– Curăță corpul și întărește imunitatea –
Preocupările noastre pentru menținerea unei bune stări de sănătate pun accentul pe circulația limfatică într-o prea mică măsură, trecându-se cu vederea faptul că în organismul nostru, pe lângă sistemul circulator sangvin, avem și un sistem limfatic la fel de important.
Ce este limfa?

Limfa este un lichid transparent, incolor sau gălbui, care circulă prin vasele limfatice și se ramifică până în spațiile intercelulare. Avem vase limfatice de la nivelul capului până la degetele mâinilor și picioarelor, practic, în jurul tuturor celulelor organismului nostru. Ele asigură strângerea deșeurilor rezultate din activitatea celulelor și neutralizarea lor la nivelul ganglionilor limfatici, adevărate „fose septice” ale organismului. Pentru a neutraliza aceste deșeuri, o întreagă armată de celule imune intră în acțiune, sistemul limfatic fiind un „cămin” al sistemului imunitar. Este, prin urmare, firesc ca o alimentație echilibrată, dar și gestionarea stresului, să ducă la mai puține deșeuri metabolice. Se produce o reacție în lanț: o mai bună funcționare a sistemului limfatic duce la o eficientă susținere imunitară, care creează premize pentru un organism sănătos.
Tot de sistemul limfatic aparțin și o serie de organe, precum splina, timusul, apendicele, amigdalele, cu rol important în apărarea imunitară, și de aceea nu este recomandat a se apela cu ușurință la extirparea lor pe cale chirurgicală decât în situații deosebite care impun acest lucru.
Este important de reținut faptul că, spre deosebire de sânge, care este pompat de inimă, limfa nu are o pompă, iar stagnările limfei vor duce în timp la apariția edemelor limfatice. În cazul afectării ganglionilor limfatici, apar adenopatii (mărirea în volum a unuia sau mai multor ganglioni limfatici), care pot fi de cauză inflamatorie, infecțioasă sau tumorală.
Gemoterapia este un sprijin important în prevenția acestui tip de îmbolnăvire, precum și ca tratament adjuvant. Iată câteva extracte gemoterapice cu acțiune la nivel limfatic la care putem apela.
Castanul comestibil – sprijină circulația limfatică și pe cea venoasă
Când vorbim despre funcționarea defectuoasă a sistemului limfatic, avem în vedere cazurile de greutate resimțită la nivelul picioarelor, cu apariție de edeme limfatice. În acest caz, gemoterapia recomandă Extractul din muguri de Castan comestibil, ca decongestionant la nivel limfatic și venos. Același preparat se recomandă și în tulburările circulatorii – venoase și limfatice – care apar de multe ori la menopauză sau se datorează administrării de pilule contraceptive.
Pentru a îmbunătăți circulația venoasă și limfatică, se recomandă cure de două luni cu extractele gemoterapice din muguri de Castan comestibil și muguri de Castan sălbatic (câte două administrări pe zi). La nevoie, celor două gemoterapice din castani li se poate adăuga și Extractul din scoarță de Lămâi, pentru acțiunea hipolipemiantă și anticoagulantă, de „subțiere a sângelui”.
În cazul edemelor cu retenție hidrică, se recomandă asocierea Extractului din muguri de Castan comestibil cu Extractul din sevă de Mesteacăn, un depurativ foarte eficient. Iar în cazul edemelor cu stază limfatică (încetinire pronunțată a circulației limfei), Extractul din muguri de Castan comestibil se va asocia cu Extractul din mlădițe de Caprifoi, care va susține funcționarea splinei, important organ limfoid.
Pentru persoanele care prezintă frecvent edeme la nivelul membrelor inferioare și care nu cedează la cura gemoterapică este necesară investigația medicală care să stabilească cauza, pentru o abordare ulterioară eficientă a afecțiunii care duce la apariția acestor edeme.
Lemnul-câinesc – efect profund la nivel limfatic
Este un extract gemoterapic recomandat pentru acțiunea sa antiinflamatoare și cicatrizantă, cu efect profund la nivel limfatic. Limfa fiind pretutindeni în organismul nostru, Extractul din mlădițe de Lemn-câinesc se poate recomanda în inflamațiile acute sau cronice de la multiple niveluri din organism.
La nivelul cavității bucale, intră în scheme gemoterapice pentru tratamentul stomatitelor, gingivitelor, al candidozei bucale. Se asociază în special cu Extractul din muguri de Coacăz-negru și Extractul din mlădițe de Afin, în stomatite și gingivite; cu Extractul din mlădițe de Mur și Extractul din mlădițe de Cimișir, în candidoza bucală.
La nivelul aparatului digestiv, în apendicita subacută, se va asocia cu Extractul din muguri de Nuc, iar la nivel respirator este recomandat în faringite, bronșite – eficient și în bronșita tabagică. Medicul specializat în gemoterapie va recomanda schema gemoterapică potrivită fiecărei situații.
Îl puteți folosi și în tratarea celulitei, împreună cu Extractul din muguri de Castan comestibil și Extractul din sevă de Mesteacăn.
Bradul – recomandat în amigdalite
Pentru amigdalele inflamate (fac parte din sistemul limfatic) și mărite în volum, situații destul de frecvente în cazul copiilor, este recomandat Extractul din muguri de Brad, un mare remediu gemoterapic pediatric. Prin acțiunea antiinflamatoare la nivelul plexurilor limfatice, asociată cu cea remineralizantă, va susține refacerea. Se poate asocia cu Extractul din mlădițe de Măceș și Extractul din muguri de Nuc. Pentru copiii care fac frecvent amigdalite, se recomandă cure profilactice cu Extract din muguri de Mesteacăn, Extract din muguri de Brad și Extract din mlădițe de Măceș, câte o administrare pe zi din fiecare, timp de două luni, repetate de două ori pe an.
Cunoscând importanța amigdalelor ca organe limfoide, este esențial a se întreține funcționalitatea lor și a nu se opta pentru extirparea acestora pe cale chirurgicală.
Nucul – mare antiinfecțios la nivel limfatic
Extractul din muguri de Nuc este cunoscut în gemoterapie în special pentru acțiunea antiinfecțioasă la nivelul întregului organism. La nivel limfatic, este recomandat în afectări ale ganglionilor limfatici și ale organelor limfoide (amigdale, splină, apendice etc.). L-ați regăsit deja în recomandarea pentru hipertrofia amigdaliană, pentru amigdalite acute sau cronice, alături de Extractul din muguri de Brad.
În alte situații este necesară investigația medicală, care să stabilească diagnosticul și cauza instalării afecțiunilor, putând fi vorba chiar de tumori (cancer limfatic). Pe lângă tratamentul instituit de medic, se poate apela la gemoterapie, cu sprijinul unui specialist din acest domeniu.
Seva de Mesteacăn – detoxifiere limfatică

Gemoterapia a preluat în rândul extractelor sale și seva Mesteacănului pentru forța sa depurativă importantă, acțiunea sa de „curățire a organismului” având o mare relevanță și la nivel limfatic, despre care spuneam că este „gunoierul organismului”. Extractul din sevă de Mesteacăn va ajuta la îmbunătățirea funcționalității organelor și țesuturilor. Se poate asocia cu oricare dintre schemele gemoterapice din afectările sistemului limfatic.
Metode de îmbunătățire a circulației limfatice
Circulația limfatică, neavând o pompă în organism care să o activeze, depinde foarte mult de mișcare. Mersul pe jos zilnic este o mișcare eficientă, care va ajuta circulația limfei, și este cea mai la îndemână metodă de exercițiu fizic. Mișcarea face mușchii să se contracte, ceea ce pune limfa în circulație. În același fel, masajul stimulează circulația limfei și sprijină detoxifierea. La nevoie, la recomandarea medicului, se poate apela la drenajul limfatic realizat de kinetoterapeuți. Combinând aceste metode cu gemoterapia, rezultatele nu vor întârzia să apară.
Farm. sp. CARMEN PONORAN