– Socul și Salcâmul au înflorit, urmează Teiul. Mireasma lor narcotizează universul. Remediu gratuit pentru minte clară și bucurii sufletești –

Sufletul florilor există cu adevărat. Așa se și explică de ce, atunci când adunau flori și ierburi de leac, culegătorii satelor vechi românești cereau iertare că le curmă viața. Un gest de mare emoție și tandrețe, care arată că înaintașii noștri, mai puțin școliți decât noi, erau cu mult mai aproape de marile taine ale existenței care azi s-au pierdut. Sufletul florilor e una din ele. Un mister pe care începutul de vară ne îndeamnă să-l cercetăm, să-l înțelegem și – mai presus decât toate – să-l folosim. Nu e prea greu! Totul este să vă apropiați de natură, de exploziile florale, care în iunie se află la apogeu. Duceți-vă la o margine de pădure străjuită de Salcâmi și de Soci înfloriți, inspirați adânc parfumul primelor flori de Tei, lăsați-vă narcotizați de mireasma tufelor albe de Iasomie. Îmbătați de atâtea parfumuri, încercați să deosebiți fiecare mireasmă în parte – cea dulce de cea amăruie, cea blândă de cea sălbatică – până când veți înțelege că parfumul unei flori deschise spre soare exprimă o stare de bucurie, de împlinire, de preaplin sufletesc. Mireasma florilor exprimă emoție. Cercetările ultime din domeniul biologiei au stabilit să fiecare mireasmă de floare codifică pentru creierul nostru un sentiment: Teiul transmite mesajul unei iubiri împlinite, Iasomia – speranță, Salcâmul – liniște și împăcare etc. Așa putem să ne explicăm de ce în prima lună de vară ne simțim totdeauna mai veseli, mai senini, mai ușori. În trecut, vindecătoarele populare cunoșteau foarte bine aceste lucruri, știau că florile de leac trebuie culese înainte de Sânziene, în perioada lor de maximă vitalitate și energie, de preaplin tămăduitor. Flori de leac pentru trup, dar mai ales pentru suflet, cel mai greu vindecabilă parte a întregului omenesc. Astăzi a fost dovedit în laboratoare că leacurile „vrăjitorești” se bazau pe niște mecanisme neuro-endocrine precise, pe feromonii din plante (substanțe cu rol de transmitere a informațiilor), pe receptorii olfactivi care au legătură cu anumite zone din creier ce receptează informația fără a o filtra la nivel conștient, dar care activează subconștientul, zona miraculoasă din care vin răul și binele. Dar să facem un pas înainte, pentru a afla cum sufletul florilor poate vindeca sufletul omenesc.
Leacuri cu flori
Băi. Trei-patru mâini de flori uscate se pun la macerat în doi litri de apă, vreme de 3-4 ore, după care se filtrează. Extractul obținut se pune deoparte, iar planta rămasă se fierbe în încă doi litri de apă. După fierbere, infuzia se lasă să se răcească, după care se filtrează, soluția rezultată combinându-se cu maceratul obținut anterior. Extractul rezultat va fi adăugat în apa din cadă, care va avea o temperatură de aproximativ 39°C. O baie va dura 20-30 de minute, săptămânal fiind făcute două, maximum trei băi cu extracte de flori.
Macerat. Se obține din două lingurițe de plantă, care vor fi puse într-un pahar (200 ml) cu apă de izvor sau plată și vor fi lăsate la macerat de seara până dimineața, când se filtrează. Preparatul obținut se va bea pe stomacul gol, trecându-l pe sub limbă și savurând aroma fiecărei înghițituri.
Extract în miere. Se obține numai din flori proaspete, care se vor toca mărunt, se vor amesteca în proporția de 1:3 cu miere (o linguriță de plantă la trei lingurițe de miere) și se vor pune într-un borcan cu capac, în care amestecul va sta vreme de trei săptămâni. După trecerea acestei perioade de timp, se va obține un fel de dulceață extrem de parfumată. Se administrează 1-2 lingurițe, de 3-4 ori pe zi.
SALCÂMUL
Florile sale sunt folosite pentru tratarea bolilor psihosomatice, adică boli ale corpului care apar ca o consecință directă a tensiunilor sufletești și care se vindecă atunci când cauza psihologică a fost eliminată. Florile de Salcâm sunt eficiente mai ales în tratamentele pe termen lung, întrucât efectele de armonizare, de „reconstrucție” psihică pe care le induc apar gradat și sunt stabile.
* Mânie, iritabilitate psihică – se recomandă aromatizările cu flori de Salcâm, care vor fi puse în camera de odihnă, plimbările în pădurile înflorite de Salcâm (pe care le întâlnim adesea la marginile marilor orașe). Inhalarea repetată a parfumului florilor de Salcâm are efecte calmante, ușor sedative.
* Epuizare nervoasă și intelectuală, stări ușoare de anxietate – se recomandă consumarea de flori de Salcâm macerate în miere (după rețeta de mai sus), câte 6 lingurițe pe zi.
* Stări conflictuale frecvente, tendință spre criticism exagerat – se bea zilnic, în loc de apă, macerat la rece de Salcâm, obținut după metoda de mai sus. Acest preparat are efecte reale de îmbunătățire a comportamentului, reducând agresivitatea, compensând anumite probleme afective. Se fac cure de 21 de zile, timp în care se consumă încontinuu maceratul de Salcâm în locul apei de băut.
* Printre bolile psihosomatice care răspund foarte bine la tratamentele cu flori de Salcâm, folosite intern sub formă de macerat și extern sub formă de băi, menționăm: gastrita hiperacidă care apare pe fondul nervozității, erupțiile herpetice declanșate de stări de supărare intensă, bulimia și tulburările de apetit generate de o stare de gol afectiv.
SOCUL

În medicina populară și mai ales în cea magică, Socul are un rol cu totul aparte. Se spunea că florile sale „au leac” numai atunci când sunt culese de un om smerit și cu inima bună. Altfel, ele capătă un miros neplăcut și pot face mai mult rău decât bine. Tot despre Soc se spunea că are calitatea de a spăla toate gândurile și simțămintele rele, lăsând sufletul curat și ușor. Celebra socată, preparată prin fermentarea florilor de Soc în apă cu miere, nu era doar o băutură aperitivă și tonică digestivă, ci și o licoare rituală, care făcută și administrată într-un anumit fel, lua cu mâna o mulțime de boli. Cel puțin la nivel fizic, aceste cunoștințe de medicină magică au un corespondent exact, florile de Soc „spălând”, într-adevăr, organismul de toxine prin efectul lor diuretic, diaforetic și depurativ. În ceea ce privește acțiunea tonică a florilor de Soc asupra sistemului nervos, ea este validată parțial de medicina modernă, care nu poate însă preciza exact mecanismele prin care ea are loc.
Rețetă de preparare a socatei: 15-20 de inflorescențe de Soc se pun într-un litru de apă, după care se adaugă 3-4 linguri de miere și o jumătate de linguriță de drojdie. Se acoperă borcanul și se lasă conținutul la macerat vreme de 5-7 zile (nu mai mult, pentru ca preparatul să nu devină alcoolic), după care se filtrează. Se consumă 2-3 pahare pe zi, înainte de masă. Iată câteva indicații:
* Astenie, surmenaj nervos – se face o cură de două săptămâni, timp în care se bea un litru de socată zilnic, în locul apei de băut.
* Depresie apărută pe fondul stresului și al refulării emoțiilor – se va ține un regim de purificare deopotrivă fizică și psihică, în care se va bea câte un pahar de socată înainte de fiecare masă și se vor consuma numai alimente naturale vegetariene.
* Impotență psihică – se va consuma socată fermentată câteva zile mai mult, așa încât să aibă o foarte slabă componentă alcoolică. În mod curios, această băutură, deși este foarte săracă în alcool, are efecte euforizante puternice, care ajută la trecerea peste inhibițiile și blocajele psihice.
TEIUL

Despre efectele Teiului asupra sufletului putem afla din poezia eminesciană mai mult decât din zeci de studii etnofarmacologice. Nicăieri nu vom găsi mai bine nuanțate și exprimate sentimentele benefice pe care florile acestuia le induc. De altfel, genialul Eminescu nu se sfia să spună despre Tei că este sfânt, pacea, liniștea, echilibrul pe care această plantă magică i le induceau purtând pecetea unui dar al divinității.
* Insomnie – se recomandă punerea câtorva ramuri înflorite de Tei în camera de culcare ori chiar folosirea unei pernițe umplute cu flori de Tei, în timpul somnului. Suplimentar, înainte de culcare se iau două lingurițe de flori de Tei macerate în miere, preparate după rețeta dată la începutul acestui articol.
* Somn agitat la copii – seara se fac băi cu extract de flori de Tei, care au calitatea de a reduce nervozitatea, de a induce un somn liniștit și odihnitor. Aplicațiile externe cu flori de Tei au între altele calitatea de a reduce agresivitatea, comportamentele sfidătoare care apar uneori la copii.
* Hiperexcitabilitate nervoasă și sexuală – se consumă zilnic macerat de Tei, minimum trei căni. Principiile active ale Teiului calmează psihicul, reduc nervozitatea și acționează în sensul echilibrării hormonale.
* Tendință de suprasolicitare – florile de Tei macerate în miere sunt un susținător de efort cu efecte foarte interesante. Spre deosebire de tonicele obișnuite, acest remediu vegetal ajută la o echilibrare a activității nervoase, reducând tendința spre hiperactivitate și ajutând la o dozare judicioasă a eforturilor. Administrarea a două lingurițe, de câte 3-4 patru ori pe zi, din acest preparat este foarte utilă persoanelor care tind să muncească fizic sau intelectual peste posibilități.