– Războaiele nu se duc doar cu rachete și tancuri, ci și cu sticle de băuturi. Aflați într-un divorț „pe viață și moarte”, actorii americani Brad Pitt și Angelina Jolie riscă să piardă o avere comună: vinul rosé „Miraval de Provence”, aflat pe locul unu în lume în topurile specialiștilor –

Specialiștii îl consideră drept cel mai bun vin rosé din lume. Provine din sudul Franței, din zona Provence, și doar în SUA s-au vândut, anul trecut, 2 milioane de sticle. Numele lui este Miraval, sticla e ușor unduită, transparentă, ca să i se vadă culoarea pură, trandafirie. Pe lângă aroma sa de excepție, Miraval se distinge datorită unui ingredient crucial: creatorii lui sunt două mari vedete americane, care au alcătuit, cândva, cuplul de vis al Hollywoodului: Angelina Jolie și Brad Pitt. În anul 2016, când s-au despărțit și-au început un proces de divorț pe viață și moarte, războiul dintre ei a cuprins și marca de vin Miraval. Este vorba despre milioane de dolari, despre un miliardar rus care ar putea ruina reputația vinului, dar și despre bătălii furioase în justiție, de ambele părți. La toate acestea se adaugă percheziții domiciliare, presupuse minciuni, gelozie, acuzații de violență, plus chestiuni vizând abuzul de alcool și tratamentele de dezalcoolizare. Iar pe deasupra, este vorba și despre o proprietate, unde Brad Pitt susține că a găsit un nou sens în viață – „Acum sunt fermier” – și pentru care luptă cu îndârjire.
Un loc de evadare în Europa
Pentru a înțelege toate acestea, e necesar să ne întoarcem în iunie 2007, când, după o căutare de trei zile, Pitt și Jolie au ajuns în apropierea satului francez Correns, cu o populație de 830 de locuitori, într-o vale cu un castel și 400 de hectare de vii pe care proprietarul de atunci, americanul Tom Bove, dorea să le vândă. Un castel cu istorie, renovat în anii 1970, și în care s-a construit și un studio de înregistrări, unde muzicieni precum Sting și Pink Floyd au înregistrat, ulterior, unele albume. Iar podgoriile ofereau un rosé de excepție, numai bun de băut în serile parfumate cu miros de lavandă.
Pitt și Jolie n-au stat mult pe gânduri. Potrivit revistei „Vanity Fair”, ei au cumpărat Miraval în mai 2008, cu 25 de milioane de euro, și s-au mutat rapid în noua reședință. Angelina Jolie era însărcinată cu cei doi gemeni, cuplul urmând să aibă în curând trei copii biologici și trei copii adoptați. Nici că exista un loc mai potrivit pentru viitoarea fericire a familiei. Și pentru că scenariul separării i s-a părut foarte puțin probabil lui Pitt, cei doi soți au convenit că niciunul nu va avea voie să-și vândă cota unei terțe persoane fără consimțământul celuilalt.
La început, cuplul supranumit „Brangelina” n-a fost prea interesat de podgorii și de vinul în sine. În viziunea celor doi soți, Miraval trebuia sa devină locul lor special de evadare în Europa, unde copiii și familia își puteau vedea de viață, fără să fie deranjați de paparazzi. Acesta era planul. Dar lui Brad Pitt, căruia până atunci îi plăcuse doar berea Heineken, a început să-i placă – nu doar să se plimbe printre rândurile de viță-de-vie, ci și să bea din propriul vin. La scurt timp după nașterea gemenilor, Knox și Vivienne, în vara anului 2008, când regizorul Quentin Tarantino l-a vizitat la Miraval pentru a-l convinge pe Pitt să joace în filmul „Ticăloși fără glorie”, amândoi au stat într-o noapte pe terasă bând vin rosé, până când actorul a consimțit să accepte rolul pe care de fapt nu voia să-l joace. Se spune că pe masă ar fi rămas cinci sticle goale de vin…
N-a trecut mult și Brad Pitt i-a cerut celebrului vinificator francez Marc Perrin să-i explice subtilitățile legate de procesul de producție. Vinurile rosé, despre care mulți oameni credeau înainte că ar fi fost doar niște băuturi obținute din amestecul de vinuri albe și roșii, sunt, de fapt, rezultatul unei arte viticole, care a devenit cu timpul din ce în ce mai apreciată. Odată presat din struguri roșii, mustul obținut se lasă în contact cu cojile, pentru o anumită perioadă de timp, cât are nevoie pentru a ajunge la culoarea dorită. Finețea procesului nu ține doar de obținerea din strugurii presați a unei băuturi ușoare și volatile, ci și de crearea bogăției de arome și gusturi specifice unui vin de calitate superioară, alegând selecția potrivită de struguri. Cum rosé-ul începuse să devină tot mai apreciat, Perrin a fost cel care a avut ideea de a transforma Miraval, dintr-un vin destinat doar cunoscătorilor, într-un vin profitabil, la mare căutare în cercul persoanelor mondene din Europa și Statele Unite. Pitt și Jolie au făcut din Perrin partenerul lor de afaceri, iar acesta a industrializat, a crescut producția și a înscris pe sticle numele „Jolie-Pitt”.
Pe 6 martie 2013, au fost lansate pe pagina de internet a vinăriei primele 6.000 de sticle și stocul s-a epuizat în decurs de cinci ore. Încă din 2013, vinul a fost votat drept cel mai bun rosé din lume, iar specialiștii estimau că, până în 2023, ar fi urmat să fie vândute zece milioane de sticle.
„Am băut prea mult. Trebuia să mă opresc”
Însă, după primii trei ani, Jolie-Pitt și-au declarat război pe viață și pe moarte. Pe 14 septembrie 2016, familia s-a urcat, la Nisa, într-un avion privat care a transportat-o în California. Acolo, Angelina Jolie a coborât aproape în fugă din avion și a cerut să fie dusă cu copiii la un hotel. Cinci zile mai târziu, ea a cerut divorțul de Brad Pitt. Abia după o vreme a ieșit la iveală că actorul fusese beat în timpul zborului și că soții avuseseră o ceartă aprinsă, în timpul căreia Pitt ar fi devenit violent față de unul dintre copii. Investigațiile ulterioare ale autorităților cu privire la această acuzație au fost însă sistate. În schimb, Pitt a recunoscut după incident că are o problemă cu alcoolul. „Am băut prea mult, a devenit o problemă. Am o cramă și îmi place foarte, foarte mult vinul, dar astfel mi-am stricat căsnicia. Trebuia să mă opresc”. După un an și jumătate petrecuți la „Alcoolicii Anonimi”, Brad Pitt a reușit să-și revină. În prezent, la cei 59 de ani ai săi, se mulțumește cu „suc de merișoare și apă carbogazoasă.” Actorul a ajuns un vinificator care nu mai bea nici măcar din propriul lui vin…
Intrusul rus
La începutul anului 2021, la Brad Pitt a ajuns un mesaj al Angelinei Jolie, care încă îi era soție și în care îi comunica „cu inima grea, o decizie dureroasă”. Angelina afirma că fostul ei loc de vis, Miraval, a murit pentru ea, în septembrie 2016. Și pentru că Miraval simboliza, din punctul ei de vedere, și latura distructivă a alcoolului, îi propunea să vândă compania pe care o dețineau în comun. Sau ca el să preia și partea ei. Pitt a luat rapid o decizie și, patru săptămâni mai târziu, i-a oferit lui Jolie 54,5 milioane de dolari pentru jumătatea ei. Tranzacția aproape că a fost finalizată, dar cei doi s-au încurcat atât de tare în ițele altor procese în justiție, de această dată pe tema custodiei copiilor, încât Jolie nu s-a mai simțit legată de nicio înțelegere și a pus imediat la vânzare partea ei din Miraval.
Și a găsit de îndată un mușteriu: Yuri Shefler, un miliardar rus de 55 de ani, care locuiește în Elveția, e căsătorit cu un fost model Victoria’s Secret și e proprietarul mărcii de vodcă Stoli și al altor 380 de mărci de băuturi spirtoase. În octombrie 2021, Jolie i-a vândut companiei lui Shefler partea ei din afacere și o parte din proprietate, în schimbul sumei de 67 de milioane de dolari. Pitt a aflat despre asta din presă.
Declanșarea războiului
Noul coproprietar și-a manifestat în mod public entuziasmul după efectuarea achiziției: „Suntem foarte fericiți să fim alături de Brad Pitt, curatori ai unor vinuri excepționale” . În Provence se zvonea că investitorii ruși încercau de mult și cu disperare să intre pe profitabila piață a rosé-ului.
De atunci a început bătălia. În februarie 2022, Brad Pitt a depus plângere la o instanță din California, cerând anularea vânzării, pe motiv că Angelina Jolie nu ar fi avut dreptul să înstrăineze jumătate din Miraval fără acordul său. El a argumentat că soția sa nu a vândut doar jumătate dintr-o vinărie, ci și „pasiunea”, cu care el a transformat-o într-o „afacere de milioane de dolari, care produce vin rosé apreciat la nivel mondial”. Iar conform plângerii depuse de Pitt, Jolie nu a contribuit cu nimic la acest succes. Actorul a mai notat că vânzarea îl forțează acum să intre într-un „parteneriat cu un străin”, care are „intenții rele” și care este cunoscut pentru „practici brutale în afaceri”. Și că Jolie știe foarte bine că Yuri Shefler vrea să aducă Miraval sub controlul său.
Problema s-a complicat și din cauza faptului că armata rusă a invadat Ucraina, iar bunurile oligarhilor ruși din întreaga lume au fost înghețate. Potrivit avocaților lui Pitt, printre cei aflați în această situație s-a numărat și Yuri Shefler, care a încercat însă vehement să nege acest lucru, intentând, la rândul lui, un proces. Oligarhul a susținut că este un oponent al atacului asupra Ucrainei și că nu este un prieten al lui Vladimir Putin. De fapt, agenții lui Putin ar fi încercat chiar să-l răpească odată. Shefler a afirmat că acuzațiile actorului sunt false și că au prejudiciat marca Miraval, motiv pentru care l-a dat în judecată pe Pitt, pretinzând de la acesta despăgubiri de 250 de milioane de dolari.
Angelina Jolie n-a stat, nici ea, cu mâinile în sân. La rândul ei, l-a dat în judecată pe Pitt, susținând în plângerea depusă că nu are cunoștință de vreo înțelegere care să o fi împiedicat să-și vândă partea fără acordul partenerului ei. Actrița a afirmat că a decis să facă această tranzacție deoarece își investise în Miraval o mare parte din avere, iar compania lui Yuri Shefler i-a plătit 67 de milioane de dolari, mult mai mult decât i-a oferit Pitt, respectiv 54,5 milioane de dolari. În plus, producătorul de vodcă „Stoli” ar putea să profesionalizeze și să extindă și mai mult afacerea, lucru de care ar putea beneficia, în opinia lui Jolie, din punct de vedere financiar, atât Pitt, cât și copiii ei.
Final nedecis
În martie 2022, birourile Miraval din Provence au fost percheziționate de oamenii legii, care au confiscat unele documente. Miliardarul rus ceruse acest lucru în instanță, pe motiv că actele interne ale firmei pot scoate la lumină dovezi de proastă gestiune și de mușamalizare a unor costuri. Avocații lui Pitt reclamaseră anterior că Shefler încearcă să „destabilizeze operațiunile comerciale ale Miraval”. Instanța nu le-a predat avocaților lui Shefler materialele confiscate, care, din acest motiv, au depus un apel.
În acest moment, nu se întrevede perspectiva unei împăcări între părțile implicate.
Și Miraval? În luna mai, anul acesta, el fost din nou votat drept cel mai bun rosè din Provence, iar revista „Le Figaro” l-a plasat pe primul loc în topul celor mai bune vinuri din Europa. Din 2022 încoace, sticlelor le lipsește însă eticheta „Jolie-Pitt & Perrin”. Dacă vor fi pierderi mari la vânzare rămâne de văzut.