– Susține greutatea capului, a brațelor și a trunchiului, precum Atlas, globul pământesc. Datorită excepționalei mobilități a coloanei vertebrale, putem să ne aplecăm, să ne rotim și să ne întindem, să ridicăm greutăți și să dansăm. Un efort uriaș, care pe mulți dintre noi ne face să umblăm îndoiți de spate. Și de dureri! Dacă îi vom purta de grijă, spatele ne va fi, însă, prieten credincios pe viață și își va face datoria zi de zi –
Coloana vertebrală este curbată cu motiv. Forma în S o ajută să-și îndeplinească rolul de amortizor, protejând creierul împotriva unor eventuale șocuri provocate de mișcările noastre bruște, în timp ce mergem, sărim sau alergăm. Ea se compune din 33 de vertebre, ultimele fiind sudate între ele, pentru a alcătui osul sacrum și coccisul (noada). Deosebit de robuste sunt primele două (atlas și axis), pe care se sprijină capul, și cele 12 vertebre din regiunea dorsală, de la care pornesc coastele. Durerile de spate apar mai frecvent în acele porțiuni unde vertebrele au o structură mai delicată: la ceafă și în zona lombară. Fiecare corp vertebral este prevăzut cu o gaură. Suprapuse, găurile formează canalul spinal, care adăpostește măduva spinării. Către exterior, vertebrele prezintă trei prelungiri, numite apofize spinoase. De acestea se prind mușchii și ligamentele. Iar între vertebre funcționează, ca niște veritabile arcuri de suspensie, discurile intervertebrale, care au un înveliș rigid (inelul fibros) și un miez elastic (nucleul gelatinos).
Suferințele majore ale coloanei
Hernia de disc
Inelul fibros al vertebrei se fisurează sau se rupe, presând pe nervi. Numai 5% dintre cazurile de hernie necesită operație. De regulă, țesutul gelatinos care a pătruns în canal se retrage după câteva săptămâni și durerile dispar.
Criza de sciatică
Deseori, statul îndelungat pe scaun irită nervul sciatic, dând naștere unor dureri ce pornesc din zona lombară, radiază spre fese și coboară de-a lungul piciorului. Remediul ideal este mișcarea, iar aplicațiile de căldură destind musculatura contractată.
Lumbago acut
Când ridicăm greutăți, ne răsucim sau ne aplecăm, o mișcare grăbită poate declanșa dureri violente în regiunea lombară. De regulă, vina o poartă solicitarea unilaterală a unor grupe de mușchi în defavoarea altora, ceea ce creează un dezechilibru. Medicamentele analgezice ne vor ajuta să depășim episodul dureros.
Stenoza canalului spinal
Odată cu vârsta, canalul vertebral se îngustează din diverse cauze, ca de pildă herniile de disc sau apariția osteofitelor. Din compresiunea rădăcinilor nervoase rezultă dureri de spate și senzații de amorțeală în membre. Pentru reducerea apăsării asupra nervilor se recomandă întărirea musculaturii, care va asigura evitarea unei curbări excesive a coloanei vertebrale.
Sacroiliita
Este o inflamare a articulației sacroiliace, care provoacă anchilozarea ei, însoțită de dureri. Întrucât ea are legătură cu posturile vicioase și imobilitatea îndelungată, se impune corectarea poziției corpului și organizarea ergonomică a locului de muncă.
Operația – soluția extremă
În ciuda rezervelor exprimate tot mai des de specialiști, numărul intervențiilor chirurgicale ce vizează rezolvarea unor probleme ale spatelui continuă să crească de la an la an. Când sunt ele cu adevărat necesare? Un lucru e clar: dacă avem dureri radiante, senzație de amorțeală în membre, pareză, dificultăți la urinare sau defecație, este important să obținem rapid un diagnostic. În funcție de rezultatul investigațiilor, s-ar putea ca recursul la bisturiu să fie inevitabil. Totuși, chiar și în această situație, ar fi indicat să solicitați o a doua opinie de la un medic care preferă tratamentele conservative. De exemplu: cel mai adesea, ne resemnăm cu ideea că hernia de disc trebuie operată. Însă centrele de recuperare medicală dispun de numeroase metode neinvazive, cu ajutorul cărora simptomele pot fi eliminate: proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, elongații, aplicarea de benzi elastice (kinesiologice) și altele. Nu uitați că operația implică și riscuri. Se cunosc cazuri când patologia propriu-zisă a fost înlăturată chirurgical, iar durerile au persistat încă mulți ani. Oricum, un tratament postoperator riguros va fi indispensabil.
Nu repaosul, ci mișcarea ne scapă de dureri
În privința investigațiilor, se recomandă, de asemenea, măsură și reținere. Îndeosebi în primele șase săptămâni după apariția celor dintâi simptome, excesul de zel al medicului este mai degrabă contraproductiv. Radiografiile și tomografiile vor arăta, fără îndoială, vertebre cu semne de uzură, ciocuri osoase și discuri intervertebrale deformate. Dar aceste lucruri se întâlnesc în mod curent, de la o anumită vârstă, și la cei ce nu suferă de dureri de spate, iar în majoritatea cazurilor, ele nu constituie factorul declanșator al patologiei. Pus în fața unor asemenea rezultate, pacientul se va îngrijora și se va simți mai bolnav decât este de fapt.
La patru persoane din cinci, durerile de spate reprezintă o reacție la stresul gestionat necorespunzător. Deci, adevărata problemă nu este spatele, ci stilul de viață extenuant, deseori asociat cu eforturi fizice excesive. De pildă, blocarea vertebrelor se produce adesea din cauza unor îndelungate solicitări unilaterale. Consecința: contracturi musculare dureroase. Iar când sunt confruntați cu durerea, oamenii au în general tendința să-și menajeze zona în suferință. Cum? Ținând-o cât mai mult imobilă. În realitate, nu repaosul, ci activitatea este cheia pentru eliberarea de dureri. Exercițiul fizic mobilizează și tonifică mușchii, determinând adesea dispariția simptomelor în decurs de câteva săptămâni, chiar și în lipsa unor terapii complicate și costisitoare. „O musculatură puternică este cel mai bun analgezic”, subliniază specialiștii. Niciodată nu este prea târziu ca să deprindem un stil de viață sănătos: să ne hrănim echilibrat, menținându-ne greutatea în limite normale, să facem mai multă mișcare, să dormim suficient și să ne ținem stresul sub control. Yoga, Qigong, antrenamentul autogen sau relaxarea musculară progresivă – fiecare dintre noi va găsi metoda cea mai potrivită pentru sine. Și, nu în ultimul rând, să avem mai multă răbdare și încredere în propriul nostru corp. El știe întotdeauna ce are de făcut, ca să-i fie bine.
Mic program de fortifiere a mușchilor spatelui
Exercițiile prezentate mai jos au rolul de a vă întări musculatura. Fiecare se repetă de câte zece ori, după care veți face o pauză. Executați, în total, trei serii.
Tonifierea cefei
Întindeți-vă pe burtă. Îndoiți brațele din coate și țineți-le pe lângă cap, cu palmele în jos. Picioarele se sprijină în vârfurile degetelor, care sunt îndreptate spre podea. Încordați musculatura toracelui și a picioarelor. Mișcați trunchiul în sus și în jos, iar în același timp, inspirați și expirați regulat. Capătul inferior al sternului rămâne permanent în contact cu podeaua.
Întinderea zonei lombare
Culcați-vă pe spate. Depărtați picioarele la distanța șoldurilor și apropiați-le de fese, având călcâiele proptite în podea. Înclinați bărbia spre piept, în vreme ce brațele stau pe lângă corp, cu palmele în jos. Contractați mușchii abdomenului și ai feselor și ridicați bazinul până când toracele, bazinul și coapsele formează o linie dreaptă.
Antrenarea spatelui
Așezați-vă în patru labe, depărtând genunchii la distanța șoldurilor și plasând brațele întinse exact dedesubtul umerilor. Labele picioarelor stau cu fața superioară lipită de podea. Întindeți în diagonală brațul drept și piciorul stâng. Degetul mare al mâinii este orientat în sus, iar degetele piciorului în jos. Rămâneți astfel zece secunde, apoi reveniți în poziția de plecare și repetați mișcarea pe partea opusă.
O terapie mai blândă
Utilizarea razelor X și investigația tomografică mai curând tulbură pacientul, în loc să-l ajute. Exercițiul fizic și un control eficient al stresului reușesc să calmeze mai eficient durerile.