Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dieta de 9 săptămâni

– Regim de slăbit „realist” –

Foto: Shutterstock – 2

Una dintre cele mai importante formule pentru a fi mulțumiți în viață este să ne propunem obiective realiste, mai ales atunci când e vorba de slăbit. Majoritatea rețetelor sunt fanteziste, greu de atins, foarte greu de păstrat. Noi vă propunem un regim sigur, care nu ridică probleme: pierdeți doar 3 kg, dar pe termen înde­lungat.

Alimentele care slăbesc

–    1700 de calorii pe zi și vitamine vitalizante –

3 porții de fructe

Indiferent că sunt banane, cireșe, pere, fructe de pădure sau fructe exotice: porția de bază trebuie să aibă 150 de grame (cât un măr). O recoman­dare pentru zilele stresante: mâncați fructe gata porționate, care se gă­sesc la supermarket, chiar dacă au ceva mai pu­ține vitamine.

300 g de produse lactate slabe

Înseamnă o porție de lapte (150 ml) cu muesli la micul dejun, plus un iaurt cu fructe după-amiaza. Produse alternative: zer, kefir și brânză de vaci.

20 g de nucă

Nucile conțin vitamina E, magneziu (pentru rela­xare) și acizi grași sănătoși. Satură re­pede, sunt gustoase și pot fi consumate între mesele prin­cipale, în salate, iaurt cu fructe sau ca desert. 20 g au echivalentul în 13 sâmburi de nuci (pot fi înlo­cuiți de același număr de migdale sau alune sau de o lingură de semințe de dovleac sau de in).

1 porție de muesli (40 g)

Este cea mai bună bază pentru o zi întrea­gă. Se recomandă muesli cu fructe, dar și fulgii de po­rumb, de ovăz etc. De evitat: muesli cu ciocolată sau cu nucă. Au prea mult zahăr și prea multe gră­simi. Cei care nu agreează muesli pot mânca o felie de pâine unsă cu 1 lingură de brânză de vaci și cu 1 linguriță de marmeladă sau o felie de pâine cu unt sau margarină și puțin somon afumat.

1 porție mare de salată

Salată verde, proaspătă, morcov ras, ardei, roșii, ridichi, un pumn de mărar. Toată paleta de legume este permisă, inclusiv cartofii fierți, dacă nu joacă „rolul principal” în salată.

Important: sosul să fie adăugat cu măsură (2-3 linguri de sos vine­gretă sau 100 g de sos cu iaurt sunt suficiente) și uleiul puțin, dar de calitate.

30 g de brânză slabă

Este cea mai importantă sursă de calciu! Oferta este bogată, de la caș­caval la mozzarella. Dar pen­tru a nu depăși cantitatea de grăsimi admisă, rezu­mați-vă la o felie (adică 30 g).

1 felie de pâine integrală

Se permite o felie groasă de pâine (circa 50 g) sau o chiflă mare cu graham. Umple stomacul, con­ține vitaminele B, magneziu și fibre. Dacă vă e poftă de baghetă crocantă, nu vă abțineți, dar să nu fie mai mult de 50 g (cam o cincime din ea).

20 g de ciocolată

Nu este interzis s-o „gustați”, dar nu mai mult de o tabletă de cio­colată amăruie sau o tabletă de ciocolată cu lapte (pentru copii). Dacă preferați ceva rece: în­ghețata de fructe (1-2 cupe) este cea mai inofensivă când e vorba de calorii.

Masa principală

Mâncarea caldă nu trebuie neapărat să lip­seas­că, dar să nu aibă mai mult de 500 calo­rii, în care să intre și o porție mare de le­gume, orez, cartofi sau leguminoase (fa­sole, ma­zăre etc.). Meniul poate să includă carne slabă de 2 ori pe săptămână sau pește slab, de 3 ori pe săptămână. Iar da­că mâncați la can­tină, cereți o porție specială de legume și renunțați la sosuri, pane-uri, câr­nați și pră­jeli.

Cum trebuie să mâncăm

–    Graba strică treaba. Cine vrea să slăbească să mănânce încet și tihnit –

Baza oricărui regim rațional o constituie mesele regulate, pentru că ele previn tulburările de con­cen­trare și foamea violentă. Că sunt trei mese im­por­tante sau cinci mai moderate este pro­blema fiecă­ruia dintre noi. Încercați toate posibilitățile și stabi­liți care este ritmul ce vă convine.

Săptămânile 1-3

Este mai bine să mâncați relaxați și așezați pe scaun, fără ca atenția să vă fie dis­trasă: deci, fără televizor, fără zia­re, fără tele­fon. Numai în felul aces­­ta organismul dvs. poate sem­naliza mai bine când sun­teți sătui. Și încă ceva: dacă nu vă grăbiți, plăcerea de a mânca este mult mai mare.

Săptămânile 4-6

Exersați-vă atenția: mestecați bine, puneți tacâ­murile jos între îmbucături. Căci: cei care mă­nâncă încet, cu lingurița, consu­mă mai puține calorii decât cei care se grăbesc. Și se simt mai sătui și mai bine, arată un studiu efectuat de cercetătorii americani.

Săptămânile 7-9

Ascultați-vă simțurile: gustați mâncarea, de parcă ați face-o pentru prima oară. Deliciosul iaurt cu căp­șuni… cam dulce, ce-i drept, și pe deasupra și fals, pas­teurizat în exces… Întrebați-vă de ce este tocmai el favoritul dvs. Poate din cauza senzației catifelate pe care o aveți pe limbă sau poate a unor amintiri plă­cute legate de căpșunile copilăriei? Când nu ne con­centrăm asupra mâncării, multe fe­luri „nedemne” de sănătate pot să ne surprindă plăcut. Dacă e cazul, savurați bucatele favorite, fără mustrări de conștiință și fără să numărați caloriile. Micile „păcate” vă scu­tesc de atacurile violente de foame care sfârșesc mult mai rău: la miezul nopții, golind jumătate de frigider.

Beți suficient

Cei care beau li­chide suficiente ard cu 200 de ca­lorii mai mult pe zi, afirmă cerce­tă­torii de la spitalul „Charité” din Ber­lin. Iată cum se procedează: beți de 3-4 ori pe zi câte o ju­mătate de litru de apă pe stoma­cul gol, între mese.

Minus 1000

Acesta este nu­mă­rul de ca­lorii pe care-ar trebui să le ardem săptă­mâ­nal, indiferent cum: aler­gând prin pă­du­re, lu­crând la sala de fit­ness sau spălând gea­murile.

Aceasta în­seam­nă: 3 x 45 de minu­te jog­ging; 3 x 40 de mi­nute sală; 2 x 60 de minute gim­nas­tică în mare sau ba­zin; 2 x 50 de mi­nute bicicletă (cu viteză).

Ardeți caloriile întărindu-vă mușchii

Slăbitul este un vis realizabil, cu con­diția să avem mușchii mai antrenați. Pen­tru că ei nu răspund doar de o siluetă subțire, dar ard mai multe calorii decât toate celelalte țesuturi. Pentru dez­vol­tarea musculaturii, cel mai reco­man­dat este antre­na­­men­tul cu apa­rate în sala de fit­ness. La fel, și spor­tu­rile de re­zistență: înotul, aler­ga­rea, mer­sul pe bicicletă. Dar și miș­ca­­rea zilnică, plim­bă­rile în ritm sus­ținut sau gim­nas­tica fă­cută acasă re­duc greu­tatea sau ajută la men­ținerea ei. Așa­dar: lăsați ma­șina în garaj, ocoliți scările rulante, ascun­deți teleco­man­da în du­lap și luați-o din loc!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian