– Sărbătoarea teatrului românesc la Timișoara –

În cadrul programului „Timișoara Capitală Culturală Europeană”, pe 12 iunie a avut loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu” cel mai important eveniment teatral al anului: Gala UNITER, în cadrul căreia au fost premiați cei mai buni artiști ai stagiunii trecute.
Regizorul galei, coregraful Răzvan Mazilu, a conceput evenimentul în tentă retro, propunând ca temă anii 1920, anii prohibiției și ai gangsterilor, în Statele Unite, și ai cabaretului, în Europa. Așa se face că totul a fost cu sclipici, glamour și multă muzică. Ca la o sărbătoare de familie (uneori disfuncțională, ca orice familie), oamenii de teatru s-au adunat în capitala culturală europeană. Au fost premianți faimoși, ca Victor Rebengiuc și Silviu Purcărete, dar și tineri, de la care breasla are multe așteptări.
Ca într-un soi de avanpremieră a evenimentului, cu doar câteva zile înaintea galei, timișorenii au putut vedea producțiile nominalizate la categoria „Cel mai bun spectacol”. Este vorba despre: „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, regia Silviu Purcărete (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași), „Oedip Rege” de Sofocle, regia Declan Donellan (Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova) și „Seaside Stories”, regia Radu Afrim (Teatrul de Stat Constanța).
„Antonin Artaud. Familia Cenci” este un exercițiu intelectual și calofil al unui mare creator, regizorul Silviu Purcărete, despre teatrul cruzimii. Contele Francesco Cenci era întruchiparea violenței maladive. Își bătea cu bestialitate soția și copiii, își viola fata, iar palatele sale erau scene pentru orgii bestiale, scăpând, însă, de fiecatre dată, de autoritățile publice și ecleziale, prin mită și prin faptul că avea statut nobiliar. Purcărete însuși și-a împrumutat vocea personajului, care explică spectatorilor cum funcționează cruzimea în teatru și în lume. Silviu Purcărete a fost nominalizat pentru cea mai bună regie, s-a retras din competiție, dar totuși a primit premiul. Foarte interesant va fi că acest spectacol se va juca la Fabrica de decoruri a Teatrului Național din Timișoara care devine astfel, în premieră, spațiu de joc.

Spectacolul beneficiază de o scenografie de cinci stele, semnată de cel mai titrat și premiat scenograf al țării, Dragoș Buhagiar, nominalizat, de altfel, la categoria „Cea mai bună scenografie”.
O nominalizare a primit și Ada Lupu, la categoria „cea mai bună actriță în rol principal”. Ada Lupu a mai primit în trecut un premiu UNITER, pentru rolul din spectacolul „Măcelăria Iov”, în regia lui Radu Afrim.
„Oedip Rege” aduce în fața publicului creația unuia dintre cei mai faimoși regizori ai lumii, britanicul Declan Donellan, care a făcut istorie în teatrul mondial. De-a lungul unei îndelungate cariere, cuplul de artiști Declan Donellan, regizor, și Nick Ormerod, scenograf, a semnat spectacole de referință care se studiază în marile academii de teatru. Prezența lui la Craiova este, cu atât mai mult, un eveniment.
Pe perioada spectacolului, spectatorii au devenit cetățeni ai Tebei, ei urmându-l pas cu pas pe tragicul personaj antic, Oedip, nu doar cu privirea, ci chiar fizic, suferind alături de el, interogând profeții și zeii de ce eroul are un destin implacabil, din ghearele căruia nu poate scăpa.
Spectacolul a mai avut încă trei nominalizări, Declan Donellan, la categoria „cel mai bun regizor”, și excepționalii actori ai Naționalului craiovean, Claudiu Mihail (Oedip) la categoria rol principal, și Vlad Udrescu (Creon) la categoria „rol secundar”.
„Seaside Stories”, spectacolul pus în scenă de Radu Afrim, vorbește, după cum spune și titlul, despre mare. Dar nu despre Marea Neagră a turiștilor, marea șlapilor și a colacelor de cauciuc, ci despre marea interioară a fiecăruia dintre noi. Despre marea sufletului nostru. Despre furtunile, naufragiile, despre momentele calme, despre nesfârșire și despre eșuarea pe o plajă, asemeni balenelor care nu se mai pot întoarce în apele adânci. Este un spectacol de un rafinament absolut, gingaș, dar și crud pe alocuri, plin de umorul atât de binecunoscut al lui Radu Afrim, la ale cărui spectacole ne-am obișnuit să râdem, cu lacrimile, totuși, în colțul ochilor…
Fiind el însuși un literat (chiar a terminat și Facultatea de Litere), Radu Afrim iubește literatura, iubește scrisul (adeseori face spectacole de autor, pe texte scrise chiar de el) și face un serviciu imens literaturii române contemporane, punând în scenă texte de autori români, cum este și cazul acestui spectacol, de o frumusețe rară.
Spectacolul „Seaside Stories” a mai avut trei nominalizări: actorul Theodor Șoptelea, care interpretează, printre altele, și un pescăruș care țipă, când amuzant, când sfâșietor, și Nina Udrescu, ambii, la categoria „rol secundar”.
Fabuloasa scenografie a foarte tânărului Theodor Cristian Niculae, care ne aduce marea și plaja la picioare, nu a trecut neobservată, Theodor Cristian Niculae fiind nominalizat la categoria debut și câștigând, cu ovații, premiul.
Până la urmă, „Seaside Stories”, în regia Radu Afrim, montat la Teatrul de Stat din Constanța, a luat premiul cel mare, confirmând și preferințele spectatorilor. Trupa veselă a teatrului a urcat in corpore pe scenă și, deși regizorul nu a fost prezent, lipsind motivat (va avea în curând o premieră la Teatrul Național din Târgu Mureș), unul dintre actorii constănțeni, Ștefan Mihai, l-a imitat suficient de bine, cât să se distreze toată sala. Vestea premiului pentru spectacolul lui Radu Afrim a fost primită cu aplauze, în picioare, de publicul din Timișoara (care de 17 ani se duce să vadă spectacolul „Boala familiei M”, și de 15 ani, „Piața Roosevelt”, montări afrimiene, la Teatrului Național din Timișoara).
Pe scenă au fost și câteva apariții simpatice, precum cea a lui Pavel Bartoș, care a spus că el a fost invitat pentru că „au vrut cel mai talentat, cel mai inteligent, cel mai frumos și cel mai înalt actor, dar cum nu l-au găsit, m-au chemat pe mine”, contrazis apoi de nimeni altul decât Marcel Iureș: „Nu știu de ce spune Bartoș că nu mai sunt actori înalți, frumoși și deștepți în țara asta”…
Un exemplu de conviețuire în comuniune, comunitatea artistică din Timișoara a fost răsplătită cu premii speciale: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, Teatrul German de Stat, Teatrul pentru Copii „Merlin” și trupa independentă „Teatrul de Garaj și Curte Auăleu” primind fiecare diplome UNITER.
Seara s-a încheiat cu promisiunea noului președintel UNITER, scenograful Dragoș Buhagiar, că breasla se va reuni la anul, la castelul Zăbala, din Covasna, unde va avea loc următoarea Gală UNITER.
Cele mai importante premii

* Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: VICTOR REBENGIUC pentru rolul titular din spectacolul „Tatăl”, de Florian Zeller, regia Cristi Juncu, Teatrul Bulandra București.
* Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal: COSTINELA UNGUREANU, pentru rolul Ellida Wangel, din spectacolul „Femeia mării”, de Henrik Ibsen, regia Andri Zholdak, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, Craiova.
* Premiul pentru cel mai bun debut: THEODOR CRISTIAN NICULAE, pentru scenografia spectacolului „Seaside Stories”, regia, scenariul și universul sonor Radu Afrim, Teatrul de Stat Constanța.
* Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: DAN PUGHINEANU pentru rolul Marlene, din spectacolul „Opera de trei parale”, regia, coregrafia, costumele Răzvan Mazilu, Teatrul Excelsior București.
* Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar: CENDANA TRIFAN, pentru rolul Fiica, din spectacolul „Mamă”, de Marta Barceló, regia Mariana Cămărășan, Teatrul Naţional „Radu Stânca”, Sibiu.
* Premiul pentru întreaga activitate regie: LÁSZLÓ BOCSÁRDI.
* Premiul Președintelui UNITER a fost acordat doamnei DOINA LEMNY, doctor în istoria artei, muzeografă și cercetătoare la Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou Paris.
* Premiul pentru cea mai bună regie. Premiul „Lucian Pintilie”: SILVIU PURCĂRETE, pentru regia spectacolului „Antonin Artaud. Familia Cenci”, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Iaşi.
* Premiul pentru cel mai bun spectacol: „Seaside Stories”, regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, scenografia Theodor Cristian Niculae, Teatrul de Stat, Constanța.
Foto: UNITER, Adrian Pîclișan