– Vreți să vă întăriți oasele, să îmbunătățiți funcționarea rinichilor și să preveniți infecțiile? Aveți șanse să realizați toate acestea dacă veți combate hiperaciditatea din organism. În aceste pagini vă prezentăm strategiile cele mai eficiente –
„Balanța acido-bazică” – probabil că sintagma nu vă este străină, ați mai întâlnit-o în diferite contexte, dar îi cunoașteți exact înțelesul? Iată explicația dată de nutriționiști: „Valoarea pH-ului din sângele nostru trebuie să se mențină constantă, el n-are voie să fie nici prea alcalin și nici prea acid, evitându-se astfel hiperaciditatea din organism”.
Echilibristică nonstop

Nivelul pH-ului se măsoară pe o scală cuprinsă între 1 și 14, unde 1 înseamnă extrem de acid, 14 – foarte alcalin, iar 7 – neutru. Sângele trebuie să rămână mereu la o valoare ușor bazică, de 7,4. În momentul când se înregistrează abateri, intră automat în acțiune sistemele de amortizare. Rinichii au capacitatea de a elimina prin urină acizii în exces, iar țesutul conjunctiv îi poate depozita temporar. Surplusul de acizi se evacuează și prin plămâni (odată cu aerul expirat), prin piele (în transpirație) și prin intestin (transportat de materiile fecale). Din fericire, toate mecanismele de reglare sunt permanent interconectate, așa încât, în cazul când unul cedează, un altul îi preia sarcina. Totuși, dacă sunt suprasolicitate continuu de-a lungul anilor, cândva își vor atinge limitele și nu vor mai reuși să pună stavilă hiperacidității.
Carne, lapte, brânză – aciditate masivă
Echilibrul acido-bazic este influențat în mare măsură de ceea ce mâncăm. În special alimentele bogate în proteine, pe care le ingerăm zilnic, cum sunt carnea, laptele, brânza sau ouăle, contribuie la creșterea masivă a acidității. Și cele cu conținut ridicat de carbohidrați, ca pastele, orezul, pâinea sau fulgii de ovăz încarcă organismul cu acizi. Dacă hrana nu asigură o contrapondere alcalinizantă corespunzătoare, corpul este nevoit să apeleze la propriile sale rezerve: el extrage sărurile organice din oase, ceea ce va duce în final la osteoporoză. De aceea, este important să realizăm o combinație corectă de alimente bazice și acide. Modelul ideal de farfurie la una din mesele noastre principale arată astfel: pe jumătate ocupată cu legume, un sfert cu proteine (carne, pește, leguminoase, ouă sau lactate) și un sfert cu alimente care conțin amidon (leguminoase, cartofi, orez, paste). Ar mai fi de reținut încă două amănunte semnificative: proteinele vegetale generează mai puțin acid decât cele de origine animală, iar lămâia, în ciuda gustului ei acru, este alcalinizantă.
Băuturile acționează de asemenea asupra echilibrului acido-bazic. Apa plată, apa cu lămâie și ceaiurile neîndulcite de Urzică, Păpădie, Coada-șoricelului sau Armurariu susțin eficient rinichii în lupta lor contra hiperacidității. În schimb, băuturile îndulcite au efect acidifiant.
Cum se manifestă hiperaciditatea
Aruncând o privire critică asupra meniului dvs. zilnic din ultima perioadă, vi se pare că alimentele bazice n-au deținut o pondere suficientă? Este posibil ca în corpul dvs. să fi avut loc o creștere a nivelului de acid, simultan cu pierderea de baze, ceea ce produce consecințe negative atât în planul fizic, cât și în cel psihic. În continuare, vom trece în revistă pas cu pas manifestările caracteristice ale hiperacidității, indicându-vă totodată cele mai eficiente strategii cu care le puteți combate.
Tractul digestiv
Felul principal, legumele
Nivelul ridicat al acidității riscă să deregleze procesul digestiei. Atâta vreme cât în intestinul subțire există un pH acid, enzimele digestive nu se pot activa, așadar anumite componente ale conținutului intestinal nu vor fi digerate optim. O consecință posibilă este diareea.
Soluția: Măriți substanțial ponderea alimentelor alcalinizante în dieta dvs., legumele trebuie să devină felul principal la masă. Desigur, o alimentație echilibrată nu poate exclude carnea, peștele sau brânza, însă importante sunt proporțiile. Alături de 100 grame de carne sau pește, consumați 300 grame de legume, nu doar câteva câteva rondele de roșii, ca garnitură. Astfel veți neutraliza acizii.
Rinichii și căile urinare
Minimum doi litri de apă plată pe zi
Când corpul trebuie să se elibereze de surplusul de acizi, rinichii au de prestat o muncă grea, ceea ce îi îmbătrânește prematur și le alterează funcționalitatea. În plus, o alimentație acidă, cu conținut mare de proteine, reduce pH-ul urinei, fiindcă prin ea se elimină mult acid uric. Aceasta favorizează formarea pietrelor la rinichi.
Soluția: Cu ajutorul dietei alcaline, capacitatea de funcționare a rinichilor se poate menține intactă chiar și la o vârstă înaintată. Scade valoarea acidului uric, prin urmare și riscul de calculi renali sau de gută. Acordați atenția cuvenită și consumului de lichide – minimum doi litri de apă pe zi (nu carbogazoasă, ci plată). Persoanele predispuse la gută din pricina valorii crescute a acidului uric ar trebui să fie reticente în privința sucurilor de fructe, deoarece fructoza prezentă în ele va spori cantitatea de acid uric.
Sistemul osos
Calciu și vitamina D
Deși nu există deocamdată studii care să furnizeze dovezi în acest sens, specialiștii presupun că proteinele animale din hrană provoacă osteoporoza, întrucât determină scoaterea sărurilor organice din oase. De asemenea, se pare că tot hiperaciditatea se face vinovată de dureroasa rigiditate articulară cu care mulți se trezesc dimineața, dar apoi scapă de ea după ce se mișcă puțin.
Soluția: Furnizați sistemului osos materialul de construcție necesar – calciu și vitamina D. Iar dacă nu suferiți încă de osteoporoză, vă vor fi de folos anumite activități sportive, ca joggingul, săriturile cu coarda sau cele pe trambulina elastică. Ele îmbunătățesc densitatea oaselor prin stimularea celulelor osteoblaste, care încep să producă mai mult țesut osos. Însă nu uitați că astfel de antrenamente se fac doar cu avizul medicului.
Musculatura și articulațiile
Alimentație de tip mediteranean

Crampele musculare frecvente și inflamațiile articulare sunt atribuite, de asemenea, hiperacidității. E bine să facem mișcare, totuși suprasolicitarea în timpul progamelor sportive poate da naștere, la rândul ei, unei forme de aciditate excesivă: în mușchi se produc microleziuni, iar celulele eliberează acid lactic. Este ceea ce numim febră musculară.
Soluția: Un studiu realizat de cercetătorii suedezi a demonstrat că alimentația de tip mediteranean, cu multe legume și un consum moderat de lactate, reușește să tempereze considerabil activitatea inflamatorie la pacienții cu artrită reumatoidă. În afară de aceasta, practicarea consecventă a exercițiilor destinate fasciilor musculare oferă o șansă reală de activare a circulației locale și de ameliorare pe termen lung a mobilității aparatului locomotor.
Pielea și țesutul conjunctiv
Apă și băi cu argilă
În principiu, e salutar faptul că țesutul conjunctiv poate servi ca depozit provizoriu pentru suplusul de acizi, dar în cazul când situația devine una de durată, apar inflamații în țesut și se creează condiții propice pentru dezvoltarea celulitei. Se pot declanșa și dureri nespecifice, deoarece în interiorul țesutului conjunctiv se află terminații nervoase. Și: cu cât mediul este mai acid, cu atât țesutul conjunctiv al hipodermului poate reține mai puțină apă. Rețeaua de fascii se usucă și se rigidizează. Pielea feței nu mai este hidratată îndeajuns și formează riduri.
Soluția: Transpirațiile abundente pe terenul de sport ori la saună curăță parțial țesutul conjunctiv și pielea. Pentru aceasta, este neapărat necesar să beți cel puțin 1,5 – 2 litri de apă zilnic. Și baia cu argilă purifică pielea, o tonifiază și îi oferă un binevenit aport de minerale.
Sistemul imunitar
Fibre, amidon, plimbări prin ploaie
Știați că unii agenți patogeni, printre care și virusul pandemiei, SARS-CoV-2, preferă un mediu acid? Desigur, alimentația alcalină nu ne garantează o protecție impenetrabilă contra infecțiilor, totuși, s-a constatat că ea face viața grea atacatorilor pătrunși în corpul nostru pe furiș, împiedicându-i să provoace toate distrugerile de care ar fi capabili. Căci celulele imunitare din intestin sunt mai active, în condițiile în care concentrația acizilor nu depășește nivelul normal.
Soluția: Fibrele alimentare, în special cele din anghinare, andive și păstârnac, sunt utilizate ca materie primă de bacteriile intestinale, care produc din ele acizi grași cu acțiune antiinflamatoare. Același lucru se întâmplă și cu amidonul rezistent, obținut prin fierberea și răcirea alimentelor care conțin amidon, cum sunt cartofii, orezul și pastele. Totodată s-a observat că ingerarea unei cantități mai mari de alimente alcaline duce la creșterea numărului de limfocite T, care joacă un rol important în imunitatea celulară. Și dușurile alternative, calde și reci, procedura cu jeturi de apă după modelul Kneipp, precum și ieșirea la plimbare indiferent de starea vremii îmbunătățesc capacitatea de autoapărare a organismului.
Starea psihică
Respirație abdominală
Se știe că stresul și tensiunile emoționale pot șubrezi organismul. Însă și reciproca este valabilă: hiperaciditatea provocată de unele preparate care accelerează arderea grăsimilor în timpul dietelor de slăbit generează frecvent deprimare și o senzație permanentă de oboseală. Iar când odihna și somnul sunt afectate, nici sistemele de reglare a balanței acido-bazice nu mai pot funcționa la turație maximă.
Soluția: În curele de slăbire, este indicată administrarea unor suplimente alcaline, care să ajute la menținerea echilibrului între acizi și sărurile bazice. Adesea, ele reușesc să îmbunătățească starea de spirit. De asemenea, specialiștii ne recomandă ca, în perioadele stresante, să exersăm respirația abdominală care, fiind mai profundă, utilizează în totalitate capacitatea pulmonară. Aceasta favorizează relaxarea și în același timp optimizează absorbția oxigenului și eliminarea dioxidului de carbon. Printr-o irigație sangvină mai bună, sunt susținuți indirect rinichii, în activitatea lor de detoxifiere a organismului.
Măsurați-vă singuri aciditatea, câteva zile la rând
În farmacii și în magazinele naturiste se găsesc benzi de măsurare, cu ajutorul cărora vă puteți determina personal nivelul pH-ului. Țineți banda pentru câteva secunde în jetul urinar sau captați o mică parte din el într-un pahar de unică folosință și introduceți acolo banda, apoi scoateți-o și așteptați două-trei minute, până se colorează. Tot ce aveți de făcut este să comparați nuanța cromatică ce apare, cu scala de culori imprimată pe cartonaș – și în acest mod, puteți afla gradul de aciditate. Rețineți însă că el variază semnificativ în cursul zilei, motiv pentru care se recomandă efectuarea de măsurători câteva zile la rând, de mai multe ori pe zi, întotdeauna înainte și după mese. Notând de fiecare dată rezultatul, veți obține un fel de diagramă. Este bine de știut că repetarea insistentă a unor valori scăzute, de 5 și 6, poate reprezenta un semnal de hiperaciditate, care necesită investigații medicale.
Alimente alcalinizante – Top 10

Cartofii – Sățioși și capabili să ofere o concentrație bazică ridicată, tuberculii nelipsiți din bucătărie constituie o garnitură care se combină perfect cu diferite alimente puternic acidifiante, cum sunt carnea și mezelurile.
Pătrunjelul – Verdeața cu gust puțin picant și aromă proaspătă ascunde o forță alcalinizantă redutabilă. Pătrunjelul este unul din ingredientele ce se regăsesc mereu în smoothie-urile verzi care ne înfrumusețează diminețile. Cel mai bine se potrivește alături de spanac și zer.
Bananele – Conținutul bogat de potasiu și magneziu face din delicioasele fructe aduse de la tropice o sursă consistentă de săruri bazice cu efect percutant. Totodată, ele au darul de a ne energiza rapid.
Fructele uscate fără zahăr adăugat – Stafidele, smochinele, curmalele și caisele se situează în primele rânduri ale alimentelor cu acțiune bazică. Amestecați-le în musli sau consumați-le, pur și simplu, ca gustări între mese.
Lăstarii de bambus – Îi puteți cumpăra din magazinele cu specific asiatic, uneori sub eticheta „muguri de bambus”. Utilizați în medicina trandițională chineză, începând din secolul VII, și foarte prețuiți pentru potențialul lor alcalinizant, ei au fost ulterior introduși și în alimentație. Atenție: nu se consumă niciodată cruzi, deoarece conțin o mare cantitate de substanțe toxice. Trebuie lăsați să stea în apă câteva ore, înainte de preparare, iar după aceea, se fierb bine sau se pun la fermentat. Au acțiune antioxidantă, antiinflamatoare, bactericidă, antivirală și expectorantă. Datorită alcalinității lor, lăstarii de bambus grăbesc vindecarea ulcerului, dar nu numai atât: blochează dezvoltarea tumorilor, întăresc oasele și articulațiile, reglează glicemia, reduc colesterolul „rău” și normalizează tensiunea.
Sambal Oelek – Aceasta este denumirea orientală a unui sos picant pe bază de chili, foarte îndrăgit în Asia de Sud-Est, îndeosebi în Indonezia și Malaysia. Se vinde și la noi, chiar și în supermarketuri. Pe lângă mai multe varietăți de ardei iuți roșii, el conține și pastă de creveți, ghimbir, usturoi, ceapă, zeamă de lămâie și zahăr de palmier. Fiind alcalin, contrabalansează aciditatea mâncărurilor cu carne sau pește, dar se poate adăuga și la supe, orez fiert, chiar și la ouă.
Curcuma – Pulberea galbenă, întrebuințată la condimentarea sosurilor pentru marinat și a supelor de legume, este totodată unul din principalele ingrediente ale „laptelui auriu”, o băutură tradițională folosită în medicina ayurvedică pentru fortificarea sistemului imunitar și a celui nervos.
Spanacul – Este una din sursele cele mai consistente de săruri bazice. Încercați lasagna cu spanac, găluște cu spanac sau o salată din frunze de spanac fraged – și vă asigurăm că nu veți duce deloc dorul cărnii.
Gălbiorii – Drăgălașii bureți galbeni trebuie mai întâi curățați cu grijă, iar apoi fierți la foc mic sau la aburi. Vă sugerăm o rețetă: preparați o clătită din făină de hrișcă (căci hrișca este și ea bazică) și puneți deasupra bureții fierți.
Zerul – Spre deosebire de alte lactate, zerul este ușor alcalin. Poate servi ca bază pentru o băutură energizantă cu puține calorii, care să vă dea o mână de ajutor în curele de slăbire. Citim pe internet că există cineva care a găsit ideea suficient de interesantă pentru a fi implementată industrial. A încercat – și a reușit. Producătorul de lactate Meotis, din județul Covasna, valorifică zerul, produs secundar rezultat din prelucrarea laptelui, care era până acum irosit. Combinându-l cu diverse arome naturale (căpșuni, lămâie, mentă cu cafea), a scos pe piață un fitness drink numit Fructozer. Din păcate, degeaba ne-a lăsat gura apă: se pare că, deocamdată, produsul se distribuie numai pe plan local.