– Problemele cu care ne confruntăm ne pun la grea încercare memoria. Pentru cine să deschidem ușa mai repede? Remediile pe care le prezentăm sunt de un real folos atunci când puterea de concentrare începe să scadă. Atât în viața de toate zilele, cât și în cea profesională, ne reimpulsionează creierul și ne ajută să ducem lucrurile la bun sfârșit –
Nucile

Nucile sunt un remediu sigur pentru sistemul nervos. Cei ce suferă frecvent de lipsă de putere de concentrare, sunt distrați și nu se pot concentra ar trebui să facă o cură cu nuci. Conțin acizi grași Omega-3, vitaminele B și substanțe minerale, precum potasiu, magneziu, zinc și fier.
Când cad singure din pom, nucile au cea mai mare concentrație de substanțe vindecătoare. Un pumn de sâmburi de nucă sporește performanța creierului și întărește întreg sistemul cardiovascular. Nu ezitați să apelați la nuci în perioadele de stres!
Ceai pentru vitalizarea memoriei
Se face un amestec din Ceai verde (40%), Roiniță (30%), Verbină (20%) și Rozmarin (10%). Se opărește o linguriță de amestec cu o ceașcă de apă dată în clocot, se lasă să se infuzeze 10 minute și se strecoară. Se beau 3 cești de ceai (pe tot parcursul zilei), pentru întărirea concentrării și a capacității de performanță și pentru activarea și vitalizarea memoriei.
Busuiocul
Aroma puternică de Busuioc ajunge rapid la creier, unde stimulează sistemul nervos și produce hormoni ai fericirii. Mirosul proaspăt de Busuioc înviorează imediat și sporește capacitatea de gândire. Striviți, pur și simplu, la nevoie, câteva frunze între degete și mirosiți-le îndelung. Un efect asemănător au și vanilia, Menta, scorțișoara, anasonul și portocalele.
Mestecatul crește puterea de concentrare
Creierul, la fel ca orice mușchi, este dependent de oxigen și de o irigare sanguină bună. Un studiu efectuat la Universitatea Eilangen (Germania) arată că mestecatul stimulează în mod fundamental irigarea sanguină a creierului. De aceea trebuie mărunțite mâncărurile și mestecate de circa 30 de ori fiecare îmbucătură. Face bine și sistemului digestiv. Mâncați, pe parcursul zilei, câte-un morcov sau câte-un măr, mestecându-l mult, și puterea dvs. de concentrare va crește. Iar dimineața, înlocuiți pâinea albă, moale, cu o chiflă din făină integrală.
Isop și Rozmarin

Puneți 3-4 picături de ulei aromat de Isop sau de Rozmarin într-o lampă aromatizantă, aprindeți o lumânare dedesubtul ei și așezați lampa pe birou. Sau, în perioada examenelor, picurați uleiul aromat pe o batistă și mirosiți-o din timp în timp. Isopul limpezește creierul și înviorează nervii, iar Rozmarinul întărește mintea.
Apă rece pentru o minte trează
Când irigarea sanguină e dereglată, de pildă, din cauză că stăm prea mult așezați pe scaun, concentrarea noastră se blochează. Creierul este mai prost irigat și lucrează, evident, mai încet. Lăsați să curgă apă rece peste antebrațe sau masați-vă tâmplele cu un cub de gheață – accelerează irigarea sanguină. În plus, nu uitați să beți lichide suficiente.
Muzică și plimbări prin natură
Pe durată lungă, hormonii de stres provoacă modificări negative importante la nivelul creierului. Influențează, de pildă, acea zonă care „răspunde” de memoria de durată scurtă și de capacitatea de concentrare. Liniștea interioară produsă ascultând muzică sau prin relaxare și plimbări în natură este o binefacere pentru minte, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Murele – hrană pentru creier
Murele conțin o cantitate mare de substanțe minerale, fier și vitamine, dar și flavonoide importante pentru capacitatea noastră de gândire. Câteva boabe „ciugulite” în fiecare zi sunt un ajutor prețios pentru creier.
Salvie

Se presupune că substanțele vegetale secundare conținute în Salvie, precum flavonoidele și fenolii, activează creierul la fel precum cafeaua. Salvia, atât de apreciată în mâncăruri, este bună și pentru „iuțeala” minții. O ceașcă de ceai de Salvie pe zi este suficientă.
Fumigație pentru minte
Sporește puterea de concentrare: se amestecă câte o linguriță de Mentă, Verbină, Salvie și Rozmarin cu 1/2 linguriță de ace de Pin și 1 priză rășină de Pin, se aprind și se afumă încăperea cu ele. Amestecul ușurează învățarea, stimulează concentrarea și repune în mișcare memoria.