Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Chisturile osoase sunt un semn de avertizare ce se formează din cauza unei traume care le-a pricinuit. Ele sunt întotdeauna asimptomatice (nu dau simptome) și prezența lor este descoperită în timpul așa-ziselor fracturi patologice, petrecute în urma unui eveniment traumatic, exact ca în cazul fetiței dvs. Cu toate acestea, uneori, chistul poate fi simptomatic, generând durere în șold, când formațiunea chistică este la nivelul femurului. În special chisturile osoase afectează oasele lungi, adică humerusul și femurul, împreună cu zonele înconjurătoare, umărul și șoldul. Din câte știm, nu este o boală determinată genetic și nici nu se cunoaște cauza formării sale, deși este legată uneori de un traumatism anterior. Tratamentul constă, în primul rând, în imobilizarea fracturii și inserarea unor „cuie” ortopedice în cazul localizărilor femurale. După ce fractura s-a vindecat, se face o biopsie și se începe un tratament de infiltrare. Printre noile opțiuni de tratament, cea mai populară și mai puțin invazivă (deci nu intervenția chirurgicală pe care și dvs. doriți să o evitați) este infiltrarea pe bază de cortizon, care este eficientă într-un număr mare de cazuri (50-60%). Există și chisturi care nu se vindecă sau altele care recidivează, pentru care se utilizează stimulatori biologici de osteo-producție, care au fost introduși recent. Această ultimă soluție, împreună cu inserarea de cuie ortopedice, care este aproape obligatorie dacă este implicată zona femurală, au crescut considerabil rata de succes, aducându-l aproape de 90%. Există, însă și chisturi care sunt refractare la tratament și care necesită o intervenție chirurgicală deschisă sau chiuretaj, urmate de adăugarea factorilor care promovează regenerarea osoasă, adică concentrat de măduvă osoasă și matrice osoasă demineralizată. Prognosticul este, de obicei, favorabil, dar în momentul diagnosticului nu se știe dacă avem de-a face cu un chist care se va vindeca sau dacă vom fi angajați într-o luptă lungă, în care, după ce s-au efectuat toate tratamentele posibile, va trebui să apelam la o intervenție chirurgicală. În cele din urmă, activitatea osteolitică a acestor chisturi tinde să se epuizeze în mod natural, pe măsură ce scheletul se maturizează. V-am expus aceste amănunte pentru a înțelege că există și alte opțiuni terapeutice, în cazul depistării unui chist, decât intervenția chirurgicală, care poate fi traumatizantă pentru un copil de 11 ani.
* Din punct de vedere al medicinei complementare, aveți la dispoziție Uleiul de Tămâie, care are proprietatea de a resorbi chisturile, indiferent de localizarea acestora. Produsul se va administra conform prospectului.
* Osteocicatrat – deși este un unguent de uz veterinar, acest remediu este foarte eficient în procesul de vindecare a fracturii și de resorbție a chistului aferent.
* Unguentul cu Arnică – este un remediu remarcabil în procesul de combatere a durerilor osteopate și a tumefacției apărute în urma unor fracturi.
Desigur, există și medicamente cu rol antiinflamator, cum ar fi Meloxicamul (Movalis), însă prefer să vă recomand un remediu terapeutic naturist, numit MSM (metil sulfonil metan), care prin conținutul de chondroitină și glucazamină (proteoglicani), are proprietatea de a restabili matricea osoasă.
Țineți-mă la curent cu desfășurarea procesului terapeutic!
Să auzim numai de bine!
Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.851.277, 031.421.09.23, e-mail: [email protected] www.imunyze.me
„Am dureri îngrozitoare din cauza ciocurilor de pe coloană” (Răspuns pentru LIDIA G. – Brașov, F. AS nr. 1571)

„Ciocurile pe coloană” (osteofite la nivelul coloanei vertebrale) sunt excrescențe osoase care se formează în jurul articulațiilor vertebrale și pot fi localizate în orice zonă a coloanei vertebrale, incluzând gâtul, toracele și zona lombară. Variantele naturale ale diferitelor remedii topice existente în comerţ sunt produsele Imunyze. Produsele din gama Imunyze se caracterizează prin activitate antimicrobiană, antiinflamatoare și imunomodulatoare.
Recomandăm produsul sub formă de pulbere Imunyze Complete, ce conţine fracţii proteice bioactive: ovotransferine, lizozim, ovomucină, ovoalbumină şi vitamina C. Prin combinația unică de vitamina C şi pulbere naturală de calciu (calciu organic şi membrană cochilieră (antiinflamator natural), se asigură organismului aportul de vitamine (A, C, D, E, K, B6, B12, B9 (acid folic), B5 (acid pantotenic) şi B1 (tiamina), minerale (calciu, cupru, fier, magneziu, fosfor, seleniu şi zinc), acizi graşi esenţiali, acid arahidonic şi proteine. Menţionez faptul că produsele din gama Imunyze sunt naturale şi fără efecte adverse, fiind contraindicate doar persoanelor cu alergie la ou.
Multă sănătate!
„Caut un leac pentru vaginită atrofică” (Răspuns pentru ANCA D. – Galați, F. AS nr. 1571)
Atrofia vaginală reprezintă subțierea, uscăciunea și inflamarea mucoasei vaginale, în absența acțiunii estrogenilor. Cel mai adesea se întâmplă în menopauză, dar poate apărea și în cursul unor tratamente. O alternativă naturală la medicaţia clasică o reprezintă gama de produse Imunyze, suplimente alimentare ce au la bază imunoglobulina Y de tip aviar. Aceste produse au proprietăţi antiinflamatorii, antimicrobiene şi imunomodulatoare. În plus, au capacitatea de a consolida sistemul imunitar. Pentru a beneficia de un protocol terapeutic adecvat, contactaţi medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară.
Multă sănătate!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected], www.san-med.ro
„Sufăr de alergie la polen și praf” (Răspuns pentru ȘERBAN D., F. AS nr. 1567)

În vestul Europei, în ultimii 10 ani, prevalența rinitei alergice a crescut de 3-5 ori, alergia la polen afectând 15-20% din populație. Cauza cea mai frecventă de rinită alergică perenă este expunerea la praful de acarieni și la alergenii de origine animală (câini, pisici, alte animale de companie). Rinita alergică este o boală cu manifestări specifice la nivelul mucoasei nazale: obstrucție nazală cu senzație de nas înfundat, rinoree seroasă (nasul curge continuu), strănut în salve, prurit nazal, hipo-anosmie (pierderea mirosului), tuse provocată de secrețiile nazale care se scurg în faringe, cefalee, afectarea conjunctivelor cu lăcrimare abundentă și dureri oculare.
Pe primul loc în planul terapeutic al rinitei alergice se află evitarea alergenilor din apropierea pacientului: polen, praf de casă, mucegai, pene și fulgi, plante și animale de casă.
Vă recomand următoarea schiță de tratament:
* Dimineața și seara, după masă, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu o soluție salină (1 lingură sare gemă la 1 litru apă călduță), sau soluții sterile din apă de mare (Rhinomer, Nazomer, Sterimar).
* 10 zile ședințe de aerosoli cu câte o fiolă flixotide nebules (0, 5 mg) sau Dexametazonă, diluată în 10 ml ser fiziologic.
* Tratamentul fondului atopic-alergic și al crizelor de dispnee prin administrare de antihistaminice orale, glucocorticoizi și alte medicamente, numai sub stricta supraveghere a medicului curant.
* Completarea tratamentului alopat cu extract din Coacăz-negru (2 x 50 picături pe zi), ceai de Trei-frați-pătați și ceai de Urzică, câte 2 căni pe zi.
* Aerosoloterapie salină (la CMI ORL – dr. I. Gh. Mărginean).
* Ionizări endonazale cu sol. de calciu 1%.
Tratamentul complex al rinitei alergice se efectuează la cabinetul medical O.R.L. – dr. I. Gh. Mărginean, din Sibiu. Str. Dr. I. Rațiu nr. 4. tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected].
Pentru pacienții din țară și străinătate, se asigură: cazare, masă și transport.