– Sunt cea mai chinuită parte a corpului omenesc. Ne duc greutatea „în spate” o viață întreagă. Vara, expunerea excesivă la soare le usucă atât de tare, încât ni se crapă călcâiele. Iarna le sufocăm, îndesându-le în șosete groase și bocanci strâmți și grei. Dacă le-am acorda atenția și îngrijirea pe care le merită, am păși cu mai puțin efort prin viață –
Cu „picioarele pe pământ”

Ascunse în ciorapi și pantofi, sub fuste și pantaloni, picioarele sunt neglijate, în ciuda importanței lor. Ele ne oferă o grămadă de bucurii. Ca să te poți cățăra într-un copac, fără teama că vei cădea, ca să participi la un concurs de alergare ori să execuți cu grație niște mișcări de dans, ai nevoie de suportul ferm al unor picioare sănătoase. Și în sens figurativ, ele reprezintă stabilitatea. Atunci când pierdem controlul asupra emoțiilor noastre, suntem îndemnați să stăm „cu picioarele pe pământ”. Semnalele primite din tălpi diminuează stresul și ne induc sentimentul că avem din nou teren solid sub picioare.
De patru ori lungimea ecuatorului
De la bun început, picioarele noastre au fost astfel proiectate, încât să fie robuste și rezistente. Zi de zi le cerem să performeze: mergem la muncă, dansăm la petreceri, urcăm scări, cărăm pungile cu cumpărături. Specialiștii au calculat că până la sfârșitul vieții, parcurgem aproape de patru ori lungimea ecuatorului. 26 de oase, 33 de articulații, 60 de mușchi și peste 100 de tendoane și ligamente compun această structură anatomică perfectă, care este laba piciorului. Și fiecare parte a ei joacă un rol anume. Porțiunea anterioară (antepiciorul) permite rularea tălpii în mers, bolta plantară amortizează șocurile, zona de mijloc (metatarsul) asigură mobilitatea, iar călcâiul funcționează ca o rolă de redirecționare. Prin intermediul tendonului lui Ahile, el transferă forța de la musculatura gambei către laba piciorului.
Anomalii în structura labei piciorului
Piciorul plat – Concavitatea (bolta) din centrul labei piciorului se prăbușește parțial sau total și, în consecință, talpa vine în contact cu solul pe (aproape) întreaga ei suprafață. În majoritatea cazurilor, aceasta se întâmplă din cauza slăbirii mușchilor și a ligamentelor. Reduceți greutatea corporală, fortificați-vă musculatura gambei și a labei piciorului.
Forma ușoară a piciorului plat – Curbura tălpii se aplatizează parțial în anumite situații, de exemplu, ca urmare a presiunii exercitate asupra labei piciorului. Anomalia este pusă în evidență de extensia zonei metatarsiene. De vină este musculatura slăbită. Întăriți-vă mușchii, exersând cât mai des mersul sau statul pe vârfuri.
Piciorul scobit – Bolta plantară este foarte accentuată, mult ridicată de la sol și provoacă dureri la călcâie. Susțineți-o cu ajutorul unor talonete, pentru a o împiedica să coboare accidental, la efort.
Pes valgus – Aceasta este denumirea medicală a unui tip de picior strâmb congenital: laba piciorului se sprijină, cu tot cu călcâi, pe marginea ei internă, în vreme ce maginea externă se ridică. Poziția anormală suprasolicită articulația tibio-tarsiană, tendoanele și ligamentele, putând duce la deformarea călcâiului și apariția unui pinten calcanean. Pentru evitarea urmărilor neplăcute se recomandă utilizarea talonetelor.
De la degete până la călcâi
Degetul în ciocan – Este o consecință frecventă a încălțămintei nepotrivite. Degetul afectat este de regulă cel mijlociu. El se îndoaie, astfel încât vârful lui nu mai stă îndreptat înainte, ci curbat. În punctele unde există presiune pot apărea bătături.
Purtați pantofi cu suficient spațiu pentru degete și faceți exerciții pentru consolidarea musculaturii lor. Eventual, decideți-vă pentru o intervenție chirurgicală.
Montul croitorului – Pe partea laterală a degetului mic se formează o protuberanță.
Alegeți o încălțăminte mai lejeră și folosiți talonete.
Pintenul calcanean – Microleziunile provocate de suprasolicitare, poziții vicioase și surplus de greutate corporală generează depuneri de calciu, care duc la constituirea unei excrescențe osoase, plasate la spatele sau dedesubtul călcâiului. Talonetele și fizioterapia ajută la calmarea durerilor. Procedura cu unde de șoc erodează pintenul, iar fragmentele osoase minuscule se elimină apoi prin fluxul sangvin.
Picioarele în suferință – o boală a civilizației
În prezent, aproape două treimi din totalul populației de pe continentul european se confruntă cu suferințe ale picioarelor, ca cele descrise mai sus. Cauzele cele mai frecvente sunt supraponderalitatea, uzura vârstei, sedentarismul și încălțămintea dăunătoare sănătății. S-a constatat că, din cinci europeni, unul singur își alege pantofii potriviți cu mărimea și forma picioarelor sale. De altfel, persoanele adulte sunt sfătuite să umble desculțe ori de câte ori au posibilitatea. Menținerea echilibrului pe tălpile goale consolidează musculatura picioarelor și permite articulațiilor să se relaxeze.
Artroza gleznei și a labei piciorului

Un studiu realizat de cercetătorii britanici ne informează că 12% dintre adulții care au depășit vâsta de 50 de ani suportă dureri recurente, provocate de o artroză la nivelul gleznei și al labei piciorului. „Artroza reprezintă consecința pe termen lung a deformării picioarelor și a unor fracturi complexe, survenite în această zonă. Dar și leziunile banale, tratate superficial sau prea târziu, conduc deseori la instalarea unei artroze”, explică specialiștii. Iar cartilajul articular, cu rol de tampon, se uzează mai rapid decât la un picior sănătos. Într-o primă fază, durerile pot fi calmate cu ajutorul tratamentelor conservative: proceduri de fizioterapie, exerciții pentru întărirea mușchilor, alimentație sănătoasă și administrarea unor medicamente. Însă ulterior este posibil ca situația să se complice.
Dacă simptomele continuă să progreseze, se ia în considerare și opțiunea unei intervenții chirurgicale. Medicul ortoped poate monta o proteză de gleznă, însă are la dispoziție și o alternativă mai simplă: așa-numita artrodeză (sau anchiloză artificială), care constă în inducerea osificării articulației, în scopul blocării ei definitive. Pacientul va beneficia totuși de o mobilitate mai bună – el se va mișca mai ușor, deoarece nu mai are dureri. Oricum, chiar dacă ni se promite „un final fericit”, este de preferat să evităm operția, tratând deformările piciorului la momentul oportun.
Îngrijire ca la carte
Spălări zilnice
Dacă dorim ca picioarele să fie sănătoase și să ne servească fără probleme o viață întreagă, trebuie să cheltuim măcar o fărâmă din bugetul nostru de timp pentru a ne ocupa de ele. Primul punct din programul de îngrijire: labele picioarelor se spală zilnic. Apoi le ștergem bine cu prosopul, ca să prevenim o infecție micotică (fiindcă se știe că ciupercilor responsabile pentru micozele cutanate le place umezeala). La sfârșit, le masăm cu o cremă care conține 10-15% uree. Această substanță contribuie semnificativ la hidratarea pielii, ajutând-o să-și mențină elasticitatea și să nu formeze porțiuni îngroșate.
Wellness cu uleiuri din plante
O baie la picioare cu apa încălzită la 37
Pentru tălpi moi
Peeling – Un peeling cu săruri sau cu granulat de piatră ponce va elimina delicat celulele moarte ale pielii. În farmacii se găsesc produse speciale destinate acestei proceduri.
Buretele pentru îndepărtarea pielii îngroșate – Se utilizează pe pielea umedă, după spălarea picioarelor sau după baie, în locul pietrei ponce naturale de odinioară. Dintre cele două suprafețe abrazive, una este grosieră, iar cealaltă – fină.
Pila pentru călcâie – N-o folosiți prea des, fiindcă presiunea și frecarea determină pielea să se îngroașe din nou.
Răzuitorul cu lame – Se recomandă să fie întrebuințat numai de persoane cu calificare în domeniu, autorizate să execute o pedichiură medicală. Altfel, există pericolul ca lama să pătrundă prea adânc, provocând leziuni care vor fi o poartă de intrare pentru germenii patogeni.
Cremele – Pe lângă crema cu uree, despre care am spus deja că reglează umiditatea pielii, cele cu Luminița-nopții și unt de shea oferă tegumentelor un aport de grăsime care le ajută să-și păstreze suplețea.
Masajul – Cel mai potrivit moment pentru masaj este acela când aplicați crema. Frământați pe rând fiecare deget, apoi masați laba piciorului în întregime, cu mișcări energice.
Galeria de pantofi
Nu există pantofi ideali, buni-la-toate. Așadar, specialiștii ne sfătuiesc să schimbăm încălțămintea de mai multe ori pe zi, în funcție de ocazie.
Tocuri înalte
Ele transferă aproape toată greutatea corpului asupra zonei de la baza degetelor. Sunt afectate tendoanele antepiciorului, ceea ce va provoca deformări – și anume, prăbușirea boltei transversale sau apariția monturilor. Cu cât tocurile sunt mai înalte și mai subțiri, cu atât picioarele vor avea mai mult de suferit.
Saboți de cauciuc
Materialul sintetic nu poate absorbi umiditatea și de aceea picioarele vor transpira excesiv. Va fi compromisă mantaua acidă a pielii care protejează epiderma împotriva agresiunilor din mediu, iar aceasta favorizează dezvoltarea ciupercii piciorului. În plus, saboții ieftini eliberează deseori substanțe toxice, a căror prezență este semnalată de un miros neplăcut.
Șlapi
Labele picioarelor au acum condiții optime pentru a se aerisi în voie. Purtați-i dacă n-aveți prea mult de mers, de pildă, când stați la plajă, eventual într-un bar. Ca să nu vă cadă din picioare, va trebui să strângeți mereu degetele, ceea ce reprezintă un avantaj, căci astfel activați musculatura. Pe de altă parte însă, va crește și riscul de formare a monturilor.
Sneakers
Majoritatea pantofilor sport cu fețe textile nu oferă suficientă stabilitate și astfel accentuează pozițiile vicioase ale picioarelor. Cei confecționați din piele ecologică fac picioarele să transpire foarte tare, mai ales la preadolescenți.
Balerini și escarpeni
Vârfurile ascuțite ale acestor modele presează antepiciorul și degetele, dând naștere la bătături sau degete în ciocan, provocând dureri și înroșiri ale zonei. Este afectat în mod deosebit degetul mare, obligat să suporte o poziție incomodă. Purtarea frecventă a pantofilor de acest tip produce deformări definitive ale picioarelor, cum sunt de pildă monturile.
Măsuri de prim-ajutor
Bătături

Se formează din cauza presiunii exercitate constant asupra anumitor zone ale labei piciorului: în spațiile interdigitale, pe suprafața și la baza degetelor, în talpă. Pielea îngroșată avansează în profunzime, iar rădăcina bătăturii irită și inflamează țesuturile învecinate. Rădăcina bătăturii poate fi extrasă de o persoană cu pregătire specială, la un cabinet de podiatrie (destinat îngrijirii picioarelor).
Fisuri
Organismul nu reușește să hidrateze pielea îngroșată, nici nu-i poate oferi cantitatea de grăsime necesară. Drept urmare, ea se fisurează – îndeosebi la călcâie și la baza degetelor. Remedii: băi cu sare, Mușețel sau Lavandă (pentru efectul dezinflamator), ulei de germeni de grâu sau migdale (pentru aport de grăsime), creme cu uree (pentru hidratare).
Ciuperca unghiei (onicomicoza)
Cei mai expuși sunt vârstnicii, din cauză că ei au sistemul imunitar slăbit. Onicomicoza trebuie neapărat tratată, în caz contrar, amenință să se extindă. Local, se aplică o tinctură de usturoi sau ulei de Oregano, iar dacă sunt afectate mai mult de două unghii, pacientului i se prescriu și tablete.
Veruci plantare (negi)
Plasate în talpă sau la marginea unei unghii, verucile se prezintă ca o mică excrescență rotundă, cu un punct negru în centru. Fiind provocate de un virus care pătrunde prin porii deschiși ai pielii, ele sunt extrem de contagioase: de pildă, vă puteți infecta, dacă mergeți fără șlapi la bazinul de înot sau la saună. Medicii dermatologi le distrug cu laser sau prin crioterapie, cu azot lichid. Ca remediu tradițional, puteți folosi Rostopasca. Rupeți tulpina plantei și picurați seva direct pe veruci. Nu amânați, începeți tratamentul cât mai devreme.
Unghii încarnate
Marginile unghiei de la degetul mare se îndoaie și se înfig în carne. Se produce o inflamație, din pricina microleziunilor care permit pătrunderea unor agenți patogeni. Unghia trebuie ținută permanent sub observație și tăiată la o lungime convenabilă. În cazurile mai grave, se apelează la o intervenție chirurgicală sau se montează un fir de titan, care împiedică unghia să se încarneze.