Asociația My Transilvania din Sibiu se ocupă de promovarea unui turism care să-i ajute pe români să-și redescopere țara, cu valorile ei, cu nimic mai prejos celor din străinătate. Cristian Cismaru e ghid pentru grupuri de turiști străini și a ajuns să știe exact ce anume caută aceștia, pentru ce vin în România și, mai ales, unde anume poate găsi, fiecare, ceea ce-și dorește. Tot însoțindu-i, Cristian și-a dat seama că, extraordinar de frumoasă cum e, România e prea puțin cunoscută de români. Și atunci a înființat asociația „My Transilvania” din Sibiu, care organizează evenimente care îi pot aduce pe oameni în lumea satului. Și ce mod mai bun de a le atrage atenția, decât o masă îmbelșugată, plină cu bunătăți locale, curate și sănătoase, așa cum gospodinele gătesc pentru propriile familii? Așa s-a născut „Transylvanian Brunch”. În primii doi-trei ani, cei care participau la aceste brunch-uri erau mai mult prieteni și cunoscuți. Încet, încet, conceptul a prins tot mai bine, astfel încât, dacă la început erau niște evenimente ocazionale, acum cererea este așa de mare, încât ele se organizează săptămânal.
„Mese lungi, cu bunătăți locale”
– Ce sunt, de fapt, aceste brunch-uri? Și de ce această denumire în limba engleză?

– La multe proiecte avem denumiri care fug din română în engleză și din engleză în română. Asta se întâmplă, pe de o parte, fiindcă specificul zonei noastre în Transilvania e unul multietnic – adică sunt șase limbi care se vorbesc și 11 influențe culturale – și, pe de altă parte, pentru că sunt și străini interesați de acest gen de activități, care vin, fie din zone vorbitoare de limbă germană, fie din Anglia. De aici, denumirea de brunch, ceea ce, în limba engleză, înseamnă ceva între micul-dejun și masa de prânz. Așa am și gândit aceste atracții gastronomice: niște mese lungi, pe care să fie așezate tot felul de bunătăți locale, brânzeturi, produse din carne, plăcinte tradiționale, zacuscă, dulcețuri, dar și ciorbă sau mâncăruri gătite atunci, la ceaun. Uneori, avem și câteva mese la care oamenii se pot așeza, dar, de cele mai multe ori, îi invităm să stea pe baloți de fân sau pe pături aduse de-acasă, să vorbească, să se cunoască, într-un mediu plăcut și relaxant. Acesta e doar punctul de plecare, pentru că nu-i lăsăm să zacă, după ce mănâncă. Le propunem drumeții, ateliere de meșteșuguri, vizite la gospodării din sat, pentru a cunoaște prin contact direct specificul locului și al vieții la țară.
Din Ardeal, în Oltenia și Muntenia
– Sunt mulți români interesați de acest gen de evenimente?

– Surprinzător chiar și pentru noi, da. Evenimentele au crescut în timp, ajungând la un moment dat la vreo 300 de persoane într-o singură zi, ceea ce pe noi ne obosea foarte, foarte tare, și punea o presiune mare pe sat. Și atunci, am decis să creștem numărul evenimentelor, dar să limităm participanții la un număr mic, în medie între 70-100 de persoane pe eveniment. Acum, locurile disponibile, pe bază de bilet on-line, se epuizează rapid, ceea ce e bine, pentru că oamenii trebuie să le prețuiască ca pe orice alt spectacol cultural.
– Nu încercați să organizați evenimentul și în alte zone din țară?
– Ba da. Dacă la început, se organizau brunch-uri doar în Transilvania, din 2018, pe baza unor propuneri din partea unor ONG-uri locale din zona Vâlcea, s-a încercat replicarea lor și în Oltenia. Au avut succes, astfel încât imediat au urmat „Oltenia Brunch” și „Muntenia Brunch”, iar acum sunt nouă astfel de regiuni. „În frunce” se află Banatul, ajungând să fie chiar mai activ decât noi, ceea ce e foarte bine. Mă bucur când e preluat modelul nostru, pentru că și noi am preluat idei din nenumărate vizite și excursii în alte țări. Am cules câte un pic din toate și am alcătuit un eveniment care acum, în felul lui, e unic. În partea asta a Europei nu există niciunde un brunch itinerant, ba a început să vină acum lume și de pe alte continente să învețe modelul nostru. Am avut inclusiv oameni din Israel, din Canada, din SUA, din Japonia, oameni care au umblat cu noi în toată țara, să înțeleagă cum funcționează conceptul, apoi au decis că și ei se vor ocupa cu așa ceva.
Țara colibelor
– Unul dintre evenimentele voastre de mare succes se întâmplă la Râul Sadului, sat de ciobani din Munții Cindrelului. Care vă e miza?

– Râul Sadului e un sat tradițional, cu o comunitate destul de conservatoare. Aici mai sunt încă familii care practică ciobănitul și transhumanța de-adevăratelea, și se găsesc tot felul de specialități locale, care merită păstrate și promovate. E locul potrivit pentru a încerca să ducem proiectele pe care le-am testat până acum spre un concept integrat, prin care să avem grijă de zonă, să-i păstrăm peisajul cultural montan, să-i păstrăm buna valorificare a resurselor acolo unde ea se întâmplă, să stârnim o valorificare nouă a patrimoniului, într-un fel în care poate nu s-a mai întâmplat în România. Încercăm să-i convingem pe localnici că, pentru a trăi mai bine, nu e nevoie să cauți de lucru prin țări străine, ci e suficient să te folosești la maximum de resursele pe care le ai aici, de la locuri până la oameni. Am început tot cu un eveniment gastronomic, pe care l-am numit Picnic în Cindrel. Am ajuns și la colibele sezoniere, de pe vârful munților, și așa a apărut ideea unui concurs de alergare montană, Burduf Challenge. Ne-am gândit apoi și să creăm locuri de cazare și de dormit în fân, în aceste colibe, o experiență pe care unii dintre participanți nu au apreciat-o. Dar, în aceeași perioadă, viceprimarul de atunci, acum primar, ne-a zis că trebuie făcut ceva, să nu se distrugă colibele. Aceste două idei au dus la inițierea proiectului Țara Colibelor: renovăm colibele și creăm experiențe noi.
– Picnic, brânză și colibe. Ce altceva?
– În toamnă, am aflat că, la inițiativa Uniunii Europene, România va pune accent pe cultura rurală. Am scris un proiect: Cultura Frumosului, ce va fi finanțat prin AFCN. Prin acest proiect, la toată experiența celor șase ani petrecuți deja aici se vor adăuga multe experiențe noi, care vor da naștere unui model de dezvoltare apropiat de natură, adaptat peisajului local, fără haos, fără industrie, un model de dezvoltare sustenabil, valabil și peste 100 de ani.
Bere cu infuzie de fân
– Și cum vedeți voi acest model de dezvoltare, această Cultură a Frumosului?
– Sunt trei domenii de interes: arhitectura, transhumanța și gastronomia. Arhitectonic, vrem inclusiv să elaborăm niște reguli pentru cum se va construi în viitor, păstrând specificul și materialele locale, un ghid de arhitectură care se va transforma într-un regulament local de urbanism. La transhumanță și gastronomie, brânza în sine e cel mai relevant și cel mai emblematic produs pentru Râul Sadului. Și atunci, noi trebuie să avem grijă ca oamenii chiar să folosească pășunile bine, modul în care produc brânza să fie tradițional, să nu înceapă să folosească substanțe ajutătoare, să încerce să vândă produsele, pe cât posibil, în propria curte sau chiar la stână. Pe partea de patrimoniu imaterial, ne interesează foarte mult să păstrăm simboluri, tradiții, lucruri pe care le aveau cei din trecut și de care ultimele două-trei generații s-au îndepărtat. Nu vrem să rămânem la fel ca acum 100 de ani, ci să adaptăm tradiția la prezent. Vara, toată lumea bea bere. Există în Sadu un producător de bere artizanală, dar noi ne gândeam că ar trebui ca ea să conțină ceva local. Cum ar fi o bere cu infuzie de fân, că aici fânul are foarte multe flori și un miros specific? Genul ăsta de produse par fanteziste doar când le spun eu.
Fără politică
– Nu e greu să-i faceți pe localnici să înțeleagă toate astea, să-i convingeți să încerce ceva nou?

– Ca să-i facem pe oameni să înțeleagă translatarea asta în contemporan, am construit o căsuță inspirată din modelul șurilor din grădinile lor. Pe din afară, arată identic cu șurile lor, dar înăuntru e ceva foarte modern. Aici se vor desfășura mare parte din atelierele pe care le avem cu localnicii, unde le vom arăta cum un obiect care are plecare din rădăcini locale poate fi adus în prezent. Vrem să-i învățăm pe oameni să câștige bani, dar să-și vadă de viața lor mai departe aici, să nu plece la oraș după un serviciu. Avem destul fân, avem extraordinar de multă lână, avem mult lapte, trebuie doar gândită valorificarea lor, astfel încât tot ei să profite, împreună.
– După atâtea evenimente organizate, crezi că modelul vostru dă roade?
– Noi sperăm să fie oameni care să ducă și în alte zone ale țării modelul ăsta integrat din Râul Sadului. Modelul nostru mic, replicat la scară mare, se poate face doar ținând cont de cine ești, ce știi, care ți-s avantajele, ce șanse ai în viitor. Când răspunzi la întrebările astea, nu-ți rămâne decât să te pui pe treabă. Și poți să faci toate astea în România, nefăcând politică, iar asta mi se pare foarte, foarte frumos!
Foto: Arhiva Asociației „My Transilvania”