– Începutul toamnei aduce în București muzici tandre, așa cum îi stă bine unui oraș pe jumătate în Europa, pe jumătate în Balcani. Când își uită ifosele occidentale, capitala dâmbovițeană miroase a friptane și mititei. Și se lasă cotropită de muzici care fac să duduie lumea din temelii. Trăiască ADN-ul balcanic! –

Balkanik Festival-Home of World Music, aflat acum la ediția a X-a, este un eveniment recunoscut pe plan internațional, considerat a fi unul dintre cele mai vibrante și autentice festivaluri de gen din Europa. El se va desfășura în Grădina Uranus, din București, unde concertele se vor ține pe scena mare, asezonate permanent cu expoziții și instalații de artă, cu demonstrații ale unor meșteșuguri pe cale de dispariție. Amatorii se vor deconecta de la ritmul orașului în mica oază verde, unde vor fi amenajate zone de relaxare. Grădina Uranus găzduiește faimosul turn de apă proiectat de Anghel Saligny (unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din București), și este unul dintre puținele spații din vechiul cartier Uranus care au supraviețuit buldozerelor dictaturii comuniste ce au nivelat zona pentru construirea Casei Poporului.
Ediția de anul acesta, una aniversară, va avea în premieră și un târg stradal. În weekend-ul 8-10 septembrie, pe strada Uranus se închide traficul pentru mașini și se deschide Balkanik Street Fair. Va fi un târg de artizanat și meșteșuguri reinterpretate, vor avea loc improvizații muzicale, ateliere de tot felul și vor fi organizate o mulțime de alte activități, ce vor completa atmosfera festivalului și-i vor oferi amploare.
Mare ofertă muzicală
La această ediție a Festivalului Balkanik vor urca pe scena mare formații de top: Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara din Zece Prăjini (România), Extraliscio (Italia), Papiers d’Arménies, cu Dan Gharibian (Armenia-Franța), Smadj Balkan Project (Franța-Tunisia), KermesZ à l’Est (Belgia), Paulina (România), Kristijan Azirović Orchestra (Serbia), Wernyhora (Polonia) și Ufuk Coșkun, & friends (Turcia-România).
Iată pe scurt câteva din cărțile de vizită ale invitaților:
Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara din Zece Prăjini (România)
Ovidiu Lipan Țăndărică nu mai are nevoie de prezentări, este unul din protagoniștii de vază ai rock-ului românesc, o garanție de calitate. Jumătate din viață și-a petrecut-o în exil, în Germania, dar s-a întors acasă după Revoluție, unde a început să promoveze genuri muzicale multi-etnice. Melodiile lui – „Natalis”, „Margareta”, „Ave Maria”, „Tango Toledo”, sunt azi piese de referință pentru conglomeratul de muzici balcanice care conviețuiesc în spațiul românesc. Alături de el, la acest eveniment va urca pe scenă Fanfara Shukar, din satul Zece Prăjini, Iași. Fanfara a ajuns celebră în lume după ce a fost descoperită de regretata Speranța Rădulescu, etno-muzicolog la Muzeul Țăranului Român din București.
Papiers d’Arménies, cu Dan Gharibian (Armenia-Franța)
Inspirată de compozițiile muzicale tradiționale ale Armeniei, Greciei și Turciei, Papiers d’Arménies traversează această rută care a inspirat mulți poeți, pictori și artiști. Cântecele populare armene din Achroughs se intersectează cu romanțele din Anatolia și Georgia. Conduși de Dan Gharibian (fostul solist al grupului Bratsch) – muzicienii de la Papiers d’Arménies reinventează o mare Armenie cu amintiri, chipuri și parfumuri ale copilăriei. Ei povestesc, prin muzica lor, exilul în Grecia, provocat de genocidul turcesc, expatrierea a mii de oameni care au sosit cu barca în anii 1920, populând cartierele sărace din Atena și Salonic. Acolo a înflorit muzica Rebetiko, muzica mahalalelor în care se cântau suferința exilului și dragostea patriei pierdute.
KermesZ à l’Est (Belgia)
Îmbinând emoția melodiilor balcanice și klezmer-ul evreilor așkenazi cu puterea rock-ului și a rockului metalic, KermesZ à l’Est este o fanfară de mare originalitate, cu o vioiciune contagioasă. Înzestrată cu un legendar spirit de petrecere, această neo-fanfară post-punk transformă publicul într-o mare de dansatori. Repertoriul lor este completat de interacțiuni scenice amuzante, inspirate de cabinetele de curiozități. De peste 10 ani, KermesZ à l’Est dau viață și savoare festivalurilor de artă stradală și fac furori în întreaga Europă.
Kristijan Azirović Orchestra (Serbia)
Orchestra Kristijan Azirović transformă fiecare concert într-o sărbătoare. Cu un arsenal impresionant de instrumente de suflat și percuție, această celebră fanfară sârbă a câștigat numeroase premii la Festivalul Fanfarelor de la Guča. Este o competiție renumită, care adună în fiecare an cele mai bune fanfare din Serbia și din împrejurimi, și care se laudă cu peste 300.000 de vizitatori pe zi.
Ufuk Coșkun & friends (Turcia-România)
Ufuk Coșkun este un muzician turc, care locuiește în prezent la Istanbul și cântă de 20 de ani la bağlama (saz) – un instrument cu coarde extrem de iubit în imperiul otoman. El transmite pasiunea pentru sunetul acestui instrument, prin concertele pe care le susține periodic în marile orașe din Turcia și Germania. Ufuk ne invită la Festivalul Balkanik din București ca să facem împreună cu el o călătorie în inima Anatoliei și să descoperim folclorul de acolo. Vom asista la jonglerii de sunet și vom traversa un amalgam de emoții modelate de percuție și chitară, create cu măiestrie de Ufuk Coșkun și invitații lui din București.
Wernyhora (Polonia)
Wernyhora este o trupă din Sanok ce cântă muzica lumii. A câștigat Premiul I, la Concursul de Muzică Tradițională la Festivalul „Nowa Tradycja” (2021), precum și Premiul Principal și Premiul Publicului, la Festivalul „Mikołajki Folkowe” (2020). Membrii trupei Wernyhora se concentrează în principal pe tradițiile din zona de graniță polono-ucraineană și sunt fascinați în special de muzica locuitorilor din Carpații Păduroșii (din Ucraina până în Polonia).
Pentru eveniment s-au pus în vânzare 500 abonamente, la prețul de 90 lei (pe balkanikfestival.ro), iar la epuizarea lor, abonamentele vor costa 120 lei.)