– E învățător într-un sat din Bihor, dar a ajuns printre cei mai buni creatori de arcuri din lume. O afacere de familie pusă pe roate, ca să nu mai stea copiii cu ochii lipiți de tablete și de calculator –
„Asistăm la un fenomen național”

Nu este nici primul, nici unicul meșter din România care știe să facă o replică a arcului folosit de daci. Însă este cel care îl reproduce în cea mai bună și fidelă formă. Zeci de români și străini așteaptă să primească un arc dacic creat de el, iar asta înseamnă pentru bihoreanul Sav Romi mândrie, bucurie și… o mică afacere de familie, născută dintr-o pasiune.
La Valea Viilor, într-un peisaj superb, aproape de Mediaș, s-a desfășurat săptămâna trecută cea mai mare competiție de tir cu arcul de până acum din România, concurs organizat de Arcașii Cetății și Transilvania Adventure. 160 de arcași din toate colțurile țării au venit să își demonstreze măiestria, să se împrietenească și să se bucure de natură. Printre participanți s-a numărat și creatorul de arcuri Sav Dacian Romi. La finalul zilei de concurs, am stat de vorbă cu el pentru a afla mai multe despre arcul dacic și despre pasiunea de a trage cu arcul.
– Suntem în acest loc mirific, de la Valea Viilor, unde o mulțime de oameni au venit pentru un concurs între arcași. Mulți dintre cei prezenți aici au avut arcuri semnate Sav Romi, cu care au și câștigat competiția. Cum te simți în astfel de momente, când îți vezi arcul pe podium?
– E o mare bucurie, la care nici nu visam până să mă apuc de acest meșteșug. Primesc mereu fotografii de la oameni cărora le-am vândut arcuri, fie din țară, fie din străinătate, și care îmi spun că au câștigat premii.
„După cinci săgeți trase, toată oboseala dispare”
– În ultimii ani, pasiunea de a trage cu arcul a crescut foarte mult în România, explozie de cluburi, întâlniri și competiții de arc tradițional. Cum se explică?

– Da, așa este, asistăm la un fenomen național. De exemplu, când am luat eu prima dată un arc, prin 2012, nu exista absolut nicio competiție de arc tradițional. Era doar arcul olimpic, la Federația Română, însă la arc tradițional, doar două forumuri micuțe pe internet, care, din fericire, au devenit fundația a ceea ce a urmat și ce vedem astăzi. Am ajuns să avem o Federație de tir cu arcul istoric, am ajuns de la câțiva arcași pe competiție, la 160, în doar câțiva ani, și asta spune ceva. Dacă în aceste condiții, cu război la granița țării, cu problemele economice existente, în condițiile în care arcașii sunt veniți din toate colțurile țării pe banii lor, cu cazare, drum și masă din propriul buzunar, să strângi un asemenea număr de participanți mi se pare incredibil și minunat. Dar dincolo de săgețile pe care le trag în concurs, oamenii ăștia mai vin pentru ceva. Vin ca să iasă din cotidianul apăsător, vin să se împrietenească între ei și, nu în ultimul rând, ca să se reconecteze la natură, să se bucure de aer curat și de peisaje superbe, cum numai în România avem. Și mai este și o frumusețe care ține de partea interioară – autocontrol, determinare, depășirea de sine și disciplină. Intri într-o astfel de competiție stresat și cu grijile de acasă, și după 4-5 săgeți trase le uiți, te concentrezi la ținte. Iar la final, parcă ai vrea să mai fie un pic de tras, că parcă prea repede s-a terminat. Toată oboseala dispare, mintea ți s-a limpezit, inima ți-e mai ușoară, te simți mai echilibrat interior. Iar prieteniile care se leagă sunt incredibile. Uite, eu am venit aici cu familia, și un prieten arcaș mi-a zis nu cumva să îmi caut cazare, neapărat să fiu musafirul lui. Și stăm cu toții la el, am povestit și ne-am simțit extraordinar de bine împreună. Astfel de relații între oameni fac cât tot aurul din lume!
Triumful arcului dacic
– Poate că o explicație a succesului e legată și de istorie: dacii. Tradiția trasului cu arcul începe cu ei. O fi și un pic de mândrie la mijloc: să tragi cu arcuri, ca cele de pe Columna lui Traian…

– Da, pe Columna lui Traian sunt dovezi clare ale folosirii arcului de către daci. Apoi tradiția arcașilor s-a păstrat, încât o regăsim și la oștenii lui Ștefan cel Mare, și la cei ai lui Vlad Ţepeș, până târziu. Eu nu sunt nici primul, nici unicul care face arc dacic, meritul meu este că l-am dus la o fidelitate la care nimeni nu l-a dus vreodată. În felul ăsta am avut bucuria să fac cunoscut arcul dacic și în străinătate, și cei care l-au văzut au fost impresionați. Eu fac parte din Societatea de Arcași Tradiționali, care are doar 28 de meșteri arcari din întreaga lume. Sigur, arcul dacic pe care îl fac eu astăzi este din materiale moderne, dar forma și structura lui este aceeași cu arcul ostașilor lui Decebal și este unică în lume.
– Care este secretul arcului dacic? De ce este el atât de special?

– Dacă mâine s-ar apuca cineva de construit arcul dacic, n-ar avea decât o singură soluție: să ia cele șase-șapte imagini de pe Columna lui Traian, să analizeze toate cele trei poziții în care se află – încordat, doar cu coarda pusă și fără coardă. Și pe baza acelor imagini, să stabilească ce geometrie are, ce dinamică și ce e de făcut ca să îl construiască. Din 20 de meșteri, poate 6-7 ar reuși să îl facă așa cum trebuie, cu dinamica potrivită. Pentru că este un arc foarte diferit de ceea ce se știa – are 7 curbe în 125 de centimetri! Și fiecare curbă are rolul ei foarte bine determinat, nu sunt făcute să fie arcul mai atrăgător! Nu este doar frumusețe, este și o eficiență extraordinară! Dacă la majoritatea arcurilor moderne mânerul este construit către exterior, la cel dacic este făcut invers, către interior. Sigur, ăsta pare un detaliu tehnic, dar este ceea ce îl face să fie mai eficient, îi dă o viteză superioară săgeții în felul acesta. Asta înseamnă că și arcașul trebuie să fie mai bun. În plus, capetele arcului sunt mult mai curbate la daci, seamănă cu o lebădă, ceea ce este iarăși neobișnuit și destul de greu de obținut la construcție. Toate aceste detalii și altele pe care nu le amintesc acum, pentru că sunt poate prea tehnice, ne spun nouă astăzi, după două mii de ani, că dacii erau niște arcași foarte experimentați, trăgători excepționali.
– Cum de reușeau dacii să construiască niște arme atât de complexe și de sofisticate?

– Mi-am pus și eu această întrebare și vă mărturisesc că este uimitor ce reușeau să facă! În primul rând, gândiți-vă că ei foloseau doar materiale naturale, lemn de tisă, salcâm, frasin sau alun. Însă pe „burta” acestui arc excepţional era lipit corn de animal, că acolo era nevoie de rezistenţă la compresie, iar pe „spate”, unde era necesar un material elastic, cel mai probabil foloseau tendoane de bivol sau de cerb. Aceste materiale erau apoi lipite la locul potrivit cu clei făcut din bășică sau piele de pește, cel mai probabil sturion. Este o adevărată artă și știință. Și magie, aș zice! Ca să vă dau doar un exemplu – cleiul se obținea după ce o bășică de sturion era fiartă, la foc mic, timp de 3-4 zile! Apoi fiertura aceea se punea la uscat timp de câteva luni, până devenea ca sticla. Din acel cristal spărgeau bucăți la nevoie, îl puneau pe aburi și îl transformau în lipiciul necesar pentru îmbinare. Un întreg proces este și cu prepararea tendonului de animal, care trebuia deshidratat, apoi rehidratat… Cum de aveau această știință? Cum au ajuns să alcătuiască această rețetă? Imposibil de spus! Se poate explica doar prin rafinări ale meșteșugului timp de sute sau mii de ani. Și pentru că fabricarea unui arc putea să dureze luni de zile, cel mai probabil astfel de arme erau rezervate unei elite, unor căpetenii sau unor soldați speciali.
Arcul din coada greblei
– Sunteți învățător în satul Tinca, din Bihor. Cum ați ajuns la pasiunea pentru arcuri și la meșteșugul creării lor la cele mai înalte standarde?

– A, asta-i o poveste care îmi place să o spun! Era prin 2012, și eu cu soția ne tot gândeam cum să facem să scoatem copiii de la tabletă și de la calculator, că toată ziua stăteau cu ochii în ele. Ce să le găsesc eu să facă, fără să plece de acasă?, m-am întrebat. Ia să le cumpăr un arc! Și pentru că nu mă pricepeam, le-am luat copiilor un arc compound, de vreo 60 de livre, că așa citisem eu pe internet că e un arc bun. Este un arc foarte mare, foarte greu și foarte complicat, total nepotrivit pentru copii. Când m-am pricopsit cu el și am văzut că nu e bun… l-am pus în cui și asta a fost. Dar apoi am tot citit și am înțeles că un arc tradițional e mai simplu de folosit. Am cumpărat și unul tradițional, dar tot anapoda, că era așa de tare, de abia reușeam eu să îl întind, în niciun caz niște copii de 8-9 ani… na, greșeli de om nepriceput. Și pentru că nu mai voiam să dau bani pe arcuri care nu erau bune, am zis, ia să fac eu un arc! Că bunicul meu fusese tâmplar, aveam scule moștenite de la el și în plus îmi și plăcea mie să meșteresc cu lemnul – mobila din casă mi-am făcut-o singur. No, și m-am apucat să citesc despre cum se face un arc, am căutat pe internet, tot ce găseam. Primul arc l-am făcut dintr-o coadă de greblă, când l-am arătat oamenii au râs și mi-au zis să mă apuc de altceva. Da’ eu, cum sunt perfecționist le-am zis că ăsta-i doar începutul și mai vorbim peste câțiva ani. Și așa a fost! E adevărat că mi-a luat cam patru ani să fac un arc acceptabil, dar am reușit.
– Cât de complicat este să construiești un arc bun?
– Un arc e o prelungire a brațului, o prelungire a arcașului, și de-asta eu nici azi nu fac arcuri în serie, fac pe măsura arcașului care îmi cere. Am făcut un arc, de exemplu, pentru un preot, și m-a sunat a doua zi, la 12 noaptea, să îmi spună că și-a pus reflector în curte ca să tragă și noaptea și că este extraordinar. Fiecare arc pe care îl trimit este verificat la milimetru și în detaliu, pentru că ceea ce vreau eu să vând este doar calitate, nu cantitate. Dacă ții în felul ăsta la calitate, nu poți să faci prea multe arcuri, faci câteva pe lună, dar în felul ăsta, eu aș vrea să ajung să fiu în topul mondial al constructorilor de arcuri.
– Care e cea mai mare satisfacție în a crea arcuri?

– Cea mai mare satisfacție a mea a fost că am vrut să îmi scot cei doi băieți de la tabletă și calculator și astăzi ei nu sunt doar arcași, dar și colegii mei de atelier, lucrăm cot la cot, ca să facem arcurile. Am ajuns să am satisfacția de a face ceva împreună cu copiii mei, să avem o mică afacere de familie, dar să facem și sport cu arcul. Sunt faze de lucru în care și soția mea lucrează în atelier împreună cu noi, și asta mi se pare extraordinar. Am și o fetiță mai mică, de 11 ani, ea e mai puțin cu lucrul în atelier, dar este o arcășiță foarte bună, deja a câștigat mai multe medalii, fiind campioană județeană și națională. Dar cea mai mare provocare a fost faptul că am luat fonduri europene pentru achiziționarea mașinilor necesare la construcția arcurilor.
– De ce provocare? Astfel de fonduri nu sunt destinate ca să te ajute?
– Am luat 40 de mii de euro, dar condițiile de finanțare sunt foarte dure, te obligă să ai cinci angajați. Dar la cinci angajați (chit că am fost noi, cei din familie), plătești și taxe la stat, încât am dat banii primiți înapoi, triplu! A fost foarte greu, ne-am trezit în fiecare zi la cinci dimineața, ca să muncim. A durat doi ani, ca să putem plăti tot. Și, Doamne îți mulțam că nu m-am îmbolnăvit în timpul ăsta, că o lună dacă nu munceam, nu aveam de unde să dau banii. A fost foarte greu, și a două oară nu aș mai face așa ceva (programul Start up Nation). Zic asta cu sinceritate și în speranța că poate aude cineva și schimbă un pic lucrurile, ca astfel de finanțări să fie un sprijin pentru oameni, nu o povară. Norocul meu a fost că am avut comenzi, cam 50-60 de arcuri, deci, aveam o piață asigurată pe aproape un an de zile înainte.
– Cum arată planurile de viitor?

– Vreau să ajung în top 3 la nivel mondial, ca măiestrie și calitate în construcția arcului. În 2012, au râs de mine, deși le-am zis că în 6-7 ani o să fiu cel mai bun din România. Acum sunt. Și aș vrea ca România și satul Tinca să fie pe harta celor mai buni constructori de arcuri tradiționale și istorice din lume. Se poate realiza. Dacă Dumnezeu o să ne țină familia sănătoasă, putem să ajungem acolo!