii).
Combatem astenia de primăvară
Pentru mulți dintre noi, primăvara este perioada din an în care oboseala poate să fie resimţită cel mai intens. Conform medicinii tradiționale chineze, din punct de vedere energetic, primăvara este legată de lemn (ficat și vezică biliară), deci aceste organe trebuie în mod special susținute acum.
Ficatul este un organ cheie al producţiei de energie pentru organism. De aceea, va fi eficientă administrarea Extractului din mlădiţe de Rozmarin, 1-2 ml dimineaţa. Acesta este un reactivator metabolic care acţionează atât la nivel hepato-biliar, cu efect hepatoregenerator, cât şi la nivel cerebral, cu acţiune euforizantă şi eutrofică, de stimulare a memoriei. Cura se poate completa cu administrarea în cursul zilei a 2 ml de Extract din muguri de Stejar, gemoterapic cu acţiune tonică generală şi de drenaj la nivelul suprarenalelor, a căror funcţie principală este să echilibreze nivelul de energie al organismului.
Pentru elevi mai mari şi studenţi, la care oboseala poate fi amplificată de efortul intelectual, în cura gemoterapică, de 3-4 săptămâni, se poate înlocui Stejarul cu Extractul din seminţe de Mesteacăn, cu efect tonic al sistemului nervos şi stimulator al memoriei. Elevii mai mici, din ciclul primar, pot primi o cură cu Extract din muguri de Cătină, un alt tonic cerebral, vitaminizant și energizant.
Să reținem însă că nici un produs nu poate înlocui odihna, somnul de noapte suficient, plimbarea în aer liber şi o alimentație sănătoasă.
Protecţia gastrică
Persoanele care experimentează primăvara o acutizare a durerilor de stomac trebuie să știe că gemoterapia este o alternativă extrem de eficientă în această problematică medicală.
Extractul din muguri de Smochin reglează motilitatea şi secreţia gastrică în mod ambivalent (în caz de exces sau deficit) și cicatrizează mucoasa digestivă. De asemenea, este util în tulburări neurovegetative şi psihosomatice sau de origine funcţională la nivel gastro-duodeno-colic. În special în perioada de primăvară şi toamnă, când s-a constatat că apar aceste acutizări ale durerii de stomac, o cură profilactică de 1-2 luni, cu două administrări pe zi, va avea un efect benefic și va putea duce și la scăderea riscului de recidivă. În tulburări ale secreţiei gastro-duodenale, se va asocia Smochinul cu Extractul din muguri de Arin negru, cu acțiune antiinflamatoare.
Profilaxia alergiei la polen

Cura profilactică este recomandarea de care ar fi bine să țină seama persoanele alergice la polenul plantelor – arbori, arbuști, polen de graminee sau de ambrozie. Este important a fi demarată cura cu cel puțin o lună înainte de apariția acestor alergeni, mulți dintre aceștia apărând primăvara.
Extractul din muguri de Coacăz-negru este principalul gemoterapic cu indicație în alergii și, totodată, extractul gemoterapic cel mai studiat, evidențiindu-se mecanismele de acțiune prin care își produce efectele farmacologice. Numit „cortizonul gemoterapiei”, Extractul din muguri de Coacăz-negru este nelipsit în recomandările gemoterapice din alergii, fie că este vorba de rinita alergică, alergii alimentare, alergii la medicamente, astmul alergic, conjunctivita alergică, alergii la metale, la veninul insectelor sau alergia solară.
Foarte utilă este și administrarea sa în scop preventiv. O cură gemoterapică cu Extract din muguri de Coacăz-negru, care să înceapă cu o lună de zile înainte de apariția polenului la care sunteți sensibil (două administrări pe zi) și care să continue pe toată perioada prezenței acestuia, poate fi de ajutor, prin scăderea intensității manifestărilor specifice din rinita alergică, de tipul: secreţii nazale apoase sau nas înfundat, strănuturi repetate, mâncărimi la nivelul nasului, ochilor, cerului gurii sau gâtului, uneori însoţite de senzaţie de usturime sau durere.
Vă doresc o primăvară de care să vă bucurați, fără a neglija semnalele pe care corpul le trimite, solicitând să îl echilibrăm, pentru a nu ne îmbolnăvi.
Farm. sp. CARMEN PONORAN