– Să le aveți la îndemână când vă prinde răceala –
Supă de scorțișoară
Ingrediente

1 lingură cuișoare aromate, 1 baton de scorțișoară, 250 ml apă, 2 smochine uscate, 5 cm de rădăcină de ghimbir tăiată mărunt, 1 cană de apă fierbinte pentru fiecare porție, o sticlă de 500 ml.
Cum procedați
* Se fierb vreme de 10 minute cuișoarele și scorțișoara într-un sfert de litru de apă (pe foc mic). – Se adaugă smochinele și ghimbirul și se mai lasă la fiert 10 minute. – Se lasă să se răcească, se strecoară, se pune lichidul în sticlă și se ține la frigider.
Utilizare și durată de valabilitate
* Din această „supă” aromată se pun câte 2 linguri de lichid într-o cană cu apă fierbinte și se bea înghițitură de înghițitură, dimineața și seara.
* Supa de scorțișoară ține patru zile la frigider. Este un leac potrivit pentru cei cărora le plac preparatele aromate și care atunci când răcesc n-au timp de rețete complicate.
Pâine cu miere și usturoi
Ingrediente

1/4 felie de pâine, puțin unt, 1/2 lingură de miere, 1 linguriță de Cimbru uscat sau 2 lingurițe de Cimbru proaspăt, 2 căței de usturoi tăiați în feliuțe subțiri.
Cum procedați
* Se unge pâinea cu unt și miere. Se presară deasupra un strat gros de Cimbru. – Peste el se pun feliuțele de usturoi.
Utilizare
* Se mănâncă de trei ori pe zi. Are un gust neașteptat de bun. Încercați!
Alifie de Angelică, pentru sinuzită nazală și frontală
Ingrediente
20 ml ulei de Gălbenele (se obține ușor în casă sau se cumpără de la farmacie), 2 g ceară de albine, 2 g Angelică, o cutie mică pentru cremă.
Cum procedați
* Angelica se macină prin râșnița de cafea (dacă este uscată) sau se taie mărunt, dacă e proaspătă. Se pune la macerat în uleiul de Gălbenele, vreme de trei săptămâni (se scutură sticla zilnic). – Uleiul împreună cu plantele se încălzește pe foc mic, până ce face bășicuțe. Se trage vasul deoparte, se lasă să stea 20 de minute, apoi se strecoară uleiul. – Se pune din nou să se încălzească pe foc și se pune ceara în el la topit. Când se lichefiază complet, se ia de pe foc. – După dorință, se pot adăuga 1-2 picături de ulei eteric de Maghiran sau Cimbru. – Se amestecă până ce compoziția devine lăptoasă și începe să se formeze o margine de ceară. – Se pune în cutiuța de cremă și se lasă să se răcească, acoperită cu o hârtie curată. Când se răcește, se pune și capacul.
Utilizare
* Se ung de două ori pe zi zonele inflamate și dureroase din zona ochilor și a frunții.
Sirop de tuse cu fenicul

Substanțele active conținute în fenicul pot subția mucozitățile vâscoase. În plus, datorită acțiunii sale antibacteriene și antispastice, planta ameliorează tulburările digestive și de aceea se folosește adesea pentru calmarea colicilor la bebeluși și copii mici.
Ingrediente
15 g semințe de fenicul, 250 ml miere bio, 1 mojar, 1 crăticioară, 1 strecurătoare de ceai, 1 ceașcă mare sau 1 cană, 1 borcan cu capac filetat (de minimum 250 ml).
Cum procedați
* Zdrobiți semințele de fenicul în mojar. – Puneți semințele zdrobite într-o crăticioară, turnați deasupra 250 ml apă și dați totul într-un clocot. Apoi turnați lichidul, printr-o strecurătoare de ceai, într-o ceașcă mare sau cană. – Lăsați apa cu fenicul să se mai răcească și apoi adăugați mierea, amestecând-o. Dacă lichidul are mai mult de 40°C, prețioasele enzime conținute în miere se pierd. – Puneți mierea cu fenicul într-un borcan și înșurubați bine capacul.
Utilizare și durată de valabilitate
* Contra tusei se iau 3-4 lingurițe pe zi.
* Mierea cu fenicul se poate păstra în frigider cam 8 zile.
Picături de pus în nas
Ingrediente

250 ml apă, 1/4 linguriță sare de mare, 1/2 linguriță de Iederă uscată sau 2 lingurițe de Iederă proaspătă, 1 linguriță Salvie uscată sau 4 lingurițe Salvie proaspătă, o sticlă de culoare închisă (50 ml) cu picurător și capac (se poate folosi și o pipetă).
Cum procedați
* Se pune apa la fiert și când dă în clocot se adaugă sarea. – Se adaugă Iedera și Salvia și se lasă la infuzat 10 minute, cu vasul acoperit. Se strecoară. – Se pune lichidul într-una sau mai multe sticluțe.
Utilizare și durată de valabilitate
* Pentru desfundarea nasului în caz de răceli, se pun picături de mai multe ori pe zi.
* Nu ține mai mult de două săptămâni.
Diana Rouă