Nu ne-ar ajunge probabil toate paginile acestei reviste, dacă ar fi doar să enumerăm distincțiile, premiile și expozițiile artistului Ștefan Popa Popa’S. Este cunoscut pe toate continentele, premiat cu aur la toate marile concursuri de caricatură din lume, primit cu respect la curțile regale și la Vatican, acceptat cu bucurie la întâlnirile celor mai influente personalități ale lumii. La Festivalul Internațional de Caricatură de la Saint-Estève, din Franța, Popa’S a stabilit un record: a realizat 2772 de caricaturi, în zece zile și zece nopți, fiind desemnat cel mai bun portretist-caricaturist. Tot atunci a fost declarat și „cel mai rapid caricaturist din lume”, el reușind să realizeze 131 de caricaturi într-o oră! Am stat de vorbă cu maestrul Ștefan Popa Popa’S, rugându-l să ne îngăduie accesul la uriașa sa carieră.
La 7 ani, prima caricatură publicată în ziar
– Domnule Ștefan Popa Popa’S, când v-ați dat seama că vocația dumneavoastră este grafica și cum de ați ales acest drum?

– Nu a fost neapărat un moment revelator, o viziune, dar eu am făcut mereu ceea ce mi-a plăcut. Am început să desenez de pe la 4-5 ani, pe cearceafuri, pe fața de masă, pe ce găseam, ca orice copil. Apoi, tata a început să îmi aducă hârtie și materiale pentru desen, lucruri care se obțineau destul de greu în acea perioadă a comunismului, în anii 60. Plus că eram într-un orășel unde lumea înțelegea mai greu cum e chestia asta cu desenul, la Turnu Severin. Noroc cu tata, care m-a încurajat, iar la 7 ani, aveam deja prima caricatură publicată în ziarul local, și la 14 ani, mi-a apărut primul desen în revista „Urzica”. Și a mai fost ceva: cât eram elev la Severin, aveam acces la reviste occidentale, care ajungeau la noi pe la sârbi. În revistele astea erau tot felul de concursuri de desen, și am început să trimit și eu desenele mele. Tata, lucrând în port cu vaporenii, a acceptat să îmi trimită scrisorile în vest, pe ascuns. Așa se face că dintr-o revistă am aflat că e un concurs de desen pentru UNESCO și am trimis câteva desene. Abia când am ajuns prima oară în Franța, la 19 ani (5 ani după ce trimisesem acele desene), mi s-a spus că eu câștigasem acel concurs, iar eu habar nu aveam. Mi-au dat atunci diploma, după 5 ani! În facultate am fost la un moment dat chemat la Securitate și mi-au pus pe masă niște reviste în care erau publicate caricaturi de-ale mele. Le-am privit și eu uimit: desene de-ale mele ajunseseră la redacțiile occidentale și ei le publicaseră, însă eu nu știam, pentru că, deși ei îmi trimiteau revistele, eu nu primeam nimic, cenzura oprea tot.
Oameni providențiali
– Deci, așa se explică legătură dumneavoastră specială cu Franța?

– În parte, da. Adevărul este că Henry Coursaget, președintele festivalului de la Confolens, este cel care a crezut în mine din prima clipă, de când mi-a văzut acele prime desene trimise pentru concursul UNESCO. La 19 ani, când am mers prima oară în Franța, m-a luat sub protecția lui, a devenit managerul și susținătorul meu. Cu ajutorul său moral și financiar, am reușit să merg la multe concursuri din lume, din Japonia până în America. A fost pentru mine un om providențial. Apoi legăturile cu artiștii francezi au venit de la sine, am crescut printre ei, practic.
– Ați mai avut noroc, de-a lungul carierei, de astfel de oameni providențiali?
– Da, mi s-a mai întâmplat. La un moment dat, m-a chemat șeful Securității Timiș. Mi-a dat un teanc de scrisori din vest pentru mine și mi-a spus: „Citește-le și apoi distruge-le! Dacă ți le pun pe astea la dosar, nu mai ieși din țară vreodată!”. Altădată, a fost cineva de la pașapoarte, care trebuia să îmi elibereze o hârtie prin care primisem dreptul să ies din țară doar de două ori pe an. Ei bine, acel „cineva” a adăugat un 1 în fața cifrei doi, și câțiva ani buni, nimeni nu s-a prins de chestia asta, am putut călători cât am vrut… Nu știu ce să zic, am avut noroc de oameni care au fost de partea mea…
– De ce ați ales caricatura? Cu talentul dumneavoastră, puteați la fel de bine să realizați, de exemplu, peisaje frumoase…

– Nu te apuci de artă doar pentru că „este mai frumos”. Te apuci de artă pentru că vibrezi cu ceea ce poți să pui pe hârtie sau pe pânză. Eu cu asta am vibrat, asta m-a atras. Sigur că trebuie să faci și pictură, ca să simți culoarea, dar și sculptură, ca să simți volumul, pentru că altfel nu faci față la concursurile internaționale. Pentru că viața unui grafician satiric nu se reduce doar la a publica desene într-un ziar sau o revistă. În momentul în care mergi la un eveniment important, la un festival de artă, acolo sunt și regizori, și sportivi, și politicieni. Provocările sunt diverse și trebuie să ai o pregătire solidă.
– Aș mai zăbovi un pic asupra perioadei în care erați la Turnu Severin. Acolo v-ați petrecut o parte din copilărie și adolescență. Aveți amintiri luminoase din acea perioadă?
– Momentele luminoase au fost cele din familie, momentele de viață obișnuită, de zi cu zi, atâtea câte au fost, înainte ca Securitatea să îl distrugă pe tata, și pe mama să o bage în pușcărie… Pe partea artistică, nu sunt amintiri prea plăcute, pentru că profesorii de desen îmi rupeau toate desenele pe care le făceam. Dar asta mă ambiționa și mai mult. Nu înțelegeam de ce îmi rupeau munca mea, dar ei nu suportau caricaturile. Ei aveau o carență, așa cum au și cei de aici, de la Uniunea Artiștilor Plastici Timișoara, care nu au vrut să îmi primească dosarul de artist plastic și am fost nevoit să îl depun la București. Revenind la anii copilăriei, noi am fost trei frați la părinți și au fost momente frumoase, chiar dacă nu eram niște oameni bogați. Întotdeauna copilăria este frumoasă, indiferent de starea materială. Aveam posibilități să ascult muzică, fratele meu mai mare cânta la diferite instrumente, lui tata îi plăcea foarte mult literatura și cumpăra foarte multe cărți, așa că era la noi acasă o atmosferă destul de culturală.
Marea fericire a d-nei Mitterand
– De-a lungul carierei ați avut întâlniri formidabile, de la regi și președinți, până la vedete internaționale și campioni mondiali, cărora le-ați înmânat personal caricaturi sau portrete. Există cineva care să vă fi impresionat în mod special?

– Sigur, fiecare întâlnire are farmecul și ineditul ei. Îmi amintesc, de exemplu, că la întâlnirea cu Regele Marocului, după ce i-am înmânat caricatura, nimeni din anturajul său nu a râs până nu a râs el, ceea ce mi-a amintit de Ceaușescu. A mai fost un moment când, după o întâlnire la Ambasada Americană, mă grăbeam să ajung înapoi la Timișoara. Și ploua afară, turna cu găleata. Iar ambasadorul de atunci, Rosapepe, m-a condus cu umbrela până la mașină, ceea ce este un gest de mare onoare pentru oricine. Și la despărțire mi-a zis: „Ne vedem la Praga!”. Eu nu am înțeles pe moment ce vrea să spună și am întrebat ce se întâmplă la Praga. Și el a făcut așa, un gest, să tac și să nu mai spun nimic. Abia apoi mi-am dat seama și s-a și adeverit – România urma să fie primită în NATO. Și eu am fost primul care am aflat acest lucru. Și îmi mai amintesc o întâlnire plăcută, cu prima doamna a Franței, Danielle Mitterand. Eram la Paris și eram invitat să fac caricaturi la Prefectură, la un eveniment oficial. La astfel de întâlniri, nimeni nu stă să pozeze, ei sunt acolo să discute, iar eu făceam repede câte un desen, lucram în picioare. Era și prima doamnă Mitterand și i-am făcut și ei o caricatură și i-am dat-o. A zis că nu prea seamănă. Atunci i-am zis că dacă vrea un desen bun, să ne așezăm la o masă, și e nevoie să îmi acorde măcar 5 minute. A fost de acord, am găsit o masă, ne-am așezat și am desenat, nu așa, la 1 minut, am avut 5 minute. Și când i-am dat desenul a fost fericită, a zis că am un mare talent. Mă rog, am făcut o șmecherie… că am desenat-o cam cu 10 ani mai tânără. Și ea a fost bucuroasă.
– Oare în ziua de azi ne mai permitem să râdem? Poți să mai râzi, când în lume bântuie războiul și foamea?
– Există hazul de necaz. Noi, românii, mai ales în ultimele decenii, am supraviețuit și pentru că am știut să râdem, am știut să facem haz de necaz și să mergem mai departe. Consider că asta este o esență a poporului român, este genialitatea lui. Sigur, avem și mulți inculți, e destul să ne uităm la politicieni și la șefii de instituții de astăzi. Nu e de ajuns să nu furi, ca treaba să meargă bine, în orice domeniu este nevoie de o cultură, de o educație minimă, ca lucrurile să funcționeze. Dar oricât de neagră este situația, românul știe să o lumineze cu un zâmbet, cu umor.
Caricatura trebuie să te pună pe gânduri
– În caricaturile dvs. nu este vorba doar despre umor, de multe ori, societatea, lumea politică sunt privite cu un ochi critic. Care este rolul unui caricaturist, până la urmă?

– Păi, se uită omul la o caricatură, și zice: „Oare ce a vrut ăsta să spună aici?”. Eu am mers destul de mult pe desenul satiric și filosofic, în sensul de a te pune pe gânduri, să îți dea o temă de reflecție, și în felul ăsta lucrarea nu se termină acolo, în expoziție. Pleci din fața desenului și te mai gândești la el și peste o zi, și peste un an. Când o lucrare artistică te pune pe gânduri, acesta este cel mai important lucru, și asta se întâmplă și cu o carte bună, și cu un cântec sau un film bun. Am luat în țară toate premiile mari posibile, și foarte multe în străinătate, și asta, pentru că eu mereu am încercat să am și o idee foarte bună, dar și o reprezentare grafică excelentă. Mihai Stănescu, de exemplu, a fost un astfel de desenator. A luat mari premii internaționale și merită venerat. Și a fost și un mare disident, unul adevărat. Da, arta poate schimba societatea, ea trebuie susținută, dar în mod competent. Nu oricine are dreptul să își dea cu părerea, oricând. Uitați-vă la cazul plăcuțelor de la Tărtăria – o scriere mai veche decât cea sumeriană, o descoperire extraordinară, unică în lume, și vin doi oarecare și încep să strige că sunt falsuri. Cum să faci așa ceva cu lucrurile importante ale istoriei și identității noastre?! Este inadmisibil! Nu poți lăsa țara asta să fie batjocorită de oricine! Uitați-vă și la austrieci, că au venit aici și au făcut ce au vrut, de la păduri la gaze. De aceea, oamenii de cultură care au ceva de zis ar trebui respectați, în așa fel încât mesajele lor să fie amplificate și ascultate. Mulți dintre ei preferă, însă, „să nu se bage” în controverse. Ei bine, ar trebui să se bage, să spună clar niște lucruri, să fie puși la punct impostorii, pentru că altfel riscăm să auzim doar vocile unor trepăduși.
„Locul românului este în România”
– Puteați să trăiți oriunde în lume, un artist de valoarea dumneavoastră ar fi avut porțile deschise în orice țară. De ce ați ales să rămâneți la Timișoara?

– Eu, de când am plecat prima oară în străinătate și până în prezent, am vrut să fac ceva pentru țara asta. Pe unde am fost, ambasadorii stăteau la coadă la mine, să le fac portretul sau caricatura. La centrul cultural din Viena, coada era de aproape un kilometru, pe trei rânduri. La Göteborg, în Suedia, era coadă la măsuța mea, ceea ce nu prea vezi pe la scandinavi, să stea la coadă. Dar eu sunt român, și locul românului este în România! Din păcate, patriotismul pare un cuvânt depășit, dar asta, doar pentru că nu îl înțeleg așa cum trebuie unii ce fac parte tot din poporul român. Eu trăiesc acest cuvânt, nu mă pot ocupa de reabilitarea lui. Eu sunt doar un observator și îmi spun o părere despre starea lucrurilor.
– Dar starea caricaturii care mai este astăzi în România?
– Era mai bine înainte, pentru că erau multe ziare care publicau caricatură, era revista „Urzica”, bună-rea, cum era, dar publica. În „Urzica” mai puteai să publici și câte o șopârlă. Mi-au refuzat, la un moment dat, o caricatură cu un general care avea armata în spate și el sărea o coardă făcută din granița unei țări. Au refuzat-o, pe motiv că ăla seamănă prea mult cu un general rus, că avea vipușcă, degeaba am spus eu că era un general oarecare. Am trimis aceeași caricatură la un concurs în Rusia, și am luat medalia de aur a „Academiei de Arte Frumoase” de la Moscova. Când au văzut așa, ai noștri au pus-o ulterior pe copertă… Așa arată istoria… Altfel… eu am înființat o Academie pentru a da mai departe tinerilor știința desenului. Poate generațiile următoare vor face mai mult.
– În urmă cu câțiva ani, din cauza unei caricaturi cu Mahomed, un fanatic religios a ucis mai mulți desenatori de la revista franceză „Charlie Hebdo”. Până unde poate merge umorul?
– A fost, într-adevăr, o tragedie, și eu am resimțit-o extraordinar de dureros, mai ales că îi știam pe toți cei de acolo, eram prieteni, am stat la masă împreună, am creat împreună. Eu zic că libertatea caricaturii și libertatea umorului poate merge până la „bunul simț”. Dacă tu și cu mine suntem în aceeași societate și eu mă leg de religia ta, trebuie să o fac până acolo unde există bun-simț. Ei au exagerat, au trecut această limită. Asta, însă, nu justifică în niciun caz un act criminal! Nu poți să ucizi niște oameni pentru că au exagerat prin arta lor! Personal… în arta mea, dar și în ceea ce le-am predat copiilor la cursurile mele, eu mereu le-am recomandat să evite religia și sexul ca tematică, în primul rând pentru că reprezintă niște teme facile.
Porumbelul de la fereastra spitalului
– Ați primit din partea Vaticanului distincția Palma D’oro, dar și premiul Romana Civitas. Mai mult, ați fost ales portretistul oficial al Papei Benedict al XVI-lea. Cum a fost întâlnirea cu el?

– Întâlnirea cu Papa se cheamă audiență apostolică. Da, am avut acest privilegiu. Eu, când am plecat la Vatican, sufeream de o boală foarte gravă la stomac. Doctorul mi-a și spus să nu plec, că nu mă mai întorc. Când am ajuns acolo, în dreapta Papei era prefectul Vaticanului și în stânga era aghiotantul lui, cu care vorbea în germană, în timp ce cu ceilalți vorbea în italiană, iar cu mine a vorbit în franceză. În toată întâlnirea, a vorbit cu fiecare în limba lui. Și când a fost la plecare, și-a pus mâna pe mâna mea și a spus: „Mai stai un pic”. Au plecat ceilalți și apoi m-a întrebat: „Ce vă apasă?”. I-am spus adevărul: că sunt bolnav și nu mă simt prea bine. S-a ridicat și a făcut deasupra mea semnul binecuvântării. „Altceva?”, m-a întrebat. Păi, de 19 ani am cerere depusă să trec la biserica catolică și mă tot amână cu dosarul. A mai făcut o dată semnul crucii deasupra mea și mi-a spus: „Din acest moment, sunteți catolic!”. Apoi am ieșit. Nu am traversat curtea Palatului Apostolic, și mă sună soția mea și îmi spune că au căutat-o de la biserică, să-mi spună că mi-a fost acceptat dosarul și sunt trecut la catolici. Când am ajuns acasă, am mers din nou la medic. Erau la fereastra spitalului mai mulți porumbei și am întrebat: „Ce le dați să mănânce?”. „Nimic”, zice medicul, „că suntem la etajul 7 și aici geamul nu se deschide”. Am fost anesteziat, și când m-am trezit, doctorul mi-a spus uimit că nu mai am nimic, că nici cicatricea de la vechea intervenție nu a găsit-o. La geam, rămăsese un singur porumbel. Și am zis, „Uite, ce porumbel frumos!”. Iar medicul s-a uitat și nu a văzut nimic – „Ce porumbel? Unde?”, m-a întrebat. Dar era chiar acolo, la fereastra mea.